Sök:

Sökresultat:

2510 Uppsatser om Praktiska övningar i kemi - Sida 1 av 168

Ta fram kemisten inom dig : Ett arbetsmaterial till förskolan

Under min utbildning har jag fÄtt upp ögonen för Àmnet kemi och pÄ sÄ sÀtt uppmÀrksammat att det inte bedrivs sÄ mycket kemi i dagens förskolor. Det experimeneras en del i förskolan men man benÀmner det inte med ordet kemi. Det har via TIMSS rapporterats att intresset för kemi minskar stadigt. UtifrÄn dessa reflektioner har jag skapat ett arbetsmaterial inom kemi för förskolan. Materialet har anvÀnts och sedan utvÀrderats av förskollÀrare via enkÀter..

Att arbeta kinestetiskt med kemi och fysik i grundskolan : Rörelseaktivitetens betydelse för elevers inlÀrning

Genom detta arbete har vi utvecklat ett metodhÀfte med en tillhörande lÀrarhandledning. HÀftet bestÄr av sÄng- och rörelseövningar som trÀnar begrepp inom kemi och fysik, eftersom vi har mÀrkt att Àmnena kemi och fysik kan upplevas som svÄra och dÀrför behöver göras mer lustfyllda och lÀttillgÀngliga. Arbetet grundar sig pÄ den kinestetiska inlÀrningsstilen och intelligensen. Meningen Àr att övningarna ska tillgodogöra den kinestetiska inlÀrningsstilen men Àven tilltala elever med andra inlÀrningsstilar. Genom anpassning kan vÄra övningar anvÀndas i alla Ärskurser.

Kemi i förskolan : nÄgra pedagogers uppfattningar om kemi i förskolan

 Syftet med mitt examensarbete var att ta reda pÄ kemins roll i förskolan. Jag valde dÄ att genomföra undersökningen med hjÀlp av intervjuer med pedagoger i olika förskolor. HÀlften av de tillfrÄgade pedagogerna ansÄg att de arbetade med kemi i förskolan. Elva av tolv pedagoger ansÄg att kemi i förskolan gav fördelar. Det upptÀckande arbetssÀttet som uppstÄr ger barnen lust att undersöka och de vÄgar sig pÄ problemlösningar.

Stora idéer för undervisning av organisk kemi

Elever i gymnasieskolan visar svÄrigheter att skapa sig Àkta förstÄelse för Àmnet kemi. Detta kan bero pÄ en omfattande mÀngd material men ocksÄ att kemiÀmnet traditionellt Àr uppdelat i separata kategorier. Elever uppvisar inte förmÄga att se helheten och kopplingen mellan dessa delar. Arbetet diskuterar möjligheten för ÀmneslÀraren att utgÄ frÄn sÄ kallade ?stora idéer? och sedan avancera innehÄllet enligt en bestÀmd ordning. Detta kan vara ett sÀtt att skapa helhetsbild, bÀttre överblick och dÀrigenom djupare förstÄelse av kemin som Àmne. Genom lÀrarintervjuer undersöks olika lÀrares syn pÄ organisk kemi i undervisningen och om specifika moment finns inom kursen kemi 1 dÀr fler exempel pÄ den organiska kemins grunder kan introduceras för gymnasieelever. Stora idéer som sammanfattar gymnasiekemins grundkurs (kemi1) samt organisk kemi (del av kemi 2) presenteras i arbetet.

Olika aspekter pÄ elevers förhÄllningssÀtt gentemot Àmnet
kemi: en studie om elevers tankar om vad som Àr kemi och vad
det Àr bra till

Syftet med undersökningen var att se vilka förhÄllande elever i skolÄr 6 & 9 har till skolÀmnet kemi. Vi anvÀnde oss av enkÀter för att genomföra vÄr studie, för att vi ansÄg att det var mest lÀmpligt för vÄrt syfte. Vi gjorde en totalundersökning pÄ tre skolor i PiteÄ kommun, dÀr alla elever i skolÄr 6 & 9 ingick. Vi fann att elever Àr positiva till att lÀra sig kemi innan de börjar skolÄr 7 men avtar kraftigt efter det. Orsaker till det Àr bland annat svÄrförstÄdd litteratur, pÄverkan utifrÄn, lÀrarens oförmÄga till lyhördhet gentemot eleverna samt olÀmpligt sprÄkbruk.

VÄga arbeta med fysik och kemi i förskolan : - Ett handledarhÀfte med enkla experiment

Sammanfattning: Syftet med detta arbete Àr att skapa ett lÀttillgÀngligt material i fysik och kemi, och dÀrigenom fÄ fler pedagoger att arbeta med dessa Àmnen i förskolan. Ett handledarhÀfte med enkla experiment skapades och utvÀrderades pÄ tvÄ förskolor. Pedagogerna arbetade med detta hÀfte i tvÄ veckor, för att sedan utvÀrdera det via en enkÀt. Resultatet visade sig positivt, de tyckte att det varit roligt att arbeta med fysik och kemi med barnen. HÀftet var lÀttförstÄligt och man anvÀnde sig av material som normalt finns pÄ en förskola.

Kemi - ett svÄrt Àmne? En Àmnesdidaktisk undersökning av den i Sveriges grundskolor mest anvÀnda kemilÀroboken Kemi Lpo TEFY

Arbetets syfte var att undersöka om grundskolekemiboken Kemi Lpo TEFY Àr "en bra kemilÀrobok" enligt 6 krav som jag som kemist stÀllde pÄ "en bra kemilÀrobok". Kraven omfattade översiktlig, strukturerad, logisk, precis, lÀttförstÄelig och begriplig, tydlig, förklarande, samband förmedlande och sakligt korrekt framstÀllning av kemin, samband till elevernas vÀrld och till aktuella globala problem, experimentens frihetsgrader och jÀmstÀlldhetsprincipen mellan könen. Anledning till undersökningen var det dÄliga resultatet i Àmnet kemi i den Nationella UtvÀrderingen av grundskolan 2003 och undersökningsmetod en vÀrderande textanalys i samband med en enkÀt med högstadieelever. Resultatet Àr att jag anser att Kemi Lpo TEFY inte Àr "en bra kemilÀrobok" enligt mina krav och att den borde omarbetas grundligt. Elever som lÀser boken mÄste enligt min Äsikt uppfatta kemi som ett svÄrt Àmne..

Laborationers inverkan pÄ  elevers intresse för kemi : En studie om laborationer i kemi kan bidra till elevernas intresse och förstÄelse för kemi

AbstractSyftet med den hÀr uppsatsen Àr, att ta reda pÄ vilken betydelse elevernas laborationer under grund skolan senare Är har, och om laborationer i kemi bidrar till utvecklingen av förstÄelsen av kemi. Vidare vill jag undersöka, om eleverna tycker att laborationerna Àr lÀrorika och förstÄr syftet med dem.Undersökningen utfördes som en kvantitativ enkÀtundersökning med tre klasser i Ärskurs nio i grundskolan. Grundskolan delar lokaler med gymnasieskolan, vilket bidrar till samordningsmöjligheter, samt att laborationssalar, och material Àr bra. Resultatet visar, att eleverna har likartade Äsikter om laborationernas betydelse för förstÄelsen av kemi. Undersökningen visar ocksÄ, att eleverna tycker om laborationerna och tycker att de Àr lÀrorika, samt att laborationerna bidrar till förstÄelsen av kemins teori.

Elevers svÄrigheter med ekvationer och formler i kemi och fysik

I detta examensarbete har nio gymnasieelever undersökts i Ärskurs tre pÄ Teknik (TE) och Naturvetenskapliga (NV) programmet för att se om de i samband med studier i fysik och kemi har svÄrigheter med ekvationer och formler. Under vÄra praktikperioder har vi uppmÀrksammat att mÄnga elever som lÀser fysik och kemi har problem med att göra om formler som anvÀnds inom detta omrÄde. Syftet Àr att se om det finns svÄrigheter att göra om formler i fysik och kemi och i sÄ fall om det beror det pÄ dÄliga algebraiska kunskaper. Ett test genomfördes och dÀrefter intervjuades eleverna om deras uppfattningar om ekvationer, formler och variabler. Resultatet av vÄr studie visar att endast 2 av 9 elever klarade att lösa ut en variabel frÄn en av formlerna i testet.

Strategier i kemiundervisningen : Hur fÄr man elever motiverade och intresserade för kemi?

Detta arbete syftar till att studera hur man i gymnsaiekursernas kemiundervisning fÄr eleverna motiverade och intresserade för kemi. Dels huruvida kemilÀrarnas strategier skiljer sig Ät beroende pÄ om de i sin lÀrarexamen har kemi som huvudÀmne eller ej. Dels om det finns nÄgot samband mellan de strategier lÀrarna vÀljer att anvÀnda och hur lÄng erfarenhet de har av att undervisa i kemi. För att svara mot syftet gjorde jag en litteraturstudie som sedan legat till grund för utformandet av en enkÀt. EnkÀten anvÀndes i den undersökning jag genomfört bland gymnasielÀrare som undervisar i kemi.

Kemi och fysik i förskolan - att uppleva med alla sinnen

Syftet med detta examensarbete har varit att framstÀlla ett material bestÄende av handledningar för att arbeta med de naturvetenskapliga Àmnena kemi och fysik i förskolan. Denna handledning har skapats gemensamt med min studiekamrat och har utgÄngspunkt i de 7 sinnena. Handledningen, som vi valt att kalla UpptÀck kemi och fysik genom de 7 sinnena ? en handledning för förskolan, bestÄr av enkla övningar och experiment och Àr tÀnkt att fungera som ett komplement till det naturvetenskapliga arbetet i förskolan. Materialet har delats ut till tvÄ förskolor dÀr pedagogerna fÄtt studera handledningen för att sedan genom intervjuer besvara frÄgor kring dess anvÀndningsomrÄde.

Kan Àmnet kemi bli lÀttare att förstÄ genom ett laborativt
arbetssÀtt?

Syftet med detta arbete Àr att undersöka om ett laborativt arbetssÀtt kan fÄ eleverna att uppleva att kemi Àr lÀttare att förstÄ. Arbetet har genomförts i en klass i Är 8 i Kiruna kommun. Material som jag anvÀnt mig av för att mÀta den hÀr undersökningen har varit laborationsrapporter, enkÀter och observationer. Min undersökning visar att eleverna upplever att det Àr lÀttare att förstÄ Àmnet kemi genom laborativt arbete..

Enkla och positiva inslag i kemiundervisningen i grundskolans tidigare Ă„r

SamhÀllets behov av naturvetenskapliga problemlösningar nÀr de rör kemin ökar mer och mer, men ungdomars kunskaper och intresse för kemi har minskat det sista decenniet. Den kemididaktiska forskningen pekar ofta pÄ brister och Àven om lÀrarens praktik har en avgörande betydelse för elevernas lÀrande Àr det vÀldigt lite av lÀrarens praktiska undervisnings metoder som kommer till tals. Syftet med denna studie Àr att sammanstÀlla och lyfta fram det positiva i det praktiska arbetssÀttet som nÄgra yrkesverksamma lÀrare anvÀnder sig av för att uppfylla nÄgot eller delar av kursmÄlen i kemi för Ärskurs 5. Resultatet kan förhoppningsvis anvÀndas för att fÄ fler lÀrare att vÄga undervisa i kemi i grundskolans tidigare Är. Studien genomfördes genom djupintervjuer.Genom att vÀlja en flexibel undervisning dÀr elevernas intresse och förmÄga var i fokus kunde lÀrarna genomföra en undervisning som bidrog till att delar av de beskrivna mÄlen skulle kunna uppfyllas.

Kemi i dagens skola, tid för laborationer?

Syftet med detta arbete Ă€r ta fram ett intressant laborativt material för högstadiet i Ă€mnet kemi, samt att undersöka om detta material Ă€ger möjligheten att öka elevens intresse för nĂ€mnda Ă€mne. Även en undersökning gĂ€llande skillnader mellan Sverige och Finland inom detta omrĂ„de genomfördes.Det framtagna materialet har provats pĂ„ en elevgrupp och vĂ€rdet pĂ„ de deltagande elevernas uppfattning och intresse har faststĂ€llts med hjĂ€lp av tvĂ„ enkĂ€tundersökningar, en före presentationen av det utarbetade materialet och en efter.Resultatet av enkĂ€tundersökningen visar att laborationsmaterialet mottogs positivt och elevernas intresse för kemi ökat. JĂ€mförelsen av resultat frĂ„n Sverige och Finland visade att motivationen och intresset hos de finska eleverna Ă€r högre Ă€n hos de svenska. Andelen grundskoleelever som önskar söka gymnasieutbildningar dĂ€r kemi ingĂ„r visar sig vara markant lĂ€gre i Sverige. Orsak till detta kan finnas i skillnader i lĂ€rartĂ€thet och klasstorlek..

Kemiundervisning : hur förberedda eleverna frÄn grundskolan anser sig vara att möta gymnasieskolans kemiundervisning pÄ det naturvetenskapliga programmet?

Det Àr en stor förÀndring för varje elev att lÀmna grundskolan och gÄvidare till gymnasieskolan. Det stÀlls stora krav pÄ att eleverna mÄstevÀlja rÀtt redan frÄn början. Detta innebÀr att elevernas förkunskaper Àrmycket viktiga dels för att fÄ en bra start i utbildningen dels för attgenomföra sin gymnasieutbildning med en god mÄluppfyllelse.I denna undersökning kommer elever som gÄr sitt första Är pÄ detnaturvetenskapliga programmet att fÄ svara pÄ frÄgor om förkunskapernai kemi var tillrÀckliga frÄn grundskolan och hur starten pÄ gymnasieutbildningenupplevdes.Kursplanen i kemi för grundskolans Är 7-9 samt kursplanen för kemi A pÄgymnasieskolan ska analyseras utifrÄn hur kunskapsmÄlen i de olikaskolformerna möts nÀr eleverna byter skolform.Respondenterna i denna undersökning fick svara pÄ andelen lÀrarleddundervisning, svÄrighetsgraden i kemi pÄ gymnasiet samt om derasslutbetyg frÄn grundskolan mötte gymnasieskolans krav pÄ kunskap..

1 NĂ€sta sida ->