Sökresultat:
3541 Uppsatser om Verbala uttryck - Sida 34 av 237
På tal om skolämnet teknik : Ett kritiskt diskursanalytiskt perspektiv på grundskolans teknikämne
Syftet med denna studie är att beskriva och jämföra diskursiva mönster om teknikämnet i grundskolan som kommer till uttryck i diskurser på olika nivåer och sammanhang i samhället. Studien belyser även maktrelationerna inom den institution och sociala ordning som diskursen är en del av. Tre diskurser uppmärksammas i studien vilka utgörs av kursplanen i teknik, de nyckelpersoner som ansvarade för formuleringarna i kursplanen samt lärare som undervisar i teknikämnet i grundskolan. Datainsamling har skett med hjälp av fokusgruppsintervjuer. För att analysera texterna används Faircloughs metod för kritisk diskursanalys.
Statens biografbyrås censureringsprocess : - En våldsam filmanalys av Casino och Natural Born Killers
Denna undersökning har syftat till att testa om varma/kalla färger kan påverka uppfattningen av en karaktärs uttryck när de används på karaktärskoncept. Undersök-ningen bygger på tidigare forskning om hur färg uppfattas och vilka intryck kalla/varma färger ger..
Lärandeteorier i fysiken : En historisk studie av fem fysikläroböcker
Det här arbetet är en studie av fysikläroböcker och teorier om hur lärande går till. Jag har undersökt två lärandeteorier som haft inverkan på skolan och dess utveckling, nämligen behaviorismen och konstruktivismen, och försökt utröna hur de kan komma till uttryck i en fysiklärobokstext. De olika teorierna skiljer sig i grunden åt, men i sin framställning kan de ändå likna varandra. Det är därför svårt att koppla ett visst sätt att skriva en lärobok på till en viss syn på lärande.Jag har också sett på om och hur dessa lärandeteorier kommer till uttryck i fem olika fysikläroböcker, där den äldsta är utgiven 1848 och den nyaste är från 1997. Jag har där upptäckt både likheter och olikheter mellan alla böcker.
Fria bildskapande aktiviteter i förskolan : Förskollärares och barns fokus och uttryck
Denna studie grundar sig i vårt intresse för estetiska uttrycksformer i förskolan. Syftet var att se hur förskollärare arbetar med och påverkar barns fria bildskapande på fyra olika förskolor. En kvalitativ studie genomfördes och material samlades in i form av filmsekvenser som transkriberades, kategoriserades och analyserades. I studien undersöktes frågor om hur förskollärarens fokus på lärande, barnsyn och respons på barnets bilder påverkar dess fria bildskapande i förskolan. I studien undersöktes även vilka uttryck barnet har kopplat till om barnet har process- eller produktfokus.Resultatet visar att det finns ett samband mellan förskollärarens barnsyn och dennes process- eller produktfokus i barns bildskapande aktiviteter.
Gudinnetro och makt
Religioners symbolsystem kan, utifrån ett sociologiskt och antropologiskt perspektiv, uppfattas som grund för hur människor skapar och upprätthåller kultur och social ordning. Inom gudinnetron riktas som oftast kritik mot de monoteistiska religionerna så som kristendom, judendom och islam. Man menar att dessa religioners etik, mytologi och symbolik tolkas och reproduceras utifrån en androcentrisk norm som främst gynnar exploatering av kvinnor, barn och jorden själv. Makt är ett nyckelbegrepp i dessa sammanhang. Mitt syfte är att förstå hur gudinnetrons symboliska system skapar förståelse av begreppet makt.
Primära CNS-lymfom(PCNSL); med speciell inriktning påimmunohistokemisk profil, behandlingsutfall och epidemiologi.
Bakgrund: Att drabbas av ALS är traumatiskt för den drabbade människan och leder vanligtvis till en drastisk förkortning av livet. Att inte försonas med sitt öde kan innebära att den sista tiden i den döende människans liv innefattar förtvivlan och dödsångest. Därför är det viktigt med kunskap om försoning hos vårdpersonal. Syfte: Studien syftar till att undersöka om och i så fall hur människor med diagnosen ALS ger uttryck för försoning med sin dödliga och snabbt progressiva sjukdom. Metod: Analysen utfördes inspirerat av Lundmans och Hällgren Graneheims (2008) metod för kvalitativ innehållsanalys för att undersöka de latenta uttrycken för begreppet försoning.
Hästens tolkning av människans icke-verbala språk i dominanssituationer
Hästar är flockdjur som (enligt de flesta) har en tydlig dominansstruktur, i alla fall när resurserna är begränsade. För att människan ska kunna lita på hästen och få hästen att lita på en och lyda ens kommandon, måste även människan passa in i hästens flock. Hästens perception och kommunikation har studerats, liksom människans sätt att visa dominans mot varandra. Studien har visat att det inte fungerar att vara dominant mot hästen på samma sätt som vi är dominanta mot andra människor, när det gäller att få hästen att lyda. Hästen tolkar antagligen inte våra dominanstecken så som vi önskar.
Kronos-Kairos
Sammanfattning
Detta
arbete
ämnar
fokusera
på
hur
ett
tematiskt
arbete
med
inslag
av
estetiska
uttryck,
i
detta
fallet
främst
skrivande/scenisk
produktion,
kan
te
sig
utifrån
elevernas
lärandeperspektiv.
Varför
valet
föll
på
detta
är
helt
enkelt
så
att
det
är
i
den
miljön
jag
arbetar
utifrån
mitt
intresse
med
dessa
uttryck.
Det
övergripande
temat
var
könsroller,
heder
och
utanförskap,
och
den
sceniska
framställningen
fick
namnet
?Kronos
?Kairos?.
Det
metodiska
upplägget
är
en
observationsstudie
gjord
under
sammanlag
två
veckors
tid
och
fokuserade
på
hur
elevernas
lärande
skiljer
sig
från
en
mer
traditionell
undervisning.
Samtidigt
ville
jag
också
se
på
hur
det
kan
fungera
att
läsa
ämnen
parallellt
utanför
temat.
I
arbetet
redovisas
hur
undervisningen
bedrevs
i
såväl
de
teoretiska
delarna
av
temat,
såväl
som
i
arbetet
med
den
avslutande
scenföreställningen,
och
hur
eleverna
på
olika
sätt
tog
till
sig
dessa
undervisningsmoment.
Eftersom
skolans
arbetsmodell
ändå
bygger
på
elevens
intresse
för
det
estetiska
uttrycket
är
slutsatsen
ändå
den
att
några
elever
presterade
väl
i
temats
samtliga
delar,
andra
kom
mer
till
sin
rätt
i
den
estetiska
delen,
och
för
ytterligare
några
fanns
det
stora
svårigheter
att
tillgodogöra
sig
undervisningen
som
helhet,
allt
beroende
på
olika
ingångar
och
förutsättningar.
Skolan ur ett genusperspektiv: sex gymnasieelevers upplevelser
Skollag och läroplaner gör gällande att elever ska behandlas lika och ha
lika möjligheter oavsett kön. Undersökningar visar att kvinnliga elever
presterar bättre än manliga i alla ämnen utom idrott och hälsa. Samtidigt
upplever tjejer i högre grad än killar stress i skolan. Kön tycks alltså ha
en viss betydelse för hur elever upplever skolan.
Uppsatsen syftar till att, med utgångspunkt i genusteori, undersöka
eventuella genusstrukturer vid en gymnasieskola, hur dessa i så fall ser ut
och vilka konsekvenser de då får.
Skolan ur ett genusperspektiv: sex gymnasieelevers upplevelser
Skollag och läroplaner gör gällande att elever ska behandlas lika och ha lika möjligheter oavsett kön. Undersökningar visar att kvinnliga elever presterar bättre än manliga i alla ämnen utom idrott och hälsa. Samtidigt upplever tjejer i högre grad än killar stress i skolan. Kön tycks alltså ha en viss betydelse för hur elever upplever skolan. Uppsatsen syftar till att, med utgångspunkt i genusteori, undersöka eventuella genusstrukturer vid en gymnasieskola, hur dessa i så fall ser ut och vilka konsekvenser de då får.
Vuxna och ungdomars upplevelser av att leva med ett medfött hjärtfel : en systematisk litteraturstudie
Bakgrund: Andelen barn med medfött hjärtfel som når vuxen ålder har ökat stort tack vare förbättrad vård, diagnostik och behandling. Genom denna utveckling har en ny patientkategori tillkommit i den kardiologiska vuxenvården om vilken de sjuksköterskor som arbetar inom densamma, inte innehar så stor kunskap. Syftet med denna studie var att belysa hur vuxna och ungdomar upplever att leva med ett medfött hjärtfel. Metod: För att utforska detta gjordes en systematisk litteraturstudie vilken resulterade i en innehållsanalys av nio kvalitativa artiklar. Resultat: Personer med medfött hjärtfel upplever att de är annorlunda gentemot sina jämnåriga, detta tar sig uttryck i fysiska skillnader, begränsningar, kroppsuppfattning och känslomässiga uttryck såsom utanförskap, skuld och rädsla.
Vad handlar texten om? : En studie om hur elevers läsförståelse kommer till uttryck samt kan identifieras vid ett litteraturarbete
En försämring av svenska elevers läsförståelse har skett under de senaste tio åren. Samtidigt som definitionen av läsförståelse är vida diskuterat vad läsförståelse innefattar eller ej. Enligt Läroplanen för grundskola, skola och fritidshem 2011 är en godtagbar läsförståelse när eleven uppvisar ett gott läsflyt och kan återberätta explicita delar ur texten. I motsatts till läroplanen menar ett flertal forskare att läsförståelse innefattar så mycket mer än ett gott läsflyt. Studien syftar till att synliggöra hur elevers läsförståelse kommer till uttryck och kan identifieras under ett litteraturarbete genom att fokusera på förmågorna läsa på raderna, mellan raderna och bortom raderna.
Värdegrunden i skolan - en ensak för samtliga som verkar där? : En studie av två skolors värdegrundsarbete i teori och praktik
Denna undersökning har syftat till att testa om varma/kalla färger kan påverka uppfattningen av en karaktärs uttryck när de används på karaktärskoncept. Undersök-ningen bygger på tidigare forskning om hur färg uppfattas och vilka intryck kalla/varma färger ger..
Rasism och främlingsfientlighet: en del av lärarens vardag : En kvalitativ studie kring lärares syn på rasism och främlingsfientlighet i skolan
Idag är rasism och främlingsfientlighet begrepp som dagligen berörs och debatteras överallt i samhället. Syftet med studien är att visa på ett antal lärares syn och tankar kring hur rasism och främlingsfientlighet kommer till uttryck i skolan samt hur lärarna ser på sin egen roll i relation till dessa fenomen. Frågorna som besvaras är: Vilka erfarenheter har lärare av rasism och främlingsfientlighet i skolan? Hur bemöter lärare rasism och främlingsfientlighet om sådant kommer till uttryck i skolan? I vilken utsträckning och på vilka sätt känner lärarna att de är förberedda på att bemöta rasism och främlingsfientlighet i skolan? Studien utgår ifrån en kvalitativ metod med semistrukturerade intervjuer. Resultatet visar att lärarna i olik utsträckning har stött på eller relativt ofta stöter på rasistiska och främlingsfientliga åsikter i skolan.
"Det finns alltid en annan sida". Om makt och representation i Jean Rhys Sargassohavet
Uppsatsens syfte är att visa hur Jean Rhys i sin roman Sargassohavet ifrågasätter de narrativa strategier och diskurser som avgör vilka romanpersoner och perspektiv som får komma till uttryck. Rhys gör detta bland annat genom att placera en icke-västerländsk kvinna, som dessutom påstås vara galen, i protagonistens position. På så vis legitimeras romanpersonens perspektiv och detta är ett sätt att låta den Andras röst få komma till uttryck, från det fria subjektets position.Rhys lyfter också fram att det alltid finns fler än en sida av en berättelse. Den mångstämmighet som kännetecknar romanen visar att en berättelse kan framföras från flera olika perspektiv; genom att utrymme ges åt flera röster försvåras en reducerande läsart av romanpersonerna. Romanens polyfoni är också ett sätt att belysa de olika positionerna i de konflikter som strukturerar romanen, exempelvis konflikten mellan det västerländska och det icke-västerländska, mellan kvinnor och män och mellan rationalitet och fantasi..