Sök:

Sökresultat:

949 Uppsatser om Revision - Sida 3 av 64

Revision : - framtidens tråkiga drömyrke?

Revision är ett yrke som präglats av sin trista image och Revisionsbyråerna har haft svårt att attrahera nyutexaminerade studenter. Denna bild gäller inte längre då många studenter utbildar sig till revisorer och redovisningsinriktningen är ett populärt val. Syftet med denna uppsats är att ta reda på vad ekonomistudenter anser om yrket Revision samt hur de stora Revisionsbyråerna kommunicerar med studenterna. Detta har vi tagit reda på med en enkätundersökning gjord bland studenter på ekonomlinjen, Stockholms Universitet, samt med intervjuer av respondenter från Revisionsbyråer och Svenska Revisionsakademin. Flera faktorer har i kombination med varandra påverkat yrkets image.

Kommunal revision i Sverige & Danmark - en jämförande studie av Landskrona och Hilleröd kommun

Vi avser att i denna uppsats jämföra Sveriges system för kommunal Revision med det motsvarande i Danmark avseende vad som granskas, vem som granskar, målgrupp samt ansvarsprövning. Vidare har vi som målsättning att diskutera eventuella förbättringar av dagens svenska system med utgångspunkt av vad som framkommit i studien.Vi har studerat vårt problemområde genom en kvalitativ undersökning baserad på en jämförande studie mellan två kommuner. Vi utgår från att undersöka teorin och hur regelverket fungerar för att sedan jämföra detta med en empirisk undersökning byggd på intervjuer. En förtroendevald kan idag ha ett flertal roller och detta är något som bör förändras, då en oberoende position borde stärka tillförlitligheten i Revisionen. Vi fann dock att det stora problemet inte är att det finns en Revision med politiska representanter, då de sakkunniga har ett stort inflytande, utan problemet ligger i ansvarsprövningen.

Vilka konsekvenser upplever företag av bortvalet av revision? : En kvantitativ studie beträffande företags upplevelser av bortvalet av revision

Den 1a november 2010 togs Revisionsplikten bort för små aktiebolag i Sverige. Sverige var det näst sista landet i EU att ta bort Revisionsplikten för företag. Detta är något som EU gjort möjligt och gränserna för borttagande av Revisionsplikt är betydligt högre än de vi har i Sverige idag. Huruvida borttagandet av Revisionsplikten är bra eller inte är omdiskuterat och många studier undersöker varför företag som inte omfattas av Revisionsplikten ändå väljer att behålla Revision. I denna studie forskas det därför om vad det kan finnas för möjliga konsekvenser av att välja bort Revision, då det ska finnas så många fördelar av att ha kvar den. Detta är en kvantitativ studie som med ett deduktivt angreppssätt tar sig an uppgiften att undersöka frågeställningen ?Vilka konsekvenser upplever små aktiebolag som inte längre har Revision?? och har som syfte att undersöka vilka konsekvenser företag upplever som valt att inte ha Revision.

Skogens verkliga värde - och dess påverkan på koncernens resultat

Studiens syfte är att förklara hur småföretagaren uppfattar nyttan med Revision och Revisionsnära tjänster. Vidare syftar studien till att förklara hur relationen med den revisor småföretagaren har idag påverkar framtida beslut om att behålla Revisionen när Revisionsplikten slopas. Studien bygger på tidigare forskning över nyttan med Revision i småföretag. Samt behov ? och relationsattribut som påverkar valet av fortsatt Revision. I studien används en kvantitativ metod med en hypotetisk-deduktiv ansats, där empirin insamlats via en enkätundersökning till 180 små ägarledda aktiebolag inom Östersunds Kommun.

Kommunikationens påverkan på kommunal revision och dess effektivitet - En fallstudie av Simrishamns kommun

Vårt syftet är att beskriva och analysera kommunikationen mellan revisorer och de granskade, det vill säga politiker i nämnder och förvaltningschefer, samt ange vad dessa parter bör tänka på för att deras kommunikation skall ge upphov till en effektiv Revision. Vår intensiva studie har genomförts genom en fallstudie av Simrishamns kommun och vår undersökningsansats är deduktiv. Insamling av data har skett genom kvalitativa intervjuer som har utförts med hjälp av en i förväg utarbetad intervjuguide. Vi har i den teoretiska referensramen utgått från en sammanfattande modell. Kommunikationsprocessen ses där som ett övergripande teoretiskt verktyg för att analysera kommunikation och kommunikationssvårigheter.

Betydande faktorer vid valet av revision : En studie om vilken nytta mindre aktiebolag uppfattar att revisionen ger efter revisionspliktens avskaffande

SammanfattningMed bakgrund av attRevisionsplikten avskaffats för mindre aktiebolag är det aktuellt att undersökavilken nytta mindre aktiebolag ser med Revision och vilka faktorer som ärbetydelsefulla vid valet av Revision. Tidigare studier har främst varit riktademot större företag än de som nu undantagits ifrån Revisionsplikt varför detsaknas studier angående mindre aktiebolags inställning till Revision.Vår problemformulering lyder: ?Vilkafaktorer påverkar mindre aktiebolag att frivilligt välja Revision??En kvantitativ forskningsstrategi har valts i studien.Utifrån ett deduktivt angreppssätt har en enkätundersökning genomförts pertelefon. Vår kunskapssyn är positivistisk där vi utgår ifrån att befintligateorier skulle kunna förklara valet av Revision. Urvalet består av mindreaktiebolag i Umeå, Västerås och Östersund som faller under gränsvärdena förRevisionsplikt.Den teoretiska referensramen består främst av teorier sombehandlar agentförhållanden, behovet av kontroll och informationsasymmetri.Exempelvis agent- och intressentteorin.

Allmänhetens förtroende för revision -En studie av invånare i Göteborgs kommun

Bakgrund och problem: Allmänhetens förtroende för Revision är en viktig faktor för såvälaktiemarknadens effektivitet som samhällets fortlevnad. Detta stärks bland annat av att en storandel av den svenska allmänheten direkt eller indirekt är ägare av svenska aktier eller fonder.Ett antal vetenskapliga studier samt icke-vetenskapliga utredningar presenteras som antyderatt vissa faktorer är väsentliga för förtroende för bland annat Revision och revisorer.Syfte: Uppsatsens syfte är att undersöka om allmänheten har förtroende för Revision samt hurett antal på förhand utvalda faktorer påverkar detta eventuella förtroende.Avgränsningar: Studien avgränsas till förtroende för Revision av publika bolag i Sverige.Vidare är också offentliga bolag bortvalda i studien, då dessa strukturellt skiljer sig avsevärtfrån övriga bolag. Specifika redovisningsskandaler kommer inte att studeras. Den empiriskastudien har vidare avgränsats till allmänheten i Göteborgs kommun.Metod: En enkätundersökning riktad till invånare i Göteborgs kommun har genomförts vilketresulterat i svar från 137 respondenter. Det empiriska materialet har analyserats såväldeskriptivt som i anslutning till teori om förtroende för Revision.Resultat och slutsatser: Endast en tiondel av invånarna i Göteborgs kommun har stortförtroende för Revision och hela tre av fyra respondenter har varken stort eller litet förtroendeför Revision.

Upplevd nytta av revision i mindre bolag : Skillnader mellan kund och revisor

Syfte: Uppsatsen har till syfte att undersöka huruvida skillnader föreligger mellan den av granskade företag upplevda nyttan av Revision och Revisionsbyråernas åsikt om vad de tillför företag. Frågeställningen blir således vad företagen känner att de får ut av Revision, kontra vad Revisionsbyråerna känner att de tillför och om det finns en skillnad.Metod: En huvudsakligt kvalitativ studie har genomförts med intervjuer. Representanter från tre stora Revisionsbyråer har intervjuats om sina åsikter, fyra mindre bolag har också tillfrågats.Teori: Materialet som insamlades under intervjuerna har analyserats utifrån främst förväntningsteori.Empiri: Materialet presenteras uppdelat på respondent och ämnesområde.Slutsats: Den mest framträdande gemensamma nämnaren för nyttan av Revision visar sig vara rådgivningen gällande skatte- och momsfrågor. Trots Revisionsbyråernas framhållande av bredden på de tjänster de kan erbjuda och allt de kan hjälpa företagen med i dess dagliga verksamhet finner vi att de mindre bolagen vi har intervjuat mest är intresserade av rådgivningsdelen. För de mindre bolag som har stora externa intressenter, exempelvis statliga uppdragsgivare och finansiärer, var den påskrivna Revisionsberättelsen även värdefull.Att Revision är nödvändigt var de mindre bolagen ense om, dock upplevdes den vara alltför dyr.

Avskaffandet av revisionsplikten ? Varför väljer små nystartade aktiebolag att ha en frivillig revision?

Den 1 november 2010 trädde en ny lag i kraft och Revisionsplikten för de små företagen avskaffades. För att företag skall kunna undvika revisorplikten måste de uppfylla två av dessa tre krav:? Högst tre anställda.? En balansomslutning på högst 1,5 miljoner kronor.? En nettoomsättning på högst 3 miljoner kronor.Avskaffandet av Revisionsplikten berörde mer än 300 000 registrerade aktiebolag i Sverige. Av de nystartade bolagen väljer 76 procent att inte ha någon revisor men ser man till antalet aktiebolag totalt, nystartade och befintliga, är det endast 15 procent som slopar revisorn. Om man endast ser till de bolag som fanns innan reformen har 90 procent av bolagen valt att ha kvar sin revisor.Studiens problemformulering lyder enligt följande: Varför väljer små nystartade aktiebolag att ha en frivillig Revision?Syftet med denna studie är att få en förståelse och beskriva små nystartade aktiebolags skäl till att välja en frivillig Revision och på så sätt låta sig bli frivilligt granskad.

Revision : varför det efterfrågas av små aktiebolag

Aktiebolagslagen anger att aktiebolag i Sverige ska ha en eller flera revisorer. Revisorernas ansvar är att undersöka och rapportera om bolagets räkenskaper och förvaltningen av bolaget. Med tiden har reglerna ökat och till följd av detta har revisorerna fått allt mer ansvar. Detta har i sin tur lett till att klienternas förväntningar har ökat och skilda meningar om vad revisorns ansvar är har uppstått. Som ett resultat av dessa meningsskiljaktigheter uppstår ett förväntningsgap mellan revisor och klient..

Värdet av att behålla revisionen : En kvalitativ studie gällande bakomliggande faktorer till varför små företag väljer att behålla revisionen

Revisionsplikten avskaffades i Sverige den 31 oktober 2010 där cirka 250 000 företag berördes. Bakgrunden till avskaffandet är bland annat att företag ska besluta om Revision är en nödvändighet eller inte.Syftet med denna studie är att analysera bakomliggande faktorer till varför små företag har valt att behålla Revisionen trots avskaffandet samt revisorns roll inom dessa företag. Utifrån studiens primärdata framkom det att företagen belyste olika faktorer till upprätthållandet av Revision, vilket har presenterats som interna respektive externa faktorer samt som revisorns roll inom dessa företag genom att undersöka dennes arbetsuppgifter. Vidare analyserades detta tillsammans med tidigare forskning kring ämnet samt de teoretiska resonemang som vi har presenterat. Dessa avser Revision som försäkran, förbättring, försäkring, komfort respektive legitimering. .

Sverige antar EU:s maximala gränsvärden: Vad händer med revisionen? : En kvantitativ studie om svenska små och medelstora företags efterfrågan på revision

Revisionsplikten för de allra minsta företagen i Sverige avskaffades 2010. De gränsvärden för omsättning, balansomslutning och antal anställda som valdes för frivillig Revision är emellertid mycket lägre än de maximala som tillåts av EU:s direktiv. Efter undantagen infördes gick det knappt tre år innan regeringen uttalade sig om vad som ska hända härnäst med Revisionsplikten, alltså om trösklarna ska höjas eller inte. I slutet av augusti år 2013 meddelade regeringen att en ny utredning är beställd, den ska utvärdera den slopade Revisionsplikten samt undersöka om ytterligare lättnader kan göras. Utredningen ska inledas 2015.Den här studien uppdaterar kunskapen kring inställningen till Revision.

Småföretagens inställning till revisionsplikt och faktorer som påverkar den

Justitiedepartementet har lagt fram en promemoria i vilken ett förslag om utökat byråjäv tas upp. Om förslaget går igenom innebär det att de, i småföretag, vanliga kombiuppdragen förbjuds. Många småföretag skulle därmed behöva anlita ytterligare en Revisionsbyrå med ökade kostnader som följd. För att underlätta för småföretagen har det föreslagits att Revisionsplikten för dessa ska slopas. Syftet med uppsatsen är att kartlägga ett antal småföretagares inställning till Revisionsplikt vid ett eventuellt förbud mot kombiuppdrag.

Relationsplikt för revisorer - En studie om relationsmarknadsföring av revision

Regeringens delbetänkande Avskaffande av Revisionsplikten för små företag bedömer att Revisionsbyråernas marknadsföring får en mer betydelsefull roll efter avskaffandet. Marknadsföring har potential att attrahera bolag till köp av frivillig Revision. Tidigare forskning har kommit fram till att om Revisionsbyråerna blir bättre på att kommunicera den konkreta kundnyttan, kan det skapa ett intresse för frivillig Revision. Den här studiens syfte är att få en djupare förståelse för om relationer och relationsbyggande åtgärder används av Revisionsbyråer för att sälja Revision och vilken betydelse har Revisionspliktens avskaffande i sammanhanget. Studiens forskningsfråga är således Använder Revisionsbolag relationer och relationsbyggande åtgärder för att sälja tjänsten Revision? Vi kan efter studien konstatera att Revisionsbyråer använder relationer och relationsbyggande åtgärder.

Intressekonflikter mellan revisions- och konsultuppdrag vid revision av internkontroll

Under den senare hälften av 1900-talet började Revisionsbyråer skapa andra affärskontakter med sina kunder som inte alltid begränsade sig till Revision, såsom konsultation. Flera studier har visat på att uppfattningen av revisorn som oberoende part påverkas negativt när revisorn utför konsulttjänster utöver Revisionsuppdragen och att det även ger upphov till konflikter. Trots att revisorn som oberoende part påverkas negativt finns det påtryckningar från Revisionsbyråerna att tillhandahålla dessa tjänster för att öka försäljningen. Syftet med uppsatsen var att undersöka samt beskriva revisorers arbete med att förebygga alternativt reducera intressekonflikter. Författarna valde att fokusera på Revision av interna kontroller som är utförda av konsulter inom samma Revisionsbyrå.

<- Föregående sida 3 Nästa sida ->