Sökresultat:
547 Uppsatser om Revisorns anmälningsplikt - Sida 28 av 37
Kan trovÀrdighet köpas för pengar? ?En studie i vilka vÀrden en revisor skapar för ett företag
Bakgrund och problemdiskussion: Under 2000-talet pÄgick en diskussion betrÀffande att vi i Sverige, i likhet med andra lÀnder i Europa, skulle avskaffa revisionsplikten. Ordet revision har sitt ursprung i det latinska ordet reviŽsio som betyder Äterseende. Detta kan förklara innebörden av vad en revision Àr, det vill sÀga en granskning i efterhand av ett företags redovisning och förvaltning. Utredningen resulterade slutligen i en ny lag som trÀdde i kraft Är 2010. Resultatet blev en kompromiss dÀr revisionsplikten avskaffades för cirka 70 procent av de svenska aktiebolagen.
Sarbanes-Oxley Act of 2002 - Hur förÀndras den svenska revisionen och den svenska revisorns arbete?
Lagen Sarbanes-Oxley Act of 2002 instiftades efter flera redovisningsskandaler i olika företag i USA. Lagen syftar bland annat till att förstÀrka revisionsprocessen bl a genom förbud mot olika typer av konsultation. Sarbanes-Oxley Act Àr till skillnad frÄn den svenska koden för bolagsstyrning lag och gÀller direkt för 12 svenska företag, men Àven för uppskattningsvis 1000 svenska dotterbolag till utlÀndska företag som blir tvungna att tillÀmpa lagen frÄn och med den 15 juli 2006. SÄ hur har den svenska revisionen och de svenska revisorernas arbete förÀndrats och hur kommer den att förÀndras med implementeringen av Sarbanes-Oxley Act of 2002?För att svara pÄ ovanstÄende frÄga har denna studie utförts ur en deduktiv ansats, med induktiva inslag, dÀr Ätta propositioner utvecklats frÄn redan existerande teorier sÄsom agentteorin samt organisatorisk inlÀrningsteori.
Revisorers tillvÀgagÄngssÀtt vid granskning av hÄllbarhetsredovisning: en studie av tre revisorers erfarenheter
MiljötÀnkande och samhÀllsansvar fÄr allt större uppmÀrksamhet i dagens samhÀlle. UtifrÄn det tvingas företag till en större medvetenhet betrÀffande dess samhÀllsansvar. Till följd av det upprÀttar allt fler företag separata hÄllbarhetsredovisningar som innefattar dessa aspekter. Det faktum att företag som tar samhÀllsansvar kan fÄ ett gott anseende hos intressenter har gjort att det uppstÄtt en iver att dra nytta av denna möjlighet. Ivern att pÄ detta sÀtt uppnÄ en konkurrensfördel har lett till att mÄnga hÄllbarhetsredovisningar mer liknar reklambroschyrer Àn redovisningar som genomgÄtt en oberoende granskning.
Kvalitetshotande beteende : en kvalitativ studie som studerar hur revisionsbyrÄer arbetar med att motverka ett dysfunktionellt beteende
Problembakgrund: Företagsskandaler som Prosolvia och HQ Bank har bidragit till ett ifrÄgasÀttande av revisorns roll i samhÀllet. Revisorns uppgift Àr att sÀkerstÀlla att de finansiella rapporterna som presenteras till intressenter speglar en rÀttvis bild av företaget. Situationer dÄ intressenterna ifrÄgasÀtter kvalitén pÄ de finansiella rapporterna och indirekt ifrÄgasÀtter revisionskvalitén skulle kunna leda till en obalans i det finansiella systemet. Detta pÄ grund av den information som de finansiella rapporterna Àr avsedd att ge. I forskningssammanhang har revisionskvalitén undersökts genom olika metoder.
Kvalitetskontroll inom revisionen - en oberoende granskning?
Problem UtgÄngspunkten för kvalitetskontrollen Àr EG-kommissionens rekommendation av den 15 november 2000 om kvalitetssÀkring av lagstadgad revision i Europeiska unionen och tar sikte pÄ alla kvalificerade revisorer som Àr ledamöter av FAR respektive SRS och deras tillÀmpning av god revisionssed och god revisorssed. De större byrÄerna har ofta ett byrÄinternt kvalitetskontrollsystem och FAR/SRS utför granskning av detta och substansgranskningen av enskilda revisorer görs av kollegiala kontrollanter. Hos en mindre revisionsbyrÄ finns sÀllan nÄgot internt kvalitetskontrollsystem utvecklat. FAR/SRS kontrollanter utför dÄ substansgranskning av revisorns arbete genom hela revisionsprocessen. Efter utförd kvalitetskontroll avger kontrollanten en rapport till den aktuella byrÄn och till KvalitetsnÀmnden medan en kollegial kontrollant rapporterar till kontorschefen.
Revisor vs Redovisningskonsult : en studie om banktjÀsntemÀnns syn pÄ revisor och redovisninskonsult avgörande faktor vid kreditbedömning
Mycket har förÀndrats de senaste Ären inom revisionsbranschen. Revisionsplikten har avskaffats för smÄ- och medelstora företag, vilket lett till stora omstÀllningar. Revisorerna Àr nu inte obligatoriska för dessa företag, vilket öppnar upp marknaden för redovisningskonsulter. Redovisningskonsulternas roll har blivit allt mer omfattande. Vissa kÀllor menar Àven att revisorns och redovisningskonsultens roller kommer nÀrma sig varandra mer och mer i framtiden.
Marknadens pÄverkan pÄ revisionsarvoden och revisorers oberoende : En undersökning av den svenska revisionsmarknaden
I denna studie genomförs en undersökning av revisionsarvoden och konsultarvoden hos företag pÄ Stockholmsbörsen. Undersökningens syfte Àr att undersöka om fenomenet low-balling förekommer pÄ den svenska revisionsmarknaden. Teorin om low-balling talar för att revisionsfirmor sÀnker sitt revisionsarvode i samband med ett nytt uppdrag för att pÄ sÄ vis knyta klienten (företaget) till sig och konkurrera ut andra revisionsfirmor. För att kompensera för förlusten av ett lÄgt initialt revisionsarvode ökar revisionsfirmorna succesivt arvodet de efterföljande Ären av kontraktet. Vi har i denna studie undersökt revisionsarvoden och konsultarvoden pÄ den Nasdaq OMX Nordic Stockholm mellan Ären 2001-2010.
SvÄrigheten för en revisor att verifiera posten goodwill
Syfte: Att lokalisera och förstÄ revisorns problem med att verifiera posten goodwill i jÀmförelse med vad IAS och IFRS sÀger. Metod: Det vetenskapliga synsÀtt vi anvÀnt oss av Àr hermeneutiskt, vilket gÄr ut pÄ att förstÄ nÄgot. Vi har valt att anvÀnda en kvalitativmetod med fem stycken ostrukturerade intervjuer med revisorer frÄn olika revisionsbyrÄer för att samla in vÄrt empiriska data. Litteraturstudien har samlats in genom vetenskapliga artiklar och litteratur som sökts via databaser pÄ Högskolan i GÀvle och Uppsala Universitet.Resultat & slutsats: Revisorerna litar pÄ företagen och följer hellre praxis Àn IFRS vilket gör att de inte ser vÀrderingen som ett problem. Eftersom studien endast innehÄller fem intervjuer kan vi inte sÀga att resultat Àr generaliserbart. Slutsatsen Àr tÀnkt att ge en bild av att IAS 36 inte kan följas i praktiken.Förslag till fortsatt forskning: Vi rekommenderar att studera och jÀmföra praxis, lag och rekommendationer.
VÀsentlighetsbedömningens pÄverkan av klientens branschtillhörighet
Bakgrund: Bristen pÄ riktlinjer för vÀsentlighetsbedömning lÀmnar ett stort utrymme för revisorns professionella omdöme i vÀsentlighetsbedömningen. Revisorn mÄste anvÀnda sitt professionella omdöme vid vÀsentlighetsbedömningen, speciellt med hÀnseende till klientens branschtillhörighet, vilket ger upphov till inkonsekventa vÀsentlighetsbedömningar.Syfte: Studiens syfte Àr att förklara hur revisorernas vÀsentlighetsbedömningar pÄverkas av klientens branschtillhörighet.Metod: Studien har ett positivitsikt synsÀtt och anvÀnder en kombinerad metod av bÄde kvalitativ och kvantitativ metodik. Studien utförde för- och efterintervjuer samt en enkÀtundersökning. Datan samlades in via SurveyMonkey och hanterades samt analyserades i statistikprogrammet SPSS.Resultat och slutsats: Revisorernas professionella omdöme som anvÀnds i vÀsentlighetsbedömningarna ger upphov till skillnader i vÀsentlighetsbedömningarna. Skillnaderna kan delvis förklaras av klientens branschtillhörighet eftersom det inte finns specifika riktlinjer för hur vÀsentlighetsbedömningarna ska utföras beroende pÄ klientens branschtillhörighet.
OmvÀrldens krav eller personliga mÄl : En studie av vad som driver revisorer att ta nÀsta steg
MÄnga skribenter har riktat hÄrd kritik mot revisionsbranschen under senare Är. Kritiken innefattar skilda omrÄden men mycket av den kan hÀrledas till revisionsbranschens incitamentsstruktur och detta aktualiserar frÄgan om vad som driver revisorer.Denna uppsats grundar sig i motivationsteori och syftar till att studera vad som driver revisorer. Vi studerar detta genom att undersöka varför de vÀljer att skaffa sig en professionell titel. Vi syftar Àven till att undersöka demografiska skillnader i Sverige för att se om revisorer i olika sammanhang skaffar sin titel av olika skÀl.Studien Àr en enkÀtundersökning som besvarats av cirka 30 procent av Sveriges auktoriserade eller examinerade godkÀnda revisorer. Vi ser att den viktigaste anledningen som revisorer anger för att skaffa sig en titel Àr praktiska skÀl.
FörvÀntningsgapet: En studie ur revisorernas perspektiv
Syftet med denna studie Àr att undersöka förvÀntningsgap ur revisorsperspektiv, faktorerbakom förvÀntningsgapet samt revisorernas hantering av detta. Vi undersöker ocksÄ om ettförvÀntningsgap existerar mellan revisionsbyrÄer och deras anstÀllda revisorer. För attuppfylla syftet genomförde vi en kvalitativ studie dÀr godkÀnda och auktoriserade revisorer pÄKPMG, PwC, Ernst & Young, Deloitte och Grand Thornton intervjuades.Arbetets teoretiska referensram omfattar grundlÀggande teorier om revisorsyrket ochrevisionen i helhet. DÀr presenteras teorier om: revision, revisors roller, revisorsansvarförvÀntningsgap och om lagstiftning som styr revisionen.FörvÀntningsgapet Àger rum nÀr bestÀllare av revision har en annan uppfattning Àn revisornom vad revisionen innebÀr, dess rÀckvidd, revisorsansvar och revisors roll. För att undvikaeller minimera förvÀntningsgapet Àr kommunikation ett viktigt instrument.
Revisor VS Redovisningskonsult : en studie av banktjÀnstemÀns syn pÄ revisorer och redovisningkonsulter avgörande faktor vid kreditbedömning
Mycket har förÀndrats de senaste Ären inom revisionsbranschen. Revisionsplikten har avskaffats för smÄ- och medelstora företag, vilket lett till stora omstÀllningar. Revisorerna Àr nu inte obligatoriska för dessa företag, vilket öppnar upp marknaden för redovisningskonsulter. Redovisningskonsulternas roll har blivit allt mer omfattande. Vissa kÀllor menar Àven att revisorns och redovisningskonsultens roller kommer nÀrma sig varandra mer och mer i framtiden.
Den orena revisionsberÀttelsen
Bakgrund: RevisionsberÀttelsen Àr den rapport som intressenter kan ta del av. Det Àr revisorns uttalande som har högt vÀrde dÄ det Àr revisorn som Àr informationsmedlare mellan parterna. Tolkningar som revisorn gör, Àr grund för andras beslut. Tidigare forskning visar att en revisionsberÀttelse inte signalerar tillrÀckligt om företagets fortsatta drift, samt att det var endast 20-27% som erhÄllit orena revisionsberÀttelser innan företagen inlett konkurs. De olika anmÀrkningarna i orena revisionsberÀttelsen har olika allvarlighetsgrader enligt andra studier.Syfte: Vi vill med denna studie undersöka om aktiebolagens sist erhÄllna orena revisionsberÀttelser, har ett statistiskt signifikant samband med aktiebolagens inledda konkurs under Äret 2010.Teori: De teorier som har anvÀnts i denna studie Àr agentteorin och intressentmodellen.
Hur tÀnker revisorn?
Kan en revisor vara oberoende? Spelar moral och etik nÄgon avgörande roll vid olika stÀllningstagande gentemot klienten? Dessa frÄgor förekommer ofta i diskussioner om revisorer och har blivit allt större efterhand som behoven av tillförlitlig information har ökat hos bland annat investerare. Trots att det varje Är upprÀttas mÄnga tillförlitliga Ärsredovisningar har ett antal skandaler i vÄr omvÀrld lett till att revisorernas oberoende har ifrÄgasatts. Mycket uppmÀrksamhet har riktats mot bÄde redovisningsprinciper och revision men ocksÄ bidragit till ett ifrÄgasÀttande av revisorns funktion som oberoende, opartisk, objektiv och trovÀrdig ?granskare?.VÄrt syfte med uppsatsen var att undersöka om det fanns nÄgon skillnad mellan hur revisorer pÄ ett antal revisionsbyrÄer hanterar oberoendefrÄgor samt om deras moral hade nÄgon avgörande betydelse vid olika stÀllningstagande.
ByrÄrotation : Kan det vara av vÀrde för svenska publika bolag att regelbundet byta revisionsbyrÄ?
Flera allvarliga skandaler har genom Ären skadat revisorsyrkets rykte och trovÀrdighet vilket har gett upphov till flertalet lagförslag och lagförÀndringar med syftet att öka revisorns oberoende och sÄledes revisionskvaliteten. I och med den pÄgÄende finanskrisen har EU framfört ett lagförslag som bland annat innefattar krav pÄ obligatorisk byrÄrotation för publika bolag.I denna studie analyseras eventuella kostnads- och kvalitetsförÀndringar för svenska publika bolag vid ett frivilligt byte av revisionsbyrÄ. I dagslÀget Àr det inte möjligt att studera effekterna av obligatorisk byrÄrotation i Sverige, men i denna studie anser vi att vissa effekter av ett frivilligt byte Àr överförbara till en kontext med obligatorisk byrÄrotation.Syftet med studien var att undersöka om bolag som bytt revisionsbyrÄ erhÄllit initiala rabatter pÄ revisionskostnaden och om revisionskvaliteten pÄverkades vid bytet.Resultaten visade att revisionskostnaden för publika bolag ökade Äret efter byrÄbytet. Tre Är efter bytet erhöll bolagen rabatter och fyra Är efter bytet hade revisionskostnaden ÄtergÄtt till normala nivÄer. Studien visade Àven att de bolag som anlitat en revisionsbyrÄ som tillhör ?The Big 4? fick betala mer i revisionskostnad Àn de som anlitat en ?mindre? byrÄ.