Sök:

Sökresultat:

2195 Uppsatser om Bestämmande inflytande - Sida 12 av 147

Tar nÄgon hÀnsyn till min röst? : En studie om hur nÄgra unga kvinnor i ett marginaliserat omrÄde upplever sitt demokratiska inflytande

Den nationella sjÀlvbilden av det "demokratiska Sverige" Àr nÄgot som mÄnga medborgare identifierar sig med och kÀnner stolthet över. I denna uppsats beskrivs en annan verklighet dÀr Bahar, Layla Nusher och Tem beskriver sina upplevelser av demokratiskt inflytande. De fyra unga kvinnorna Àr bosatta i ett marginaliserat omrÄde i en förort till en av de större stÀderna i Sverige. Studien baseras pÄ aktionsforskningsmetoden Photovoice dÀr deltagarna fotograferat under temat "vad som Àr viktigt för dig?".

Röster som rÀknas

VÄrt syfte med studien Àr att undersöka vad delaktighet och inflytande innebÀr för lÀraren i en Ärskurs ett, samt undersöka elevernas utrymme till att kunna pÄverka sin vardag i klassrummet. Vi Àr nyfikna pÄ barnens perspektiv samt var, hur och i vilka situationer eleverna fÄr delaktighet i klassrumsundervisningen. Men vi vill ocksÄ fÄ syn pÄ hur lÀrare i skolan förhÄller sig till elevernas delaktighet och inflytande. LÀrarens förhÄllningssÀtt skapar möjligheter eller begrÀnsar eleverna till reellt inflytande, dÀrför har det betydelse att lÀrare i skolan utgÄr frÄn barnens perspektiv. Som analysverktyg har vi anvÀnt oss av begreppen barnsyn, delaktighet, inflytande, barns perspektiv, barnperspektiv, inkludering, exkludering, funktionalisering, formalisering, motivation samt lÀrarens betydelse i klassrummet.

"Man fÄr inte bara ett nej!" : En studie om pedagogers förhÄllningssÀtt angÄende barns delaktighet och inflytande i förskolan.

Denna studie syftar till att undersöka de konsekvenser förskollÀraresförhÄllningssÀtt kring barns delaktighet och inflytande kan medföra för barnen iförskoleverksamheten. LÀroplanen för förskolan benÀmner barns delaktighet ochinflytande som nÄgot som ska genomsyra verksamheten tillsammans medsamhÀllets demokratiska vÀrderingar (Skolverket, 2010). DÄ lÀroplanen endastutgÄr frÄn strÀvansmÄl utan konkreta anvisningar för hur dessa aspekter skaintegreras i verksamheten Àr det pedagogernas tolkning och förhÄllningssÀtt kringÀmnet som styr. Detta gör att pedagogens förhÄllningssÀtt fÄr en viktig roll iverksamheten och Àr sÄledes bÄde intressant och viktig att undersöka ochreflektera kring. Undersökningen utgÄr frÄn en kvalitativ metod och bygger pÄobservationer samt ett eftersamtal med pedagogerna pÄ den aktuella avdelningen.Som teoretisk utgÄngspunkt anvÀnder vi oss av det sociokulturella- ochrelationella perspektivet, dÄ vi granskar samspelen och relationerna mellanpedagog och barn.

Demokrati i skolan - Elevers och förÀldrars möjlighet till inflytande i skolans verksamhet

Vi lever i ett demokratiskt samhÀlle och vÄrt samhÀlles uppbyggnad vilar pÄ demokratins grunder. Skolan Àr en plats med möjlighet till demokrati, hÀr möts olika kulturer, olika sociala grupper och flickor och pojkar. Syftet med studien var att undersöka vilka möjligheter till demokrati det finns för elever och förÀldrar pÄ tvÄ utvalda skolor i Ärskurs 1-3. Hur definierar lÀrarna pÄ skolan begreppet demokrati, pÄ vilka sÀtt skapar lÀrarna förutsÀttningar för elevers och förÀldrars inflytande och hur uppfattar elever och förÀldrar sin möjlighet till inflytande och medbestÀmmande? Undersökningen utfördes som en kvalitativ studie pÄ tvÄ olika skolor.

Barns inflytande i förskolan

 Denna uppsats berör Àmnet barns inflytande i förskolan samt hur pedagogerna i verksamheten arbetar med detta. Inflytande i förskolan handlar om att barnen ska fÄ en möjlighet att kunna pÄverka sin vistelse i förskolan pÄ ett tydligt sÀtt (SAOL13, 2006). Vi har besökt tvÄ olika förskolor dÀr intervjuer med fyra förskollÀrare har genomförts angÄende om och hur de arbetar med inflytande i förskolans verksamhet. Syftet med denna studie Àr att undersöka hur pedagogerna arbetar för att lÄta barnen vara delaktiga och fÄ inflytande i utformningen av verksamheten och vilka möjligheter samt svÄrigheter de ser i sitt arbete. De olika frÄgestÀllningarna som vi har valt att undersöka Àr Hur möjliggörs barns inflytande i förskolan? Hur arbetar du med barns inflytande i förskolan? HÀnder det att du Àndrar en planerad aktivitet och tar in barns intressen istÀllet? Hur gör ni rent konkret för att fÄ reda pÄ vad barnen vill göra? Hur ser du pÄ barns rÀttigheter?Vi har genomfört intervjuer med fyra förskollÀrare, varav tvÄ arbetar riktat mot de yngre samt tvÄ mot de Àldre Äldrarna.

Elevinflytande - en överenskommelse Om gymnasieelevers inflytande pÄ sitt lÀrande

Elever pÄ gymnasiet ska enligt styrdokumenten ha inflytande över sitt eget lÀrande och alltsÄ över de lÀrandesituationer som finns i skolan. Att sÄ inte alltid Àr fallet visar flera undersökningar, och Àven detta examensarbete, vars syfte varit att undersöka elevinflytandet pÄ ett estetiskt program, och i denna undersökning försöka gradera elevernas inflytande enligt en modell utarbetad av en konsult i inflytandefrÄgor. Syftet har ocksÄ varit att undersöka hur elevernas inflytande gestaltar sig samt jÀmföra elevernas upplevelser med lÀrarnas intentioner vad gÀller elevinflytandet. Undersökningen utgjordes av en noggrann granskning av styrdokument och rapporter gÀllande elevinflytande, av aktuell forskning, samt genom enkÀter till alla elever vid ett estetiskt program pÄ en skola i norra SkÄne. De deltagande lÀrarna intervjuades.

Ett möte som gör skillnad : Om relationen under förlossningen mellan barnmorskor och invandrade kvinnor

En god relation med barnmorskan kan öka den blivande mammans möjligheter till en positiv förlossningsupplevelse och minska risken för bl a medicinska ingrepp under förlossningen och postnatal depression. Ibland beskriver dock kvinnor förlossningar dÀr de saknat inflytande och kroppslig integritet och sÀrskilt tydligt kan detta bli hos invandrade kvinnor dÄ sÄvÀl det kvinnliga könet som invandrarbakgrund Àr riskfaktorer för diskriminering inom hÀlso- och sjukvÄrden. Med syftet att undersöka relationen dem emellan genomfördes kvalitativa intervjuer med invandrade kvinnor och förlossningsbarnmorskor. Intervjuerna analyserades utifrÄn en socialkonstruktionistisk förstÄelseram och resultaten indikerar att barnmorskorna utifrÄn felaktiga förestÀllningar om invandrade kvinnor kan beskÀra dessa pÄ individualitet och inflytande och istÀllet öka det egna handlingsutrymmet. I syfte att bÀttre möta det professionella uppdraget vilket inbegriper att understödja kvinnors inflytande över den egna vÄrden bör barnmorskor i sin utbildning/fortbildning ges möjlighet att granska det negativa inflytande en essentialistisk förstÄelse av kön och ?ras?/etnicitet kan ha över vÄrdkvaliteten..

Vem bestÀmmer pÄ förskolan? - En undersökning om barns inflytande pÄ en Reggio Emilia inspirerad förskola

Uppsatsen behandlar barns inflytande i förskolan. FrÄgestÀllningarna som behandlas Àr: Hur talar pedagogerna pÄ BÄtens Reggio Emilia inspirerade förskola om barn och barns inflytande? Hur arbetar man med inflytandet? Hur beskriver barnen sitt inflytande i de av pedagogerna utpekade situationerna? VÄrt syfte med arbetet var att ta reda pÄ i vilka situationer pedagogerna anser att barnen pÄ en Reggio Emilia inspirerad förskola har inflytande och hur dessa tolkas ur ett barnperspektiv. Teoretiska utgÄngspunkter Àr olika barnsyner och en Reggio Emilia inspirerad pedagogik. Forskning som anvÀnds för att förstÄ empirin Àr: Barns syn pÄ vuxna ? att komma nÀra barns perspektiv (Arnér och Tellgren, 2006), Barns inflytande i förskolan - problem eller möjlighet för de vuxna? (Arnér, 2006) samt Delaktighet som vÀrdering och pedagogik (Pramling Samuelsson & Sheridan, 2003).

Demokrati - barns inflytande och valfrihet

Styrdokumenten ger tydliga direktiv om att undervisningen i skolan ska bedrivas genom demokratiska arbetsformer. Syftet med studien Àr att undersöka förekomsten av demokratiska inslag i en förskoleklass för att se om och hur pedagogerna dÀr arbetar med demokrati i form av medbestÀmmande och elevinflytande. Den tidigare forskningen inom omrÄdet visar att barnens rÀtt till inflytande ofta begrÀnsas kraftigt av pedagogerna genom att pedagogerna sjÀlva bestÀmmer vÀldigt mycket och sÀllan lÄter barnen komma till tals i sÄdan utstrÀckning att de fÄr möjlighet att pÄverka sÀrskilt mycket. Vidare betonar flera forskare vikten av att pedagogerna har ett ansvar nÀr det gÀller att portionera ut inflytande och valfrihet till barnen i den utstrÀckning de anser att barnen klarar av att hantera. Denna studie visar genom intervjuer och observationer hur barnen i vissa situationer har mycket inflytande och stor valfrihet, medan de i andra situationer Àr vÀldigt begrÀnsade och fÄr tydliga ramar att hÄlla sig inom. Uppsatsen konstaterar att grunden till hur stort inflytande och hur mycket valfrihet barnen fÄr ofta ligger i vilken barnsyn pedagogerna har. Detta innebÀr att i de fall pedagogerna anser att barnen Àr kompetenta och kan fatta egna beslut fÄr barnen större valfrihet och inflytande Àn i de fall pedagogerna Àr övertygade om att starkt vuxet ledarskap med fasta rutiner och regler Àr en nödvÀndighet..

FörÀldrainflytande i förskola och förskoleklass : en studie om pedagogers och förÀldrars uppfattningar om förÀldrainflytande

FörÀldrainflytande i förskola och förskoleklass Àr en viktig del i pedagogers och förÀldrars vardag. Det stÄr uttryckligen i lÀroplanerna att förskola och skola skall samarbeta med förÀldrarna pÄ ett sÀtt som utvecklar innehÄllet i verksamheten. Syftet med examensarbetet Àr att undersöka hur pedagogers och förÀldrars uppfattning av förÀldrainflytande ser ut. Problemformuleringen grundar sig pÄ frÄgorna: Vad vill förÀldrar ha inflytande över i förskola och förskoleklass? I vilken utstrÀckning ges det möjlighet till inflytande för förÀldrar? Hur bemöts förÀldrars tankar och Äsikter? Undersökningen Àr genomförd enligt kvalitativa metoder sÄ som intervjuer och enkÀter med utrymme för kommentarer och omfattar en förskola samt en förskoleklass.Resultatet av undersökningen visar att förÀldrar och pedagoger Àr vÀl medvetna om att det skall finnas förÀldrainflytande men inte vad de kan ha inflytande över.

Alkoholmissbrukares inflytande i kontakt med socialtjÀnst

Syftet med studien Àr att försöka ta reda pÄ om alkoholmissbrukare har inflytande över sin situation och behandling i kontakt med socialtjÀnst. För att göra detta har vi fÄtt tillgÄng till Ätta avidentifierade behandlingsutredningar frÄn en skÄnsk kommun. Alla utredningar Àr gjorda under Är 2006. För att fÄ fram resultat har vi noggrant gÄtt igenom utredningarna och delat upp dem i olika kategorier för att se om inflytandet har behandlats olika beroende pÄ bland annat kön, Älder, motivation, hemsituation eller ohÀlsa. Vi har Àven analyserat utifrÄn teorier kring makt, genus, roller, pedagogik och skam.

Baron d?Holbach - hans antireligiösa filosofi och John Tolands inflytande pÄ denna

En redogörelse för upplysningsfilosofen Baron d'Holbachs antireligiösa filosofi och den engelska deisten John Tolands inflytande pÄ denne..

"Nej, sÄ pratar vi inte med barnen" : ? en kvalitativ studie om pedagogers attityder till barns inflytande och integritet i dokumentationsprocessen

Syftet med vÄr studie Àr att undersöka pedagogers attityd till barns inflytande i dokumentationsprocessen, samt se huruvida hÀnsyn tas till barns integritet i dokumentationen. VÄra frÄgestÀllningar lyder: Vilket inflytande har barn i dokumentationsprocessen? samt Vad har pedagoger för syn pÄ barns integritet i samband med dokumentationen?Vi har valt att anvÀnda oss av kvalitativ metod i vÄr undersökning för att undersöka pedagogers attityder till ovan beskrivna frÄgestÀllningar. Som datainsamlingsmetod anvÀnde vi oss av kvalitativa intervjuer. Vi har intervjuat nio lÀrare, bÄde med inriktning mot förskola och förskoleklass samt lÀrare med inriktning mot de tidiga skolÄren.

Media Literacy i klassrummet : Filmadaptionens relevans i det vidgade textbegreppet, en adaptionsanalys av Kim Novakbadade aldrig i Genesarets sjö

Historisk sett har det skett en utveckling av hur vi ser pÄ barn. Till en början fostrade vi okritiska och fogliga medborgare men historien visar att vi behöver kritiska medborgare som kan stÀlla motfrÄgor. DÀrför har vi skrivit om barnsynen ur ett historiskt perspektiv för att komma till klarhet med om dagens barnsyn, dÀr vi tror pÄ det kompetenta barnet. Finns pedagogerna som ser till att barnet fÄr inflytande över sin vardag. I lÀroplanen för förskolan stÄr det att förskollÀraren ska se till att barnen fÄr ett reellt  inflytande över arbetssÀtt och verksamhetens innehÄll. Syftet med vÄrt examensarbete Àr att belysa pedagogers uppfattning om och erfarenhet av barns inflytande i den pedagogiska verksamheten och sÀtta dessa i relation till demokrati- och barnsyn.

?Det mÄste ju vara lite strÀngt ocksÄ? - Elevers röster om skolrÄd och deras inflytande

Syftet med detta arbete Àr att studera elevers upplevda inflytande kopplat till rÄdsverksamheten pÄ en skola dÀr alla elever deltar i nÄgot rÄd. Vi har anvÀnt oss av en kvalitativ metod och genomfört semistrukturerade intervjuer med fyra elever pÄ skolan. Resultatet frÄn intervjuerna har vi analyserat och tolkat utifrÄn styrdokument, tidigare forskning och John Deweys teori om demokrati i skolan. Resultatet visar att respondenterna upplever att de har stort inflytande via rÄdsverksamheten men lyfter Àven att alla elever pÄ skolan inte har inflytande. Eleverna ger en bild av att rÄdsverksamheten möjliggör för eleverna att ta stor plats och att det snarare Àr elevstyrt Àn lÀrarstyrt.

<- FöregÄende sida 12 NÀsta sida ->