Sök:

Sökresultat:

340 Uppsatser om Demokratisk fördjupning - Sida 13 av 23

Historiskt vrakgods eller demokratisk hörnsten? : En undersökning av grammatikens roll i svenskundervisningen

Jag har valt att göra denna undersökning eftersom det fascinerar mig att undersöka varför det Àr sÄ vanligt att man som kvinna köper och lÀser damtidningar. Samtidigt som man möts av en ganska ensidig bild av vad vi vill lÀsa, och hur vi skall leva lyckliga med hjÀlp av dessa damtidningar. Hur dessa tidningar skapar bilder och texter och visar upp en mall som vi tror att man blir lyckliga av att leva efter, och vad Àr det som pÄverkar oss sÄ starkt att vi köper dessa tidningar. Man vet att det idag Àr mer jÀmstÀllt inom manligt/kvinnligt men jag ifrÄgasÀtter om det Àr ett fenomen som Àven smittat av sig till medierna. Kvinnans roll i samhÀllet ser idag annorlunda ut Àn vad den har gjort genom tiderna, men pÄ vilket sÀtt visar det sig i damtidningar som har en stark kraft att pÄverka kvinnor.

Bildskapande i förskolan : En studie om förskollÀrares syn pÄ kompetenser för att frÀmja barns lÀrande i bild

Syftet med denna studie var att undersöka vad yrkesverksamma förskollÀrare ansÄg vara viktiga kompetenser för att lÀra ut bild i förskolan. Mina frÄgestÀllningar var: Vilka didaktiska kompetenser tycker förskollÀrarna Àr viktiga för att lÀra ut bild i förskolan?, Vilka sociala kompetenser tycker förskollÀrarna Àr viktiga för att lÀra ut bild i förskolan? och Vilka Àmnes/innehÄllskompetenser tycker förskollÀrarna Àr viktiga för att lÀra ut bild i förskolan? Fyra förskollÀrare och en grundskollÀrare som vidareutbildat sig till förskollÀrare intervjuades med kvalitativ intervjumetod. Resultatet visade att de didaktiska kompetenserna var intresse för bild, att ej vara dömmande, kunna kommunicera, förstÄelse för att lÀrandet inte alltid Àr i fokus, ett varierat arbetssÀtt, att se utvecklingen och att planera, genomföra och utvÀrdera. De sociala kompetenserna var att vara positiv, inspirerande, uppmuntrande, glad, berömmande, demokratisk, intresserad och att vara hjÀlpsam och stöttande.

Demokrati i den svenska gymnasiereformens utvecklingsprocess. : En djupstudie om utvecklingen av Àmnesplanen för programmering.

Denna studie av utvecklingen av Àmnesplanen för programmering i gymnasiereformen GY11 undersöker detaljerat hur utvecklingsprocessen gick till ur ett demokratiskt perspektiv, vilka typer av aktörer som medverkade i processen och pÄ vilket sÀtt som aktörer pÄverkade Skolverket i utvecklingen. Studien undersöker Skolverkets dokumentation av arbetsgÄngen för framtagningen av Àmnesplanen för programmering i gymnasiereformen GY11. För att hitta förklaringar till hur utvecklingsprocessen gick till har vi Àven synliggjort vilka Äsikter om programmering och tillhörande undervisning som har varit dominanta i processen.Studiens empiri bestÄr av remissvar och dokumentering av teknikprogrammets utvecklingsprocess under GY11 erhÄllna frÄn Skolverkets arkiv samt en intervju med en Àmnesexpert i programmering som var anstÀlld pÄ Skolverket under GY11-projektet. UtifrÄn en kvalitativ analys av remissvaren och dokumenteringen synliggjordes vilka Äsikter om programmering och undervisning som har varit dominanta i utvecklingsprocessen av Àmnesplanen. För studien konstruerades ett mÀtinstrument för att evaluera demokratin i en demokratisk statlig institution.

Elever samtalar om lnnebörder av hÀlsa, ekonomi och miljö

I skolans styrdokument ingÄr mÄnga olika begrepp, som elever ska utveckla kunskap kring. I den hÀr studien behandlas begreppen hÀlsa, ekonomi och miljö som Àr tre centrala begrepp i hem- och konsumentkunskap. Dessa tre begrepp Àr en konkretisering av de tre dimensionerna i hÄllbar utveckling. Undervisning i hÄllbar utveckling innebÀr en demokratisk undervisning, dÀr eleverna ska utveckla ett kritiskt fÄrhÄllningssÀtt för att kÀnna till konsekvenser med olika val. För att utveckla kunskapen kring begrepp Àr sprÄket en avgörande faktor.

NÀr tvÄ blir en : en studie av den kulturella integrationen mellan Pfizer och Pharmacia

Fusioner och förvÀrv av företag har blivit allt vanligare under de senaste Ären. En bidragande orsak till fusioner Àr att företags storlek har fÄtt allt större betydelse för deras konkurrenskraft. Det har den senaste tiden blivit allt vanligare med fusioner inom lÀkemedelsbranschen. Pfizer köpte upp Pharmacia Är 2003 vilket gjorde Pfizer till vÀrldens största lÀkemedelsföretag. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka de faktorer som var betydande i den kulturella integrationen mellan Pfizer och Pharmacias marknadsbolag.

Att undervisa i algebra pÄ gymnasiet

Syftet med denna uppsats har varit att ta reda pÄ hur lÀrare kan underlÀtta för elever vid algebrainlÀrning. För att ta reda pÄ detta utgick jag frÄn frÄgorna, varför ska alla lÀsa algebra?, vad Àr viktigt att tÀnka pÄ vid algebraundervisning? och finns det svÄrigheter inom algebra pÄ gymnasiet?, i sÄ fall vilka svÄrigheter finns det? För att fÄ svar pÄ frÄgorna gjordes en litteraturstudie och en empirisk studie dÀr jag intervjuade tre lÀrare. Resultatet av studierna visar att lÀra sig algebra Àr en viktig process i en elevs matematiska utveckling. SamhÀllet idag stÀller stora krav pÄ matematiskt kunnande, om inte alla fÄr chansen att lÀsa algebra skulle mÄnga möjligheter till vidareutbildning stÀngas.

Demokratisk Transition : Fallen Slovenien och Lettland

Slovenia and Latvia are two examples of countries which have gone through a successful democratic transition. They were both under authoritarian rule and command economy up until their declarations of independence in the early 90s. Today they have a functional market economy and political pluralism. I have examined transition theories highlighted by Jonas Linde and Joakim Ekman and from these theories sought the explanations to what lies behind the successful transitions of these two countries. The transition in Slovenia was affected by liberalization from within the ruling communist party which then controlled much of the transition process. A relatively large civil society and the fact that Slovenia was not involved in the Balkan War also contributed to the short process.

Ett kÀrnÀmnes uppgÄng och fall : Kritisk diskursanalys av texter med relevans för Estetisk verksamhets införande och borttagande

Syftet med detta arbete Àr att försöka fÄ en bild av vad det var som gjorde att kursen Estetisk verksamhet ansÄgs viktig nog att bli ett kÀrnÀmne 1994, och varför den inte lÀngre ansÄgs viktig och togs bort 2011. Med hjÀlp av kritisk diskursanalys undersöks argument för och emot kursen som de förs fram i texter frÄn regering, riksdag och media vid dessa tidpunkter, med betoning pÄ vad dessa sÀger om kursens status och position i gymnasiet och i den skolpolitiska debatten. Studien visar att nÀr Estetisk verksamhet infördes 1994 var det för att lÄta eleverna uppleva och sjÀlva skapa, baserat i en humanistisk diskurs. NÀr kursen togs bort 2011 var det för att andra Àmnen ansÄgs behöva mer utrymme för att ge eleverna en tydligare yrkes- eller högskoleförberedande utbildning, baserat i en marknadsekonomisk diskurs. Fokus för vad som var viktigt i gymnasieskolan skiftade under de sjutton Är som gÄtt dÀremellan, och i den nya lÀroplanens inriktning pÄ nyttobaserad utbildning fick inte Estetisk verksamhet plats. Den skolpolistiska synen pÄ kunskap förÀndrades frÄn en demokratisk tanke om att ge alla samma möjligheter, till ett differentierat ideal dÀr individens kunskap ska vara mÀtbar och samhÀllsnyttig. .

"Demokrati finns knappast i skolan" : Demokratiuppdraget i den svenska skolan

Skolan har bÄde ett kunskapsuppdrag och ett demokratiuppdrag, men till skillnad frÄn kunskapsuppdraget sÄ Àr det inte sjÀlvklart vad demokratiuppdraget innebÀr. DÀrför anser vi att demokratiuppdragets innebörd Àr intressant att studera nÀrmare.Syfte: Studien syftar till att undersöka pedagogers uppfattningar om demokratiuppdraget och elevers uppfattningar om demokrati i skolan.Metod: Metoden vi anvÀnt för att undersöka detta Àr enskilda samtalsintervjuer med pedagoger, och fokusgrupper med elever i Äk 3. I studien har sex pedagoger deltagit samt 24 elever.  Resultat: Studien visar att mÄnga av pedagogerna upplever demokratiuppdraget som diffust, vilket pÄverkar pÄ vilket sÀtt pedagogerna anser att demokratiuppdraget ska förverkligas. Genom elevernas beskrivningar av sin skolmiljö kan vi se brister i det demokratiska arbetet i de skolor de gÄr i, men vi kan Àven se att eleverna har positiva förvÀntningar och önskemÄl om hur de vill att skolan ska vara.Slutsats: Pedagogernas brister i kunskaper om demokratiuppdraget riskerar att pÄverka elevernas möjligheter att utveckla demokratiska förmÄgor och kompetenser.

Ledarstilar : En studie om lÀrarnas ledarstilar

Syftet med denna uppsats Àr att kartlÀgga lÀrarnas syn pÄ ledarskap i lÀrarens arbete, vad de baserar sin ledarstil pÄ och hur dessa uttrycks i handling. 18 lÀrare som undervisar i grundskolan respektive gymnasieskolan har fyllt i en enkÀt som behandlar Àmnet ledarstilar. LÀrarna undervisar i svenska och/eller svenska som andrasprÄk samt andra Àmnen. Sju respondenter har besvarat en till enkÀt, som en uppföljning av den första enkÀten.Resultaten visar att respondenterna föredrar den demokratiska ledarstilen. De flesta valde att identifiera sig med den kÀcka och busiga storasystern ochden duktiga mamman.

VÄrdande vÄrd utifrÄn patientens perspektiv. : En kvalitativ intervjustudie med patienter inom psykosvÄrden.

Syftet med studien var att beskriva och öka förstÄelsen för vad patienter medpsykosproblematik upplevde vad i vÄrden som var befrÀmjande eller hindrande ideras ÄterhÀmtningsprocess och för deras hÀlsa, hur det tog sig i uttryck ochvarför.Patienterna vÄrdades pÄ ett för mÄlgruppen specialiserat internatboende.Metod, studien hade en beskrivande och tolkande design med hermeneutiskfenomenologisk metod inspirerad av Van Manen. Datainsamlingen genomfördesmed hjÀlp av semistrukturerade intervjuer, sju deltagare medverkade i studien.Analysen utfördes i flera steg, holistisk strategi, detaljerad strategi och selektivstrategi. Resultatet av analysen utmynnade i fem huvudteman med fjortontillhörande subteman: MellanmÀnsklig relation, Demokratisk atmosfÀr,Kommunikation, Att vara aktiv ochHopp. Hoppet framkom som en naturlig och underliggande aspekt somgenomsyrade alla andra teman. Den övergripande tolkningen utmynnade ibegreppet Medvaro, som var det gemensamma för alla teman.

Realism och liberalism i president George Bushs tal före det första Gulfkriget :  en analys

Den övergripande frÄgestÀllningen i den hÀr undersökningen Àr den om pÄ vilket sÀtt realism ochliberalism kom till uttryck i den officiella politiken gentemot Irak under hösten 1990.I uppsatsen framgÄr att president Bush beskrev det som hÀnde under hösten 1990 genom enkombination av bÄde realistiskt och liberalistiskt fÀrgade skildringar. HÀr framkommer ocksÄ attolika sÀtt att lösa situationen presenterades och att dessa innehade inslag av de bÄdaidétraditionerna liberalism och realism. PÄ samma sÀtt pÄvisas i uppsatsen att presidenten beskrevUSA:s roll utifrÄn samma typ av blandade argument.Vidare framkommer att Bush i huvudsak förhöll sig till den historiska traditionen avseendeamerikansk utrikes- och sÀkerhetspolitik men att han pÄ en vÀsentlig punkt avvek frÄn denna. Iuppsatsen konstateras att President Bush talade om den nya vÀrldsordningen, dÀr USA sades ha ettledande ansvar för spridningen och försvaret av demokratisk liberalism globalt.Motivet till varför undersökningen gjorts Àr att slutsatserna frÄn analysen tydligt har pÄvisat huramerikansk utrikes- och sÀkerhetspolitik under förberedelserna för Kuwaitkriget sÄg ut. Iuppsatsen ges prov pÄ hur hoten mot Amerika utmÄlades och hur lösandet med olika medel avdessa indikerades, samt vilken roll USA uppfattats ha eller borde ha haft i det internationellasystemet..

Vad Àr acceptabelt för en elev att sÀga i klassrummet? : En intervjustudie om paradoxerna i gymnasieskolans vÀrdegrund

Syftet med uppsatsen Ă€r att undersöka hur fyra samhĂ€llskunskapslĂ€rare agerar i situationer dĂ€r Ă„sikter som gĂ„r i strid med vĂ€rdegrunden i Gy 11 kommer fram i klassrummet. De lĂ€rare som var med i undersökningen blev intervjuade och intervjuerna analyserades sedan med en hermeneutisk utgĂ„ngspunkt, vilket innebĂ€r att vi inte gör ansprĂ„k pĂ„ att fĂ„ fram nĂ„gra generella resultat i det hĂ€r arbetet. De teorier som Ă€r centrala i arbetet Ă€r Anders Sannerstedts teori kring begreppen förstĂ„, kan och vill. Dessa begrepp anvĂ€nds för att undersöka hur implementeringen av styrdokumenten ser ut för de undersökta lĂ€rarna. Även Anders Hanssons teori om paradoxer i samband med tolerans och Hanna Kjellgrens genomgĂ„ng av vĂ€rden i vĂ€rdegrunden för gymnasieskolan spelar en central roll i arbetet.

?Samlingen i förskolan? En studie om pedagogers och barns förestÀllningar om samlingen i förskolan

BAKGRUND:Samlingen har sitt ursprung i Fröbels pedagogik och Àr i dagens förskola en del av dendagliga verksamheten. Samlingen har utformats till att stödja en demokratisk uppfostranoch Àven till att ge barnen en struktur i vardagen eller för att lÀra barnen grundlÀggandebegrepp. Dagens samling bestÄr bÄde av rutiner som ser likadana ut varje dag ochvariation beroende pÄ vad förskolan arbetar med.SYFTE:Syftet med studien Àr att undersöka hur nÄgra pedagoger och barn pÄ fyra stycken utvaldaförskolor ser pÄ samlingen och dess innehÄll. Syftet med studien Àr ocksÄ att undersökaom barnen kÀnner att de kan pÄverka samlingens innehÄll och om pedagogerna tror attsamlingen pÄverkar barnens utveckling.METOD:Vi har anvÀnt oss av kvalitativa intervjuer och observationer. Observationerna avsamlingen anvÀnde vi som grund för de intervjufrÄgor vi sedan stÀllde.

Att skapa en kundtidning som stÀrker kundrelationen : Ett examensarbete i Informationsdesign, inriktning text

Hur skapar jag en kundtidning som stÀrker relationen mellan kund och företag? Det Àr problemstÀllningen som legat till grund för det hÀr examensarbetet.Syftet med kundtidningen Àr att informera om energi och miljö, men Àven att skapa en god relation till kunden och kommunicera en kÀnsla av samhörighet. UtifrÄn litteraturstudier har jag kommit fram till att detta kan uppnÄs genom att göra kunderna delaktiga i tidningens redaktionella innehÄll och skapandet av det. Kunddelaktighet, kundnöjdhet och kundlojalitet Àr positivt relaterade till varandra. Företaget kan styra innehÄllet i den riktning det vill genom att behÄlla kontrollen över urvalet och pÄ sÄ sÀtt Àven uppnÄ sitt tilltÀnkta informativa syfte.Delaktigheten kan ske i olika former och blir tydligast nÀr kunder finns representerade i text och bild.

<- FöregÄende sida 13 NÀsta sida ->