Sök:

Sökresultat:

1039 Uppsatser om Diagnostiska markörer - Sida 56 av 70

SÀttningar i sulfidjord: uppföljning och utvÀrdering av sÀttningars storlek och tidsförlopp, vÀg 760 i Norrbotten

Sulfidjord anses allmÀnt vara en problemjord ur geoteknisk synvinkel. I allmÀnhet Àr sulfidjord sÀttningsbenÀgen och krypsÀttningar kan bli stora. Sulfidjord betraktas Àven som problematisk ur ett miljöperspektiv dÄ den i kontakt med syre oxiderar och produkterna av det kan försura mark och vatten. Sulfidjordens sÀttnings- och krypegenskaper utgör svÄra problem vid vÀg- och jÀrnvÀgsbyggnad dÀr stora mÀktigheter pÄ lösa sediment ofta pÄtrÀffas. Efter vÀg 760 i Norrbotten pÄtrÀffas just ett sÄdant omrÄde pÄ 660 meter med ca 10 meters mÀktighet av lösa sulfidsediment i form av silt.

Den individanpassade kommunikationens vÀrde

Nyhetskonsumtionen har genomgÄtt en förÀndring i Sverige. Helsingborgs Dagblad (HD) har upplevt en stadig minskning av papperstidningsprenumeranter, samtidigt som antalet lÀsare ökat pÄ Internet. HD har ocksÄ upplevt ett stort annonstapp pÄ senare Är vilket ligger i linje med andra mediebolag. Skiftande mediepreferenser har potentialen att Àndra spelreglerna för tidningsbranschen dÄ allt fler lÀsare vÀljer att konsumera nyheter pÄ Internet. Samtidigt finns det indikationer pÄ att konsumenter Àr ovilliga att betala för nyhetskonsumtion pÄ Internet.

Kemikalier i Byggmaterial : mot det framtida Stockholm, en stad i vÀrldsklass

Syftet med detta arbete Àr att faststÀlla hur Stockholms Stad arbetar för att minimera riskerna med kemikalier i byggmaterial idag. En rekommendation skall Àven ges för hur staden skall kunna utveckla detta arbete.En litteraturstudie har genomförts liksom intervjuer med berörda aktörer.Det pÄgÄr ett aktivt arbete inom Stockholms Stad med att begrÀnsa anvÀndandet av kemikalier i byggmaterial. Bland annat stÀlls krav dÄ staden upplÄter eller sÀljer mark för byggande.I dagslÀget hÀnvisar staden i sina krav till sex olika branschsystems kriterier för kemikalier i byggmaterial. Att referera till alla dessa system medför en viss otydlighet kring vilka krav som gÀller, eftersom de alla har olika kriterier.Stadens egna fastighetsbolag anvÀnder ett av dessa system; Byggvarubedömningen och deltar aktivt för att utveckla denna databas. Stadens möjlighet att pÄverka som myndighetsutövare Àr Ànnu inte fullt utnyttjad.

Fossilfri kollektivtrafik : En företags- och samhÀllsekonomisk kostnadsjÀmförelse av förnybara drivmedel för stadsbussar i Uppsala utifrÄn tre skattescenarier

Stockholms lÀn Àr en expansiv region vars befolkning har vuxit kraftigt de senaste Ärtiondena och kommer enligt prognoser att fortsÀtta vÀxa under en överskÄdlig framtid. Inflyttningen har inneburit att en redan hög efterfrÄgan pÄ hyresrÀtter har blivit Ànnu högre. Trots en hög efterfrÄgan sÄ Àr utbudet pÄ hyresrÀtter trögrörligt och har inte hunnit i kapp. Detta har resulterat i att det rÄder bostadsbrist i stort sett i hela regionen.Det pÄgÄr stÀndigt en debatt bland experter, politiker och aktörer pÄ fastighetsmarknaden om vad som kan göras för att ÄtgÀrda bristen pÄ hyresrÀtter i regionen.En orsak till det lÄga byggandet av hyresrÀtter Àr att privata aktörer oftast betraktar den som en olönsam investering jÀmfört med bostadsrÀtten. Detta har hÀmmat byggandet enligt flera experter.

Konceptstudie av drivaraggregat för klenskog

BiobrÀnslen har blivit en alltmer viktig energiresurs och i Sverige stÄr skogen för en stor del av biobrÀnslet. Detta har lett till en viktig marknad inom svenskt skogsbruk. Vimeks inriktning inom detta omrÄde har varit hantering av energisortiment som uppkommer vid röjning och gallring. Under de senaste Ären har Vimek utvecklat prototypmaskiner med mÄl att lösa hanteringen av detta sortiment frÄn stubbe till avlÀgg. Problematiken med att konstruera en maskin med god lönsamhet har varit stor.

Markpackning i urban miljö : undvika, ÄtgÀrda, vÀxtval

Detta arbete Àr ett examensarbete om markpackning i urban miljö med fokus pÄ att undvika, ÄtgÀrda och ett vÀxtval. Arbetet Àr skrivet pÄ 15 hp inom LTJ-Fakulteten under perioden 2009/2010. Arbetet har olika avsnitt som tar olika Àmnen inom markpackning.Den första delen handlar om bakgrunden till arbetet dÀr det tas upp att Àmnet kommer i grund och botten frÄn Alnarp förskola samt att det Àr ett stort problem i den gröna sektorn. SjÀlva syftet med arbetet var att fÄ en bÀttre förstÄelse för markpackning hur det uppstÄr, hur det kan undvikas och ÄtgÀrdas. Det ska kunna ge grund till kommande arbeten i Àmnet eftersom det Àr en sammanfattning av forsknings- och rapportmateria .

Ny gÄng- och cykelvÀg Södra Sunderbyn Bodvallen - KlÀppenskolan

I början av vÄrterminen 2005 blev vi tilldelade detta examensjobb, som avslutning pÄ YTH-programmet. Uppdragsgivare Àr LuleÄ kommun, Tekniska Förvaltningen. De vill fÄ en projektering utförd pÄ en gÄng- och cykelvÀg i S.Sunderbyn. Den ska gÄ frÄn KlÀppenskolan till Bodvallen lÀngs vÀg 592. Bakgrunden till projektet Àr att de 450 st boende i omrÄdet vill fÄ en trafiksÀker miljö framförallt för gÄende och cyklister.

Visualisering vid framsteg imatematikstudier

Regnvatten, smÀltvatten och spolvatten som rinner av frÄn hÄrdgjorda ytor kallas dagvatten. Dagvatten Àr ofta förorenat av tungmetaller eller svÄrnedbrytbara organiska Àmnen, som kan göra stor skada om vattnet inte renas innan det nÄr recipienten. I dagslÀget finns det inga nationellt fastslagna riktvÀrden för föroreningshalter i dagvatten. Dagvattengruppen pÄ Vattenfall AB VÀrme Uppsala har tillsammans med miljökontoret i Uppsala tagit fram riktvÀrden för föroreningshalter frÄn kvarteret BrÀnnugnen, som omrÄdet som studerats i detta examensarbete kallas. Vattenfall har idag problem med att klara dessa riktvÀrden för bland annat metaller i en del av kvarterets dagvattenbrunnar.

Södra Guldheden i ett helhetsperspektiv : KaraktÀrisering och beaktanden kring förtÀtning

VÄra samhÀlleliga problem ser idag annorlunda ut Àn vad de gjorde vid förra sekelskiftet, men det rÀcker ocksÄ att gÄ tillbaka femtio Är i tiden, nÀr Södra Guldheden bebyggdes. Ett stort problem som vi allt oftare blir uppmÀrksammade om, Àr att vÄr miljö inte lÀngre klarar den belastning som dagens bilanvÀndande medför. Genom de lÄnga avstÄnd vÄra utspridda stÀder ger upphov till, förvÀrras det globala problemet. Vi behöver dÀrför förtÀta vÄra stÀder inÄt och nyttja lÀmplig mark för detta, det har vi mycket att vinna pÄ Àven ur andra avseenden. För att undvika att vi genom förtÀtning bygger bort stora kvaliteter i vÄra befintliga kulturmiljöer, behöver vi se omrÄdet utifrÄn en helhet.

Bad under park : Badhus i Mellanbergsparken, VĂ€stertorp

Mitt förslag till det nya badhuset i VÀstertorp inkluderar och programmerar parken, och gör den till en plats som Àr tillgÀnglig och vÀlkomnande, och som pÄ samma gÄng skyddar mot ljud och buller frÄn motorvÀgen. Ett bullerskydd i form av en jordvÀgg reser sig bredvid det befintliga cykelstrÄket som gÄr parallellt med E4:an. Norr om denna breder sig ett taklandskap med vÀxtlighet ut, med möjlighet för fotgÀngare att korsa platsen hur man vill, i alla riktningar. En basketplan och ett utomhusgym förvÀntas ge mer liv till parken, tillsammans med gröna ytor för picknick och fika med skydd frÄn bullret. I landskapet höjer sig anonyma volymer med fasader av trÀpanel.

Förorten som blandstad. Ett planförslag kring urbanitetsskapande förnyelse av Rotebro centrum, Sollentuna kommun

Det hÀr kandidatarbetet behandlar hur en typisk förortsmiljö, Rotebro centrum i Sollentuna kommun, med hjÀlp av rÄdande blandstadsidéer kan utvecklas till att bli en miljö som prÀglas av blandade och integrerade funktioner. Med utgÄngspunkt i kommunens översiktsplan tas ett gestaltningsförslag fram med hjÀlp av rÄdande teori. Syftet med uppsatsen Àr att undersöka och beskriva blandstad som ett planeringsbegrepp och se hur Rotebro centrum kan förtÀtas och utvecklas med en blandstadskaraktÀr för att upplevas trivsamt, tryggt och levande. Hur skapas en tydligare urban karaktÀr och vilka funktioner kan inkluderas. Genom aktivitetsobservationer, intervjuer och platsanalyser identifieras nuvarande problem och möjligheter. Nuvarande svÄrigheter finns i bullerproblematiken som idag gör sig pÄmind i stora delar av omrÄdet, frÄn bÄde passerande tÄgtrafik, nÀrliggande motorvÀg och flygtrafik.

Analys av köldbryggor, fönsterplacering och vÀrmesystem för ett lÄg-/plusenergihus

Miljo och energi ar tva faktorer som blir allt viktigare, och energisnala hus har nufunnits en tid pa marknaden. Att ta lagenergihus ett steg langre, och goraplusenergihus som levererar mer energi an vad den gor av med, ar inte lika valtestat i Sverige annu. Da tjockleken pa vaggarna blir storre ar det ocksa viktigareatt hitta tekniker som minskar koldbryggor vid anslutningar.For att forsta hur man pa basta satt ska utforma och konstruera dessa husbehovs kunskap om material, koldbryggor, byggnadsdetaljer, klimat ochuppvarmningssystem. Bland annat har en analys av vilka olika varmesystem sompassar bra for ett lag-/plusenergihus gjorts i denna examensrapport, med stod avreferensobjekt. For att huset i framtiden ska kunna utnyttjas som ett plusenergihusbehovs ett system som har kapacitet att lagra energi under en kortare tid.

Knutpunkten- Ett utvecklingsomrÄde i Danderyd

Knutpunkten Àr ett omrÄde i sydvÀstra Danderyd. Enligt kommunens översiktsplan Àr omrÄdet ett av kommunens viktigaste utvecklingsomrÄden. Idag Àr Knutpunkten relativt osammanhÀngande och ostrukturerat och markanvÀndningen utgörs till största del av verksamheter. Störst Àr Danderyds sjukhus. Inom planomrÄdet finns Àven Edsviken som Àr ett vackert naturomrÄde.

Analys och utvecklingsförslag över VÀster industriomrÄde i Landskrona

Sammanfattning Landskrona kommun och stad vÀxer. Inflyttningstakten har ökat stadigt och befolkningen i kommunen berÀknas öka med cirka 3300 invÄnare till 2015. Det har under en tid byggts mÄnga nya enfamiljshus utanför Landskrona stad. I direkt anslutning till Landskrona har det börjat bli en brist pÄ tillgÀnglig mark för nyexploateringar. NÀr den nya jÀrnvÀgsstationen anlades, lokaliserades den till den östra stadsgrÀnsen och det Àr utifrÄn denna station som nya stadsbyggnads- planer har utgÄtt. Detta kan fungera bra men innebÀr ett stort avstÄnd till Landskronas befintliga centrum. Ett omrÄde som fortfarande Àr intressant för nybyggnation Àr VÀster industriomrÄde. Detta Àr ett stort verksamhetsomrÄde belÀget direkt söder om Landskrona centrum. Med en effektivare funktionsindelning och omorganisation bör det vara möjligt att bebygga omrÄdet med mellan 1000-2000 nya bostÀder.

Uppsala nya konstmuseum

PÄ platsen dÀr konstmuseet ska ligga finns idag ett gammalt magasin, Katalin, som har omvandlats till en vÀlanvÀnd byggnad med plats för kafé, shop, restaurang och en scen för olika event. Det nya konstmuseet skapar ytterligare aktivitet pÄ platsen och förutsÀttningar för Katalin att utveckla sina verksamhet. Ett flöde gÄr genom tomten, som idag anvÀnds som parkeringsplats, frÄn tomtens södra Ànde frÄn Uppsala resecentrum till det nordliga hörnet av tomten dÀr Uppsala Konsert och Kongress ligger. Det nya konstmuseet skapar förutsÀttningar att förstÀrka detta flöde. Genom att lÀgga museet under mark kan platsen aktiveras och anvÀndningen ökaPÄ marknivÄn skapar museets taklanterninerna ett landskapi olika höjd och storlek, och skapar en fasad för museet.

<- FöregÄende sida 56 NÀsta sida ->