Sök:

Sökresultat:

17 Uppsatser om Tryckfall - Sida 1 av 2

Metoder för kartläggning av bränslebädd i rosterugn : framtagning av temperaturprofil & undersökning av gasströmning

Metoder för analys av en bränslebädd i en biobränsleeldad rosterugn har utvecklats och utvärderats för att bedöma dess användbarhet. Dessa metoder omfattar framtagning av bränslebäddens utbredning, temperaturprofil och Tryckfall genom bädden med hjälp av rostfria rör, termoelement, tryckmätare samt en laborationsuppställning. Metoderna producerade alla användbara resultat som gav snabb indikation på aktuella förhållanden..

Optimering av kylsystem för laddluft, Bandvagn S10

BAE Systems Hägglunds AB tillverkar ett antal fordon för den militära marknaden, däribland två bandvagnstyper varav den ena, Bandvagn S10 behandlas i detta examensarbete. Drivkällan hos BvS10 består av en sexcylindrig dieselmotor med en slagvolym på 5.9 liter från den brittiska tillverkaren Cummins. Denna motor överladdas med hjälp av en turbo och luften kyls därefter med hjälp av en laddluftkylare. Genom att använda en laddluftkylare införs ett Tryckfall i systemet. Det befintliga Tryckfallet är för stort enligt motortillverkarens specifikationer.

Att förutsäga temperatur, utgående fukthalt och tryckfall i en pneumatisk transporttork

Användningen av pellets har ökat kraftigt de senaste åren och har blivit ett viktigt verktyg för att minska miljöpåverkan. I energibranschen är viktigt utreda möjligheten att effektivisera tillverkningsprocessen för att ligga i framkant av utvecklingen och göra bränslet till ett attraktivt val för konsumenterna. En stor del av pelletstillverkarnas utgifter går till att torka det råmaterial som pellets består av. Torkning och transport av material är två energikrävande processer som är nödvändiga i många industrier och kan ibland innebära stora utgifter såväl kostnadsmässigt som miljömässigt. Pneumatisk transporttorkning är ett sätt att kombinera torkning och transport av material och tekniken kan vara lämplig att använda vid pelletstillverkning.

Verksamhetsrelaterade nyckeltal och ständiga förbättringar för energieffektivisering och rapportering i industrifastigheter

Kils Energi är ett litet fjärrvärmenät med 620 abonnenter, de flesta villor. Med en låg linjetäthet är det viktigt att ha så låga kostnader som möjligt, och därmed ett effektivt system där så mycket som möjligt av värmen används. För att i framtiden kunna besluta om förbättringar i systemet behövs en utredning av systemet för djupare förståelse av hur nätet fungerar idag. För att lära känna systemet utreddes i detta examensarbete var den abonnent som hade det lägsta differenstrycket, var de största Tryckfallen fram till denna abonnent skedde, hur detta differenstryck skulle kunna förbättras och om det är ekonomiskt försvarsbart. Samt vilken framledningstemperatur som idag har den lägsta driftskostnaden, vad som skulle hända med trycket om den framledningstemperaturen skulle hållas vid -20? Celsius och vilket flöde som är det högsta möjliga innan maxtrycket på 16 bar nås.

Utredning och effektivisering av Kils Energis fjärrvärmenät : Lokalisering av undercentral med lägst differenstryck

Kils Energi är ett litet fjärrvärmenät med 620 abonnenter, de flesta villor. Med en låg linjetäthet är det viktigt att ha så låga kostnader som möjligt, och därmed ett effektivt system där så mycket som möjligt av värmen används. För att i framtiden kunna besluta om förbättringar i systemet behövs en utredning av systemet för djupare förståelse av hur nätet fungerar idag. För att lära känna systemet utreddes i detta examensarbete var den abonnent som hade det lägsta differenstrycket, var de största Tryckfallen fram till denna abonnent skedde, hur detta differenstryck skulle kunna förbättras och om det är ekonomiskt försvarsbart. Samt vilken framledningstemperatur som idag har den lägsta driftskostnaden, vad som skulle hända med trycket om den framledningstemperaturen skulle hållas vid -20? Celsius och vilket flöde som är det högsta möjliga innan maxtrycket på 16 bar nås.

Bestämning av tryckfallet vid pneumatisk transport av sågspån : Genom simulering och praktiska försök

Minskad tillgång på fossila material och ökade energibehov i värden skapar ett behov av att utveckla alternativa och miljömässigt hållbara lösningar. Biobränsle har därför växt till en av de viktigaste förnyelsebara energikällorna i målet mot ett koldioxidneutralt samhälle. Dock skapar det obearbetade biobränslet problem, på grund av den höga fuktkvoten, mellan 50-150 %. Som en följd finns ett torkbehov som måste lösas på ett miljö- och energieffektivt sätt. Idag står torkningen av biomaterial innan pelletering för 25 % av den totala kostnaden vid pelletstillverkning.Kostnaden för att torka biomaterialet gör det viktigt att effektivisera torkningen, samtidigt bidrar torkningen till utsläpp av miljöfarliga ämnen såsom terpener.

Underso?kning av tryckfall relaterat till avstånd mellan två 90 graders kro?kar i cirkula?r ventilationskanal

Due to higher standards of living around the world, greater industries and larger infrastructures causes an increase of the global energy consumption. This harvest of energy puts a great stress on the global environment. With this development, it becomes increasingly important to utilize energy resources in the best possible way.Fans are components that are often used in the industry and in households. A common problem is that the fan is oversized. An oversized fan causes an excessive flow, which has to be adjusted in order to achieve the correct flow.

Re-design av BEV-heater

Denna rapport beskriver det examensarbete som utförts på Calix AB under vårterminen 2013. Calix AB tillverkar värmare för bland annat batteri och kupé till fordonsindustrin. Uppdraget i detta examensarbete var att göra en omkonstruktion på BEV-heatern (Battery Electrical Vehicle) som är en batteri- och kupévärmare till el och hybridfordon. Problemet med den nuvarande konstruktionen är att den bygger på delar från äldre värmare till fordon med förbränningsmotorer, samt att konstruktionen inte är lämplig för produktion i större serier. Krav som Calix AB hade var:Integrerat ChassiMinimera TryckfallUnderlätta montering och tillverkningUppfylla standarder satta av fordonsindustrinKunna monteras ?in-line? i fordonetFör att kunna genomföra projektet var vi till en början tvungna att få kunskap om hur den befintliga BEV-heatern fungerar.

Projektering av radiatorsystem och fjärrvärme sekundärsystem : Projektering av radiatorsystem och fjärrvärme sekundärsystem för bostadsrättsföreningen Stålet, Luleå.

Bostadsområdet Stålet i Luleå ägs av en bostadsrättsförening som omfattar 30 stycken lägenhetshus. Riksbyggen är fastighetsförvaltare för denna förening och sköter bl.a. den tekniska förvaltningen. Riksbyggen har fått i uppgift att se över föreningens radiator- och fjärrvärme sekundärsystem för att i förlängningen eventuellt byta ut dessa system pga. eftersatt underhåll och med osäker drift som resultat.

Integrering av cirkulationspump i slutväxel för CV90

Stridsfordon 90 är ett militärfordon som BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik har utvecklat och startades att produceras år 1993. Fordonet vidareutvecklas och tillverkas än idag och på grund av ökade krav på skydd och eldkraft har fordonets tjänstevikt ökat kraftigt. Från den första versionen av fordonet, Mark 1 (ca 23 ton) till senaste versionen Mark 3 (ca 35 ton). Den ökade vikten påverkar en rad av olika komponenter i fordonet och dess prestanda men det är framförallt drivlina och fjädringssystem som påverkas mest. Fordonet har i sin drivlina slutväxlar som växlar ned rotationshastigheten från motorns transmission och överför på så vis ett ökat drivmoment ut till drivhjul och band.

Konstruktion och montering av ett gasspjäll för en HCCI-motor.

Denna rapport handlar om införandet av ett gasspjäll i den HCCI motor som utvecklas påKungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Detta gasspjäll styr effekten ocharbetssättet i motorn. Med en gasspjäll är det möjligt att byta från gnistantändning tillHCCI-läge. Under projektet har många andra områden förbättrats, till exempel luft- ocholjepump. För att dra slutsatser är det nödvändigt att analysera några av motorns data sominsamlats under utvecklingen, såsom cylindertryck, insprutningsdata och tändläge.

Studie av kvartsits effekt på fasomvandlingarna under reduktion av magnetitpellets

Detta examensarbete har utförts vid LKAB:s FoU-avdelning i Luleå och vid LKAB:s metallurgiska laboratorium i Malmberget. LKAB har en världsledande position som producent av järnmalmsprodukter till stålindustrin. Huvudprodukten är magnetitbaserade pellets för råjärnsframställning i masugnar och direktreduktionsugnar. En förutsättning för en jämn och hög masugnsdrift är en god gasgenomströmning med ett lågt Tryckfall. Abnorm svällning av pellets medför minskad porositet i pellets och minskade hålrum i beskickningen, vilket har en negativ inverkan på gasgenomströmningen.

Kartläggning av kylsystemet vid Gestamp HardTech

De flesta av dagens tillverkningsföretag använder någon typ av kylsystem i sin anläggning. Kostanden att producera kyla varierar beroende på vilken utrustning som används och vilken temperatur som efterfrågas. När kylproblem uppstår kan orsaken vara bristande kylkapacitet, men det även bero på att anläggningen är felaktigt injusterad. Genom att justera in anläggningen korrekt kan förutom en bättre fungerande anläggning även minskade driftkostnader uppnås. Syftet med detta examensarbete är att kartlägga och beskriva ett kylsystem och dess stödprocesser.

Genomgång av köldbärarsystem samt alternativa åtgärder för
kapacitetshöjning

Vid simuleringen av köldbärarledningens huvudstam uppstod det sträckor med höga Tryckfall som är koncentrerade till massabruket. I de mindre avsticken uppstod de högsta Tryckfallen även här på massabruket. För att minska Tryckfallsförlusterna i köldbärarledningarna är det bästa om möjligt att försöka justera in systemet så bra som möjligt. Från beräkningarna som är gjorda kan det avläsas att köldbärarsystemets huvudstam på massabruket är belastad mer än vad den är på pappersbruket. Vid konvertering av den befintliga absorptionskylmaskinen kan Kappa Kraftliner Piteå spara ungefär 0,93 MSEK per driftår genom att ersätta lågtrycksångan med antingen flashlut eller flashånga som drivvärmealternativ.

Värmeväxling med torkluft från Valmets pilotmaskin TM1 : Återvinning av spillvärme vid torkning av mjukpapper

Idag ställs stora krav på företag att vara miljömedvetna och resurseffektiva i sin verksamhet. Vid mjukpapperstillverkning används stora energimängder och inom industrin har det under många år funnits en strävan att energieffektivisera processer och att tillvarata spillenergi, bland annat genom värmeåtervinning. Valmet Tissue Technology Center i Karlstad har idag en pilotmaskinen utan värmeåtervinningssystem. Den här undersökningen gjordes i syfte att ta reda på hur stor återvinningspotentialen är för värmeväxling i pilotmaskinens torkpartier, bestående av Yankeekåpan och TAD-cylindrarna. Tre maskinkoncept undersöktes: DCT®, NTT? och TAD.

1 Nästa sida ->