Sök:

Sökresultat:

1089 Uppsatser om Tidiga skolćren - Sida 51 av 73

LÀrares didaktiska val kring sprÄkanvÀndning i grundskolans tidiga Är - och deras motiveringar till dessa

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur lÀrare resonerar och motiverar de didaktiska val de gör i klassrummet rörande sprÄkanvÀndning. Den forskningsfrÄga som vi har utgÄtt ifrÄn lyder: hur gör lÀrare sina didaktiska val kring sprÄkanvÀndning och hur motiverar de dessa? VÄr analys vilar i huvudsak pÄ en sociokulturell grund med utgÄngspunkt i Vygotskijs teorier som betonar det sociala samspelets betydelse i lÀrande och utveckling. Vi redogör Àven för tidigare forskning inom problemomrÄdet samt förmedlingspedagogisk teori som stÄr i kontrast till det sociokulturella synsÀttet. Vi har genomfört kvalitativa intervjuer med nio lÀrare i grundskolans tidigare Är. Informanterna arbetar pÄ tvÄ olika skolor dÀr elevunderlaget skiljer sig mellan skolorna, frÀmst gÀllande socioekonomisk och etnisk tillhörighet.

LÀsförstÄelse bland nordiska fjÀrdeklassare : Betydelsen av socioekonomisk bakgrund, lÀsmiljö i hemmet samt elevsammansÀttning i klassrummet

LÀs- och skrivkunnighet Àr av stor betydelse för studieframgÄngar och individers livssituation i vuxen Älder. Socioekonomisk bakgrund förklarar störst del av skillnader mellan elevers studieresultat. Elever med en fördelaktig socioekonomisk bakgrund klarar sig bÀttre i skolan och i klasser dÀr mÄnga elever har en sÄdan bakgrund gynnas samtliga elever. LÀsmiljön i hemmet har ocksÄ betydelse för barnens lÀsförmÄga. Lite forskning fokuserar emellertid pÄ unga elever.

EnsprÄkiga och tvÄsprÄkiga ordböcker - En undersökning om hur sprÄkinlÀrare i svenska som andrasprÄk anvÀnder sig av ordböcker

Denna uppsats handlar om ordboksanvÀndning hos tidiga sprÄkinlÀrare och inlÀrare pÄ nÄgot mer avancerad nivÄ i svenska som andrasprÄk. Syftet med arbetet Àr att fÄ insikt om vilken ordbok elever vÀljer att anvÀnda och varför, samt undersöka lÀrarnas instÀllning till elevernas val av ordböcker och ordboksanvÀndning. Tidigare forskning om ordinlÀrning och ordboksanvÀndning samt en redogörelse för svenska ordböcker presenteras. Vidare redogörs Àven för tidigare gjorda undersökningar om ordboksanvÀndning. Undersökningsmetoden bestÄr av intervjuer med 12 sprÄkinlÀrare och tvÄ pedagoger med frÄgor som gÀller deras ordboksanvÀndning och lÀrarnas instÀllning till ordboksanvÀndning.

Att utbilda för och i demokrati : Framskrivningen av grundskolans demokratiuppdrag frÄn 1962 till 2011

Föreliggande studie fokuserar demokratidiskursen som den framskrivs i grundskolans lÀroplaner frÄn 1962 till 2011. Syftet Àr att granska betoningar, skillnader och likheter ur tvÄ aspekter, demokratiuppdraget som innehÄll och demokratiuppdraget som process, samt hur dessa relaterar till politisk och samhÀllelig utveckling över tid. Dessa aspekter kan ocksÄ beskrivas som utbildning för och i demokrati och Àr diskurser, hur det talas om demokrati, inom den mer omfattande och övergripande demokratidiskursen. Studien Àr genomförd utifrÄn en kvalitativ metod och utgÄr frÄn den kritiska diskursanalysen. Genomförandet innebÀr en granskning av vald data, lÀroplaner för grundskolan frÄn 1962 till 2011, som sedan relateras och analyseras till inlÀst bakgrund, teoretiska utgÄngspunkter samt tidigare forskning i Àmnet.

Inte bara ett papper? en kvalitativ studie om förebyggande arbete av alkohol i arbetslivet utifrÄn arbetstagarorganisationers kunskap

Titeln ?Inte bara ett papper? syftar till den alkoholpolicy som skall finnas pÄ företagen. Denna policy Àr grunden till ett vÀlfungerande förebyggande arbete. Policyn Àr ett viktigt verktyg och man mÄste tillÀmpa den praktiskt.Syftet med undersökningen Àr att undersöka företagares alkoholförebyggande arbete pÄ arbetsplatserna och i vilken utstrÀckning företagare anammat detta arbete. Studien tittar pÄ vilka faktorer som Àr viktiga att tÀnka pÄ vid preventionsarbete för att ge en ökad kunskap om det förebyggande arbetet.

FrÄn ÀppeltrÀd till svinalÀngor : En studie av kvinnoskildringen i Kvinnor och ÀppeltrÀd och Sallys söner som jÀmförs med liknande motiv i SvinalÀngorna

I korthet har uppsatsens syfte varit att ge en bild av vilken social bakgrund de flickor hade som gick pÄ SnöÄ LanthushÄllsskola i Dala-JÀrna, att ta reda pÄ varför de valde att gÄ dÀr och att undersöka vad som hÀnde med eleverna senare i livet. Metoden som anvÀnts hör till den muntliga historieforskningens sÀtt att gÄ till vÀga: Under ett besök pÄ skolans 100-Ärs jubileum i september 2009 delades en enkÀt ut till ett hundrafemtiotal före detta elever, av vilka 15 stycken valdes ut. Dessa 15 delades in i tre grupper: den Àldre generationens elever frÄn 1936-1960, mellangenerationens elever frÄn 1961-1970, och slutligen den yngre generationens elever frÄn 1971-1989, varefter de intervjuades. Intervjuerna lÄg sedan till grund för uppsatsens resultat. Resultatet visar att elevernas sociala bakgrund har varierat, liksom ambitionerna bakom att söka till lanthushÄllsskolan och i vilken grad skolan fick betydelse för framtiden. Trenden verkar dock vara att det bland de tidigaste snöÄkullorna var vanligt att man ville bli en god husmor, medan 1950-, 1960- och det tidiga 1970-talets elever behövde kursen i lanthushÄllning för att kunna vidareutbilda sig.

Och sen var det bara att sluta...-en kvalitativ studie om motivation för att nÄ till ett rökstopp

Abstrakt Tobak har varit den mest lönsamma konsumentprodukten i vÀrlden under mycket lÄng tid. Nikotinet medför att mÀnniskor blir beroende bÄde fysiologiskt och psykologiskt. Rökning har relaterats till olika sjukdomstillstÄnd och Àr idag den enskilt största orsaken till för tidig död. I Sverige leder rökningen varje Är till ett betydande antal för tidiga dödsfall. Rökning Àr ett stort folkhÀlsoproblem.

Mot bÀttre vetande : Om Stockholms stads uppföljningsansvar för ungdomar 16-19 Är

I denna studie undersöks följderna av en revisionsrapport kring det kommunala uppföljningsansvaret i Stockholms stad. I rapporten, som Àr frÄn 2009, ger stadens revisorer rekommendationer för hur arbetet med att följa upp ungdomar 16-19 Är kan effektiviseras. Revisorerna anser bland annat att kommunstyrelsen bör utarbeta ett förslag till kommunfullmÀktige om hur innebörden av det kommunala uppföljningsansvaret kan förtydligas. Revisorerna pÄpekar vidare att det finns behov av att utveckla samverkansformer mellan olika aktörer för att ungdomarna ska kunna erbjudas mer Àn enbart utbildning. Detta Àr vad ungdomarna i dagslÀget erbjuds, genom Gymnasieslussen, men ingen söker aktivt upp de individer som tackar nej till utbildning eller inte nÄs.Studiens resultat visar att kommunstyrelsen inte följt revisorernas rekommendation om att ge fullmÀktige underlag för ett förtydligande.

Genusperspektiv pÄ svenskundervisning : Hur lÀrare arbetar med flickors och pojkars uttrycksmedel

Denna uppsats undersöker hur lÀrare i grundskolans tidiga Är arbetar med att ge bÄde flickor och pojkar förutsÀttningar att uttrycka tankar och kÀnslor i tal och skrift i skolÀmnet svenska. Uppsatsen har ett genusperspektiv och belyser dÀrmed könsproblematiken inom svenskÀmnet.Undersökningen Àr kvalitativ dÄ den syftar till att skapa en förstÄelse för lÀrarnas arbete med svenskundervisningen. Eftersom insamlandet av data skett genom bÄde deltagande observationer och intervjuer har studien ocksÄ en etnografisk karaktÀr. Intervjuerna gjordes med tvÄ lÀrare, en kvinna och en man, pÄ en grundskola. Observationerna genomfördes i dessa lÀrares klasser, Ärskurs tre och fyra.

Barns sociala liv i hem och skola : Ur förÀldrars och lÀrares perspektiv, relaterat till stressbelastande faktorer.

Den hÀr studien handlar om barns sociala liv i hem och skola relaterat till faktorer som kan vara stressbelastande. Syftet med studien var att undersöka och belysa lÀrares reflektioner kring barns sociala liv i hem och skola, attityder och sprÄkbruk i grundskolans tidiga Är idag och för tio- femton Är sedan. Syftet var ocksÄ att undersöka och belysa barns aktiviteter efter skoldagens slut ur ett förÀldraperspektiv. Syftet avgrÀnsades till Ärskurs 2 i grundskolan. Metoden jag anvÀnt mig av har varit kvalitativa interjuver med tre lÀrare, samt kvantitativa enkÀter till förÀldrar till barn i tvÄ av de klasser dÀr jag intervjuat lÀrarna.

Skrift+bild=text : En multimodal analys av lÀromedel för den tidiga lÀsinlÀrningen

Denna studiesyftar till att undersöka typer av relationer mellan modaliteterna skrift och bild som tillsammans bildar en text. Centrala begrepp sÄ som multimodalitet, literacy och det vidgade textbegreppet behandlasi teoridelen och Äterkopplas till i diskussionen. Metoden som valts Àr en innehÄllsanalys av text med Unsworths (2006) analysverktyg som utgÄngspunkt. FemlÀromedel har analyserats varav tvÄ storböcker, tvÄ lillböcker och en lÀsebok. I ett första skede har typer av relationer undersökts i de olika lÀromedlen och dÀrefter har en jÀmförande analys gjorts för att undersöka eventuellaskillnader, i linjemedsyftet.

Att utvÀrdera framtidens guldkorn : En studie om svenska Venture Capital-bolags investeringskriterier

Bakgrund       TillvÀxtviljan bland de svenska smÄföretagen Àr stor, men avsaknad av kapital begrÀnsar mÄnga entreprenörer och smÄföretag. Den höga risknivÄn minskar möjligheterna att erhÄlla exempelvis bankfinansiering, och för mÄnga tillvÀxtbolag i tidiga faser kan Venture Capital dÀrför vara det enda finansieringsalternativet.Syfte               Syftet med studien Àr att skapa förstÄelse för de investeringskriterier som svenska Venture Capital-bolag anvÀnder vid sin utvÀrdering av potentiella investeringsobjekt samt jÀmföra dessa med vad entreprenörer anser pÄverkar utvecklingen av ett företag.Metod             Studien Àr av kvalitativ karaktÀr och empirin bestÄr av data frÄn 20 genomförda intervjuer samt skriftliga frÄgeformulÀr, dÀr respondenterna utgörs av venture-kapitalister samt entreprenörer som har erhÄllit Venture Capital-finansiering.Resultat         De kriterier som Àr centrala vid Venture Capital-bolags utvÀrdering av potentiella investeringsobjekt Àr entreprenörsteamet, marknads-förutsÀttningar samt produkterbjudande. Av dessa kriterier anser bÄde venture-kapitalister och entreprenörer att det Àr entreprenörsteamet som i störst utstrÀckning pÄverkar ett företags utveckling. Att entreprenörsteamet tillskrivs sÄ stor betydelse förklaras av att förutsÀttningarna för företagets fortsatta utveckling stÀndigt förÀndras, vilket stÀller krav pÄ att entreprenörsteamet har förmÄga att hantera denna dynamiska process och anpassa företagets utveckling efter oförutsedda förÀndringar..

Estetisk integrering i undervisningen : lÀrares förutsÀttningar ur ett ramfaktorteoretiskt perspektiv

Syftet med föreliggande studie Àr att undersöka vad som styr lÀrares val, avseende estetisk integrering i undervisningen. Undersökningen omfattar klasslÀrare i grundskolans tidiga Är.Empirin samlades in genom enkÀtundersökning med slutna och öppna frÄgor samt genom halvstrukturerade samtalsintervjuer. Under intervjuerna gavs möjlighet att stÀlla fler frÄgor som fokuserade pÄ faktorer som kan vara förutsÀttningar för estetisk integrering i undervisningen. Det insamlade datamaterialet analyserades utifrÄn studiens frÄgestÀllningar samt ramfaktorteorin.Tidigare forskning visar positiva effekter av att arbeta med estetiska uttryckssÀtt i undervisningen. Forskningen belyser Àven en mer komplex bild av den estetiska integreringen.

"Jag kan sÀga allt" : En intervjustudie om hur personer som kommunicerar med bliss upplever sina kommunikativa möjligheter

Att kommunicera Àr en mÀnsklig rÀttighet, men det Àr inte alltid sjÀlvklart i alla situationer för personer som kommunicerar med alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Det övergripande syftet med denna studie var att undersöka hur personer som kommunicerar med bliss upplever sina kommunikativa möjligheter i olika livsskeden. Fyra mÀn i Äldrarna 18-45 som hade kommunicerat med bliss i flera Är intervjuades genom en semistrukturerad intervjuform. Datan frÄn intervjuerna kategoriserades utifrÄn de tematiska omrÄdena inlÀrning, möjlighet till kommunikativ utveckling, social interaktion och bemötande. Resultatet visade att deltagarna uttryckte att de inte mindes sin tidiga blissinlÀrning.

En man bland mÄnga kvinnor  : en studie om varför mÀn vÀljer lÀraryrket i den tidiga grundskolan

 The english name of this essay is ?One man among many women?. This essay takes its starting point in the situation today with few male teachers in the earlier years of elementary school. I have decided to look at the small group of males that actually started the education to become teachers and why they did it when the profession as teacher today is low-paid, low status and is a profession with a large dominance of female teachers. I have chosen to write about this because of the importance for the children to meet both men and women as teachers in the early schoolyears.

<- FöregÄende sida 51 NÀsta sida ->