Sök:

Sandviks potential för hållbar utveckling inom produktionen

En fallstudie om framtida utvecklingsmöjligheter gällande investeringsmöjligheter, certifieringsprocesser och målsättningar

Syftet med projektet är att undersöka möjligheterna för Sandvik Materials Technology att utveckla arbetet med hållbarheten inom affärsområdets produktion. På grund av företagets storlek och globala utsträckning har företaget ett stort ansvar för att värna om miljön. Syftet är vidare att undersöka hur dessa utvecklingsprocesser kan se ut utan att den ekonomiska lönsamheten påverkas negativt. De metoder som har använts för att samla in teori och empiri har bestått utav intervjuer, litteratursökning i böcker samt kritiskt granskade källor på internet. En riskanalys har utförts för att verifiera källans innehåll och bekräfta dess trovärdighet. Intervjuerna har syftat till att ge perspektiv i hur arbetet med hållbar utveckling brukar se ut och hur det ser ut i verkligheten. De syftar alltså till att bana vägen för en analys och jämförelse mellan teori och praktik. Resultatet av jämförelsen visar att Sandvik arbetar mycket enligt teorin, men att syftet med varför vissa investeringar genomförs varierar. Investeringar brukar genomföras för att ge en ekonomisk vinst, men Sandvik genomför även investeringar i olika miljöområden. Detta leder till dels direkta ekonomiska vinster, men även indirekta vinster genom bland annat ökad motivation och effektivitet hos medarbetare. Som resultat går även att se att den standardiserade processen av införandet av certifikat inte alltid är lika gynnsam för företaget på grund av alternativa kostnader. Sandvik bör skapa en separat modell för att hantera miljöinvesteringar som bör vara mer långsiktigt, där alternativa kostnader och icke-ekonomiska aspekter också bör tas i åtanke. Vid investeringar läggs ibland alltför stort fokus på ekonomisk vinst. Det är viktigt att ha i åtanke att även icke-ekonomiska effekter är viktiga för företagets utveckling, för att medarbetare ska trivas och för att kunder samt leverantörer ska bli mer samarbetsvilliga. Sandvik utmärker sig som ett ordervinnande företag genom att kontinuerligt investera mer inom miljön än vad som lagstiftningar, kunder samt leverantörer kräver.Nyckelord: Hållbar utveckling, Globalisering, Sandvik, Produktion, Arbetsmiljö, Avfallshantering, Certifikat, Investering, Målsättning, Kundansvar, CSR.Handledare: Niklas Arvidsson.Examinator: Anders Hansson.

Författare

Cecilia Ryding Kerim Hakim

Lärosäte och institution

KTH/Industriell produktion

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..