Sök:

Sökresultat:

2195 Uppsatser om Bestämmande inflytande - Sida 13 av 147

Elevinflytande: att arbeta med motivationen och det angelÀgna
lÀrandet

Tidigare forskning visar att det Àr först nÀr eleverna tar ansvar för sitt lÀrande och ser meningen med det, som lÀrandet förvandlas till kunskap. Forskarna menar Àven att eleverna blir motiverade och mer angelÀgna om de fÄr inflytande över undervisningen. Syftet med mitt examensarbete var att undersöka om eleverna upplever lÀrandet mer angelÀget och mer motiverande om de fÄr inflytande över arbetssÀttet. Arbetet genomförde jag genom att tillÀmpa tvÄ olika undervisningsmetoder i en skolklass i LuleÄ kommun. Som mÀtinstrument anvÀnde jag enkÀter och intervjuer.

Elevinflytande inom idrott och hÀlsa : En intervjustudie om upplevt elevinflytande pÄ studieförberedande och yrkesförberedande gymnasieprogram

Syftet med denna studie Àr dels att undersöka hur eleverna ser pÄ sitt inflytande och sin delaktighet i idrottsundervisningen utformning och genomförande, i gymnasieskolans kurs Idrott och HÀlsa A, och vad de har för attityd och instÀllning till elevinflytande samt att undersöka dels hur deras lÀrare arbetar med elevinflytande och vilka attityder de har till elevernas inflytande. Studien kommer att undersöka skillnader mellan studie- och yrkesförberedande program. Vi har intervjuat elever frÄn fyra olika gymnasieutbildningar, tvÄ studieförberedande och tvÄ yrkesförberedande program, samt deras lÀrare.Resultatet visar att bÄde lÀrare och elever generellt Àr vÀldigt positivt instÀllda till att eleverna har inflytande över idrottsundervisningen men att problematik med att utöva inflytande finns. LÀrare anger tid- och resursbrist som tvÄ viktiga faktorer och det framkommer att elevernas inflytande kan vara begrÀnsat till relativt obetydliga situationer. En majoritet av eleverna ser elevinflytande som viktigt men avsÀger sig i mÄnga fall inflytande med motiveringen att de Àr nöjda med undervisningen och att de har ett stort förtroende för lÀrarna.Skillnader framkom mellan studie- och yrkesförberedande program, men man kan i denna begrÀnsade studie diskutera huruvida dessa kanske snarare kan tillskrivas lÀrarnas olika attityder, arbetsmetoder och ledarstilar..

Elevinflytande En kvalitativ studie av elevers och lÀrares syn pÄ elevinflytande

Uppsatsen beskriver lÀrares och elevers syn pÄ elevinflytande i skolan samt hur lÀrarna skulle vilja förbÀttra elevernas inflytande. Genom litteraturstudier framkom att elevers inflytande inte Àr sÄ stort och att det minskar med stigande Älder. Samtidigt finns det ett ökat tryck pÄ elevinflytande i grundskolans styrdokument. Studien bygger pÄ ett tiotal intervjuer med lÀrare samt ett tjugotal intervjuer med elever frÄn Är fem till Är nio. Resultaten frÄn intervjuerna visar pÄ att elever inte har sÄ stort inflytande som de vill.

Plönningeskolan : en studie av elevdemokrati och elevinflytande

Syftet med uppsatsen var att undersöka elevdemokratins möjligheter och begrÀnsningar genom intervjuer med elevers erfarenheter och upplevelser av inflytande pÄ en gymnasieskola, som erbjuder elever boende pÄ internat. Undersökningen av deras inflytande gÀllde Àven boendet.Uppsatsen bygger pÄ elevernas berÀttelser och pÄ observationer som gjorts under mina vistelser pÄ skolan. Valet av kvalitativa intervjuer gjordes för att göra undersökningen mer djupgÄende. Det var hur eleverna resonerade kring demokrati och inflytande som uppsatsen fokuserade. Tio informanter valdes frÄn olika nivÄer av utbildningen.Undersökningen sÀger inget om hur olika Äsikter fördelades bland skolans alla elever.

Barns inflytande i förskolansmusikverksamhet : FörskollÀrares syn pÄ barns egen musikkultur

Syftet med detta examensarbete var att undersöka nÄgra förskollÀrares instÀllning till barns inflytande i förskolans musikverksamhet. De frÄgestÀllningar som besvarades i arbetet var: Hur pÄverkar förskollÀrarnas barnsyn vilket inflytande barn fÄr i förskolansmusikverksamhet? Vilka möjligheter och hinder ser förskollÀrarna för barns inflytande över förskolans musikverksamhet? Vilket vÀrde sÀtter förskollÀrarna pÄ barns egen musikkultur, samt hur tar de tillvara denna i pedagogiskt syfte? Den metod som anvÀndes var kvalitativa intervjuer. Resultatet visade att alla förskollÀrarna har goda intentioner nÀr det kommer till barns inflytande, men i praktiken lever de inte alltid upp till dessa. De begrÀnsar istÀllet barnen genom vilka möjligheter de erbjuder i frÄga om handlingsutrymme och material.

Elevperspektiv pÄ specialpedagogiskt stöd och inflytande

Syftet med denna studie Àr att kartlÀgga hur elever i behov av sÀrskilt stöd upplever de special-pedagogiska insatserna, om de upplever eget inflytande över sin situation och hur eleverna upplever den specialpedagogiska miljön dÀr insatserna sker. Den insamlingsmetod som anvÀnts Àr kvalitativa ostrukturerade intervjuer. Sex grundskoleele-ver i behov av sÀrskilt stöd frÄn tvÄ olika skolor, Är 3, 4 och 5 har djupintervjuats. Studien be-handlar tidigare forskning om elever i behov av sÀrskilt stöd, styrdokument och riktlinjer, spe-cialpedagogisk historik, dilemma och utmaningar samt inflytande, delaktighet och samspel. Bronfenbrenners utvecklingsekologiska teori utgör den teoretiska ramen. Resultatet visar att eleverna upplever de specialpedagogiska insatserna positivt. Relationen mellan elev och specialpedagog upplevs som god och vÀlfungerande.

?Att fÄ bestÀmma sjÀlv? - en kvalitativ studie om Àldres upplevelser av inflytande pÄ sÀrskilt boende

Syfte och frÄgestÀllningar: Syftet med vÄr studie Àr att beskriva och förstÄ hur de Àldre som befinner sig i ett beroendeförhÄllande upplever sitt subjektiva inflytande i vardagen pÄ det sÀrskilda boendet. Syftet har undersökts med följande frÄgestÀllningar: Hur gÄr de Àldre tillvÀga för att skapa inflytande i vardagen? Hur upplever och beskriver den Àldre sitt inflytande för att fÄ sina behov tillgodoseddaMetod: VÄr studie bygger pÄ tio halvstrukturerade intervjuer med Àldre pÄ tvÄ sÀrskilda boenden i Göteborgs stad, centrum. Analysen har följt ett empirinÀra förhÄllningssÀtt (Widerberg, 2002) samt Kvales, (1997) principer för analys. Empirin har analyserats, jÀmförts och teoretiserats med hjÀlp av socialutbytesteori samt tidigare forskning.Resultat och slutsatser: Vi har i vÄr studie kunnat se att tidens betydelse framkommer som en viktig aspekt för hur vÄra informanter upplever sitt inflytande.

Manlighet och kvinnobilder hos Bukowski

SammanfattningBÄde LÀroplanen för förskolan (Lpfö98/2010) och den forskning vi i vÄr studie tagit del av framhÀver vikten av barns inflytande i förskolan. Bland annat poÀngterar filosofen och pragmatikern John Dewey (1916/1999) att vÀgen till ett demokratiskt samhÀlle bör starta med de yngre barnen, och att de genom miljön ska fÄ erfara allas lika vÀrde. Vi har genomfört en kvalitativ studie pÄ tvÄ förskolor, empirin omfattar bÄde intervjuer och observationer. FörskollÀrarna vi intervjuat har mellan 12 till 34 Ärs pedagogisk erfarenhet, och vÄr ambition har varit att undersöka pedagogernas uppfattningar om barns inflytande i förskolan, samt hur de tar till vara pÄ och uppmuntrar barnen till att vilja och kunna ha inflytande. I vÄr teoridel har vi lagt fokus pÄ kommunikation och vuxnas barnsyn som betydelsefulla aspekter för barns möjligheter till inflytande i förskolan. Resultatet av vÄr studie visar att det till största delen Àr i den fria leken som barns inflytande kommer till uttryck.

Makt i relation till elevers inflytande i undervisningen.

Syftet med denna studie Àr att fÄ en djupare insyn i hur elevinflytande tas tillvara pÄ i undervisningen, samt belysa vad elevinflytande betyder för respondenterna. De frÄgestÀllningar som studien har utgÄtt frÄn har varit: Hur arbetar lÀrarna i studien för att ge eleverna mer inflytande och makt i undervisningen? Hur resonerar eleverna i studien om sitt inflytande och sin makt i undervisningen? För att utföra studien har vi tagit del av historisk bakgrund och litteratur som har varit relevant för vÄr undersökning. Vi har sett likheter mellan tidigare forskning och det som vi har sett i vÄra undersökningar. Forskningen har pÄvisat att elevinflytandet i undervisningen inte Àr speciellt starkt och att mÄnga elever skulle önska att de fÄr ha mer inflytande i deras undervisning. Genom kvalitativa intervjuer med tvÄ lÀrare och tjugo elever har vi försökt att fÄ en inblick i hur elevinflytandet ser ut i undervisningen, i den valda skolan.

?Det blir ju nÄgon sorts skendemokrati? : elevinflytande i Ärskurs sju och Ätta i en skola som arbetar med Àmnesintegrerade temaomrÄden

Att elever ska ha reellt inflytande i svensk skola betonas starkt i styrdokumenten. Tidigare studier visar att elever har begrÀnsat inflytande i undervisning. Elevcentrerad undervisning ses ofta som nÄgot som ger högt elevinflytande. DÀrför syftar denna studie till att undersöka hur elever och lÀrare beskriver elevers inflytande i en skola som arbetar vÀxelvis med traditionell Àmnesundervisning och Àmnesintegrerade temaomrÄden som kan ses som en form av elevcentrerad undervisning. FrÄgor som besvaras Àr vilka möjligheter elever har till inflytande i undervisningen samt vad som kan begrÀnsa elevinflytande.

"Det blir ju nÄgon sorts skendemokrati" : elevinflytande i Ärskurs sju och Ätta i en skola som arbetar med Àmnesintegrerade temaomrÄden

Att elever ska ha reellt inflytande i svensk skola betonas starkt i styrdokumenten. Tidigare studier visar att elever har begrÀnsat inflytande i undervisning. Elevcentrerad undervisning ses ofta som nÄgot som ger högt elevinflytande. DÀrför syftar denna studie till att undersöka hur elever och lÀrare beskriver elevers inflytande i en skola som arbetar vÀxelvis med traditionell Àmnesundervisning och Àmnesintegrerade temaomrÄden som kan ses som en form av elevcentrerad undervisning. FrÄgor som besvaras Àr vilka möjligheter elever har till inflytande i undervisningen samt vad som kan begrÀnsa elevinflytande.

Elevinflytande och lÀrande: en studie av gymnasieelevers
inflytande inom engelskaundervisningen

Syftet med denna uppsats Àr att beskriva och ge en förstÄelse för förhÄllandet mellan gymnasieelevers inflytande och lÀrande inom engelskaundervisningen. Genom enkÀtundersökning har elever som lÀser Engelska A, -B, och -C pÄ gymnasienivÄ tillfrÄgats vilken grad av inflytande de upplever inom de arbetsformer, lÀromedel och kunskapskontroller som förekommer i engelskaundervisningen, samt hur de upplever att deras lÀrande pÄverkas av dem. Resultaten visar att det inte förekommer nÄgot allmÀnt rÄdande förhÄllande mellan elevers inflytande och lÀrande, dÄ elevernas lÀrande generellt pÄverkas positivt oavsett grad av elevinflytande. LÀrarnas teoretiska utgÄngspunkter, det vill sÀga den teori om lÀrande som lÀraren tar sitt stöd i, kan spela en viktig roll i realiseringen av elevinflytandet. DÄ vi i vÄra resultat kan uttyda en viss tendens i att lÀrarna vÀxlar teoretisk utgÄngspunkt i olika situationer, kan det vara sÄ att de redan förekommande undervisningsaktiviteterna blir styrande för graden av elevinflytande och inte vice versa..

LĂ€raren har alltid sista ordet. Om elevers uppfattningar av hur deras inflytande i skolan kan ta sig uttryck.

"LÀraren har alltid sista ordet. Om elevers uppfattningar av hur deras inflytande i skolan kan ta sig uttryck." Àr ett examensarbete pÄ 10 poÀng pÄ lÀrarhögskolan i Malmö av Jenny Rosengren. Det som föranlett arbetet Àr i första hand Rosengrens upplevelse av styrdokumenten som vaga betrÀffande hur elever kan utöva inflytande i skolan samt vad de kan fÄ vara med och bestÀmma om. Arbetets syfte Àr att konkretisera elevinflytande genom att förtydliga demokratins grÀnser och möjligheter i klassrummet. Arbetet svarar pÄ följande frÄgestÀllning: Hur upplever elever att deras inflytande i skolan kan ta sig uttryck? Arbetet utgÄr frÄn enskilda intervjuer med sex elever.

Arbetstagarrepresentanters inflytande i styrelsen

Denna uppsats behandlar arbetstagarrepresentanters inflytande i styrelsen. En pilotstudie av HafskjÀr och Lillepuu (2004) visade att arbetstagarrepresentanter beroende pÄ vilken roll de antar i sitt styrelsearbete, att företrÀda de anstÀllda i första hand eller att företrÀda företaget i helhet i första hand, agerar i styrelsen pÄ helt skilda sÀtt. Dessutom skilde sig arbetstagarrepresentanternas inflytande i styrelsearbetet Ät pÄ sÄ vis att den arbetstagarrepresentant som ansÄg sig företrÀda de anstÀllda i sitt styrelsearbete hade mindre inflytande i styrelsen Àn den arbetstagarrepresentant som ansÄg sig företrÀda företaget i helhet. Eftersom andra faktorer logiskt sett ocksÄ borde pÄverka inflytandet ville vi Àven veta vilka dessa andra faktorer Àr. Detta ledde fram till vÄr problemformulering dÀr vi undrar ?Hur pÄverkar arbetstagarrepresentanters roll i styrelsen deras inflytande i styrelsens arbete och vilka andra faktorer pÄverkar arbetstagarrepresentanters inflytande??.

Niondeklassares uppfattningar och erfarenheter av elevinflytande

Syfte: I detta arbete vill jag lyfta fram niondeklassares uppfattningar och erfarenheter av elevinflytande pÄ en grundskola för de senare skolÄren. Jag vill ocksÄ ta reda pÄ i vilken mÄn skolans uttryckta ambitioner för elevinflytandet gett effekt, samt jÀmföra elevernas uppfattningar och erfarenheter av elevdemokrati med lÀroplanens.Metod: Kvalitativa intervjuer med Ätta niondeklassare.Slutsatser: UtifrÄn studien kan utlÀsas att eleverna i stort Àr nöjda med sitt inflytande pÄ skolan, men ocksÄ att de vill ha mer inflytande. FrÀmst vill de ha ökat inflytande över undervisningen, vilket de upplever sker i för liten omfattning och enbart hos nÄgon enstaka lÀrare. Uppfattningarna om vad som gÄr respektive inte gÄr att Àndra pÄ skiljer sig i vissa fall kraftigt Ät. OmrÄden som förknippas starkast med inflytande Àr bland andra skolmaten, toaletterna, ordningsreglerna och elevrÄdet.

<- FöregÄende sida 13 NÀsta sida ->