Sök:

Sökresultat:

1039 Uppsatser om Skydd- och stödsćtgärder. - Sida 41 av 70

Missaktning i Guds namn. En undersökning av HD: s tillÀmpning av Europakonventionen pÄ 16:8 BRB

2003 Àndrades bestÀmmelsen om hets mot folkgrupp i 16 kapitlet 8 § brottsbalken sÄ att Àven hets mot homosexuella blev straffbart. Det skulle i fortsÀttningen vara brottsligt att hota eller uttrycka missaktning för homosexuella i ett uttalande eller meddelande som sprids. I förarbetena till lagÀndringen förklarades att samma principiella avvÀgningar skulle göras vid bedömningen av hets mot homosexuella som vid hets mot andra grupper. Under lagstiftningsÀrendets beredning restes frÄgan om hur kriminaliseringen skulle komma att pÄverka till exempel predikningar om homosexualitet utifrÄn Bibeln. I förarbetena framhölls bland annat att det inte skulle vara tillÄtet att anvÀnda Bibeln för att hota eller uttrycka missaktning för homosexuella som grupp, men att det Àven i fortsÀttningen skulle vara tillÄtet att citera och diskutera religiösa urkunder och uppmana Ähörarna att följa urkundernas inriktning.I NJA 2005 s.

"Sist in - först ut" Om huvudprincipens effekter för utsatta arbetstagargrupper

Vid uppsÀgningar pÄ grund av arbetsbrist ska arbetsgivaren enligt huvudregeln i 22 § 4 st LAS upprÀtta en turordningslista efter anstÀllningstid för berörda arbetstagare. PÄ listan ges arbetstagare med lÄng anstÀllning företrÀde till fortsatt anstÀllning framför arbetstagare med kortare anstÀllningstid. Detta har pÄverkat olika grupper av arbetstagare pÄ olika sÀtt. I uppsatsen behandlas invandrare, kvinnor samt arbetstagare som rÀknar med att erhÄlla ett skydd av huvudprincipen. Den sista gruppen utgörs frÀmst av Àldre arbetstagare med lÄng anstÀllningstid.

?Sist in ? först ut? Om huvudprincipens effekter för utsatta arbetstagargrupper

Vid uppsÀgningar pÄ grund av arbetsbrist ska arbetsgivaren enligt huvudregeln i 22 § 4 st LAS upprÀtta en turordningslista efter anstÀllningstid för berörda arbetstagare. PÄ listan ges arbetstagare med lÄng anstÀllning företrÀde till fortsatt anstÀllning framför arbetstagare med kortare anstÀllningstid. Detta har pÄverkat olika grupper av arbetstagare pÄ olika sÀtt. I uppsatsen behandlas invandrare, kvinnor samt arbetstagare som rÀknar med att erhÄlla ett skydd av huvudprincipen. Den sista gruppen utgörs frÀmst av Àldre arbetstagare med lÄng anstÀllningstid.

Lagstiftningen om sexuella övergrepp pÄ barn : Uppfyller den senaste lagstiftningen sina syften?

Vid en tillbakablick, visas det tydliga förÀndringar i svensk lagstiftning om sexualbrott mot barn. Det förekom till exempel lÀnge att Àven barnen kunde straffas med döden om det blivit utsatt för vÄldtÀkt. En stor del i lagÀndringarna Àr just Àndringar i samhÀllsvÀrderingarna som ligger till grund för det vi tror pÄ. Just dessa vÀrderingar Àr grunden till att Sverige ratificerade barnkonventionen 1990. Detta undertecknande medförde i sin tur att Sverige mÄste anpassa sina lagar, till det som föreskrivs i barnkonventionens artiklar för att öka skyddet för barn, samt för att harmonisera med konventionen i sin lagstiftning.

DatasÀkerhet för hemdatorer. BrandvÀggar för privatpersoner.

I arbetet med denna uppsats, har vi undersökt om brandvÀggar hÄller vad de lovar och om de i sÄ fall ger full datasÀkerhet. VÄrt syfte Àr att, ur hemmaanvÀndarens perspektiv undersöka vad datasÀkerhet innebÀr, hur hotbilden vid Internet-anvÀndning i hemmet ser ut och vad personliga brandvÀggar kan erbjuda för skydd. För att ta reda pÄ detta gjorde vi följande frÄgestÀllningar: Vad Àr/innebÀr datasÀkerhet? Vad skyddar en brandvÀgg mot? Vad skyddar brandvÀggen inte mot? För att besvara vÄra frÄgor har vi anvÀnt oss av tre metoder; litteraturstudie, test av tre stycken brandvÀggar och intervjuer med tvÄ personer med kunskaper inom datasÀkerhet. Vi har med hjÀlp av metoderna kommit fram till att beroende pÄ att en av de tre undersökta brandvÀggarna slÀppte igenom en trojan, trots att denna brandvÀgg sade sig stoppa sÄdana, sÄ hÄller inte alla brandvÀggar vad de lovar. PÄ grund av mÄnga anvÀndares omedvetenhet om farorna eller brist pÄ insikt om sin egen utsatthet men Àven pÄ grund av att hotbilden Àr sÄ förÀnderlig, Àr det svÄrt, för att inte sÀga omöjligt att uppnÄ full datasÀkerhet.

Revisionens krav pÄ informationssÀkerhet

Information Àr en tillgÄng som liksom andra viktiga tillgÄngar har ett vÀrde fören organisation och dÀrmed mÄste fÄ ett lÀmpligt skydd. MÄlet medinformationssÀkerhet Àr sÄledes att skydda informationen mot olika hot. Det Àrviktigt för flera olika intressenter att den information företag delger Àr trovÀrdigoch rÀttvisande, nÄgot som en revisor har till uppgift att sÀkerstÀlla. Att granskadatorprogram Àr en av de svÄraste uppgifterna som finns för en revisor.Antalet komplexa system ökar stÀndigt och dÀrför behövs ofta experthjÀlp iform av IT-revisorer.Syftet med uppsatsen Àr att beskriva vilka krav som idag stÀlls pÄ företagsinformationssÀkerhet, sett ur revisionssynpunkt och hur de hÀr kraven harförÀndrats över tiden. Syftet har Àven varit att beskriva vad som innefattas ibegreppet och att beskriva den process som sker dÄ en revisor granskar företagoch dess informationssystem.

Hur hanterar revisorn tidsaspekten pÄ sin anmÀlningsplikt?

Regeringen ansÄg i mitten av nittiotalet att reglerna kring revisorns agerandevid misstanke om brott inte utgjorde tillrÀckligt skydd för bolaget och dessintressenter. Regeringen framförde dÀrför vÄren 1998 propositionen SFS1998:760, som innehöll förslag till Àndringar i aktiebolagslagens (2005:551)bestÀmmelser om styrelse, bolagsstÀmma, revision samt skadestÄndsansvar.De nya bestÀmmelserna kring revisionen innebÀr att revisorn föreskrevs enskyldighet att vidta ÄtgÀrder vid misstanke om brott i bolaget, vilket kom attkallas anmÀlningsplikten.Syftet Àr att beskriva hur revisorn hanterar sitt ansvar och sin skyldighet isamband med bokföringsbrott. Vidare vill vi beskriva nÀr revisorn anser attanmÀlan om brottsmisstanke skall göras samt beskriva hur revisornsanmÀlningsplikt kan pÄverka ekobrottsbekÀmpningen.I uppsatsen anvÀnds kvalitativ metod för att besvara vÄra frÄgestÀllningar,som Àr: nÀr anser revisorn att bokföringsbrott Àr ett brott att anmÀla ochvilken roll har revisorns anmÀlningsplikt i arbetet mot ekonomiska brott? Föratt besvara frÄgorna intervjuade vi tvÄ revisorer och en Äklagare pÄekobrottsmyndigheten.Det empiriska materialet jÀmfördes sedan med vÄr teoretiska referensramoch de slutsatser vi kom fram till Àr att lagstiftaren och revisorerna hardelade uppfattningar om nÀr en anmÀlan skall ske. Revisorerna vill undvikaatt göra en för tidig anmÀlan dÄ de ser en stor skaderisk i det.

Banbrytare : En kvantitativ undersökning bland deltagare i affÀrsplanstÀvlingen Venture Cup/Idéjakten 2005/2006

Bakgrund: Enligt lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) skall en olycksundersökning genomföras vid alla olyckor i skÀlig omfattning i syfte att finna orsak, hÀndelseförlopp och utvÀrdering av rÀddningsinsatsen (SFS 2003:778, kap3, 10§). Bland genomförda olycksundersökningar i Sveriges kommuner har Statens RÀddningsverk identifierat en stor inbördes variation gÀllande innehÄllet i utredningarna och brister vid vidarebefordring till myndigheten för statistisk analys. Uppsatsen Àr dÀrför ett led i myndighetens utveckling av stödet för datainsamlingen vid kommunala olycksundersökningar i syfte att förbÀttra förutsÀttningarna för goda lÀrdomar vid olyckor.Syfte: Syftet med uppsatsen Àr tvÄdelat. Att först analysera vilka erfarenheter som samlas in av de kommunala olycksutredarna och dÀrefter verifiera resultaten utifrÄn tidigare forskningsresultat.Metod och material: Med metoden kvalitativ innehÄllsanalys har ett urval av kommunala olycksundersökningar analyserats (n=21), dÀr insamlade erfarenheter har kategoriserats i ett antal gemensamma teman. Underlaget (n=68) Àr hÀmtat frÄn Statens RÀddningsverk och bestod av alla vidarebefordrade kommunala olycksundersökningar mellan 2005 till och med april 2007 fördelade över 8 klassifikationer.Resultatdiskussion: UtifrÄn tidigare forskningsresultat har sedermera resultaten verifierats.

RelÀskydd för transformatorer : Funktioneroch Skyddsfilosofier

Skyddsfilosofierna gÀllande relÀskyddsinstÀllningar har varit densamma genom Ären. En god avvÀgning mellan tillförlitlighet, selektivitet, enkelhet, hastighet och ekonomi krÀvs. Hur det görs Àr ofta ganska individuellt och skyddsfilosofier kan skilja en del mellan olika ingenjörer och dÀrför finns inget exakt svar pÄ hur den optimala lösningen för ett specifikt relÀskyddssystem ska se ut. NÀrmare undersökningar pÄ funktioner och jÀmförelser har gjorts mellan det elektromekaniska överströmsskyddet RRMJ 4 och det nya numeriska skyddet            ABB REF 615. De bÄda differentialskydden, det statiska RYDSA 20 och det numeriska SPAD 346 har ocksÄ undersökts och jÀmförts.Arbetet har visat att de elektromekaniska och statiska relÀskydden var enkla i sitt utförande och pÄlitliga. De Àldre skydd som testades fungerade fortfarande bra efter  30-40 Är i drift.  Som vÀntat sÄ var REF 615 betydligt snabbare Àn dess Àldre motsvarighet RRMJ 4.

Är slöjan ett tecken för kvinnoförtryck?: Religionsfrihet ur ett rĂ€ttsligt perspektiv

Den hÀr uppsatsen har behandlat religionsfrihet utifrÄn Regeringsformen (1974:152) 2 kap, och den Europeiska konventionen om skydd för de mÀnskliga rÀttigheterna och de grundlÀggande friheterna (EKMR) artikel 9(1-2). Religionsfriheten definieras enligt EKMR artikel 9 som en frihet att fÄ att ?utöva sin religion eller tro genom gudstjÀnst, undervisning, andaktsutövningar och iakttagande av religiösa sedvÀnjor?Religion och religionsutövning Àr mycket mer begrÀnsad Àn vad lagtexterna kan ge uttryck för. Vissa religiösa tecken som kan anses som sjÀlvklara rÀttigheter, som exempelvis slöjan och korset Àr inte alls garanterade skyddet enligt EKMR Artikel 9, tvÀrtom Àr det Àven fritt för staterna att begrÀnsa och förbjuda dessa. Syftet med uppsatsen har varit att klargöra för lagens syn pÄ den muslimska slöjan angÄende religionsfrihet samt att reda ut eventuella missförhÄllanden om den.BÀrandet av slöja Àr en form av religionsutövning.

SamhÀllsnyttan av vattenverksamheter : Hur tillÀmpas samhÀllsnyttokravet i 11 kap. 6 § miljöbalken vid tillstÄndsprövning av vattenverksamheter?

Denna uppsats handlar om hur den sÀrskilda tillÄtlighetsregeln i 11 kap. 6 § miljöbalken tillÀmpas vid tillstÄndsprövning av vattenverksamheter. Av paragrafen följer att en vattenverksamhet endast fÄr bedrivas om den samlade nyttan av verksamheten övervÀger de kostnader samt skador och olÀgenheter som verksamheten medför. Syftet med paragrafen Àr att hindra vattenverksamheter som inte Àr samhÀllsekonomiskt motiverade samt utgöra ett extra skydd för miljön utöver miljöbalkens generella miljökrav.Syftet med studien Àr undersöka hur denna paragraf tillÀmpas i praktiken ? bÄde i rÀttspraxis och i ansökningsförfarandet.

HavsnivÄhöjningen : Strategier och konsekvenser

Idag bor ungefÀr hÀlften av Sveriges befolkning inom 1 mils radie frÄn kusten, vilket innebÀr att en stor del av vÄr bebyggelse ligger inom riskomrÄde för havsvattennivÄhöjningen. Det Àr av stor vikt att samhÀllet angriper detta problem och tar det pÄ största allvar, bÄde pÄ nationell, regional och pÄ lokal nivÄ. Jag har i denna uppsats haft som avsikt att undersöka hur strategierna i kommunerna ser ut för bebyggelse, sÄvÀl den befintliga som den framtida, samt vilka svÄrigheter och konflikter de kan stÀllas inför. Jag har gjort en fallstudie av Malmö, Vellinge och Trelleborgs kommun, dÀr jag granskat de styrdokument som tagits fram som berör havsnivÄhöjningen. Intervjuer med ansvariga pÄ stadsbyggnadsavdelningarna har gjorts, dÀr frÄgor stÀllts om hur kommunernas strategier ser ut och hur samarbetet med myndigheterna fungerar.

MÀnniskans preferens för natur : en analysmetod för landskapsarkitekter

Natur bidrar positivt till mÀnniskans vÀlbefinnande. Samtidigt minskar stadsmÀnniskans nÀrmaste natur som en följd av förtÀtning och urbanisering. DÀrför Àr det viktigt att anpassa utformningen av de grönytor som bevaras efter mÀnniskans behov. Vi anser att det saknas en koppling mellan kunskap om mÀnniskans preferenser och landskapsarkitekters arbete. Syftet med arbetet var att tillgÀngliggöra kunskapen om vad i naturen som mÀnniskan har preferens för, samt att föreslÄ hur denna kunskap kan tillÀmpas av landskapsarkitekter.

Ungdomars kunskap om och attityder till HIV/AIDS samt deras sexuella beteende : en systematisk litteraturstudie

Syftet med denna systematiska litteraturstudie var att ur ett globalt perspektiv undersöka ungdomars kunskaper om HIV/AIDS och vilka faktorer som pĂ„verkar kunskapsnivĂ„n. Syftet var vidare att ur ett globalt perspektiv undersöka ungdomars attityder till HIV/AIDS samt deras sexuella beteende. Sökning av artiklar har skett via databaserna Blackwell Synergy, ELIN@dalarna samt EBSCO Host. Övrig litteratur söktes manuellt pĂ„ Internet och bibliotek. Inklusionkriterier var att artiklarna skulle vara publicerade mellan Ă„r 2000-2006, ha ett vetenskapligt vĂ€rde, vara skrivna pĂ„ det svenska eller engelska sprĂ„ket samt vara primĂ€rstudier.

L?rares befogenheter vid fysiska ingripanden: En r?ttsvetenskaplig studie av l?rares befogenheter att ingripa fysiskt mot elever i grundskolan enligt 5 kap. 6 ? skollagen ur ett arbetsmilj?r?ttsligt perspektiv

I uppsatsen analyseras grundskoll?rares befogenheter att ingripa fysiskt mot elever som p?verkar skolmilj?n negativt genom ordningsst?rande beteende. Utg?ngspunkten ?r den befogenhetsgivande best?mmelsen i 5 kap. 6 ? skollagen (2010:800).

<- FöregÄende sida 41 NÀsta sida ->