Sök:

Sökresultat:

940 Uppsatser om Leken - Sida 1 av 63

Pedagogers tal om sin roll i leken

Det här arbetet är en studie av pedagogers tal om sin roll i Leken. I litteraturdelen följer teorier och definitioner kring Leken. Undersökningen bygger på intervjuer och frågeformulär med pedagoger i förskolan. Vi kom fram till att pedagogerna talade om Leken på ett positivt sätt och var medvetna om Lekens betydelse för barnen. Pedagogerna deltog i Leken när de blev inbjudna av barnen.

Leken i samverkan: vad är det?

Denna uppsats handlade om vilken inställning lärarna hade till lek samt att se hur Leken används i samverkan mellan förskoleklassen och år ett. I vår bakgrund i arbetet har vi använt oss av forskningslitteratur som behandlat samverkan och lek i skolan. Vi använde oss av intervjuer som metod för att ta del av de olika lärares inställning till lek och hur Leken användes i samverkan. Vår undersökning visade att Leken i samverkan användes till stor del för att skapa en gemenskap bland barnen. I skola A användes Leken i samverkan även som ett lärande där barnen själva fick undersöka och experimentera med olika material.

"Den fria leken är jätteviktig" : - Förskollärares erfarenheter av den fria leken

Syftet med vårt examensarbete var att beskriva förskollärares erfarenheter av den fria Leken i förskolan. Vi ville ta reda på vad förskollärarna anser att den fria Leken bidrar till i barns utveckling och få en kunskap kring hur de ser på sin egen roll i den fria Leken. Dessutom ville vi undersöka hur mycket utrymme den fria Leken får i förskolans verksamhet. För att få svar på vårt syfte med arbetet har vi använt en kvalitativ forskningsmetod. Vi har genomfört semi-strukturerade intervjuer med åtta förskollärare.Resultatet av vår undersökning visade att förskollärarna anser att den fria Leken är oerhört viktig och de är väl medvetna om dess betydelse.

Den fria leken i förskolan : En kvalitativ studie om pedagogers syn på den fria leken och dess betydelse för barns lärande och utveckling

Syftet med detta examensarbete är att studera pedagogers syn på den fria Leken och dess betydelse för barns lärande och utveckling, även undersöka vad pedagogerna anser att den fria Leken har för möjligheter och hinder för barns lärande och utveckling i förskolan. Vi har valt att använda en kvalitativ forskningsmetod genom att genomföra semistrukturerande intervjuer med sju pedagoger i två förskolor. Det som framkommit i undersökningen är att pedagogerna hade ett positivt synsätt på den fria Leken. De ansåg att den fria Leken är en viktig källa till barnens kompetensutveckling som bör uppskattas av pedagoger och bör därför läggas mer vikt på i verksamheten. Resultatet visar också att den fria Leken kan ha nackdelar och hinder som leder till konflikter och obehagliga situationer bland barnen. De flesta pedagoger ansåg att deras närvarande roll var viktig, utan att styra eller dominera Leken, för att stödja och utveckla den fria Leken..

Pedagogers deltagande i leken - Förskolebarn och pedagoger berättar

Detta examensarbete belyser pedagogers deltagande i Leken sett ur barns och vuxnas perspektiv. Syftet med examensarbetet är att tydliggöra barns syn på pedagogens deltagande i Leken på förskolan. Syftet är också att synliggöra pedagogens tankar kring sitt eget deltagande i Leken för att kunna jämföra de olika perspektiven. Dessa två perspektiv jämförs slutligen i en analys. De frågor som arbetet utgått ifrån är: Hur talar barn om pedagogers deltagande i Leken?Hur agerar barn då pedagoger deltar i Leken? Hur talar pedagoger om sitt eget deltagande i Leken? Hur agerar pedagoger då de deltar i Leken? Studien bygger på kvalitativa undersökningar med intervjuer och observationer av förskolebarn och pedagoger.

Pedagogers samspel och kommunikation med barn i den fria leken : en observationsstudie i förskolan

Syftet med undersökningen har varit att se närmare på hur pedagoger kommunicerar och samspelar med barnen i den fria Leken. Här har jag även velat veta hur Leken direkt påverkas utifrån den kommunikation och det samspel som förekommer.För att ta reda på det har jag observerat den fria Leken i en förskola varje eftermiddag under en vecka. Jag använde mig av kvalitativa observationer som metod och fick därigenom en direkt bild av det sociala samspelet.Det resultat jag fick fram visade på olika sorters kommunikation vilka jag har kunnat dela in i nio kategorier. Dessa var: småprat vid pyssel, tillsägelser vid regelbrott, påbörjande av lek genom leksignaler, kommentarer av lek, försvarande av lek, konfliktlösning, att kort gå in i pågående lek inom lekramen, avbrytande av lek eller nya förslag på aktivitet och slutligen tyst kommunikation.De slutsatser jag kunnat dra var att den kommunikation som pågått påverkade Leken på olika sätt. När pedagogerna fanns med i Leken en längre stund berikades Leken och fortsatte även då pedagogen gick ut ur den.

Lek, utveckling och socialisation

Leken är otroligt viktig för vår utveckling och hur vi fungerar som sociala människor. I Leken tar vi in de erfarenheter som vi upplevt och utvecklar dessa i gemenskap med andra. Vår kulturella och sociala bakgrund formar oss till den vi är. Hur mycket syns denna bakgrund i Leken, är vi jämlika när vi leker? Forskare säger att Leken är otrolig betydelsefull för den sociala kompetensen, då man lär sig empati, vänta på sin tur samt att fungera i grupp.

Barn som inte socialiserar i leken : En intervjustudie hur pedagoger arbetar med lek i förskolan

En av förskolans viktigaste uppgifter är att hjälpa de barn som har problem i sin interaktion med övriga barn. Syftet med denna studie är att ta reda på hur pedagoger bemöter de barn som har svårt att socialisera och integrera i Leken, hur viktig den sociala Leken är samt hur miljön på förskolan påverkar barnens förutsättningar för samlek. Resultatet visar att Leken spelar en central del i den dagliga verksamheten på förskolan. I Leken lär barnen, har startar det livslånga lärandet. I Leken tränar barnen upp sin sociala kompetens och de får på olika sätt bearbeta det som de upplever i sin vardag.

Barns lärande genom lek i förskolan: Pedagogers arbete med leken som ett lärandeverktyg

Syftet med studien är att beskriva, analysera och öka förståelsen för pedagogernas berättelser om att arbeta med Leken som ett lärandeverktyg samt Lekens betydelse för barns lärande inom socialt samspel, motorik och matematik. För att kunna besvara studiens syfte använde vi oss av kvalitativa metoder, intervjuer och observationer. I studien utgick vi från ett sociokulturellt perspektiv, med detta perspektiv och med hjälp av tidigare forskning analyseras och tolkas intervjuerna och observationerna för att sammanställa ett resultat. Studien visar pedagogernas berättelser om Leken som lärandeverktyg och att de anser att Leken präglar verksamheten. Under intervjuerna fick vi en insyn i pedagogernas berättelser om Leken, de belyste Leken som ett verktyg.

?När man leker så vet man att det är fritid, att man kan leka och ha roligt? - En studie om barns och pedagogers uppfattningar om leken i förskola och skola

BAKGRUND:Leken har en viktig roll i barnets utveckling. Med hjälp av Leken kan barnen utveckla sin soci-ala och kunskapsmässiga kompetens. Den fria Leken innebär att pedagogerna inte sätter ramar för hur Leken skall ske. Den styrda Leken utgår ifrån att barnen följer Lekens och pedagogers regler.SYFTE:Syftet med undersökningen är att studera hur åtta barn och åtta pedagoger i förskola och skola uppfattar Lekens betydelse och även vad den fria och den styrda Leken innebär i respektive verksamhet.METOD:Vi har valt att använda oss av kvalitativa intervjuer. Genom kvalitativa intervjuer anser vi att barns och pedagogers åsikter synliggörs.

Lekens betydelse för barns lärande i förskolan: En undersökning av fem förskollärares syn på leken

Syftet med det här examensarbetet är att få en djupare förståelse och mer kunskap om förskollärares syn på lek. Mina frågor är: Vad är lek och vad är lärande enligt förskollärare? Hur använder sig förskollärare Leken för att utveckla barns lärande? Jag har gjort fem intervjuer med förskollärare från en förskola. Utifrån mina frågeställningar visar resultatet att: Leken är lärande av det vardagliga livet. Leken är frivillig och ska vara rolig.

Väx som vuxen - tre pedagogers arbetssätt på sfi

Leken är otroligt viktig för vår utveckling och hur vi fungerar som sociala människor. I Leken tar vi in de erfarenheter som vi upplevt och utvecklar dessa i gemenskap med andra. Vår kulturella och sociala bakgrund formar oss till den vi är. Hur mycket syns denna bakgrund i Leken, är vi jämlika när vi leker? Forskare säger att Leken är otrolig betydelsefull för den sociala kompetensen, då man lär sig empati, vänta på sin tur samt att fungera i grupp.

"Man måste ha fingertoppskänsla" : Ledarskapets betydelse i den fria leken i förskolan

I denna studie belyser vi uppfattningar om förskollärares ledarskap och ledarskapets betydelse i den fria Leken. En kvalitativ studie har gjorts där intervjuer har genomförts med sju förskollärare. Resultatet visar att förskollärare anser att ledarskapet är komplext och att det finns en svår balans mellan att vara tydlig och att inte bli auktoritär. Förskollärarna har också uppfattningen att ledarskapet har betydelse för barnens trygghet och utveckling i den fria Leken. Ledarskapet har även betydelse för att Leken utvecklas..

Lekens påverkan på barns inlärning : Utrymme för lek och lärande ur pedagogers synvinkel

Syftet med undersökningen var att studera vilken påverkan pedagoger anser att Leken har när det gäller barns inlärning, samt hur de ser på Leken som inlärningsmetod. Den metod som användes var intervjuer med fem stycken pedagoger verksamma i en kommun i norra Sverige. Studien visade att pedagoger ansåg att Leken har en stor betydelse för barnens inlärning för det handlar inte bara om att leka, utan att det är ett sätt för dem att hantera vardagen och att förvärva kunskap. Det är viktigt att tillåta att barn får leka för det är deras naturliga sätt att undersöka omgivningen. Barnen får genom Leken ett alternativt sätt att lära sig nya saker på, när inlärningen sker på ett sätt som tilltalar dem.

Lek, lärande och utveckling : Sex pedagogers syn på lekens betydelse för förskolebarns utveckling och lärande

Syftet med studien är att undersöka hur pedagoger använder sig av Leken i sin verksamhet och vad de har för syn på Lekens betydelse för förskolebarns lärande och utveckling. Studien bygger på litteratur om tidigare forskning kring lek samt kvalitativa intervjuer med sex pedagoger verksamma inom förskola och förskoleklass. Resultatet av vår studie visar att både pedagogerna och de forskare vi tagit del av anser att Leken är en viktig bit av barns lärande och utveckling. Pedagogerna lyfter fram Leken som barnens arbetsredskap och poängterar hur viktigt det är att skapa goda förutsättningar för lek. De använder Leken på ett medvetet sätt i sin verksamhet och är eniga om att begreppen lek, lärande och utveckling är sammanhängande och inte går att skilja åt.

1 Nästa sida ->