Sök:

Sökresultat:

1666 Uppsatser om Värdebaserad styrning - Sida 4 av 112

Balansera Mera : Balanserad styrning i Vellinge kommun

AbstractDuring the last decade the public sector has been influenced by new ways of measuring performance and governing, taking inspiration from the private sector. The Swedish municipal community Vellinge has since 2004 adopted ?The Balanced Scorecard? by Kaplan & Norton, measuring not only the financial parts but also other, important factors. The adoption took place since the Swedish government applied new demands on county councils and municipal communities through ?God ekonomisk hushÄllning?.

Vilka kan konsekvenserna och uppfattningarna av en styrning
vara?: en studie av tvÄ motsatser

Syftet med denna uppsats var att ta reda pÄ hur ledningen och de anstÀllda i tvÄ olika organisationer som anvÀnder relativt hÄrd och relativt mjuk styrning uppfattar styrningen, om det finns nÄgra skillnader i uppfattningen, hur nöjda de anstÀllda Àr med styrningen samt om deras osÀkerhetstolerans har nÄgot med nöjdheten att göra. För att undersöka detta har vi gjort tvÄ smÄ fallstudier i tvÄ olika organisationer som fick representera de tvÄ olika styrningarna. Vi har intervjuat personalchefen i den ena organisationen och prefekten i den andra organisationen. För att ta reda pÄ de anstÀlldas uppfattningar till vÄr undersökning utformade vi en enkÀt. Vi upptÀckte att uppfattningen om styrningen kan skilja sig mellan anstÀllda och ledare, i detta fall frÀmst i organisationen med den hÄrdare styrningen.

Effektiv styrning vid hög personalomsÀttning

Det Àr av största vikt för företag att ha en vÀl fungerande styrning av personalen. Denna uppsats handlar om hur företag inom en bransch med hög personalomsÀttning lÀmpligast utformar sin personalstyrning sÄ att resultatet blir att effektiv styrning uppnÄs. Den effektiva styrningen har definitionen att den anstÀllda Àr mera engagerad och mindre cynisk gentemot företaget. UtifrÄn tre teorier formades hypoteser som ligger till grund för den enkÀtundersökning som anvÀndes vid insamlingen av empirin. För att fÄ ett företag med relativt hög personalomsÀttning valdes ett företag inom livsmedelsbranschen med placering inom Norrbottens lÀn.

IT-styrning med ABC-metoden

Utvecklat en modell för att med hjÀlp av ABC-metoden fördela kostnader för en IT-avdelning och pröva modellens tillÀmpbarhet pÄ ett fallföretag. DÄ fallföretaget har en betydande IT-avdelning dÀr problem med kostnadsfördelning pÄtrÀffas, var de lÀmpat för att testa modellen pÄ. Uppsatsen resulterar i tvÄ slutsatser. Fallföretaget bör tidsredovisa för att lÀttare kunna kostnadsfördela. Dessutom presenteras en modell som kan tillÀmpas i företag som Äterfinns i liknande situationer..

Kreatören som strategisk resurs. En studie av reklambyrÄers arbetssÀtt, roller och ekonomistyrning

Bakgrund ochproblemKreativitet blir allt viktigare hos alla företag, inte minst hos de som hardet som sin kÀrnkompetens. Reklambranschen prÀglas av mÄngaaktörer, hÄrd konkurrens samt en förÀnderlig miljö. ReklambyrÄnmÄste dels finna en konkurrenskraftig position pÄ marknaden ochutifrÄn det anpassa sin styrning.Syfte Syftet med vÄr uppsats har varit att undersöka och kartlÀgga hurföretag inom reklambranschen styr sin verksamhet och sinakreatörer.Metod Som utgÄngspunkt i denna uppsats har vi haft kvalitativadjupintervjuer pÄ nio reklambyrÄer. Efter en sammanstÀllning hardetta sedan stÀllts mot teoretiska ramverk inom olika studieomrÄden.Resultat ochslutsatserVi har kommit fram till att företagets strategi ligger till grund förmycket av den styrning som appliceras inom organisationen. Enhögre grad av standardiserade arbetssÀtt leder till formellastyrtekniker.

Styrning : en intervjustudie om hur organisationer inom privat sektor konkret tillÀmpar styrning

SamhÀllet Àr uppbyggt av organisationer som i olika grad kan vara i behov av styrning för att upprÀtthÄlla en viss funktion. Studiens syfte Àr att undersöka hur organisationer inom privat sektor konkret tillÀmpar styrning och hur arbetet med styrning följs upp. ForskningsfrÄgor som besvaras Àr: vad bidrar styrning med till en organisation och dess mÄluppfyllelse samt pÄ vilket sÀtt pÄverkar styrningen hur ledningen anvÀnder och arbetar med resultat samt avvikelser? Studien Àr kvalitativ dÀr datainsamlingen gjorts med semistrukturerade-intervjuer samt genom fenomenografi, det vill sÀga med en kvalitativ inriktad empirisk forskningsansats. Urvalet av respondenter gjordes inom VÀstra Götaland dÀr ett 20-tal privata organisationer kontaktades för att erhÄlla svar om deltagande frÄn potentiella respondenter.

Hur ökas implementering av visuella arbetssÀtt inom Skanska?

Visuella arbetssÀtt har visat sig vara effektivt inom byggbranschen. Studien omfattar de visuella arbetssÀtt som Skanska anvÀnder sig av; visuell styrning och visuell projektering. Syftet med studien Àr att öka antalet projekt som vÀljer att implementera arbetssÀtten. DÀrav har underliggande problem identifierats varför inte projekt vÀljer att implementera arbetssÀtten i den utstrÀckning som Skanska önskar.Det har visat sig under studiens gÄng att visuell projektering har implementerats i större utstrÀckning Àn visuell styrning, detta för att visuell projektering har ett mer utvecklat underlag. En jÀmförelse av verktygens implementering har gjorts..

AnvÀndningen av Business Intelligence för styrning och beslutsfattande pÄ flera nivÄer.

Idag kan företag tvingas till stora och snabba förÀndringar för att behÄlla sin plats pÄ marknaden. Ett bra beslutsunderlag underlÀttar för att besluten om dessa förÀndringar ska bli gynnsamma. Dagens BI-system ger företagen möjlighet att utifrÄn företagens olika datakÀllor ta ut rapporter som kan anvÀndas i arbetet med styrning och beslutsfattande. Syftet med denna studie var att beskriva och analysera hur BI-system kan anvÀndas i styrningen pÄ flera nivÄer i tvÄ stora svenska företag för att stödja beslutsfattande. För att fÄ en djupare förstÄelse för Àmnet valde vi att göra en kvalitativ undersökning med en deduktiv ansats.

Hur pÄverkar ett venture capitalbolag styrningen i sitt portföljföretag?

Begreppet venture capital Àr relativt nytt i Sverige. NÀr en venture capitalist trÀder in i ett företag gÄr denne ofta in i styrelsen, vilket leder till att venture capitalbolaget kan pÄverka företaget pÄ olika sÀtt. VÄrt syfte Àr att identifiera hur den strategiska, taktiska och operativa styrningen pÄverkas av att ett venture capitalbolag trÀder in i företagets styrelse. VÄrt syfte har Àven varit att identifiera vilka problem och möjligheter som kan uppstÄ nÀr styrningen pÄverkas. Efter att vi studerat ett venture capitalbolag och ett av deras portföljföretag kom vi fram till att i deras fall Àr det framförallt den strategiska styrningen som har pÄverkats.

Att leda i förÀndring : ? En fallstudie av intern styrning under en större förÀndringsprocess

I samband med avregleringen av den svenska postmarknaden Àr PostNord AB ett företag som de senaste decennierna stÄtt inför mÄnga utmaningar. Syftet med denna studie Àr att studera PostNords interna styrning under en större omorganisation. Detta sker i dagslÀget inom PostNords verksamhet i samband med omstruktureringen av enheterna för distribution av paket och pallgods i StockholmsomrÄdet och vi har dÀrför valt att basera vÄr studie pÄ denna process. För att uppfylla syftet har vi genomfört ett flertal kvalitativa intervjuer, vilka Àven har underbyggts av företagets offentliga och interna dokument. Genom att anvÀnda oss av en teoretisk referensram med utgÄngspunkt i nyinstitutionell teori och organisationskommunikation framtrÀder en bild av fallföretagets interna styrning.

Styrning och sjÀlvstyrning : En fallstudie av Konsultica AB

Den professionella tjÀnstesektorn Àr pÄ frammarsch och har pÄ senare Är blivit en utav de snabbast vÀxande sektorerna. AnstÀllda inom denna sektor besitter stor kunskap och har en ovilja att bli styrda. SÄledes Àr det svÄrt för företag att utforma styrmedel för att styra och kontrollera sina anstÀllda. Denna studie undersöker hur styrningen inom ett professionellt tjÀnsteföretag pÄverkar arbetarnas utrymme för sjÀlvstÀndighet och sjÀlvstyrning. SjÀlvstyrning och styrning diskuteras utifrÄn samlingsbegreppet Management Control Systems.En kvalitativ studie genomfördes pÄ ett konsultföretag dÀr chefer och konsulter intervjuades för att fÄ en inblick i hur företag kan tÀnkas lösa problematiken.

Det sociala företaget - en ny teknik för makt och styrning?

Vi har haft för avsikt att, med hjÀlp av Foucaults teori om styrning, synliggöra styrningspraktiker och styrningsstrategier utifrÄn verksamhetschefens, handledares och assistenter berÀttelser om arbetet i ett socialt företag. GÄr det att se styrningens strategier, genom egenmakt och delaktighet istÀllet för att med lagar och tvÄng, med hjÀlp av en teori som belyser maktrelationer och styrning? Analysen och tolkningen av den insamlade empirin har gjorts ur ett maktperspektiv, med hjÀlp av Foucaults teori om styrningsmentalitet. Denna teori beskriver hur mÀnniskor, genom styrning, formas till goda och fungerande medborgare. Den problematiserar och belyser hur makten och dess strategier förÀndras under utveckling och förÀndring av samhÀllet och den liberala demokratin.

Politikers förvÀntningar vid införandet av Balanserad styrning inom ett svenskt landsting: En kvantitativ studie inom hÀlso- och sjukvÄrden

I privat sektor utvecklas det stÀndigt nya ekonomistyrningsmodeller i syfte att kunna effektivisera organisationer. Vid 1990-talets ingÄng började dessa ekonomistyrningsmodeller Àven sprida sig till offentlig sektor, ett fenomen som ofta gÄr under samlingsnamnet New Public Management. The Balanced Scorecard eller Balanserad styrning Àr en av de vanligaste ekonomistyrningsmodeller som offentlig sektor fÄngat upp. Norrbottens lÀns landsting Àr en offentlig organisation som kommer att införa Balanserad styrning, vilket kommer att pÄbörjas under Är 2013. Syftet med denna studie Àr att beskriva vilka förvÀntningar som politiker har vid införandet av Balanserad styrning samt förklara varför politikerna har dessa förvÀntningar.Efter en genomgÄng av teorier, litteratur samt tidigare forskning inom Àmnet kunde vi se att politikers förvÀntningar vid Balanserad styrning kan pÄverka införandet av styrmodellen.

FörbÀttrad styrning av ingÄende material

Detta arbete har syftat till att undersöka möjligheterna till förbÀttring av material- och produktionsstyrning vid Sandvik Mining and Construction i Sandviken. MÄlet har varit att skapa ett underlag för förbÀttrad styrning av ingÄende material. NulÀgesanalysen visade att förbÀttringspotential fanns inom klassificeringen av hÄrdmetallÀmnen och komponenter. Dessutom var det önskvÀrt att ett kanbansystem uppfördes pÄ de förslipade hÄrdmetallstiften som gÄr till den helautomatiska STAMA-cellen. Examensarbetet har gett underlag för en omstrukturering av denna klassificering men Àven för en framtida uppdatering av den.

Ekonomistyrning av FoU-verksamhet: Med fokus pÄ styrning av utvecklingsprocess

Uppsatsens titel: Ekonomistyrning av FoU-verksamhet, med fokus pĂ„ styrning av utvecklingsprocessen Seminariedatum: 2007-01-18 Ämne/kurs: FEK 582 Kandidatuppsats, 10 poĂ€ng Författare: Oscar Danefors, Frank Fagerlund, Joakim Puusaari, Fredrik Rubin Handledare: Per-Magnus Andersson, Peter Jönsson Fem nyckelord: Produktutveckling, FoU, stage-gate-system, styrning, management style Syfte: Syftet med uppsatsen Ă€r att gĂ„ djupare i utvecklingsdelen av FoU-verksamheten genom att beskriva samt analysera styrningen av utvecklingsprocessen. Metod: I uppsatsen anvĂ€nds ett hermeneutiskt perspektiv och en kvalitativ forskningsstrategi som med en jĂ€mförande design leder till att en multipel fallstudie anvĂ€nds för att uppnĂ„ syftet. Teoretiska perspektiv: Management style, projekt styrning, stage-gate-system, resultat styrning Empiri: Studien baseras pĂ„ intervjuer med ansvariga inom FoU pĂ„ följande fem företag: Akzo Nobel Decorative Coatings Europe, Alfa Laval, Ericsson Mobile Platforms, Procordia Food och Tetra Pak. Resultat: Följande har funnits i uppsatsen: ? Funnit att stage-gate-system Ă€r har en stark koppling till centraliserade organisationer.? Att det finns andra system Ă€n stage-gate-system som fungerar i en decentraliserad organisation? Att risken i vĂ„ra fallföretags utvecklingsprocess inte skiljer sig Ă„t mellan olika branscher.? Att det finns ett generellt mönster i vĂ„ra fallföretags stage-gate-systems produktutvecklingsprocess.? Att det kan finnas ett samband mellan bransch, utvĂ€rderingsenhet och utvecklingsprocess..

<- FöregÄende sida 4 NÀsta sida ->