Sök:

Sökresultat:

4389 Uppsatser om Ekonomiska fördelar - Sida 24 av 293

FDI i Vietnam, Policys och dess effekter

Vietnam genomgick i slutit pÄ 1980-talet en ekonomisk reform som kallades Doi Moi. Ett steg i denna reform var att utlÀndska direktinvesteringar (FDI) tillÀts komma in i landet, nÄgot som tidigare ej var möjligt. FDI inflödet har haft en viktig roll gÀllande den ekonomiska tillvÀxten i Vietnam och har fungerat som en byggsten under landets övergÄng frÄn en planekonomi. Det finns olika faktorer som pÄverkar investerares beslut att investera utomlands. För att pÄverka dessa beslut och dÀrmed försöka öka inflödet av FDI har Vietnam utformat och reformerat flertalet investeringspolicys.

Sandviks potential för hÄllbar utveckling inom produktionen : En fallstudie om framtida utvecklingsmöjligheter gÀllande investeringsmöjligheter, certifieringsprocesser och mÄlsÀttningar

Syftet med projektet Àr att undersöka möjligheterna för Sandvik Materials Technology att utveckla arbetet med hÄllbarheten inom affÀrsomrÄdets produktion. PÄ grund av företagets storlek och globala utstrÀckning har företaget ett stort ansvar för att vÀrna om miljön. Syftet Àr vidare att undersöka hur dessa utvecklingsprocesser kan se ut utan att den ekonomiska lönsamheten pÄverkas negativt. De metoder som har anvÀnts för att samla in teori och empiri har bestÄtt utav intervjuer, litteratursökning i böcker samt kritiskt granskade kÀllor pÄ internet. En riskanalys har utförts för att verifiera kÀllans innehÄll och bekrÀfta dess trovÀrdighet.

Offentligheten och ekonomismen - en förenlighetsanalys

This essay is essentially an analytical comparison of economic and democratic values. The purpose of this is to understand whether or not a conflictof values is in effect, given that democratic values have been expressed as highly desirable and in need of reinforcement while simultaneously economic values in the shape of New Public Management enjoy widespread acceptance andimplementation.Denna text utgör ett försök att stÀlla demokratiska och ekonomiska vÀrden mot varandra för att se om vÀrdekonflikt föreligger i en situation dÄ demokratiska vÀrden uttryckts som önskvÀrda och i behov av förstÀrkning och dÀr New PublicManagement, ett reformprogram som i grunden utgör ett försök att införa mekanismer för styrning och organisation som byggts pÄ marknadsekonomiska vÀrderingsprinciper i stor omfattning genomdrivits inom offentlig sektor. I texten förs ett resonemang som nÄr fram till slutsatsen att en vÀrdekonflikt faktiskt pÄ sÀtt och vis kan sÀgas föreligga mellan demokratiska och ekonomiska vÀrdena om ekonomisk effektivitet inom offentlig sektor behandlas mindre som ett medel för demokrati, Àn som ett mÄl i sig sjÀlvt. FrÄgan visar sig i slutÀndan handla om anvÀndandet av en ny normativ logik som inte Àr fullt kompatibla med den kontext den försöks infogas i..

Priskonvergens inom EU : Eurons pÄverkan pÄ europeisk prisutjÀmning

Priskonvergens Àr en teoretisk slutsats av ett flertal ekonomiska teorier, samt ett vÀl undersökt omrÄde som visat sig vara ett statistiskt signifikant faktum i olika ekonomiska regioner. Priskonvergens krÀver i teorin och empirin att ekonomierna Àr likriktade och har liknande ekonomiska förutsÀttningar, krav som den inomeuropeiska marknaden uppfyller. HÀr har ocksÄ priskonvergens bevisats vara ett statistiskt signifikant faktum i ett flertal studier. Förutom de studier vari detta bevisats redovisas ocksÄ teorier som kan förklara  priskonvergensen, i denna uppsats redovisas bland annat lagen om ett pris, teorin om köpkraftsparitet samt utbuds- och efterfrÄgeteori.NÄgot som torde leda till ytterligare ekonomisk konvergens och dÀrmed ocksÄ priskonvergens Àr en gemensam valuta, och efter euroinförandet genomfördes flera studier i syfte att klargöra huruvida det teoretiska antagandet om stÀrkt priskonvergens inom en valutaunion kunde stÀmma. Dessutom testades i dessa studier om EU-kommissionen haft rÀtt i sitt uttalande om att priskonvergensen skulle bli stÀrkt mellan de lÀnder som anslöt sig till valutasamarbetet.

PÄ vÀg mot en hÄllbar utveckling? : En beskrivning av vad företag vÀljer att lyfta fram i rapporteringen av sitt ekonomiska, sociala och miljömÀssiga ansvarstagande

En hÄllbar utveckling definierades av Brundtlandkommissionen inför FN:s vÀrldskonferens om miljö och utveckling som ??en utveckling som tillfredsstÀller dagens behov utan att Àventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsstÀlla sina behov?. Begreppet innefattar hÀnsynstagande till ekonomiska, miljömÀssiga och sociala aspekter, nÄgot som företag kan presentera genom hÄllbarhetsredovisning. Definitionen Àr ett bra exempel pÄ hur komplext begreppet Àr och ger utrymme för tolkningar, vilket gör att företag som anammar idén sjÀlva kan bestÀmma hur de ska arbeta med hÄllbarhetsfrÄgor. Syftet med denna uppsats Àr dÀrför att beskriva och analysera vilka faktorer företag pÄ Stockholmsbörsen vÀljer att redogöra för i presentationen av sitt ekonomiska, miljömÀssiga och sociala ansvarstagande, och om det gÄr att urskilja nÄgot mönster i valet av faktorer beroende pÄ företags storlek.                      För att besvara syftet granskades presentationen av hÄllbarhetsarbete i sÄvÀl hÄllbarhets- och Ärsredovisningar som hemsidor för ett urval av företag, av olika storlek, pÄ Stockholmsbörsen.

Ringön: en stadsdel dÀr industrin fÄr plats : hur stadsutvecklingsprocesser kan medges i en tid av Äterindustrialisering

I det hÀr examensarbetet undersöks industrins plats i staden med Ringöns industriomrÄde i Göteborg som objekt för undersökningen. Arbetet tar upp flera anledningar till att ifrÄgasÀtta industriverksamhetens frÄnvaro i vÀstvÀrlden och, framför allt, i staden. I takt med att handel och tillverkning globaliserats, har avindustrialiseringen i vÀst blivit ett faktum. En stor del av tillverkningsindustrin har av ekonomiska skÀl flyttats till lÄglönelÀnder, och informationssamhÀllet har kommit att betraktas som industrisamhÀllets ersÀttare. I stadsbyggandet har detta tydligt visat sig i omvandlingen av tidigare industriella omrÄden till bostads-, kontors-, och handelskomplex. Denna utveckling, med industrins frÄnvaro i vÄr del av vÀrlden och dess stÀder, har börjat omvÀrderas av flera forskare. Det finns de som anser att tillverkningsindustrin mÄste komma tillbaka, bÄde av ekonomiska och miljömÀssiga skÀl.

VÀrldshÀndelsers effekt pÄ oljebolags aktiekurser : Hur effektiv Àr marknaden?

I denna uppsats undersöks om vÀrldshÀndelser skapar abnorma effekter hos oljebolags aktiekurser och om dessa effekter ter sig olika beroende pÄ företagens olika storlek. Undersökningen utförs med hjÀlp av en eventstudie som genomförs pÄ sex oljebolag med tre vÀrldshÀndelser som utgÄngspunkt. De valda vÀrldshÀndelserna bestod av tvÄ naturkatastrofer och en större ekonomisk hÀndelse. Företagen som valdes delades in i tvÄ grupper om tre företag, dÀr ena gruppen innehöll de större företagen och den andra gruppen de mindre.Slutsatserna som har kunnat dras av undersökningen Àr att hÀndelserna i tvÄ av de tre undersökta fallen orsakade signifikanta abnorma under- eller överavkastningar hos oljebolagens aktier vilket bevisar en viss ineffektivitet hos marknaden. Det generella utfallet var att den ekonomiska hÀndelsen visade sig ha en större pÄverkan pÄ aktiekurserna Àn de tvÄ naturkatastroferna hade.

Integration och mejeripriser - En empirisk prisstudie av mejerivaror i EU15

Syftet med studien Àr att analysera effekter av integration pÄ prisskillnader inom mejerisektorn i Europeiska unionen (EU15 ). Studien syftar alltsÄ till att klargöra huruvida antalet Är som medlem i EU har pÄverkat prisutjÀmningsprocessen samt vilken effekt införandet av den gemensamma valutan, euro, har haft. Undersökningen sker utifrÄn prisdata pÄ mejeriprodukterna; mjölk, smör, ost och Àgg inhÀmtad frÄn EIU. Priskvoten berÀknas och jÀmförs mellan varje enskilt medlemsland i förhÄllande till EU12. HÀrutöver har en multipel regressionsanalys utförts i ekonometriprogrammet Eviews.

Kosovo pÄvÀg mot demokrati: finns förutsÀttningarna?

Syftet med uppsatsen Àr att beskriva och analysera om Kosovo har de ekonomiska och sociala förutsÀttningrna för att skapa en grogrund för ett demokratiskt styre. Som grund för uppsatsens teoretiska del ligger demokratiteoretikerna Robert D. Putnam och Robert A. Dahl tankar kring vad som krÀvs för att kunna skapa en vÀl fungerande demokrati. Maktstrukturen i Kosovo har varierat över tiden.

Kostnadsanalys av lÄgenergihus : KostnadsjÀmförelse mellan traditionella hus, minienergi - och passivhus

Sverige har som mÄl att Är 2020 reducera energianvÀndningen för bostadssektorn med 20 procent och med 50 procent till Är 2050. För att mÄlen ska uppnÄs fordras fler energisnÄla nybyggnationer och energieffektivisering pÄ ombyggnationer.Av alla nybyggnationer som har produceras i Sverige Àr mindre Àn 1 procent energisnÄla nybyggnationer. Studier visar att en av orsakerna till den lÄga marknadsutvecklingen för lÄgenergihus beror pÄ att lÄgenergihus Àr generellt mellan 2 till 10 procent dyrare Àn traditionellt byggda hus. Andra orsaker Àr att mÄnga byggherrar inte kÀnner till fördelarna att bygga energieffektivt. Det har Àven visat sig att byggherrar har för lite kunskaper om energieffektivisering och saknar förmÄgan att tÀnka lÄngsiktigt vilket har bidragit att mÄnga byggherrar inriktar sig pÄ kortsiktiga ekonomiska resultat istÀllet för hela byggnadens livscykel.Syftet med den hÀr rapporten var att berÀkna merkostnaden och livscykelvinsten för nyproduktion av minienergihus och passivhus.

Intern ekonomi och arbetsfördelning i dagens familjer

Denna uppsats handlar om den interna ekonomins uppdelning och arbetsfördelningen av hushÄllssysslorna i familjer. VÄr studie utgÄr ifrÄn en enkÀtundersökning med 40 familjer och 8 djupintervjuer, som visar hur uppdelningen ser ut samt hur familjerna sjÀlva ser pÄ sin arbetsfördelning och uppdelning utav deras interna ekonomi. Syftet med undersökningen Àr att se hur fördelningen ser ut i dagens familjer nÀr det kommer till vem som gör vad i hemmet, vem som betalar för vad och om det finns nÄgra samband mellan detta och parens internt relativa inkomst och/eller utbildningsbakgrund. Vi har Àven stÀllt frÄgor till vÄra informanter om hur de uppfattar sin generations arbetsfördelning och interna ekonomiska uppdelning i jÀmförelse med deras förÀldrageneration. I vÄr uppsats har vi valt att anvÀnda litteratur som handlar om hur familjen och roller inom familjen har förÀndrats.

Den moderna organisationen i en f?r?nderlig milj? - En kvalitativ fallstudie av ett f?r?ndringsarbete i en svensk nischbank

I en tid d?r samh?llet st?ndigt f?r?ndras och utvecklas har banksektorn f?tt m?ta nya krav och f?rv?ntningar fr?n marknaden. Efterfr?gan p? digitala l?sningar, tekniska innovationer och nya kundbeteenden ?r saker svenska banker beh?vt anpassa sig till under senare ?r. I ett f?r?ndringsklimat kan akt?rer i banksektorn beh?va genomf?ra strategiska f?r?ndringsarbeten f?r att forts?tta f?lja utvecklingen och den r?dande efterfr?gan.

Museum i r?relse: En antropologisk studie av utveckling p? ett regionalt museum

Ekonomiska medel till kulturverksamhet minskar i Sverige, samtidigt vittnar museipersonal om att kostnader ?kar. Museer som enligt kulturpolitiska m?l ?r ?mnade att bidra till samh?lls- och kunskapsbildning samt fr?mja deltagande och demokrati tvingas nu anpassa sina verksamheter efter nya f?ruts?ttningar. Genom deltagande observation och semistrukturerade intervjuer med personal p? ett museum i ?sterg?tland avser denna studie att unders?ka hur museipersonal upplever, och hanterar, utveckling av museiverksamhet.

Mening och politik i lÀroböcker : en textanalys av lÀroböcker i historia före och efter Berlinmurens fall 1966-2002

I det hÀr arbetet har vi genom en idé och ideologianalys undersökt olika lÀroböckers skildringar av den industriella revolutionen. LÀroböckerna Àr indelade i tvÄ olika delar, varav vissa Àr skrivna innan Berlinmurens fall 1989 och andra Àr skrivna efter fallet. Vi har avgrÀnsat oss till att analysera de politiska, ekonomiska samt klass skildringar som finns beskrivna i avsnittet. I arbetet har vi analyserat nio stycken lÀroböcker i historia för grundskolan. Resultatet presenteras genom tvÄ skilda delstudier dÀr en av oss har undersökt lÀroböcker skrivna före Berlinmuren fall och den andre de lÀroböcker som utkommit dÀrefter.

Studenter som konsumenter

Syfte: I uppsatsen ska vi undersöka hur dagens studenters konsumtionsbeteende ochkonsumtionsbehov ser ut. Uppsatsen kommer Ă€ven att klargöra hur studenternas ekonomiska situation pĂ„verkar detta beteende och behov, samt vilka faktorer som ligger bakom detta. Metod: Uppsatsen har en deduktiv ansats dĂ„ vĂ„r utgĂ„ngspunkt har varit teorin. Kvantitativ metod anvĂ€nds i form utav enkĂ€tundersökning genomförd pĂ„ 323 studenter i syd/sydöstra Sverige. Även en kvalitativ metod har i form av litteraturstudier av teorier samt artiklar hĂ€mtade frĂ„n Internet har genomförts.

<- FöregÄende sida 24 NÀsta sida ->