Sök:

Sökresultat:

340 Uppsatser om Demokratisk fördjupning - Sida 14 av 23

BerÀkning av ersÀttning ur hemförsÀkring : sÀrskilt om lös egendom

Demokratiuppdraget Àr ett komplext uppdrag som innebÀr att skolan ska förmedla och förankra grundlÀggande demokratiska vÀrden hos eleverna. Dock stÄr det inte tydligt i styrdokumenten om vad det innebÀr och hur det ska gÄ till, det Àr upp till varje skola och lÀrare att tolka. Syftet med den hÀr fenomenografiska undersökningen har varit att skapa kunskap om variationen i uppfattningar av demokratiuppdraget hos gymnasielÀrare utefter frÄgestÀllningen: Hur ser variationen i uppfattningar av demokratiuppdraget ut nÀr det gÀller innebörder av demokratiuppdraget samt nÀr det gÀller arbetet meddemokratiuppdraget? Genom att genomföra fem intervjuer med gymnasielÀrare har jag funnit fyra uppfattningskategorier gÀllande innebörden av demokratiuppdraget:? att demokratiuppdraget innebÀr förstÄelse för hur demokratiskt liv Àr som en helhetssyn,? att demokratiuppdraget innebÀr elevernas delaktighet och inflytande,? att demokratiuppdraget innebÀr att lÀra ett demokratiskt förhÄllningssÀtt genom kunskaper och övning och? att demokratiuppdraget innebÀr demokratiskt bemötande och demokratiska relationer,och tre uppfattningskategorier gÀllande uppfattningen av arbetet med demokratiuppdraget:? att arbetet med demokratiuppdraget sker genom elevernas delaktighet,? att arbetet med demokratiuppdraget sker genom lÀraren som demokratisk förebild och? att arbetet med demokratiuppdraget sker genom att engagera samhÀlletTrots ett ringa urval av lÀrare anser jag att jag har funnit relevanta uppfattningar gÀllande innebörden av demokratiuppdraget samt arbetet med demokratiuppdraget och mina fynd har hjÀlpt mig, och hjÀlper förhoppningsvis Àven lÀsaren, att fÄ en större insikt i hur begreppet demokratiuppdraget kan tolkas pÄ flera olika sÀtt. Faktumet att det kan tolkas pÄ flera olika sÀtt kan tÀnkas vara hjÀlpsamt att reflektera över i samtal gÀllande demokratiuppdraget med kollegor och elever..

?Hon Àr ju din slav för tillfÀllet? : det kommunikativa maktspelet mellan ordförande, lÀrare, och elever under tvÄ klassrÄd i Ärskurs 9

I min studie ser jag pÄ tvÄ klassrÄd i Ärskurs 9 genomförda Är 2005 dÀr samma lÀrare medverkat. Syftet Àr att undersöka det kommunikativa maktspelet mellan ordförande, lÀrare, och elever. Underlaget Àr transkriberade videoband som analyseras med metoderna samtalsanalys, retorisk analys och ledarskapsanalys. KlassrÄd Àr tÀnkt som ett forum för elevinflytande dÀr demokratiska arbetsformer ska prioriteras (LPO -94). En sÄdan arbetsform Àr deliberativa samtal, men hur det klassificeras rÄder det delade meningar.

Pedagogers tankar om barns medinflytande i förskolan

Pedagogers tankar om barns medinflytande i förskolan Elisabeth Bergstrand Annika Lenander Bergstrand, E. & Lenander, A. Pedagogers tankar om barns medinflytande i förskolan. [The educationalists thoughts about children?s participation in preschool] Malmö: LÀrarutbildningen, Malmö högskola. Enligt lÀroplanen för förskolan, Lpfö 98, skall förskolan i sin verksamhet medverka till att barnen tillÀgnar sig de demokratiska principer som vÄrt samhÀlle vilar pÄ.

I bokens förestÀllningsvÀrld ? En kvalitativ studie om lÀsutvecklande arbete med skönlitteratur ur ett genusperspektiv

BAKGRUND: Pojkars efterslÀpande lÀsutveckling Àr empiriskt konstaterad, och upplevs avoss som bekymmersam ur demokratisk synvinkel. Forskning rörande pojkarslÀsutveckling presenteras, liksom forskning som behandlar förutsÀttningarnaför lÀsutveckling mer generellt. Den valda teoretiska ramen Àr detsociokulturella perspektivet pÄ lÀrande.SYFTE: Syftet med studien Àr att ta reda pÄ hur pedagoger i förskoleklass respektiveskola arbetar med skönlitteratur med sÀrskilt intresse för pojkars medverkan.FrÄgestÀllningarna behandlar vilka inslag av reflekterande lÀsning som finns iklassrummen, i vilken utstrÀckning de gynnar pojkar samt pedagogersuppfattningar kring pojkars kontra flickors lÀsning.METOD: Den genomförda undersökningen Àr en kvalitativ studie med inspiration frÄnden etnografiska ansatsen. Studien grundar sig pÄ nio observationer i ensjÀtteklass respektive en förskoleklass, och pÄ fem förberedda samt tvÄoförberedda intervjuer med de inblandade pedagogerna.RESULTAT: Resultatet visar att samtal i anslutning till höglÀsning genomfördes medbarnen i lÀsutvecklande syfte, och en variation kunde urskiljas betrÀffandehur aktiva pedagogerna respektive eleverna var i dem. I de samtal dÀr eleverlÀmnades stort utrymme att lÀgga fram sina uppfattningar var de flestaeleverna passiva.

Varför gatukonst?

Uppsatsen behandlar frÄgestÀllningar kring gatukonstens existens i Stockholm: vilka platser den tar i ansprÄk, vilka uttryck den har och vilka de bakomliggande motiven Àr. Vidare berörs frÄgor kring det offentliga rummet som demokratisk idé. Syftet med föreliggande uppsats Àr att belysa gatukonsten som en reaktion mot ett alltmer kommersialiserat och privatiserat offentligt rum. Som blivande bildpedagog finner Àven uppsatsförfattaren att det Àr angelÀget att diskutera frÄgor som rör det offentliga rummets möjligheter och begrÀnsningar utifrÄn demokratiska aspekter. Detta för att försöka uppmuntra elever till ett kritiskt tÀnkande i frÄgan samt vÀcka ett intresse för och inspireras av gatukonstens grepp, ideologiska och visuella uttryck.Uppsatsen behandlar frÄgestÀllningar om gatukonst utifrÄn ett perspektiv som ligger nÀra konstutövarnas utgÄngspunkt och för fram stÄndpunkten om gatukonsten som en alternativ, viktig, social rörelse.Gestaltningsdelen i arbetet behandlar frÄgestÀllningen utifrÄn de platser som kan kallas för odefinierbara platser, dÀr gatukonsten ofta upptrÀder.

Virtuella gemenskaper som demokratisk kanal - En studie av informationsteknologi som stöd till det demokratiska samtalet med avseende pÄ dess roll inom utbildning

Syftet med arbetet Àr förslaget om virtuella gemenskaper som ett komplement till de kanaler som politiker anvÀnder idag för att nÄ ut till medborgarna. Genom en kvalitativ litteraturstudie tas tolv faktorer fram som anses vara nödvÀndiga för att dessa gemenskaper ska stödja den demokratiska diskussionen. Dessa faktorer operationaliseras för att kunna anvÀndas som analysverktyg för att undersöka redan existerande gemenskaper, vilka valts utifrÄn deras koppling till riksdagen eller kommunala utskott, vars inriktning Àr utbildning, dÄ sÄdan anses vara grundlÀggande för att ge medborgare i en deltagardemokrati möjlighet att kunna bidra till den politiska agendan.Anledningen till förslaget Àr att utvecklingen av elektronisk kommunikation har tillfört ett ökat utbud kanaler som gör det möjligt för anvÀndare av datorer att snabbt hÀmta information, eller göra inlÀgg i debatter bortom det fysiska rummet. Efter analysen gÄr det emellertid att konstatera att nÄgon resurs liknande den som föreslagits i dem tolv faktorerna Ànnu inte finns, sÄ istÀllet avslutas arbetet med en reflektion över vad det innebÀr. Det utesluts dÀremot inte att liknande gemenskaper finns pÄ förslag eller skulle kunna fÄ betydelse framöver..

BistÄndets möjligheter En studie av bistÄndets roll i Ghana och Ugandas demokratiseringsprocess under perioden 1990-2000

Under perioden 1990-2000 har Ghana och Ugandas demokratiutveckling vÀsentligen skilt sig Ät. Trots att de bÄda lÀnderna delar mÄnga egenskaper och förutsÀttningar har Ghana demokratiserats medan Ugandas utveckling stannat vid ett enpartistyre.Denna uppsats tar sin ansatts i teorier kring vad som skapar goda förutsÀttningar för en positiv demokratisk utveckling. Enligt Gordon White rör dessa socioekonomisk utveckling, det civila samhÀllet, det politiska samhÀllet, politiska institutioner samt det internationella klimatet.Syftet Àr sÄledes att genom en komparativ fÄfallstudie finna förklaringar till varför Ghana och Uganda utvecklats olika, samt att utröna vilken roll bistÄnd och konditionalitet kan spela i en demokratiseringsprocess. SÀrskild fokus har legat pÄ EU:s omfattande bistÄndsprogram i de bÄda lÀnderna och hur dessa har inverkat de faktorer som utgör grunden för teorin.Genom att utifrÄn denna metodologi analysera de bÄda fallen, visar undersökningen att den skilda utvecklingen delvis kan förklaras utifrÄn hur externa aktörer har anvÀnt sig av bistÄnd och politisk konditionalitet i sin bistÄndspolitik. Dock existerar Àven andra viktiga förklaringsfaktorer, frÀmst i Uganda, dÀr den komplicerade etniska sammansÀttningen och ekonomisk snedfördelning försvÄrat en vidare demokratisering av landet..

JÀmstÀlldhet Àr en kunskapsfrÄga : En studie om jÀmstÀlldhet, genus och sexualitet inom samhÀllskunskapsÀmnet för Ärskurs 4?6

SamhÀllskunskapsÀmnet Àr under stÀndig förÀndring, precis som samhÀllet. I kursplanen för samhÀllskunskap har flera centrala innehÄll tillkommit i och med lÀroplansreformen 2011. Det Àr inte lÀngre ett Àmne som enbart berör demokratisk fostran och kunskap. I undervisningen för Ärskurs 4?6 ska ?Hur könsroller och sexualitet framstÀlls i medier och populÀrkultur? och ?Familjen och olika samlevnadsformer.

En studie av BestÀllar-utförarmodellen

Under 1990-talet har den offentliga sektorn influerats av marknadsreformer som New Public Management och principer sÄsom BestÀllar- utförarmodellen (BUM), frÀmst för att sÀnka kostnader och uppnÄ effektivitet. BUM Àr en av de principer som frÀmst fÄtt fotfÀste i Sveriges offentligt styrda verksamheter som exempelvis HÀlso- och sjukvÄrden. NÀr modellen infördes i Region SkÄne var det viktigaste mÄlet var att skilja pÄ bestÀllare och utförare för att uppnÄ en effektivare styrning av HÀlso- och sjukvÄrden. BestÀllarnas uppgift blev att formulera mÄlen för verksamheten medan utförarnas uppgift blev att bedriva verksamheten i enlighet med dessa mÄl. En effektivare bestÀllarstyrning uppnÄs enligt styrmodellen genom kontrakt, dÀr avtal skrivs mellan parterna angÄende om produktion och kostnader och genom budgetering.

?man ska ju bete sig demokratiskt sjÀlv alltsÄ? : variationer i uppfattningar av demokratiuppdraget

Demokratiuppdraget Àr ett komplext uppdrag som innebÀr att skolan ska förmedla och förankra grundlÀggande demokratiska vÀrden hos eleverna. Dock stÄr det inte tydligt i styrdokumenten om vad det innebÀr och hur det ska gÄ till, det Àr upp till varje skola och lÀrare att tolka. Syftet med den hÀr fenomenografiska undersökningen har varit att skapa kunskap om variationen i uppfattningar av demokratiuppdraget hos gymnasielÀrare utefter frÄgestÀllningen: Hur ser variationen i uppfattningar av demokratiuppdraget ut nÀr det gÀller innebörder av demokratiuppdraget samt nÀr det gÀller arbetet meddemokratiuppdraget? Genom att genomföra fem intervjuer med gymnasielÀrare har jag funnit fyra uppfattningskategorier gÀllande innebörden av demokratiuppdraget:? att demokratiuppdraget innebÀr förstÄelse för hur demokratiskt liv Àr som en helhetssyn,? att demokratiuppdraget innebÀr elevernas delaktighet och inflytande,? att demokratiuppdraget innebÀr att lÀra ett demokratiskt förhÄllningssÀtt genom kunskaper och övning och? att demokratiuppdraget innebÀr demokratiskt bemötande och demokratiska relationer,och tre uppfattningskategorier gÀllande uppfattningen av arbetet med demokratiuppdraget:? att arbetet med demokratiuppdraget sker genom elevernas delaktighet,? att arbetet med demokratiuppdraget sker genom lÀraren som demokratisk förebild och? att arbetet med demokratiuppdraget sker genom att engagera samhÀlletTrots ett ringa urval av lÀrare anser jag att jag har funnit relevanta uppfattningar gÀllande innebörden av demokratiuppdraget samt arbetet med demokratiuppdraget och mina fynd har hjÀlpt mig, och hjÀlper förhoppningsvis Àven lÀsaren, att fÄ en större insikt i hur begreppet demokratiuppdraget kan tolkas pÄ flera olika sÀtt. Faktumet att det kan tolkas pÄ flera olika sÀtt kan tÀnkas vara hjÀlpsamt att reflektera över i samtal gÀllande demokratiuppdraget med kollegor och elever..

VÀrdegrunden i skolans styrdokument - En kritisk analys av vÀrdefrÄgor i lÀroplanerna för gymnasiet 1970-2011

Arbetets syfte Àr att utröna vilka förÀndringar som har skett mellan lÀroplanerna Lgy70, Lpf94 och Lgy11 nÀr det gÀller vÀrdegrundsfrÄgor. UtifrÄn tre teoretiska utgÄngspunkter som samtliga berör vÀrdegrunden analyserar jag kritiskt de tre styrdokumenten enligt en modell för bruxtextsanalys dÀr mina tre teoretiska utgÄngspunkter utgör en teoretisk bakgrund. Mina tre teoretiska utgÄngspunkter berör vÀrdegrunden, genus och kultur. Jag valde att fokusera pÄ dessa punkter efter att ha gjort en diakron analys av de olika styrdokumenten. DÄ förÀndringen var som mest pÄtaglig i frÄgor som rör just dessa punkter föreföll det naturligt att dessa ocksÄ skulle utgöra en teoretisk bakgrund i arbetet.

Ämnet Svenska : En kritisk diskursanalys av svenskĂ€mnets kursplaner i Lpo 94 och Lgr 11

The purpose of this study is to investigate how the subject Swedish is being constructed in syllabuses for the subject. The study includes the syllabuses for the subject Swedish from the Swedish curriculums Lgr 11 and Lpo 94. These are investigated in order to show what conceptions of the subject, i.e. the purpose, content and work models of the subject you can spot in these, and in what direction the perception of knowledge has changed. For the analysis Faircloughs critical discourse analysis and three dimensional model is being used.

Skoldemokratins motsÀttningar ur deliberativa perspektiv : en studie baserad pÄ intervjuer av sju rektorer för gymnasieskolan

Bakgrunden till den hĂ€r studien Ă€r dels att min tidigare studie (Tunebing, 2006) tyder pĂ„ att det förekommer deliberativa brister under utövande av klassrĂ„d i gymnasiet, och dels pĂ„ att styrdokumenten (Lpo- och Lpf-94) frĂ„n 1990-talet och framĂ„t till Ă„r 2007 starkare betonar vikten av den inre demokratin i skolan. Av styrdokumenten framgĂ„r det att skolan ska arbeta med att införa elevinflytande. Det gĂ€ller att fostra elever till aktiva demokratiska medborgare, men hur man praktiskt gĂ„r till vĂ€ga eller vad som menas med deliberativ demokrati förblir en öppen frĂ„ga. Forskning visar att mĂ„nga skolungdomar upplever en ökande frustration över en upplevd brist pĂ„ medinflytande. Enligt SOU 2006:77:16 anser majoriteten av ungdomar att lĂ€rare inte förstĂ„r vare sig mĂ„l eller kriterier utan tolkar dem sjĂ€lvsvĂ„dligt.Den hĂ€r d-uppsatsen har en tvĂ€rvetenskaplig ansats som utgĂ„r frĂ„n tre deliberativa teorier frĂ„n olika vetenskapliga discipliner, utformade av Tomas Englund (2005) pedagogik, JĂŒrgen Habermas (1997) politik och Lennart Hellspong (2006) retorik.

Kulturarvsmiljöer under Äverkan : om kulturarvsmiljöer som förstörts och betydelsen av restaureringsinsatser

Miljöer Àr unika och formas av en sammansÀttning av objekt, omgivning och sammanhang. Det Àr mÀnniskor som ger kulturarv innehÄll och mening. Genom tillgÄngen till kulturarv fÄr mÀnniskor en lÀnk till historia som ökar förstÄelsen för bÄde historien, samtiden och framtiden. Kulturarv Àr en gemensam tillgÄng och angelÀgenhet för mÀnniskor. Det ger möjlighet att delta och pÄverka arbetet med kulturarvsfrÄgor vilket Àr en grundlÀggande demokratisk rÀttighet. Kulturarv har förstörts i alla tider men det har under senare tid skett en markant ökning och förstörelse av kulturarv har blivit en strategi vid vÀpnade konflikter.

Makt i den internationella regleringsprocessen - En fallstudie av IFRS 8

Syfte: Uppsatsens syfte Àr att utifrÄn IFRS 8 beskriva och förstÄ regleringsprocessen vid antagandet och godkÀnnandet av nya internationella redovisningsstandarder. Uppsatsen ska bidra med information till redovisningskunniga personer om vilka aktörer som har makt att pÄverka i denna process och hur besluten legitimeras. Metod: Denna uppsats Àr en dokumentstudie med kvalitativ ansats. En fallstudie av IFRS 8 har genomförts för att kunna beskriva regleringsprocessen. Studiens syfte Àr deskriptivt och tillvÀgagÄngssÀttet induktivt.

<- FöregÄende sida 14 NÀsta sida ->