Sök:

Sökresultat:

110 Uppsatser om Volatilitet - Sida 1 av 8

Tillväxt och Historisk Volatilitet

Detta är en empirisk undersökning av sambandet mellan tillväxt och historisk Volatilitet på tillväxt. Många uppsatser har tidigare studerat sambandet mellan tillväxt och Volatilitet på tillväxt, t ex Ramey och Ramey (1995), Hnatkovska och Loayza (2004), Siegler (2005). Vi menar dock att Volatilitet på tillväxt inte är en tillräckligt exogen variabel. Vi har funnit att det, för alla länder, inte finns ett generellt samband mellan tillväxt och historisk Volatilitet.Däremot kan det finnas ett samband mellan tillväxt och historiskt Volatilitet för industrialiserade länder (OECD länder). Vi har även studerat om det är någon skillnad i sambandet mellan tillväxt och historisk Volatilitet beroende på den historiska tillväxten, menfunnit att så inte är fallet..

Volatilitet och effektivitet på aktiemarknaden -Har risken i enskilda aktier ökat?

I denna uppsats diskuteras sambandet mellan risk, marknadseffektivitet och Volatilitet. En studie görs för att se om Volatiliteten (kursrörligheten) har ökat i enskilda aktier under tidsperioden 1988-1999. Vidare behandlas vilka faktorer som kan ge upphov till Volatilitetsförändringar, vilka konsekvenser en förändrad Volatilitet får för olika typer av investerare samt om utvecklingen är förenlig med EMH (den effektiva marknadshypotesen).Studier av Volatilitet är intressanta p g a den risk som uppstår för olika marknadsaktörer vid en ökad Volatilitet. Uppstår felvärderingar på aktiemarknaden finns även risk för att kapital fördelas på ett sätt som inte är optimalt. I stora drag kan man definiera begreppet Volatilitet som ett mått på hur stor osäkerheten är inför den framtida kursutvecklingen för en aktie.

Rationella Prediktioner På Optionsmarknaden

SYFTE: Att undersöka om rationella förväntningar tillämpas på optionsmarknaden. Vi undersöker även huruvida historisk Volatilitet (HV) kan ge en prognos överlägsen estimatet av realiserad jämfört med implicit Volatilitet (IV). Vidare ser vi på om detta eventuella samband skiljer sig åt mellan olika konjunkturlägen.EMPIRI: Studien visar att IV är ett bättre mått på framtida Volatilitet än HV. Ingen skillnad kan skönjas mellan koefficienterna i uppgångs- resp. nedgångsperioder.

Teknisk analys inom aktievärdering : En studie om glidande medelvärde och volatilitet

Syftet med studien är att undersöka om man kan förutspå köp- och säljsignaler genom glidande medelvärde och Volatilitet pa? den svenska aktiemarknaden.Denna studie utgår från en deduktiv ansats som genomförs med den kvantitativa metoden. Glidande medelvärde och Volatilitet kombineras fo?r att visa de köp- och säljsignaler som uppstår mellan perioden 2007 till 2010.Studien baseras på vetenskapliga studier om glidande medelvärde och Volatilitet. Den inkluderar även Radom Walk, Den effektiva marknadshypotesen och Behavioral finance.Empirin visar att kombinationen av glidande medelvärde och Volatilitet ger hög avkastning i de flesta fallen.I studien framgår det att teknisk analys kan användas som ett analysverktyg vid aktiehandeln.

Har pensionsredovisningsmetoder olika effekter på volatilitet i Eget Kapital? : En studie av Large Cap-bolagen i Nasdaq OMX Nordic Stockholm

Problembakgrund och syfte: Uppsatsens syfte är att undersöka huruvida det finns samband mellan pensionsredovisningsmetoder och Volatilitet i bolagens Eget kapital. Enligt pensionsredovisningsforskningen finns samband mellan pensionsredovisningsmetoder och Volatilitet i total Eget kapital. Enligt Amir skapar redovisning av aktuariella vinster och förluster mot Eget kapital (totalresultatet) upphov till Volatilitet i Eget kapital. Syftet med uppsatsen är att undersöka om forskningen som påvisar detta samband även stöds gällande Large Cap bolagen i Nasdaq OMX Nordic Stockholm. Stämmer det att bolag som redovisar pensioner mot Eget kapital (totalresultatet) påvisar större Volatilitet i Eget kapital än bolag som använder andra pensionsredovisningsmetoder? Detta är den grundläggande problemställningen i uppsatsen.Metod: För att svara på syftet använder vi oss av bolagens årsredovisningar där vi undersöker vilka pensionsredovisningsmetoder bolagen väljer och Volatilitet i total Eget kapital mellan åren 2006-2011.

Hur påverkas aktieavkastningens volatilitet när optionshandel införs?

Denna uppsats undersökte effekten av en optionsintroduktion på den underliggande aktieavkastningens Volatilitet. Tidigare studier som gjorts i frågan visade på olika resultat. Denna studie utgick från en artikel av Bollen (1998). En modifierad marknadsmodell användes för att analysera det eventuella sambandet mellan optionsintroduktion och skift i aktieavkastningens Volatilitet. Parametrarna i modellenskattades med maximum likelihood.

Existerar ett samband mellan floattal och volatilitet?

Det finmns flera olika analysmetoder som kan användas vid kapitalplaceringar, exempelvis aktiers Volatilitet. 1996 introduceade privatinvesteraren Steve Woods ytterligare en metod, floatanalysen, som påvisar när aktiehandel bör bedrivas för erhållandet av god avkastning. En viktig del av floatanalysen är floattalet som anger hur stor andel av ett företags aktier det handlas med på börsen.Syftet med uppsatsen är att bedöma hurvida det finns ett samband mellan aktiers floattal och Volatilitet. Resultatet jämförs sedan med en tidigare svensk studie i ämnet vid Lunds universitet år 2002.Vi har använt oss av en kvantitativ metod där en omfattande datainsamling från 40 företag under 8 kvartak har gjorts. Informationen har analyserats i en enlel regressionsanalys med floattal som oberoende variabel.Undersökningens resultat visar att det finns ett svagt negativt samband mellan variablarna, vilket tyder på att floattalet kan användas som analysverktyg vid kapitalinvestering..

Rationella förväntningar på optionsmarknaden : en jämförelse mellan faktisk, implicit och historisk volatilitet.

På börssidorna i affärstidningarna, Dagens Industri och Finanstidningen, presenteras både det teoretiska priset och marknadspriset för aktieoptioner. Mellan dessa båda priser förekommer det nästan alltid en skillnad. Denna skillnad förklaras med att priserna är baserade på olika Volatiliteter. Det är den historiska Volatiliteten som används vid beräkning av det teoretiska priset medan det är den förväntade framtida Volatiliteten som bestämmer marknadspriset. Syfte: Undersöka förhållandet mellan implicit, faktisk och olika historiska Volatiliteter på den svenska optionsmarknaden under år 2000 samt närmare granska rationaliteten i marknadens uppskattning av den faktiska Volatiliteten..

Rationella förväntningar på optionsmarknaden - en jämförelse mellan faktisk, implicit och historisk volatilitet.

På börssidorna i affärstidningarna, Dagens Industri och Finanstidningen, presenteras både det teoretiska priset och marknadspriset för aktieoptioner. Mellan dessa båda priser förekommer det nästan alltid en skillnad. Denna skillnad förklaras med att priserna är baserade på olika Volatiliteter. Det är den historiska Volatiliteten som används vid beräkning av det teoretiska priset medan det är den förväntade framtida Volatiliteten som bestämmer marknadspriset. Syfte: Undersöka förhållandet mellan implicit, faktisk och olika historiska Volatiliteter på den svenska optionsmarknaden under år 2000 samt närmare granska rationaliteten i marknadens uppskattning av den faktiska Volatiliteten..

Leder en dynamisk prissäkringsstrategi till en mer stabil volatilitet i inköpspriser än en statisk strategi? : - En fallstudie av ett svenskt industriföretag

På kort tid har priset på kopparmarknaden stigit kraftigt de senaste åren. Industriföretag med stora kopparinköp men fasta försäljningspriser på sina produkter kan i dessa fall få försämrade marginaler om de inte säkrar priset på sina inköp av koppar. I ett svenskt industriföretag säkras idag 80 procent av kopparinköpen, kvartalsvis. Syftet med denna undersökning är att studera om en dynamisk prissäkringsstrategi, där andelen som prissäkras bestäms utifrån prognostiserad Volatilitet, ger en mer stabil Volatilitet av inköpspriser än den statiska strategin som idag används av industriföretaget.Resultatet av undersökningen visar att en dynamisk prissäkringsstrategi, där Volatiliteten prognostiseras med hjälp av GARCH-modeller, inte ger en mer stabil varians än den statiska strategi som idag används. Detta har sin grund i att GARCH-modellerna inte lyckas prognostisera Volatiliteten tillräckligt bra.

Prisvolatiliteten på återvunnet material: En studie av prisvolatilitetens historiska förändring på marknaden för återvunnet material

Tidigare forskning visar på att en prisVolatilitet existerar på marknaden för återvunnet material och att den många gånger är högre än Volatiliteten för dess motsvarande jungfruliga material. PrisVolatilitet på marknaden för återvunnet material verkar vara en av orsakerna till osäkerhet på marknaden vilket i sin tur hämmar investeringar i marknaden, vilket leder till att färre substituerar jungfrulig råvara mot återvunnen råvara. Volatiliteten på återvunnet material kan ses från två olika perspektiv, ett där Volatilitet är en orsak av effektiva marknader som styrs av utbud och efterfrågan och ett där Volatilitet är en orsak av olika marknadsmisslyckanden. Syftet med denna studie är att mäta förändringen i Volatiliteten för återvunnet material, utifrån ett antagande om att Volatiliteten minskar över tiden då marknaderna för återvunnet material mognar och blir mer etablerade. Standardavvikelse används som mått för att mäta Volatiliteten, där Volatiliteten mäts för fem olika material, vilka har olika tidsperioder beroende på material.

Floattalets betydelse för aktiers volatilitet i samband med kvartalsrapportering

Syfte: Syftet med denna uppsats har varit att undersöka om det finns något samband mellan företagens floattal (det vill säga den andel aktier som det handlas aktivt med) och deras aktiers Volatilitet. Detta undersöker vi i samband med offentliggörandet av kvartalsrapporter. Vi har även för avsikt att studera förhållandet mellan Volatiliteten och företagets börsvärde. Metod: Vi utförde en kvantitativ studie och med hjälp av en enkel regressionsanalys analyserades Volatiliteten mot floattalet. Ytterligare en orsaksfaktor togs med och en multipel regressionsanalys baserad på floattalet och börsvärdet genomfördes.

Volatilitetsmission : En studie av aktiemarknaderna i Sverige, Tyskland, England, Japan och USA

Denna uppsats ämnar undersöka hur Volatilitetstransmissionen mellan sex aktiemarknader ivärlden ser ut och att utreda vilka aktiemarknader som har mest inflytande över den svenskabörsens Volatilitet. Uppsatsen syftar även till att utforska om graden av Volatilitetsspridningökat sedan IT-kraschen. Vid utförandet av denna studie används en ekonometrisk tvåstegsmodellinkluderande GARCH och VAR. Resultaten pekar på att det sprids Volatilitetmellan aktiemarknaderna och att utländska innovationer står för en långvarig påverkan på deninhemska Volatiliteten. Undersökningen visar att svenska börsen är den aktiemarknad sompåverkas mest av utländska chocker och att den inte har någon nämnvärd påverkan på deandra aktiemarknaderna.

IT-bubblans inverkan på den amerikanska aktiemarknadens volatilitet

Syfte: Syftet med denna studie var att se hur och varför Volatiliteten påverkades i DJIA, S&P 500 och NASDAQ Composite under IT-bubblan.Metod: Års- och månadsVolatiliteten för DJIA, S&P 500 och NASDAQ Composite har beräknats under 1995-2004 med hjälp av data från Yahoo Finance.Empiri: Resultatet visar att Volatiliteten var väsentligt högre i NASDAQ Composite än vad den var i S&P 500 och DJIA som i sin tur höll en liknande Volatilitet i förhållande till varandra.Analys: I analysen framträdde det att Volatiliteten blev väsentligt högre i samband med att bubblan sprack under maj 2000 fram till dess att paniken lade sig kort efter maj 2002. Det fanns en hög överensstämmelse mellan denna rapport och övriga tidigare studier. Teorierna var mestadels väl applicerbara.Slutsats: Volatiliteten för DJIA, S&P 500 och NASDAQ Composite var som högst mellan 2000 och 2002 under undersökningsperioden 1995-2004. IT-bubblan uppstod samt sprack till följd av irrationellt investeringsbeteende bland investerarna på aktiemarknaden och paniken som uppstod efteråt gjorde att Volatiliteten på aktiemarknaden höll sig förhållandevis hög fram tills den lade sig kort efter maj 2002. NASDAQ Composite hade högst Volatilitet till följd av IT-bubblan medan DJIA och S&P 500 hade likvärdig Volatilitet.

Bitcoin : Framtidens valuta?

Syftet med denna uppsats a?r att underso?ka Bitcoins egenskaper och funktioner samt diskutera dess eventuella pa?verkan pa? dagens ekonomiska system. Den forskning som publicerats pa? a?mnet underso?ker fra?mst tekniska och sa?kerhetsma?ssiga detaljer, det a?r da?rfo?r intressant att analysera ur en ekonomisk synvinkel. Genom att anva?nda makroekonomisk teori ska jag fo?rso?ka klargo?ra om Bitcoin kan konkurrera med dagens valutor.

1 Nästa sida ->