Sök:

Intern kontroll av finansiell information inom affärssystem

En kvalitativ studie om hur börsnoterade bolag på den svenska kapitalmarknaden kontrollerar kvaliteten av den finansiella informationen i sina affärssystem

Inledning: Vilken position en revisor innehar kan bero på ett flertal faktorer. Bland annat styrs revisorns position av revisionsbyråns krav och demografi. Revisorns identitet är också något som kan påverkas av en rad olika faktorer, vilka skapar incitament för att revisorn identifierar sig med revisionsbyrån, klientföretaget eller professionen. Då det även har visat sig att relationer inom revisionsbyrån, klientföretaget eller professionen kan påverka revisorns position, är det då möjligt att det finns en samvariation mellan revisorns identitet och position? Problemformulering: Vilka faktorer påverkar revisorns position och identitet? Hur samvarierar revisorns identitet och uppnådda position? Syfte Syftet med denna uppsats är att förklara vilka faktorer som påverkar revisorns position och dess identitet samt hur revisorns identitet och position samvarierar. Metod: I denna studie har vi antagit en deduktiv forskningsansats, där vi har lyft fram existerande teorier om revisorns position och identitet. Vi har med hjälp av dessa kunnat finna faktorer som kan påverka revisorns position och identitet samt att det finns en samvariation mellan revisorns identitet och position. Därefter genomfördes en kvantitativ undersökning där webbaserade enkäter sändes ut till godkända och auktoriserade revisorer i Sverige. Resultat och slutsats: Resultaten av vår studie säger att faktorerna övertidsarbete, nya klienter och revisionsbyråns storlek påverkar revisorns position. Vi har även funnit en samvariation mellan identitet och position, vilken säger att identifiering med professionen är negativt relaterat till revisorns position. Vi har däremot inte kunnat finna några faktorer som påverkar revisorns identitet.

Författare

Marie Johansson Lina Persson

Lärosäte och institution

Högskolan i Halmstad/Sektionen för ekonomi och teknik (SET)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..