Sök:

Sökresultat:

5470 Uppsatser om Barns utemiljö - Sida 51 av 365

Teknik för yngre barn : en litteraturstudie

Studiens syfte Àr att belysa teknikens mÄngfald samt att analysera hur man kan vÀcka barns intresse för teknik och hur man kan skapa inlÀrningstillfÀllen i förskolan. Undersökningen bygger pÄ en litteraturstudie. Forskning och teknikprojekt har studerats. Resultatet visar att framför allt förebilder, teknikmedvetenhet och undervisningsmetod har pÄverkan pÄ barns teknikintresse. Vidare behöver barn komma i kontakt med gammal, enkel och synlig teknik, vilket man kan utgÄ ifrÄn vid planering av förskoleverksamheten i teknik.

SkolgÄrd - LekgÄrd

Vi har i arbetet undersökt skillnader och likheter i leken pÄ tvÄ skolgÄrdar, vi har med undersökningen velat studera samspelet mellan skolgÄrdsmiljöns utformning och barns lek, och om det finns lekar som hÀnger ihop med den uppbyggnad den specifika skolgÄrden har. VÄr frÄgestÀllning har under arbetets gÄng varit; Hur ser skolgÄrdsmiljön ut? Vad leker barnen? Vilka skillnader och likheter finns det i leken pÄ de olika skolgÄrdarna? Hur ser pedagogen pÄ skolgÄrden och leken dÀr? Undersökningen har genomförts med hjÀlp av observationer av barns lek pÄ skolgÄrden, kompletterat med intervjuer av barn om hur de ser pÄ sin skolgÄrd och vad de brukar göra dÀr. Vi har valt att intervjua barnen för att se hur vÄra observationer stÀmmer med det barnen berÀttar för oss. Vidare har vi skickat ut en enkÀt till pedagogerna för att fÄ med deras syn pÄ skolgÄrden och dess betydelse för barnens lek. VÄr undersökning har visat att skolgÄrdens uppbyggnad och utformning har stor betydelse för leken som bedrivs dÀr.

Lekens betydelse för sprÄkutveckling- flersprÄkiga barns möjligheter till sprÄkutveckling

Examensarbetet handlar om hur pedagogerna anvÀnder lek i sprÄkutvecklande situationer och hur de arbetar med flersprÄkighet. Arbetet Àr grundat pÄ observationer och intervjuer som genomfördes i tvÄ förskolor som ligger i centrala Malmö. I valet av förskolor var nÀrvaro av barn med ett annat modersmÄl Àn svenska, en avgörande faktor. I arbetet jÀmför vi pedagogernas arbetssÀtt i de tvÄ förskolorna. Syftet med examensarbetet Àr att undersöka vilka möjligheter flersprÄkiga barn har till sprÄkutveckling samt lekens betydelse för detta. För att uppnÄ detta syfte utgick vi frÄn frÄgestÀllningarna: Hur tÀnker pedagoger kring lek som en sprÄkutvecklande situation? Hur kommunicerar barn med varandra i leken nÀr orden inte rÀcker till? De teoretiska utgÄngspunkterna har varit lek, sprÄk/ flersprÄkighet, sprÄkutveckling, lek ur ett kommunikationsperspektiv samt den sociokulturella teorin.

Vad leker du? : En studie om barns val av traditionella lekar i förskoleklass.

Syftet var att studera barns val av lek innehÄll i relation till tidigare generationers lekar, samt att Àven se hur pedagogerna arbetade utifrÄn sin egen syn pÄ traditionella lekar och hur det pÄverkade barnens val av lek. Det gjordes en kvalitativ undersökning, observationer och intervjuer i en förskoleklass. Resultatet visade att i förskoleklassen som undersökningen gjordes i anvÀnde man sig av traditionella lekar. Barnen lekte ofta samma lekar som den Àldre generationen gjorde. En del av lekarna var sedan omgjorda för att passa dagens samhÀlle och det utbud av tv- och filmhjÀltar som idag Àr kÀndisar.

Diagnostiskt test i matematik kurs A : Hur har elevernas matematikkunskaper Àndrats vid kursens slut?

                    Syftet med undersökningen Àr att ta reda pÄ hur pedagoger i förskola och förskoleklass kan arbeta för att göra barns lÀrande kring grundlÀggande taluppfattning lustfyllt i meningsfulla sammanhang. Undersökningen bygger pÄ kvalitativa intervjuer med tre förskollÀrare och tvÄ matematikutvecklare. Vi anvÀnde oss av semistrukturerade frÄgor. Av resultaten framgÄr att pedagogerna har en medveten och strukturerad planering dÀr barnen utmanas pÄ rÀtt nivÄ. Pedagogerna bÄde vÀcker intresse för matematik och tar tillvara pÄ barnens egna idéer. Det gör att barnens grundlÀggande taluppfattning stÀrks pÄ ett lustfyllt och meningsfullt sÀtt och barnen utvecklar lust att lÀra och tillit till sin egen förmÄga. Slutsatserna av undersökningen Àr att dialogen mellan pedagog och barn Àr mycket betydelsefull.

Hedersrelaterat liv i skolan

Denna studie undersöker hur stort inflytande barn har över sin inomhusmiljö i förskolan och om pedagogerna utgÄr frÄn barns intresse och önskemÄl nÀr miljön inomhus utformas. Undersökningen belyser Àven hur ofta pedagogerna förÀndrar miljön samt om barnen Àr fysiskt aktiva vid ommöblering pÄ avdelningarna. Studien visar Àven om förÀldrar Àr delaktiga i beslut angÄende inomhusmiljön i förskolan. Undersökningen Àr baserad pÄ bÄde intervjuer och enkÀter och sammanfattningsvis betonar alla pedagoger att barn har en stor delaktighet över sin egen miljö. Det visade sig i undersökningen att alla pedagogerna tar barns perspektiv och lyssnar till deras intresse och önskemÄl.

Betydelse av sagan för sprÄkutveckling i förskolan

Syftet med examensarbetet Àr att belysa förskolelÀrares tankar kring sagor och varför sagor anvÀnds i förskolan. Jag vill ocksÄ illustrera hur förskolelÀrare arbetar med sagor för att stimulera sprÄkutveckling hos barn. För att uppfylla mitt syfte har jag utgÄtt ifrÄn följande frÄgestÀllningar: Hur resonerar förskolelÀrare kring hur sagan utvecklar barns sprÄk? Vilka perspektiv tas upp av förskolelÀrare och varför arbetar de med sagor? Vilka Àr skillnader och likheter i förskolelÀrarnas arbetsmetoder nÀr de arbetar med sagor? Metoden som jag anvÀnt mig av i genomförandet av studien Àr kvalitativa intervjuer med tvÄ förskolelÀrare och tvÄ observationer pÄ tvÄ avdelningar i en förskola. Jag har under studien anvÀnt mig av bandspelare vid intervjuerna och papper och penna vid observationerna.

Pedagogers arbete med hörselskadade och CI-barn i specialförskolan - En fallstudie

Mitt syfte Àr att utveckla en förstÄelse för hur pedagoger i en specialförskola arbetar samt tÀnker kring hörselskadade och döva barns sprÄkutveckling. Min huvudfrÄgestÀllning Àr: Hur arbetar pedagogerna i en specialförskola för att utveckla hörselskadade barns och CI-barns sprÄk, nÀmligen teckensprÄket och det talade respektive skrivna svenska sprÄket? De metoder som jag anvÀnt mig av Àr kvalitativa intervjuer med fem pedagoger samt observation av dessa pedagogers arbete före och efter intervjuerna. Slutsatsen av mina frÄgestÀllningar Àr att pedagogerna mest anvÀnder sig av det talade svenska sprÄket i verksamheten med barnen. TeckensprÄket anvÀnder man vid specifika tillfÀllen dÄ barnen tillbringar tid med döv personal.

Barn och medier? i lekens vÀrld

Uppsatsen behandlar hur barns medieanvÀndande Äterspeglas i deras lek pÄ förskolan. Hur bearbetar barnen det de ser pÄ TV eller spelar pÄ datorn i sin lek? UtgÄngspunkten för arbetet Àr det sociokulturella perspektivet. Barnen i förskolan kommer frÄn olika sociala miljöer och med sig har de alla individuella erfarenheter. I vÄrt blivande yrke som pedagoger Àr det viktigt att kÀnna till barnens intressen och ha en förstÄelse för detta i arbetet med barnen.

Fritidspedagogernas intentioner med barns utomhusvistelse

Syftet med den hÀr studien var att undersöka och komma fram till fritidspedagogernas intentioner med barns utomhusvistelse. Mina frÄgestÀllningar var hur fritidspedagogerna ser pÄ utomhusvistelsen? Hur verksamhetens utomhusvistelse formas med deras uppfattning som grund? Hur pedagogerna ser pÄ sin roll i utomhusvistelsen? Samt vilken/vilka kunskaper och vilket lÀrande pedagogerna anser att barn tillÀgnar sig genom utomhusvistelsen?Min studie grundar sig pÄ kvalitativa intervjuer med fem stycken fritidspedagoger. I studien framkom att pedagogerna har olika pedagogiska intentioner med barnens utomhusvistelse samt att de ser denna miljö som en miljö av stort vÀrde bÄde för barns utveckling och för deras lÀrande. DÀrför Àr fritidspedagogerna vÀldigt positiva till utomhusmiljön och ser stora möjligheter i denna miljö.

Pedagogens roll i barns lek, lÀrande och utveckling

SammanfattningStudiens syfte Àr att undersöka och tolka vad utvecklingspedagogik innebÀr, samt vad pedagogen har för roll ochbetydelse i barns lek, lÀrande och utveckling. Mina huvudfrÄgor Àr: 1. Hur definierar pedagogerna begreppetutvecklingspedagogik? 2. PÄ vilket sÀtt dokumenterar de verksamheten för att synliggöra metakognition? 3.

KartlÀggning av likvÀrdighet i bedömning vid examination för SÀker Skogs motorsÄgskörkort

SammanfattningBÄde LÀroplanen för förskolan (Lpfö98/2010) och den forskning vi i vÄr studie tagit del av framhÀver vikten av barns inflytande i förskolan. Bland annat poÀngterar filosofen och pragmatikern John Dewey (1916/1999) att vÀgen till ett demokratiskt samhÀlle bör starta med de yngre barnen, och att de genom miljön ska fÄ erfara allas lika vÀrde. Vi har genomfört en kvalitativ studie pÄ tvÄ förskolor, empirin omfattar bÄde intervjuer och observationer. FörskollÀrarna vi intervjuat har mellan 12 till 34 Ärs pedagogisk erfarenhet, och vÄr ambition har varit att undersöka pedagogernas uppfattningar om barns inflytande i förskolan, samt hur de tar till vara pÄ och uppmuntrar barnen till att vilja och kunna ha inflytande. I vÄr teoridel har vi lagt fokus pÄ kommunikation och vuxnas barnsyn som betydelsefulla aspekter för barns möjligheter till inflytande i förskolan. Resultatet av vÄr studie visar att det till största delen Àr i den fria leken som barns inflytande kommer till uttryck.

Förskolebarns utelek ur ett genusperspektiv

Vi anser att barns utelek Àr ett intressant Àmne och vi upplever efter vÄr praktiktid och med erfarenhet av egna barn att leken Àr mer variationsrik, mer fantasifull och mer könsneutral dÄ barnen leker i skogen. Dessa tankar har funnits med oss genom hela utbildningen och syftet med denna undersökning har varit att dels fÄ svar pÄ de frÄgestÀllningar vi har samt att fÄ kunskaper och idéer till att frÀmja leken oavsett i vilken utemiljö barnen befinner sig i. Med hjÀlp av observationer av barnen och intervjuer med pedagoger har vi kommit fram till i vÄr mer begrÀnsade undersökning att det finns skillnader i barns utelek och att förskolans utemiljö dÀrför har betydelse för hur barnens lek ser ut..

Fysisk aktivitet pÄ fritidshemmet : en intervjustudie om hur fritidspedagoger förhÄller sig till barns fysiska aktivitet pÄ fritidshemmet

Syftet med arbetet Àr att undersöka hur fritidspedagoger förhÄller sig till barns fysiska aktivitet pÄ fritidshemmet. I forskningsbakgrunden belyses fritidshemmets framvÀxt, fritidspedagogens roll samt hur fysisk aktivitet pÄverkar barns utveckling. ForskningsfrÄgan som ligger till grund för arbetet Àr vilken roll fritidspedagoger upplever sig ha i arbetet med fysisk aktivitet pÄ fritidshemmet. En kvalitativ intervjuundersökning har genomförts pÄ ett urval av sex fritidspedagoger som arbetar pÄ olika fritidshem i SkÄne. Resultatet av intervjuerna visar att fritidspedagogerna har ett positivt förhÄllningsÀtt till fysisk aktivitet pÄ fritidshemmet och att de anser att en av deras roller pÄ fritidshemmet Àr att aktivera barnen.

Lekens betydelse för barns sociala kompetens : Fritidspedagogers och lÀrares uppfattningar

Syftet med studien Àr att undersöka fritidspedagogers och lÀrares uppfattningar om lekens betydelse för barns sociala kompetens samt hur de ser pÄ sin roll i elevers leksituationer. Metoden som anvÀndes var en kvalitativ intervju dÀr intervjuer gjordes med tre lÀrare och tre fritidspedagoger frÄn fyra olika grundskolor. Ljudinspelning anvÀndes vid alla intervjutillfÀllen för att underlÀtta vid bearbetningen av resultatet. Resultaten av intervjuerna visar att leken anses vara betydelsefull för barns sociala utveckling oavsett yrkeskategori. Pedagogerna anser att barn trÀnar socialt samspel i den fria leken.

<- FöregÄende sida 51 NÀsta sida ->