Sök:

Sökresultat:

1089 Uppsatser om Tidiga skolćren - Sida 52 av 73

Varför ska man "göra olika"? : En litteraturstudie om berÀkningsstrategier för subtraktion

Denna studie Àr en litteraturstudie dÀr kurslitteratur i matematikdidaktik har undersökts med avseende pÄ hur berÀkningsstrategier för subtraktion beskrivs. Kurslitteraturen anvÀndes vid Stockholms universitet lÀsÄret 2008/09 i kurser som riktar sig mot matematikundervisning i tidiga skolÄr. Beskrivna berÀkningsstrategier i den undersökta litteraturen kategoriseras i en matris över olika berÀkningsstrategier. Matrisen bygger pÄ forskning om vilka berÀkningsstrategier som elever anvÀnder dÄ de utför berÀkningar i huvudet. Det Àr bÄde strategier som eleverna fÄtt lÀra sig i skolan och strategier som de sjÀlva har utvecklat.

"Att fÄ lyssna till höglÀsning borde vara en mÀnsklig rÀttighet" : En studie om lÀrares arbetssÀtt och attityder kring höglÀsning av skönlitterÀra texter

Denna studie syftar till att synliggöra lÀrares tankar och arbete med höglÀsning inom grundskolans yngre Äldrar. Undersökningen avser att besvara hur lÀrarna arbetar kring höglÀsning av skönlitterÀra texter. Studien Àmnar Àven ÄskÄdliggöra tiden och sammanhangen som skönlitterÀra texter fÄr i undervisningen samt lÀrarnas val av litteratur. Underlaget för studien bygger pÄ semistrukturerade intervjuer och en enkÀtstudie med verksamma lÀrare inom grundskolans tidiga Är. Samtliga lÀrare uppgav att de anvÀnde sig av höglÀsning i undervisningen pÄ ett varierat arbetssÀtt.

AnvÀndning av information i ett mellanlager inom fordonsindustri. : En fallstudie av Vici Industri AB i Skövde.

Att synliggöra information pÄ alla stadier i processen frÄn början till slut pÄ företaget gör det möjligt att upptÀckta felen i ett tidigt skede av processen och samtidigt att informationen korrigeras snabbt och effektivt. Det Àr dÀrför Pearlson & Saunders (2010) menar att informationssystem bygger pÄ tre grundpelare: teknik, mÀnniskor och processer. Utan samverkan mellan dessa pelare, Àr det svÄrt eller omöjligt att lyckas att implementera nÄgon form av databas. Dessa med tanken pÄ att databasen syftar till att samordna och effektivisera flödet av bÄde material och information pÄ företaget. Den gemensamma databasen skapar dessutom förutsÀttningar för en komplett, tid aktuell och korrekt information som delas inom företaget mellan olika avdelningar.

Förskolepersonals syn pÄ att utföra skattning av barns sociala och kÀnslomÀssiga utveckling med formulÀr

Allt fler barn i Sverige lider av psykisk ohÀlsa. Det finns ett behov av bÀttre kunskapsunderlag för att hitta de barn som visar tidiga tecken pÄ psykisk ohÀlsa. Syftet med studien var att undersöka vad personal inom förskolan har för instÀllning till att utföra skattning av barns sociala och kÀnslomÀssiga utveckling med formulÀr. Tretton intervjuer genomfördes och materialet analyserades med kvalitativ innehÄllsanalys. Resultatet visade att det fanns en olust bland förskollÀrare att möta förÀldrars reaktion och oro inför en eventuell bedömning.

Vad pÄverkar ungdomars sjÀlvbild? En enkÀtstudie som studerar relationen mellan massmedia, motionsvanor och sjÀlvbilden bland gymnasieungdomar

Att vara vacker och smal Àr ett modernt skönhetsideal. Massmedia har kommit att spela en grundlÀggande roll i det moderna samhÀllet. StÀndigt pÄminns individen om idealet via bilder av vackra och smala mÀnniskor. Begreppet sjÀlvbild Àr omfattande, och en mÀnniskas sjÀlvbild Àr sammansatt av mÄnga faktorer sÄsom vissa individuella drag i utseendet, sÀrskilda karaktÀrsegenskaper och tidiga livserfarenheter. Barns arbete med att hitta sig sjÀlva i tillvaron börjar sÄ fort de fötts.

"Det Àr ju ofta tjejerna inte vill spela och alla killar vill" : hur elever agerar och tÀnker kring genusperspektivet i idrottsÀmnet.

Syftet med studien Àr att ur ett elevperspektiv synliggöra genusmönster i skolans idrottsundervisning. Detta för att bidra till kunskap om och förstÄelse för hur genusmönster kan prÀgla idrottsundervisningen ur ett sÄvÀl barn- som genusperspektiv. Om tidigare könsmönster, speciellt i skolans idrottsÀmne, ska kunna förÀndras mÄste vi fÄ mer kunskap om barns tankar kring detta. Enligt Halldén (2003) Àr barns inflytande betydelsefullt vid förÀndringar av barnens rÀtt i samhÀllet. I studien problematiseras frÄgestÀllningarna enligt följande:?Hur uppfattar pojkar och flickor i de tidiga Ären i grundskolan skolans idrottsÀmne ur ett genusperspektiv??Vilka positioner och relationer skapas av pojkar och flickor inom ramen för skolans idrott i de aktuella klasserna?I studien anvÀndes kvalitativa undersökningar med observationer av idrottslektioner samt enskilda elevintervjuer för att fÄ inblick i elevernas perspektiv pÄ skolans idrottsÀmne.

Peer learning under specialistsjuksköterskeutbildningen inom intensivvÄrd : - ett handledarperspektiv

Peer learning Àr en handledningsmetod, som tydliggör anknytningen mellan teoretisk och praktisk kunskap samtidigt som ett större antal studenter kan erbjudas verksamhetsförlagd utbildning. DÀrför vore det av intresse att undersöka om det Àr en tillÀmpar metod i specialistsjuksköterskeutbildningen mot intensivvÄrd. Syftet med studien var att undersöka peer learning som handledningsmetod inom specialistsjuksköterskeutbildningen mot intensivvÄrd utifrÄn handledares perspektiv. Studien utfördes genom fokusgruppsintervju med en beskrivande design med induktiv ansats dÀr data analyserades med manifest kvalitativ innehÄllsanalys. I studien framkom sex kategorier och fyra underkategorier.

SnöÄkullor : 15 kvinnor berÀttar om nÀr de gick pÄ SnöÄ lanthushÄllsskola i Dala-JÀrna 1936-1989

I korthet har uppsatsens syfte varit att ge en bild av vilken social bakgrund de flickor hade som gick pÄ SnöÄ LanthushÄllsskola i Dala-JÀrna, att ta reda pÄ varför de valde att gÄ dÀr och att undersöka vad som hÀnde med eleverna senare i livet. Metoden som anvÀnts hör till den muntliga historieforskningens sÀtt att gÄ till vÀga: Under ett besök pÄ skolans 100-Ärs jubileum i september 2009 delades en enkÀt ut till ett hundrafemtiotal före detta elever, av vilka 15 stycken valdes ut. Dessa 15 delades in i tre grupper: den Àldre generationens elever frÄn 1936-1960, mellangenerationens elever frÄn 1961-1970, och slutligen den yngre generationens elever frÄn 1971-1989, varefter de intervjuades. Intervjuerna lÄg sedan till grund för uppsatsens resultat. Resultatet visar att elevernas sociala bakgrund har varierat, liksom ambitionerna bakom att söka till lanthushÄllsskolan och i vilken grad skolan fick betydelse för framtiden. Trenden verkar dock vara att det bland de tidigaste snöÄkullorna var vanligt att man ville bli en god husmor, medan 1950-, 1960- och det tidiga 1970-talets elever behövde kursen i lanthushÄllning för att kunna vidareutbilda sig.

Tidig hÄllfasthet för sprutbetong och cementingjuten bergbult

I takt med de ökade brytningsdjupen i LKABs underjordsgruvor i Kiruna och Malmberget har Àven behovet av bergförstÀrkning, i syfte att upprÀtthÄlla sÀkra och tillgÀngliga produktionsomrÄden, ökat. För att möta detta har LKAB tagit fram ett förstÀrkningssystem som bland annat innefattar fiberarmerad sprutbetong och cementingjuten modifierad Kirunabult. Dessa förstÀrkningselement mÄste hÀrda en tid innan önskad förstÀrkningsfunktion uppnÄs. I föreliggande rapport redovisas en utredning av den tidiga hÄllfastheten för tidigare nÀmnda förstÀrkningselement.Vad gÀller den modifierade Kirunabulten har tvÄ serier med utdragningsförsök genomförts. Den första utfördes i hÄrt berg i Kirunagruvan och den andra i mjuk biotitskiffer i Malmberget.

Interkontextualitetens universella trÄdar : StrÀvan efter medvetenhet inför interkontextuella förhÄllanden, subjektiva normer & sociala mutationer inom nutida remixkulturer

I det rÄdande informationssamhÀllet dÀr utbytet av information och digitalt material har blivit mer framtrÀdande Àn nÄgonsin tidigare har Àven upphovsrÀttsfallen kring dess anvÀndande och ÄteranvÀndande blivit allt mer aktualiserade.I denna uppsats har vi sökt att studera hur normer kring skapande och originalitet har pÄverkat kreativa aktörers syn pÄ ÄteranvÀndning och rekontextualisering under det senare 00-talet och tidiga 2010-talet.Genom att utveckla metoden interkontextualitet har vi studerat hur mÀnniskan och hennes kognitiva processer influerar rÀttsfall som rör just deriverade verk och/eller rekontextualisering.Den digitala tekniken har fört med sig nya normer kring skapande tillika hur information förmedlas mellan mÀnniskor, vilket resulterat i förÀndrade konsumtionsmönster och en remixkultur dÀr individuella verk inte ses som statiska enheter utan som levande, sammanlÀnkade uttryck. Kognitiva processer kan ha bidragit till denna remixkultur och i sin tur mer generaliserade attityder frÄn mediadistributionsbolag och myndighetsorganisationer.Med bakgrund av detta söker vi att föresprÄka en mer öppen syn pÄ de interkontextuella samband som binder kreativa verk och deras bakomliggande kreatörer till varandra. Att se kreativa uttryck som en del i den globala meme-pool,dÀr mÀnniskor tillsammans bygger vidare pÄ vÄrt kulturella arv, kan vara ett steg i att motverka skadlig egoism kring det egna skapandet..

Predicerande faktorer för den tidiga lÀsningen Fonologisk förmÄga ? RAN - VokabulÀr

Syftet med denna studie Àr att undersöka om det Àr möjligt att redan vid tidig Älder predicerasenare lÀsning. I studien undersöks om barns fonologiska förmÄgor, RAN och vokabulÀr vid 4Ärs Älder kan predicera senare ordavkodning/stavning respektive lÀsförstÄelse vid slutet avÄrskurs 1. Hypotesen Àr att fonologi utgör en viktig del av avkodning (Lundberg, 2009; Castle& Coltheart, 2004; Goswami, 1993) medan vokabulÀr Àr en betydelsefull del för lÀsförstÄelseoch sprÄkförstÄelse (National Reading Panel, 2000; Clarke et al., 2010)Teori för studien utgörs frÀmst av lÀsteorin The Simple View of Reading (Gough & Tunmer,1986). En teori som betraktar lÀsning med utgÄngspunkt i tvÄ aspekter, avkodning ochförstÄelse. Ytterligare en bÀrande teori för studien Àr en utvecklingsmodell för ordavkodning(HØien och Lundberg,1999).Metod I undersökningen anvÀnds kvantitativ data.

Den nya diagnosen : En diskursanalys av den tidiga rÄdgivningslitteraturen kring Aspergers syndrom

I uppsatsen utförs en diskursanalys av tidig rÄdgivningslitteratur som behandlar aspergers syndrom och som riktar sig till personer med aspergers syndrom och personer i dessas nÀrmaste omgivning. Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur författarna etablerar den nya diagnosen och hur de etablerar hur den bör fungera i sitt sociala sammanhang.Analysen visar att författarna beskriver att det finns flera tillgÀngliga definitioner av aspergers syndrom och att det rÄder stor oenighet Àven kring om det över huvud taget bör vara en diagnos. Diagnosen framstÄr som mycket flexibel i sin tillÀmning. Resultatet av undersökningen indikerar att införandet av aspergersdiagnosen pÄverkar diagnosproducenternas blick för vad som Àr avvikande beteende.Trots den oenighet författarna beskriver kring kategorin aspergers syndrom, beskriver de inte desto mindre denna som en mycket viktig kategori och dess införande som en stor framgÄng. Författarna tillÀmpar kategorin för att tolka och beskriva mÀnniskor.

Analys av nyckeltal pÄ produktionskostnader i tidiga skeden : För sÀkrare kalkyler i egenregiprojekt

Syftet med detta examensarbete Àr att analysera nyckeltalen för produktionskostnaden som nyttjas vid investeringsbeslut i flerbostadsprojekt. För att kartlÀgga osÀkerheterna innan investering sker tas kostnadskalkyler fram. Dessa kalkyler innehÄller ofta flertalet osÀkra poster dÄ projekten Àr till stor del fortfarande pÄ idéstadium och uppskattningar blir ett mÄste. Rapporten inleds med att riskerna, utifrÄn risknivÄ och konsekvenserna utav dem, definieras och analyseras. Följande presenteras Veidekkes önskade hantering av kostnadsriskerna och slutligen vilka möjligheter och hinder det finns inom dagens organisation för att uppnÄ dessa arbetsmetoder. Studien har baserats pÄ kvalitativa intervjuer med representanter frÄn olika yrkesroller, i olika projektskeden och frÄn de tre olika svenska regionerna. Dessa intervjuer har visat pÄ att de största osÀkerheterna ligger i entreprenadkostnaderna, markkostnaderna och konjunkturens pÄverkan pÄ bostadsmarknaden.

Bankkris & Reglering : En studie av bankregleringens utveckling sedan 1990-talets bankkris

Bankkrisen under det tidiga 1990-talet resulterade i en instabilitet i den Svenska ekonomin som gjorde det nödvÀndigt för regeringen att trÀda in med kraftiga ÄtgÀrder.Bakgrunden till denna kris kan bland annat spÄras till den avreglering som genomfördes 1985 dÄ taket pÄ bankernas kreditexpansion togs bort. Detta arbete undersöker hur regleringen har utvecklats efter krisen samt hur effektiv denna utveckling Àr i förhindrandet av framtida kriser.Den teoretiska utgÄngspunkten för arbetet Àr en undersökning som genomfördes strax efter krisens slut av Jonathan R. Macey som i fem principer beskriver hur en framtida reglering bör se ut. Dessutom utgör det nya regelverk som hÄller pÄ att implementeras vid namn Basel II en del av teorin. Dessa teorier stÀlls mot resultatet av intervjuer som genomförts med en av de Svenska storbankerna samt Finansinspektionen.

Överviktiga barn. FörĂ€ldrars kunskap om övervikt och uppfattning om sitt barns vikt

Introduktion: FörÀldrar till överviktiga barn behöver stöd och hjÀlp för att kunnamedverka och stötta sitt barn att nÄ en hÀlsosam vikt. För att sjuksköterskan skall kunnage detta stöd behöver hon ha kunskaper om mÄngfalden i hur förÀldrar ser pÄ dettaproblem.Syfte: Syftet var att beskriva förÀldrars uppfattning av sitt barns vikt och vilkenkunskap förÀldrar har om övervikt och fetma hos barn.Metod: Litteraturstudie med fokus pÄ förÀldrars uppfattning och kunskap om överviktoch fetma hos sitt förskolebarn.Resultat: I litteraturgenomgÄngen framkom att förÀldrar hade svÄrigheter att rÀttbedöma sitt barns vikt och ofta undertolkade barnets vikt. FörÀldrar kunde inte alltidförstÄ viktkurvorna som anvÀnds inom hÀlsovÄrden. MÄnga förÀldrar trodde att barnetskulle vÀxa ifrÄn sin övervikt och kÀnde dÀrför ingen oro över eventuella problem.FörÀldrarna identifierade sina döttrars övervikt lÀttare Àn sina söners övervikt. Papporhade svÄrare Àn mammor att identifiera övervikten hos sitt barn och sÄg inte alltid attbarnet var överviktigt.

<- FöregÄende sida 52 NÀsta sida ->