Sök:

Sökresultat:

124 Uppsatser om Brainstorming - Sida 8 av 9

Utformning av manöverhandtag till grävmaskiner

Detta examensarbete är det avslutande momentet på civilingenjörsutbildningen Ergonomisk design och produktion vid Luleå tekniska universitet. Syftet med arbetet är att utforma ett ergonomiskt och innovativt manöverhandtag till grävmaskiner som utrustas med proportionellt styrd rotortilt. Arbetet är utfört mot SVAB Hydraulik AB i Hallsberg som tillverkar styrsystem till alla typer av hydrauliskt styrda arbetsfordon. Målet med arbetet är ett formsprutat, ergonomiskt manöverhandtag till grävmaskiner. Handtaget ska ha ett säljande utseende och vara utrustat med knappar och rullar.

Förpackningsmodell för infästningssortiment

Denna rapport är resultatet av ett examensarbete utfört på uppdrag av Clas Ohlson AB där syftet var att utforma en enhetlig förpackningsserie och förhöja helhetsintrycket av sortimentet inom kategorin Spik/Skruv/Infästning. Bakgrunden till projektet är att förpackningarna inom Clas Ohlsons sortiment idag ser väldigt olika ut p.g.a. ett stort antal leverantörer. Vidare saknas det information om användningsområde på förpackningarna och i butik saknas vägledning för kunden att hitta rätt produkt. Produktutvecklingsprocessen och problemlösningsmetodiken som tillämpats i projektet kan beskrivas med hjälp av Projektcirkeln och Projektspiralen.

Konstruktionslösning för fartdämpande åtgärd i trafikmiljö

 Nollvisionen innebär att ingen människa ska dödas eller skadas svårt i trafiken. Utifrån detta har riktlinjer tagits fram att fordons hastighet bör begränsas till 30 km/h där oskyddade trafikanter kan bli påkörda. Det faktum att fordon inte håller hastigheten har gett upphov till olika fartdämpande åtgärder för att tvinga förarna att sänka hastigheten och på så sätt rädda liv.Syftet med examensarbetet har varit att ta fram en konstruktionslösning som sänker hastigheten på fordon, uppfyller kraven som ställs och kommer till rätta med problemen som de nuvarande lösningarna har. Arbetet har utförts på teknikkonsultföretaget Prodelox AB.Arbetet inleddes med en litteraturstudie om vad som idag används som fartdämpande medel på de svenska vägarna, vilka lagar de behöver uppnå och vilka för- och nackdelar de har. Litteratur om metoden systematisk konceptutveckling, som har använts i projektet, har även studerats.

Förstyvning av batteridriven trimmer

Syfte ? Syftet med examensarbetet är att minimera eller helt eliminera den utböjning som uppstår i Husqvarnas trimmer 536 LiR från handtag ner till motor och trimmerhuvud då en 5 kilos vikt hängs i handtaget.Metod ? En konceptstudie har utförts på Husqvarnas trimmer 536 LiR för att undersöka och utvärdera hur problemet med trimmern ser ut i dagsläget och därifrån ta fram olika koncept för att minimera utböjningen. Arbetet har följt en Stage-Gate produktutvecklingsprocess med sju steg från att skriva kravspecifikation till att ta fram och testa prototyper. Koncept genererades med metoderna Brainstorming och Reverse Engineering och sållades sedan med Pughs beslutsmatris. Finita elementmetoden användes för att utvärdera produkten och för att analysera vissa koncept.

En studie av Kiruna Wagons verksamhet: från projektkaos till
stabilt bolag

Konsortiet Kiruna Wagon bildades 2004 av tre lokala företag i Kiruna med affärsidén att tillverka och underhålla malmvagnar. Under våren 2005 slöts ett avtal mellan LKAB, Kiruna Wagon och K-industrier om att påbörja tillverkningen av 30+ vagnen. Avtalet innefattade en provserie om 70 vagnar som skulle färdigställas under våren 2006. En lokal konstruktionsfirma stod för utveckling av malmvagnskorgen i samråd med LKAB och Kiruna Wagon. K- industrier i Malmö stod för tillverkning av chassi och Kiruna Wagon stod för tillverkning av vagnkorg samt slutmontage av hela vagnen.

En studie av Kiruna Wagons verksamhet: från projektkaos till stabilt bolag

Konsortiet Kiruna Wagon bildades 2004 av tre lokala företag i Kiruna med affärsidén att tillverka och underhålla malmvagnar. Under våren 2005 slöts ett avtal mellan LKAB, Kiruna Wagon och K-industrier om att påbörja tillverkningen av 30+ vagnen. Avtalet innefattade en provserie om 70 vagnar som skulle färdigställas under våren 2006. En lokal konstruktionsfirma stod för utveckling av malmvagnskorgen i samråd med LKAB och Kiruna Wagon. K- industrier i Malmö stod för tillverkning av chassi och Kiruna Wagon stod för tillverkning av vagnkorg samt slutmontage av hela vagnen. Då denna provserie genomfördes upplevde Kiruna Wagon att tillverkningen inte fungerade tillfredställande.

Hur uppmärksammas och delas tyst kunskap inom konsultföretag? : Varför är tyst kunskap viktigt och hur kan den tas tillvara på i konsultföretag?

Idag är kunskap viktigt för värdeskapande inom nästan alla branscher, men inom konsultföretag är det extra påtagligt då kunskapen som genereras och delas bildar kärnan i företagets tjänster. Kunskap kan delas upp i två former, en explicit och en tyst form.?Tyst kunskap? definieras som den form av kunskap som är svår att dokumentera och som grundar sig i känslor, värderingar, personliga åsikter och erfarenheter samt ligger inbäddad i en organisations kultur, vilket medför att den är svår för andra företag att imitera. Mycket av den kunskap som bidrar till ökad prestation och konkurrensfördelar är baserad på tyst kunskap.Syftet med detta projekt är att undersöka vad tyst kunskap är, huruvida denna uppmärksammas och tas tillvara i konsultföretag samt hur denna kan utnyttjas för att uppnå konkurrensfördelar. Undersökningen bygger på en litteraturstudie om framförallt ?Knowledge Sharing? och tyst kunskap samt en empirisk och komparativ studie baserad på intervjuer med två konsultföretag som skiljer sig i storlek och bransch.Resultatet från litteraturstudien visar på att tyst kunskap är viktig inom problemlösning och leder till ökad kvalitet i konsulternas arbete.

Tillverkningsföretagens kunskaper kring riskidentifieringstekniker

I företag och organisationer är det vanligt att riskanalyser genomförs som ett led i arbetet med att hantera de risker och hot som verksamheten kan möta. En viktig del i en riskanalys är det första steget som går ut på att identifiera risker och hot, så kallad riskidentifiering. En brasiliansk studie pekar på att kunskapen kring riskidentiferingstekniker i brasilianska företag generellt sett är låg. Eftersom det förefaller finnas ingen eller mycket lite forskning i ämnet applicerat på svenska företag valde jag att undersöka hur stor kunskap som svenska tillverkningsföretag med huvudkontor i Göteborgsregionen har kring riskidentiferingstekniker. Tanken är dels att resultatet av undersökningen dels ska kunna utvecklas och användas som underlag i andra vetenskapliga studier, men också att det ska kunna vara möjligt att användas till en mer praktisk tillämpning.Undersökningen genomfördes med en kvantitativ enkätundersökning där jag så långt som möjligt försökte utforma frågor och svarsalternativ utifrån de regler och standarder som finns inom metodiklitteraturen.

Omkonstruktion av avtappningens inloppsrör på utloppsdiffusorn på SGT-800

Detta examensarbete har gått ut på att finna en ny konstruktionslösning på uttlopps-diffusorns inloppsrör på gasturbin SGT-800. Arbetet har utförts på Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång på avdelning RCTD (gasturbinkonstruktion).Målet med projektet har varit att ta fram en konstruktionslösning som underlättar för svetsmontörerna på site när det gäller installation av inloppsrören, samt reducerar monteringstiden. Målet har även varit att ta fram en kostnadsjämförelse för totalkostnaden mellan den nya och originalkonstruktionen.Den metodik som har använts till detta arbete är Voice of the customer samt Systematisk konceptutveckling som baseras på bl.a. Vladimir Hubkas princip. Även original-konstruktionen har undersökts via ritningar och bilder tagna från tidigare sitemontage.Originalkonstruktionen skickas idag till site omonterad tillsammans med utlopps-diffusorn direkt från SIT AB:s underleverantör KSG AB i Surte för att sedan monteras och svetsas fast på site.

Utveckling av manöverdon till spisvakt

Treotham är ett företag med huvudkontor i Stockholm, vars affärsidé är att marknadsföra och sälja kvalitetskomponenter med personlig service, hög kompetens och rätt pris. Treotham representerar ett 40-tal leverantörer inom elektronik, automation samt elinstallation. I deras sortiment finns en spisvakt vars uppgift är att förhindra de olyckor och bränder som direkt kan knytas till torrkokning eller höga temperaturer under matlagning vid köksspisen. Spisvakten består av två huvudkomponenter, ett manöverdon som placeras på väggen ovanför spishällen och en huvudenhet som sitter bakom spisen. Produkten är i första hand avsedd för äldre människor med någon form av demenssjukdom.

Uppföljningssystem för trucktransporter : Utförande på transportavdelningen på Sandvik

För att kunna öka värdet på sina produkter gäller det att logistikservicen är av högsta kvalitet. Det är att leverera rätt produkt, i rätt tid, till rätt plats, i rätt kvalitet och kvantitet. För att kunna leverera denna service behöver företag ha kontroll på alla delar av tiden det tar att producera varan. Det kan vara allt från lagerhantering till transporter mellan olika produktionsavsnitt.Det beställaren hos administrationen på Sandviks transportavdelning ville undersöka var hur deras sidlastare egentligen utnyttjas. Därifrån har syftet med examensarbetet blivit att utforma ett uppföljningssystem som automatiskt ska registrera värden på prestationer på truckfordon inom ett begränsat geografiskt område.För att uppfylla syftet har olika metoder använts för att inhämta den teori som krävdes till uppföljningssystemet och för att kunna utföra tidsstudien.

Utveckling av fallplåt : för en maskingradsax

För att kapa plåtark till rätt dimensioner kan exempelvis en plåtsax användas. Dessa finns i många olika varianter varav en är maskingradsaxen, denna variant skjuver av plåten likt en giljotin. En maskingradsax är Rapido som tillverkas av CIDAN Machinery. Målgruppen till denna maskingradsax är framförallt mindre verksamheter som inte klipper plåt regelbundet och med stor variation av plåtstorlekar. Detta medför att all plåthantering sker manuellt vilket är belastande för operatören.

Utformning av nytt armstödskoncept för elektrisk rullstol

Detta är ett examensarbete på 20 högskolepoäng som utförts hos uppdragsgivaren Permobil Design AB. Arbetet är en avslutning på ingenjörsutbildningen Industriell Design 120 poäng vid Luleå tekniska universitet. Arbetet har bedrivits individuellt med mål att ta fram ett helt nytt koncept för Permobil att jobba vidare med. Projektet har utförts på uppdrag av Permobil Design AB, Timrå. Företaget är ledande inom tillverkning och utveckling av eldrivna rullstolar och de flesta förknippar idag Permobil som en benämning på en elrullstol och inte ett märke.

Utveckling av provanordning för svivlar åt Bräcke Mekan AB: från idé till färdig maskin

Bräcke Mekan AB tillverkar, bland mycket annat, kompletta svivlar åt Engcon Holding. Dessa svivlar sitter i Engcons rotortiltar som i sin tur ofta kan ses på grävmaskiner. De är placerade mellan grävmaskinens grävarm och skopa. Tack vare sviveln kan skopan roteras ett obegränsat antal varv runt den egna axeln samt upprätthålla en kontinuerlig hydraulisk förbindelse mellan verktyg och hydraulsystem. Svivelns funktion medför att grävmaskinen inte behöver förflyttas lika mycket som då en rotortilt inte används. Sviveln som Bräcke Mekan AB tillverkar är således en mycket viktig komponent i rotortilten. Skulle någon svivel inte fungera så som det är tänkt blir det stora kostnader för att åtgärda detta då svivelns placering är mycket central i rotortiltens konstruktion. Målet med projektet är att ta fram en ny provanordning för att testa de av Bräcke Mekan AB tillverkade svivlarna i ett så autentiskt tillstånd som möjligt.

Utveckling av provanordning för svivlar åt Bräcke Mekan AB:
från idé till färdig maskin

Bräcke Mekan AB tillverkar, bland mycket annat, kompletta svivlar åt Engcon Holding. Dessa svivlar sitter i Engcons rotortiltar som i sin tur ofta kan ses på grävmaskiner. De är placerade mellan grävmaskinens grävarm och skopa. Tack vare sviveln kan skopan roteras ett obegränsat antal varv runt den egna axeln samt upprätthålla en kontinuerlig hydraulisk förbindelse mellan verktyg och hydraulsystem. Svivelns funktion medför att grävmaskinen inte behöver förflyttas lika mycket som då en rotortilt inte används.

<- Föregående sida 8 Nästa sida ->