Sök:

Sökresultat:

24426 Uppsatser om Socialt förebyggande arbete - Sida 52 av 1629

Lite strul hÀr och lite lÀssvÄrigheter dÀr : unga som genomgÄtt gymnasiesÀrskolans nationella program och deras möjligheter att nÄ arbetesysselsÀttning

Studiens syfte handlade om att ge en ökad insikt i hur livssituationen ser ut för ungdomar som genomgÄtt gymnasiesÀrskolans nationella program, speciellt med avseende pÄ arbete/sysselsÀttning och deras möjligheter pÄ arbetsmarknaden. FrÄgestÀllningar som aktualiserats Àr: Hur ser professionella yrkesföretrÀdare pÄ de ungas situation och möjligheter till arbete/sysselsÀttning? Hur ser de unga sjÀlva pÄ sin situation och sina möjligheter? Vilket stöd och insats Àr betydelsefullt för de ungas möjligheter till upplevelse av delaktighet i arbete och samhÀlle? Vi har utgÄtt ifrÄn en kvalitativ ansats dÀr vi anvÀnt oss av intervjuer och genom detta fick vi möjlighet att möta mÀnniskor som önskar finna en meningsfull plats i samhÀlls och arbetslivet. Studien bygger pÄ fyra intervjuer med olika berörda yrkesföretrÀdare samt fyra intervjuer med unga vuxna vilka har en sÀrskolebakgrund. FrÄn intervjuerna har de viktigaste aspekterna kring de ungas förutsÀttningar, möjligheter och det önskvÀrda stöd som behövs lyfts ur och analyserats.

Socialt arbete 2.0 : Om medborgares attityder till socialtjÀnsten digitala tjÀnst SocialrÄdgivning pÄ nÀtet

Att större delen av befolkningen anvÀnder internet och att anvÀndandet ökar medför att allt fler tjÀnster flyttat ut pÄ den digitala arenan, nu Àven inom det sociala arbetet - i offentlig regi. DÄ möjligheter till utveckling av det sociala arbetet pÄ internet upptÀcktes har Stockholm stad lanserat ytterligare en e-tjÀnst som kan underlÀtta kontakten med kommunen. SocialrÄdgivning pÄ nÀtet som den digitala tjÀnsten heter, Àr tÀnkt att bland annat ge en ökad tillgÀnglighet till stadens medborgare. E-tjÀnsten Àr tÀnkt att nÄ ut till ?alla? medborgare inom staden, vilket medför att det Àr av vikt att undersöka i vilken utstrÀckning invÄnarna Àr intresserade av att anvÀnda e-tjÀnsten samt vilka attityder som riktar sig till densamma.

Personalledares erfarenheter av frÀmjande motivationsfaktorer: psykosocialt arbetsmiljöperspektiv inom Samhall

Syftet med studien var att beskriva personalledares erfarenheter av frÀmjade motivationsfaktorer sett ur ett psykosocialt arbetsmiljöperspektiv inom Samhall. I studien var inklusionskriterierna för informanterna att de var anstÀllda som personalledare inom Samhall, med minst ett Ärs arbetslivserfarenhet. Antalet informanter bestod av Ätta personalledare, anstÀllda pÄ Samhall i tvÄ kommuner i norra Sverige. Studien genomfördes genom semistrukturerade intervjuer i lokaler i anslutning till Samhall eller LuleÄ tekniska universitet. Med inspiration av en kvalitativ innehÄllsanalys analyserades intervjuskrifterna.

Diakonens roll i vÀlfÀrdssamhÀllet : En liten intervjustudie med församlingsdiakoner i en storstad

Sammanfattning    Syftet med denna studie har varit att se hur ett antal församlingsdiakoner i en storstad ser pÄ sin roll i det svenska vÀlfÀrdssamhÀllet och om de anser att det diakonala arbetet har pÄverkats av förÀndringar som pÄgÄtt sedan 1990-talet. Avseende förÀndringar inom socialpolitiken men ocksÄ förÀndringar i organisationen kring vÀlfÀrdsaktörer i samhÀllet. Metoden har varit kvalitativ med ett fenomenologiskt förhÄllningssÀtt. Studiens resultat visar pÄ att diakonerna fyller en roll och funktion, som lÀnk, kritiker, komplement och kanske Àven ibland ersÀttare. Vidare visar resultatet pÄ att diakoners förhÄllningssÀtt i sitt arbete syftar till att tillvarata mÀnniskors egna resurser.

CSR - Företagens sociala ansvar : Kommunikation kring CSR-arbete i Ärsredovisningar

Denna uppsats berör och problematiserar kring ÀmnesomrÄdet CSR, en förkortning av engelskans corporate social responsibility, eller som det heter pÄ svenska; företagens sociala ansvar. Syftet med studien Àr att genom fem uppstÀllda hypoteser undersöka om det finns nÄgot samband mellan omfattningen av företags CSR-kommunikation och variablerna: omsÀttning, segment (börsvÀrde), omsÀttning per anstÀlld, branschtillhörighet, samt vilken typ utav CSR-kommunikation som anvÀnds mest frekvent. För att besvara syftet genomfördes en kvantitativ undersökning dÀr 254 företags Ärsredovisningar analyserades och poÀngsattes efter en framtagen skala rörande CSR-kommunikation. Den totala poÀng de erhöll (företagens CSR-tal) jÀmfördes sedermera med ovan nÀmnda variabler genom regressionsanalys och medelvÀrdesberÀkning. Teori kring ÀmnesomrÄdet sammanstÀlldes och anvÀndes senare som analysverktyg av de uppkomna resultaten.

"Det flyter pÄ" : En kvalitativ studie om att jobba till sjöss

Vi har genomfört vÄr undersökning ombord pÄ Viking Lines Cinderella. Syftet med denna undersökning har varit att undersöka erfarenheterna kring hur det Àr att arbeta pÄ ett kryssningsfartyg. Den teoretiska referensramen behandlar begreppet tillgÀnglighet samt teorierna om yrkesgemenskap och Karaskeks krav- och kontrollmodell med socialt stöd. Metoden som har anvÀnts i denna undersökning Àr den kvalitativa ansatsen intervjuer, detta för att skapa oss en djupare förstÄelse för omrÄdet. Urvalet i undersökningen bestÄr av tio anstÀllda ombord pÄ Cinderella. Det insamlade materialet frÄn intervjuerna har gett oss en bild av hur tillgÀnglighetsmönstret ser ut för anstÀllda ombord pÄ Cinderella. De som arbetar ombord bÀr med sig en sökare som tyder pÄ ett stort krav pÄ tillgÀnglighet.

En kvalitativ studie om ungdomsbrottslighet

This study will focus on the role of social services and their experiences regarding why youth become involved in criminal activities, as well as the preventive measures social services offer to address this issue. The paper employs the theories of territorial stigmatization, systems theory, and labeling theory (of deviant behavior). The study is based on a qualitative method. Semi-structured interviews were conducted with social workers who have experience working with youth involved in criminal activities or at risk of involvement. The results indicate that a lack of social cohesion can be a contributing factor to youth involvement in crime, and various factors can lead individuals to such situations.

Heteronormativitetens varande eller icke varande -Om kuratorers förhÄllningssÀtt till sexuell lÀggning i samtal med ungdomar

Rapport A 2005:19 som Statens folkhÀlsoinstitut har gjort visar pÄ att hbt-ungdomar i vissa avseenden mÄr psykiskt sÀmre Àn övriga ungdomar och att det dÀrför rekommenderas att personal som möter dessa ungdomar har rÀtt bemötande och kunskap om hbt-personers situation. Med anledning av detta har mitt syfte med denna studie varit att undersöka och beskriva hur kuratorer upplever att de förhÄller sig till och tÀnker kring sexuell lÀggning i sitt arbete med ungdomar. Genom analys av enskilda intervjuer med teorier som social konstruktion, heteronormativitet och assimilering som bakgrund, har jag kommit fram till att kuratorerna i sitt arbete med ungdomar tar avstÄnd men ocksÄ Äterskapar heteronormativiteten i samhÀllet. En heteronormativitet som kuratorerna definierar som det som upprÀtthÄller synen pÄ heterosexualitet som det naturliga och önskvÀrda och som gör att denna sexuella lÀggning fortfarande Àr norm. Med hjÀlp utav öppna och neutrala frÄgor i samtalen lÄter kuratorerna ungdomarna sjÀlva definiera sin sexuella lÀggning som sedan, beroende pÄ vad ungdomen sjÀlv vill prata om, kan fÄ ta en stor eller ingen plats alls i samtalet.

Äldres (o)rĂ€dsla för brott i risksamhĂ€llet

RÀdsla för brott inverkar negativt bÄde pÄ ett individuellt plan och pÄsamhÀllsnivÄ och ses dÀrför som ett aktuellt samhÀllsproblem. Tidigare forskninghar funnit att Àldre, trots att de tillhör en grupp som har lÄg risk att utsÀttas förbrott, ÀndÄ uppvisar en hög grad av rÀdsla för brott. Forskningslitteraturen kringvilka faktorer som Àr associerade med Àldres ökade rÀdsla för brott Àr intesamstÀmmig. Syftet med studien var att undersöka Àldres rÀdsla eller orÀdsla föratt utsÀttas för brott i bostadsomrÄdet eller hemmet, samt att undersöka ÀldresrÀdsla eller orÀdsla för att utsÀttas för egendoms- eller personbrott. Deltagarna istudien utgjordes av 110 Àldre i Sundsvall mellan 58 och 94 Är.

AnstÀlldas uppfattning av arbetsplatslÀrande

Den hÀr studien utgÄr frÄn en fenomenografisk ansats. Vi avser att fÄnga skilda uppfattningar om arbetsplatslÀrande och studera hur uppfattningarna pÄverkar medarbetarnas arbetstillfredsstÀllelse. Vi utgick frÄn tvÄ frÄgestÀllningar: vilka uppfattningar har medarbetare av hur de lÀr pÄ sin arbetsplats, och finns det skillnader i medarbetarnas uppfattningar av vad de lÀr? Resultatet visar att deltagarnas uppfattningar om fenomenet skiljer sig Ät. Tolkningen av resultatet visar att deltagarna lÀr pÄ olika sÀtt och anvÀnder kunskapen olika i deras yrkesutförande.

Företagets sociala ansvar : - En kvalitativ studie kring den sociala delen av begreppet CSR och dess pÄtagliga komplexitet samt dess koppling till mÄngfaldsarbete

Uppsatsens syfte Àr att undersöka vad större svenska företag innefattar i begreppet CorporateSocial Responsibility (CSR) med fokus pÄ den sociala delen samt att undersöka vilkaaktiviteter de har för att bekrÀfta sin tolkning av begreppet. Uppsatsen Àmnar Àven undersökavilka faktorer som pÄverkar till CSR-arbete samt om det gÄr att koppla företagens CSR-arbetetill företagens mÄngfaldsarbete. För att besvara syftet har intervjuer gjorts via telefon hos sjustörre svenska företag, verksamma inom varierade branscher, med personer ansvariga förrespektive företags CSR-verksamhet. Resultaten av studien har visat pÄ att intressenter har enstor inverkan pÄ företags CSR-verksamhet samt att CSR-arbete anses vara ett bra verktyg förföretag att pÄvisa ansvarstagande vilket i lÀngden ökar företagets goda rykte. Dessutom harproblematiken kring begreppet CSR komplexitet framkommit samt att de sociala CSR-aktiviteter Àr svÄrmÀtta och svÄrdefinierade..

NĂ€that - en mediakonstruktion eller en del av ungas vardag?

NÀthat Àr ett nytt socialt problem, som aktualiserats i och med en intensiv mediadebatt. NÀthat Àr sÄledes ett fenomen, som ingen forskat kring, men som dÀremot kan ses utifrÄn mobbningsforskning. Syftet med denna diskursanalytiska uppsats, var att lyfta fram dels mediavinklingen av nÀthat, dels utsatta/vittnande ungdomars beskrivningar av fenomenet. UtifrÄn detta Àmnades samproduktionen av synen pÄ nÀthat som socialt problem undersökas, dÀr ungdomar, media och mobbningsforskning ses som sociala aktörer. Med hjÀlp av retoriska resurser utifrÄn diskurspsykologin, och den kritiska diskursanalysens forskarbegrepp intertextualitet analyserades det empiriska materialet, bestÄende av tidningsartiklar, blogginlÀgg och forumtrÄdar.

Samarbeta i globala team

VĂ„rterminen 2006.

Identitet - En narrativ analys av den förÀnderliga sociala identitetskonstruktionen hos muslimer i Landskrona

Denna uppsats har som syfte att ta reda pÄ hur mÀnniskor socialt konstruerar och omkonstruerar sin identitet. Detta har vi gjort utifrÄn följande frÄgestÀllning; Hur kan muslimer i Landskrona socialt konstruera sina identiteter? Genom umma och/eller territoriell tillhörighet? I vÄr teoridel har vi utgÄtt frÄn ett konstruktivistiskt perspektiv dÀr vi fokuserar oss pÄ teorier kring konstruktion av identitet i allmÀnhet, av territoriell identitet och av muslimsk identitet, vilka alla Àr socialt konstruerade och kontextberoende samt att vi anvÀnt teorier kring förestÀllningen om ?den andre?, som Àr en grundlÀggande utgÄngspunkt för identitetskonstruktionen. För att kunna fÄ veta hur mÀnniskor sjÀlv uppfattar sina identiteter har vi gjort tre stycken intervjuer med tre olika muslimer i staden Landskrona, vilka utgör vÄrt primÀrmaterial. Dessa intervjuer har genom en narrativ analys visat hur vÄra respondenter har konstruerat och/eller omkonstruerat sina identiteter.

Den "fria" rörligheten - en uppsats om svÄrigheterna kring att uppnÄ socialt hÄllbar mobilitet

The thesis Den ?fria? rörligheten aims to give deeper knowledge to the notion of social sustainable mobility. My previous knowledge within the subject is focused around mobility being biased and therefore gaining particular groups of actors within society and leaving others worse off. Therefore I chose to do a critical analysis of social sustainable mobility and more precisely show which problems that exist and why.To start with, I have created a framework for social sustainable mobility, from which I have looked at the empirical material. The general empirical material is mostly based on mobility in Sweden also a more specific study is made of the Öresundregion.

<- FöregÄende sida 52 NÀsta sida ->