Sök:

Sökresultat:

1103 Uppsatser om Brottsförebyggande myndigheter - Sida 26 av 74

Krigarmorsor : mödrars upplevelser av att ha en son med Aspergers syndrom

Studiens syfte var att undersöka hur fyra mödrar beskriver sina upplevelser av att ha en son med Aspergers syndrom. Fokus lÄg sÀrskilt pÄ beskrivningar av hur vardagslivet sÄg ut i kontakt med professionella, sÄ som myndigheter och skolan, samt det sociala nÀtverket i form av familj och vÀnner. För att uppfylla syftet formulerades följande frÄgestÀllningar: Hur upplever mödrar till söner med Aspergers syndrom sin vardag? Vilka copingstrategier anvÀnder de i vardagslivet? För att besvara frÄgestÀllningarna genomfördes semi-strukturerade intervjuer med tre teman. Studiens vetenskapsfilosofiska utgÄngspunkt var social konstruktivism.

Upplevelsen av samsjuklighet

Denna kandidatuppsats berör platsmarknadsföring pÄ semesterön Mauritius. Vi författare har under en tre veckor lÄng fÀltstudie undersökt varför Mauritius utvecklats till att bli en exklusiv paradisö samt hur detta arbete har gÄtt till vÀga. För att fÄ en helhetsbild av ön samt direktkontakt med berörda aktörer har vi under vÄr studie intervjuat olika aktörer sÄsom marknadsföringsorganisationer, myndigheter, lokala entreprenörer samt turister. En intressant synvinkel för Mauritius del Àr hur denna lilla ö sÄ snabbt kunnat vÀxa fram till vad mÄnga i vÀstvÀrlden kallar ett paradis. Vi Äkte till Mauritius i ett tidigt stadium i uppsatsprocessen för att undersöka vilka grundlÀggande förutsÀttningar som krÀvs för att bygga upp en destination samt vilken ekonomisk betydelse turismen har för Mauritius.Uppsatsen fokuserar pÄ de tre begreppen platsmarknadsföring, platsvarumÀrkesbyggande samt platsimage.

Kvinnor i rÀddningstjÀnsten : - En studie om kvinnors arbetssituation pÄ den könsprÀglade arbetsplatsen

Abstrakt:Syftet med denna kvalitativa studie Àr att genom intervjuer undersöka hur kvinnor i rÀddningstjÀnsten upplever att kön konstrueras i deras vardagliga arbetssituation samt hur de förhÄller sig till organisationens maskulinitetsnormer. Med hjÀlp av Joan Ackers teorier kring genusifierade organisationer samt hur en konstruktion av könsskillnader upprÀtthÄlls och reproduceras i det dagliga livet belyses kvinnornas arbetssituation. Genom Raewyn Connells teorier kring maskulinitet samt den hegemoniska maskuliniteten beskrivs hur den rÄdande genusordningen skapar ett mönster i samhÀllet som sÀtter etiketter pÄ mÀnniskors beteenden, men Àven hur det Àr möjligt att bryta sig loss ur detta mönster. Det finns ett antal initiativ tagna frÄn ansvariga myndigheter att öka jÀmstÀlldheten och mÄngfalden i den svenska rÀddningstjÀnsten, för att organisationen pÄ ett bÀttre sÀtt ska spegla det samhÀlle den verkar i. För att kunna förÀndra en historiskt könsprÀglad organisation krÀvs dock en förÀndring pÄ djupet, en förÀndring av de strukturer som genomsyrar samhÀllets attityder till genus..

Besöksförbud : Polisens arbete, rutiner och uppföljning

Lagen om besöksförbud infördes 1988 för att förbÀttra skyddet för personer som förföljs och trakasseras. Den har under Ären genomgÄtt flera reformer och utvidgats genom bland annat tvÄ nya typer av besöksförbud: SÀrskilt utvidgat besöksförbud och besöksförbud avseende gemensam bostad. Antalet ansökningar om besöksförbud fortsÀtter att öka och Är 2006 översteg ansökningarna 10 000 medan antalet beviljade ansökningar sjunker nÄgot. De förvÀntningar som lagen om besöksförbud gett hos mÄnga stÀller höga krav pÄ polisen och rÀttsvÀsendet nÀr det gÀller att följa upp besöksförbudet och se till att det efterlevs. Lagen har dock ofta varit omdebatterad som ett uddlöst verktyg som endast ger de som ska skyddas falsk trygghet samtidigt som rÀttsvÀsendets arbete med besöksförbuden och dess uppföljning fÄtt kritik.

OdlingsgrÀnsen: Möjligheter och hinder för tillgÄng till mark

MalmfÀlten stÄr inför en stor förvandling, samhÀllsomvandling som kommer att ske under lÄng tid. Mycket planering och eftertanke krÀvs för denna pÄgÄende process. Flera aktörer, myndigheter och mÀnniskor Àr inblandade. Anledningen till att det blir en samhÀllsomvandling Àr för att LKAB:s verksamhet har börjat nÀrma sig det nuvarande samhÀllet. För att LKAB ska kunna fortsÀtta sin gruvdrift sÄ mÄste detaljplanen i berörda omrÄden Àndras till industriomrÄde.

OdlingsgrÀnsen: Möjligheter och hinder för tillgÄng till mark

MalmfÀlten stÄr inför en stor förvandling, samhÀllsomvandling som kommer att ske under lÄng tid. Mycket planering och eftertanke krÀvs för denna pÄgÄende process. Flera aktörer, myndigheter och mÀnniskor Àr inblandade. Anledningen till att det blir en samhÀllsomvandling Àr för att LKAB:s verksamhet har börjat nÀrma sig det nuvarande samhÀllet. För att LKAB ska kunna fortsÀtta sin gruvdrift sÄ mÄste detaljplanen i berörda omrÄden Àndras till industriomrÄde.

Unga mÀnniskors upplevelser av att ha en far eller mor i fÀngelse

Barn till frihetsberövade Àr en osynlig grupp i vÄrt samhÀlle. Separationen frÄn den frihetsberövade förÀldern pÄverkar barnet olika beroende pÄ barnets Älder, straffets lÀngd och tidigare separationer. Ingen forskning har tidigare genomförts pÄ denna grupp i Sverige. Syftet med föreliggande studie var att söka förstÄ och beskriva de upplevelser som barn till frihetsberövade har. Sex intervjuer genomfördes med sex unga mÀnniskor i Äldrarna 13- 22 Är som hade/hade haft en eller bÄda förÀldrarna i fÀngelse.

Att medverka till kretslopp: förutsÀttningar för boende i
flerbostadshus att bidra till en hÄllbar avfallshantering

Detta examensarbete handlar om förutsÀttningarna idag för en individ, boende i flerbostadshus, att medverka till att sluta nÀrings- och materialkretslopp genom att kÀllsortera sitt fasta avfall. Examensarbetet bestÄr av tvÄ huvuddelar. Den första delen omfattar en beskrivning över de visioner om kretslopp som myndigheter och politiker gett uttryck för och de förvÀntningar och krav som stÀlls pÄ hushÄllen frÄn andra aktörer som har att genomföra myndigheternas intentioner. Dessutom ingÄr en kartlÀggning över förutsÀttningarna för hushÄllen att uppfylla dessa intentioner. I den andra delen undersöks huruvida de utsorterade Ätervunna fraktionerna kommer att ingÄ som returrÄvara i nyproduktionen, dvs om kretsloppen sluts.

Barnets bÀsta: Vad Àr meningen bakom orden, och kan rÀtt svar nÄs i det enskilda fallet innan beslut?

Syftet har varit att utreda begreppet ?barnets bÀsta? och förklara vilken svÄrighet dessa ord har i vÄr lagstiftning. Analysen har till största del inriktats pÄ barnets bÀsta vid förÀldrars tvister, och efterföljande beslut om vÄrdnad, boende och umgÀnge. Arbetet har följt traditionell juridisk metod genom att relevant rÀttsinformation har tagits fram och sedan tillÀmpas pÄ frÄgestÀllningarna genom en ingÄende tolkning för att komma till en slutsats. Tolkningen av olika skrivningar i lagtext och andra styrande dokument sker olika hos myndigheter vilket har belysts och visar pÄ svÄrigheten att nÄ rÀtt svar i det enskilda fallet.

Kvinnors vÄld mot mÀn: Hur mÀn utsatta för intimt partnervÄld av kvinnor har det i dagens Sverige

NÀr mÀns vÄld mot kvinnor diskuteras i Sverige nÀmns ofta orsaken vara bristande jÀmstÀlldhet mellan könen. Trots att jÀmstÀlldhet diskuteras nÀmns inte kvinnors vÄld mot mÀn. Syftet med detta examensarbete Àr att undersöka hur mÀn utsatta för intimt partnervÄld av kvinnor har det i Sverige, vilken hjÀlp de fÄr och hur de blir bemötta. En kvalitativ metod anvÀndes i vilken 12 mÀn utsatta för intimt partnervÄld intervjuades. Resultaten visar att de utsatta mÀnnen hade utstÄtt psykiskt, fysiskt och i vissa fall Àven sexuellt vÄld.

Myndigheten och den ensamstÄende förÀldern. En studie av ensamstÄende förÀldrar med barn och deras behov

In this study we describe the needs of lone parents and how the authorities fulfill these needs. The needs contain both economic and social aspects, such as the access to an employment, childcare and the possibility to social activities. For the lone parents being able to work the childcare provision must improve and be available in a greater extent during non-traditional working hours. It is also required that the housing benefit ceiling is increased so that the parents may work more hours without risking the loss of the housing benefit. The statistic about the housing benefit which we present shows that many of those with a low income are lone parents.

Att planera för vilt

Denna uppsats undersöker vilken plats viltvÄrd har i landskapsplaneringssammanhang, samt försöker ta reda pÄ hur landskapsarkitektens möjligheter att verka för goda viltförhÄllanden och biologisk mÄngfald ser ut. Genom att granska och problematisera begreppet viltvÄrd försöker jag ge en bild av vad begreppet innebÀr. Jag tittar sedan pÄ hur man arbetar med viltvÄrdsfrÄgor inom nÄgra av Sveriges myndigheter idag och försöker, genom intervjuer med anstÀllda pÄ NaturvÄrdsverket, Skogsstyrelsen och LÀnsstyrelsen, utröna vilken plats landskapsarkitekten har i det arbetet. Studien antyder att landskapsarkitekten varit nÀrvarande i arbetet med viltvÄrd tidigare, men verkar inte förekomma inom de studerade myndigheternas arbete med viltfrÄgor idag. Det finns ett behov av överblick och omrÄdesövergripande kompetens inom viltvÄrdsarbetet och myndigheterna antyder en önskan om att bredda sin kompetens.

?För krÀvande barn eller barn som stÀller krav? : En kvalitativ studie om pedagogers synsÀtt kring (special)pedagogiska stödÄtgÀrder för barn i behov av sÀrskilt stöd i förskolan

Buller frÄn vindkraft Àr en viktig begrÀnsande faktor för utbyggnaden. Syftet med denna studie var att genom djupintervjuer undersöka hur nÀrboende vid en nyetablerad stor vindkraftpark i skogsterrÀng upplever ljudet och andra förÀndringar i miljön. Intervjuer gjordes med elva personer i nÀrheten av vindkraftparken JÀdraÄs i GÀstrikland med 66 verk. BerÀknad ljudnivÄ vid deltagarnas hus Àr mellan 33 och 42,5 dB(A). Resultatet av en tematisk analys, visade att upplevelsen av ljudet kan vara kopplad till ljudnivÄn, vindriktningen, förvÀntningar pÄ ljudmiljön och ljudkÀnslighet.

Trygghet genom gestaltning : en studie av miljöns pÄverkan för trygghetsuppleven i Mörby centrum

Studien syftar till att söka samband mellan gestaltning av den fysiska miljön och upplevd trygghet runt ett förortscentrum, samt undersöka hur dessa förhÄllanden behandlas i en centrumomvandling. Detta gjordes utifrÄn en fallstudie över Mörby centrum. Genom observationer, intervjuer och frÄgeformulÀr samlades data in, som sedan stÀlldes mot beprövade teorier av sÄvÀl forskare som myndigheter och författare. Dessa anvÀndes sedan för att granska den nya detaljplanen över omrÄdet ur ett trygghetsperspektiv. Studien visade att sambanden mellan upplevd trygghet och gestaltning av den fysiska miljön Àr mÄnga och starka.

Vem fÄngar FISK:en?

In recent years, several scandals have been revealed where public employees been involved. Some researchers argue, moreover, that the NPM's rampage has led to an increase in the risk of corruption in public administration. The Regulation on Internal Control shall, according to the government, lead to adequate protection against corruption by analyzing and managing risks. However, Riksrevisionen have criticized the authorities' protection against corruption to be too unstructured and unsystematic. In addition, they questioned whether the regulation really has significance in the work against corruption.

<- FöregÄende sida 26 NÀsta sida ->