Sök:

Sökresultat:

326 Uppsatser om Antagande om miljön. - Sida 15 av 22

Specialsortiment pÄ den svenska rundvirkesmarknaden : en kartlÀggning av virkeshandel och -mÀtning

Rundvirkesmarknaden i Sverige domineras av det som kallas standardsortiment. Med standardsortiment avses i princip barrsÄgtimmer och massaved. För dessa sortiment finns branschgemensamma kvalitetsklassningsregler som framtagits av branschens arbetsgrupper och som alla aktörer pÄ virkesmarknaden följer. Det Àr av avgörande betydelse för en effektiv virkesmarknad att virkesmÀtningen fungerar vÀl. Vid sidan av standardsortimenten finns specialsortiment.

Bara en vÀlkomstgrej? - Om förhÄllningssÀtt till sociala medier i kyrkan

Sociala medier fÄr en allt viktigare roll i samhÀllet. Detta gÀller Àven för organisationer och dÀr implementerandet av dessa medier innebÀr att kommunikationen med organisationens medlemmar övergÄr frÄn att vara en monolog till att istÀllet anta formen av en dialog. En av dessa organisationer som nyligen börjat anvÀnda sociala medier Àr Svenska kyrkan. Detta Àr en organisation som till stor del prÀglas av traditionellt tÀnkande, men som samtidigt har som mÄl att sprida sitt budskap. Enligt denna studies antagande styrs dock förhÄllningssÀttet till de sociala medierna av bÄde hur man ser pÄ lÀrande, men Àven hur man uppfattar teknikens pÄverkan pÄ omvÀrldens utveckling.

Mental arbetsbelastning : jÀmförelse av flygning under enmotorskedet med flygning under tvÄmotorskedet

Som grund för denna uppsats ligger en tidigare undersökning med titeln Undersökning av mental arbetsbelastning under instrumentflygövningar (Andreas Johnsson, 2004). Denna uppsats utgör en fortsÀttning pÄ ovan nÀmnda undersökning. Liksom i Johnssons (2004) undersökning har en subjektiv mÀtmetod baserad pÄ en niogradig skala anvÀnts för att utvÀrdera svaren pÄ den enkÀt som anvÀnts för att fÄ fram data. I denna uppsats undersöktes samma kurs som i den tidigare undersökningen. Det vill sÀga studenterna i kurs 03:2 vid Trafikflyghögskolan, Lunds universitet.

In vitro potens i förhÄllande till terapeutisk plasmakoncentration för nio etablerade lÀkemedel

Antalet lÀkemedel som lanseras pÄ marknaden har minskat under mer Àn ett decennium, vilket vÀcker frÄgan om huruvida det finns brister i de metoder och resonemang som anvÀnds vid utvecklingen av ett nytt lÀkemedel. Syftet i den hÀr litteraturstudien var att utreda delar av frÄgan kring eventuella brister med hjÀlp av följande frÄgestÀllningar: Vilka in vitro potenser kan man hitta vid en litteratursökning för nÄgra pÄ marknaden etablerade humana och/eller veterinÀra lÀkemedelssubstanser? Hur förhÄller sig in vitro potensen för dessa substanser till den terapeutiska plasmakoncentrationen/det terapeutiska intervallet som har faststÀllts för dem? Vad finns det i dagslÀget för teorier kring eventuella brister i den rÄdande lÀkemedelsutvecklingsprocessen? In vitro potens-data för nio etablerade lÀkemedelssubstanser samlades in och jÀmfördes med respektive substans terapeutiska plasmakoncentration och en kvot erhölls som sedan relaterades till det resultat som presenterades i en mastersuppsats i farmaci av Fabian Göransson dÀr motsvarande kvot genererades för 150 etablerade lÀkemedelssubstanser. Det sammanvÀgda resultatet, med tyngdpunkt pÄ Fabians Göranssons resultat, visar att antagandet att den terapeutiska plasmakoncentrationen Àr minst tre gÄnger högre Àn in vitro potensen kan leda till frÀmst överestimering men ocksÄ underestimering av den terapeutiska plasmakoncentrationen och att substanser tenderar att vara mer potenta in vivo Àn in vitro. DÀrför behövs en högre grad av flexibilitet nÀr ovan nÀmnda antagande praktiseras under lÀkemedelsutvecklingsprocessen. Efter en kortare utblick över nÄgra teorier kring brister i dagens lÀkemedelsutvecklingsprocess verkar det som att lÀkemedelsindustrin behöver revidera samt ifrÄgasÀtta lÀmpligheten hos de principer som idag praktiseras inom omrÄdet. .

Har revisionsuppdragens lÀngd nÄgon pÄverkan pÄ revisionskvaliteten?

Europeiska kommissionen Àr pÄ vÀg att implementera en ny lag som kommer innefatta obligatorisk byrÄrotation för börsnoterade bolag. Tanken Àr att detta ska leda till ökad revisionskvalitet dÄ ett antagande görs om att kortare revisionsuppdrag kommer öka revisorernas oberoende. Detta för att revisorer kan komma att bli mer kritiska i förhÄllande till sina klienters rÀkenskaper. Inom akademisk forskning Àr detta antagandet omtvistat vilket skapat en debatt kring huruvida lagregleringen Àr gynnsam för revisionskvaliteten. Syftet med denna uppsats Àr att bidra med vidare forskning kring huruvida det kan rÄda ett samband mellan revisionsuppdragens varaktighet och revisionskvalitet, vilket i sÄ fall skulle rÀttfÀrdiga regleringarna frÄn EU:s sida.

Retorisk gudstjÀnst En sprÄklig-retorisk studie av en gudstjÀnst i Saronkyrkan

I denna uppsats görs en retorisk analys av en gudstjÀnst. UtgÄngspunktenÀr att en gudstjÀnst kan utgöras av en retorisk enhet och att dessolika delmoment, vart och ett, och tillsammans kan ses somargumenterande för en eller flera teser. De olika gudstjÀnstmomentenavser i sin tur alla inslag i gudstjÀnsten med allt frÄn instrumentalinledningsmusik till predikan och bön. Dessa moment har sedananalyserats utifrÄn den klassiska retorikens tvÄ triader ethos, logos,pathos och delectare, docere, movere. De frÄgor som stÀlls Àr vadgudstjÀnsten försöker övertyga om och hur den sedan gör det.Den gudstjÀnst som analyseras har temat ?Jesus verklig frÀlsare? ochÀr en gudstjÀnst anpassad för ovana kyrkobesökare.

Individuella programmet : en socialpsykologisk studie baserad pÄ elevers och lÀrares erfarenheter

Individuella programmet Àr ett program inom gymnasieskolan avsett för elever som inte lÀser nÄgot av de nationella programmen. Syftet med vÄr studie Àr att belysa det pedagogiska arbete som bedrivs inom det individuella programmet och dess betydelse för elever som inte kommer in pÄ nÄgot av gymnasieskolans nationella program. För att fÄ svar pÄ syftet kommer kulturen pÄ utvald skola att belysas, vilken pÄverkan har denna pÄ elevernas skolgÄng? Vi vill Àven undersöka hur eleverna upplever sin skolgÄng pÄ den studerade skolan, samt jÀmföra dessa upplevelser mot tidigare skolor eleverna studerat pÄ. Baserat i ett antagande att eleverna kan uppfatta sig sjÀlva som avvikare pÄ grund av individuella svÄrigheter i skolan kommer vi att undersöka hur eleverna definierar sig sjÀlv pÄ skolan i frÄga, samt tidigare skolor de studerat pÄ.

Pedagogiska arbetsformer i förhÄllande till klassrummets möblering

Bakgrund Vi har tidigare kommit i kontakt med olika klassrumsmöbleringar, genom vÄr verksamhetsförlagda utbildning och egna tidigare erfarenheter. Vi har diskuterat mÄnga gÄnger med varandra och med andra klasskamrater om hur det Àr möblerat i olika klassrum. Detta har gjort att vi blivit intresserade av om det ligger nÄgon betydelse i hur man möblerar, och om möbleringen har nÄgot att göra med hur man arbetar i klassrummet. Syfte VÄrt syfte med studien har varit att undersöka om det finns nÄgot samband mellan de pedagogiska arbetsformerna och bÀnkarnas placering. Vi vill ocksÄ undersöka vem och vad som styr bÀnkarnas placering i klassrummet.

Strategiskt beslutsfattande: Àr detta en rationell beslutsprocess

Denna uppsats tar sin utgÄngspunkt i den rationella beslutsmodellen och syftar till att förklara hur svenska medelstora företag i maskinindustribranschen fattar strategiska beslut. Dessutom försöker uppsatsen förklara hur det strategiska beslutsfattandet pÄverkas av entreprenöriellt agerande samt försÀljnings- och lönsamhetsutveckling inom de undersökta företagen. Totalt tillfrÄgades 148 slumpvis utvalda företag ifall de ville delta i undersökningen. De som accepterade erhöll en enkÀt via e-post. EnkÀten besvarades av 57 företag, vilket innebar en svarsfrekvens pÄ 38,5%.

Konstruktion av pÄfyllningsmunstycke för vÀtskor med lÄg viskositet

Examensarbete Àr ett arbete som ger möjligheter för studenter att anvÀnda sina kunskaper som har erhÄllits under tre Ärs studier pÄ maskiningenjörsprogramet. Arbetet Àr ett sammarbete mellan studenter pÄ Linneuniversitetet i VÀxjö och Norden Machinery AB i Kalmar.Detta arbete introduceras med en inledning som innehÄller en bakgrund, problemformulering, syfte, mÄl och avgrÀnsningar. Bakgrunden beskriver allmÀnt pÄfyllningsmaskiner och pÄfyllningsmunstycken inom olika industrier. DÀrefter följer en problemformulering som beskriver vilka problem som kan förekomma vid pÄfyllning av vÀtskor med lÄg viskositet.Syfte med detta arbete Àr att designa ett nytt pÄfyllningsmunstycke som ska förebygga efterdropp vid pÄfyllning av vÀtskor med lÄg viskositet(Vattenliknande vÀtskor). Designen av ett nytt pÄfyllningsmunstycke kommer sedan att presenteras genom olika produktutvecklingssteg.

Mer Àn bara ord - En studie om tidigare vÀrdeords fortlevnad hos en organisation

Organisationskultur och vÀrdeord Àr populÀra begrepp i företag och organisationer och mÄnga Àr de företag som arbetar efter olika vÀrdeord. Företaget vi genomfört vÄr studie hos arbetade tidigare aktivt med en kvartett vÀrdeord, men det arbetet har pÄ senare Är bortlagts. Studiens syfte Àr att undersöka vad som sker med vÀrdeord i en organisation om dessa upphör att kommuniceras aktivt. Vi vill undersöka om vÀrdeorden lever vidare, transformeras eller försvinner och hur processerna kring denna potentiella fortlevnad ser ut.Tidigare forskning inom omrÄdet vÀrdeord berörs kort och nÀr det gÀller organisationskultur tar tidigare forskning ofta sin utgÄngspunkt i Scheins teorier om artefakter, vÀrderingar och antagande. Denna modell har kommit att utvecklas Ät det mer dynamiska hÄllet av Hatch som belyser det faktum att alla delar konstant pÄverkar varandra i en dynamisk process.

VÀsentlighetsbedömning - FörvÀntningsgap mellan revisorer och kreditgivare?

Revisorns arbetsuppgifter Àr i samhÀllet föremÄl för missuppfattningar. Intressenter har, som denna uppsats skall visa, under mÄnga Är haft för högt stÀllda förvÀntningar pÄ revisionen.Denna kravfullhet borde Àven yttra sig i höga förvÀntningar vad gÀller revisionens omfattning. DÄ mÄnga intressenter tycks ha uppfattningen att revisionen mer eller mindre innebÀr en totalgranskning, Àr det dÀrför ett skÀligt antagande att dessa vad gÀller revisorns vÀsentlighetsbedömning, kommer krÀva en bredare granskning.Denna studie skall klarlÀgga om och hur revisorernas uppfattning av vÀsentlighet skiljer sig frÄn en av de allra viktigaste intressenternas, nÀmligen kreditgivarna. SÄledes skall bÄde kreditgivarnas perspektiv, och vad som kan tÀnkas vara anledningen till dessas ansprÄksfullhet, liksom revisorernas och de faktorer som pÄverkar dessas vÀsentlighetsbedömning, innefattas i vÄr redogörelse.BÄde revisorer och kreditgivares vÀsentlighetsuppfattning har i uppsatsen genom en webenkÀt studerats. Det empiriska materialets giltighet analyserades med hjÀlp av ett statistikprogram.EnkÀten och testen kunde inte urskilja nÄgot förvÀntningsgap mellan revisorer och kreditgivare.

IT i klassrummet ?

Dagens skola mÄste spegla dagens samhÀlle. I lÀroplanen Lgr 11, betonas betydelsen av kunskaper i bl. a. de naturorienterande Àmnena. För att möta kraven i en förÀnderlig vÀrld behöver eleverna inte bara faktakunskaper , de behöver ocksÄ trÀnas i kreativt och analytiskt tÀnkande.

Ska vi leka Pokémon eller ska vi hoppa i lövhögar?

Titel: Ska vi leka Pokémon eller ska vi hoppa i lövhögar? Författare: Martina Blom och Martina Olsson Studien belyser problemen kring den fria uteleken pÄ förskolan. Den fria utelekens syfte och innehÄll kan variera stort beroende pÄ vilken förskola som betraktas. antagande som görs i denna studie Àr att personalen pÄ förskolorna har olika utevistelsens betydelse och att gÄrdarnas miljö ser annorlunda ut. Syftet med studien var att ta reda pÄ om det fanns nÄgra skillnader/likheter barns fria utelek pÄ en traditionell förskola och pÄ en I Ur och Skur förskola. undersöktes vilka lekar barnen pÄ de tvÄ förskolorna lekte och var inspirationen lekarna kom ifrÄn. Studien tar Àven upp huruvida barnens fria utelek skiljer sig beroende pÄ om barnen har tillgÄng till leksaker eller naturmaterial i sin lek, samt vilka leksakerna/naturmaterialet fick. Vilka roller pojkar respektive flickor tog i den fria Àr nÄgot annat som studeras i undersökningen. De som deltagit i undersökningen var fyra förskollÀrare, tvÄ frÄn respektive samt sammanlagt 31 barn.

Relevant eller tillförlitlig Ärsredovisning? : En studie om IAS 40 har pÄverkat fastighetsförvaltningsbolag i den nuvarande finanskrisen?

De svenska fastighetsbolagen har under de senaste Ären haft stora svÀngningar i resultatet. Ett exempel pÄ detta Àr Hufvudstaden som andra kvartalet 2008 gjorde en vinst pÄ 200milj vilket pÄ endast ett kvartal utvecklade sig till en förlust pÄ 630 milj. Tidigare redovisningsregler i Sverige har haft sin grund frÄn försiktighetsprincipen. PÄ senare Är har redovisningsreglerna i Sverige utvecklats sÄ att de skall följa resten av EU och bli mer internationella. Detta harpÄverkat fastighetsbolagen att frÄngÄ anskaffningsvÀrde i balansrÀkningen till att anvÀnda verkligt vÀrde istÀllet.

<- FöregÄende sida 15 NÀsta sida ->