Sök:

No-undervisning i grundskolans tidigare år - en studie om hur NO-undervisningen kan läggas upp för  att fånga elevernas intresse


Både nationella och internationella utvärderingar indikerar att svenska eleverskunskaper i naturvetenskap har försämrats. Utbildningsdepartementet och Skolverketanser att undervisningen i de naturvetenskapliga ämnena måste förändras för atteleverna ska utvecklas inom NO. Den här uppsatsen belyser, ur ett elevperspektiv, hurNO-undervisningen kan förändras för att eleverna ska känna intresse och engagemang.Den empiriska undersökningen är utförd i form av fokusgruppsamtal med elever iårskurs fem. Resultatet har sedan ställts mot vad styrdokumenten uttrycker om hur NO-undervisningen ska vara upplagd. I min diskussion jämför jag även resultaten med vadtidigare forskning säger om hur NO-undervisningen kan förändras. De viktigasteresultaten jag kom fram till var att NO-undervisningen ska bygga på laborationer ochexkursioner som efterföljs av diskussioner och sedan även bearbetas skriftligt aveleverna. Lärarna måste också i högre grad låta eleverna vara delaktiga i utformningenav undervisningen avseende arbetssätt och ämnesområden.

Författare

Rikard Westling

Lärosäte och institution

Högskolan i Halmstad/Sektionen för lärarutbildning (LUT)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..