Sök:

Sökresultat:

3415 Uppsatser om Planering och schemaläggning - Sida 29 av 228

MÀnniskors aktiviteter i det offentliga rummet : vilken betydelse har tiden pÄ dygnet?

Det hÀr kandidatarbetet utgörs av en fallstudie med tvÄ exempel pÄ offentliga rum i Göteborg, Götaplatsen och Kungsportsplatsen. DÀr har mÀnniskors aktiviteter observerats genom dold, delvis deltagande observation under olika tillfÀllen pÄ dygnet. Uppsatsen undersöker förhÄllandet mellan det offentliga rummets fysiska utformning, tiden pÄ dygnet och mÀnniskors aktiviteter. Syftet Àr att skapa större förstÄelse för hur mÀnniskor pÄverkas i det offentliga rummet och vilken betydelse tid har för planering. Det som setts och hörts under observationerna har beskrivits i fÀltanteckningar.

TillfÀlligt sammanstatt och samtidigt interoperabelt och robust : Ledningssystemets dilemma

LedningssystemomrÄdet genomgÄr stora förÀndringar med anledning av Försvarsmaktens strategiska inriktning att skapa flexibla, tillgÀngliga och stÄende krigsförband. Inriktningen innebÀr en utmaning inom ledningssystemomrÄdet dÄ den medför ett tydligare krav Àn tidigare pÄ att ledningsmateriel, teknik och personal Àr stÀndigt uppfyllda i samtliga krigsförband.ModulÀra enheter och förband som pÄ ett flexibelt sÀtt skall kunna sÀttas samman till stridsgrupper skapar vid varje tillfÀlle ett behov av att designa operationen med dess ledningssystem. Ett ledningsstödsystem vars övergripande syfte Àr att stödja chefers utövande av ledning, det vill sÀga att tillgodose ledningsbehoven. Denna studie analyserar hur Försvarsmaktens strategiska inriktning pÄverkar ledningssystem- och ledningsstödsystemomrÄdet, vid en insats med tillfÀlligt sammansatta förband pÄ operativ och högre taktisk nivÄ.Syftet med studien Àr att analysera vilka faktorer som Àr centrala för effektiv ledning vid en gemensam operation.Studien menar att de centrala faktorerna vid ledning av en gemensam operation hÀrrör sig till analys av: aktuell verksamhet och dess specifika behov, operationskonst och taktik, vald organisations behov och sammansÀttning. Analysen resulterar i specifika ledningsbehov och metodanpassningar.

Hur upplever sjuksköterskan inom primÀrvÄrden det alkoholpreventiva samtalet? En pilotstudie

Introduktion: Sjuksköterskan ska arbeta preventivt för att förbÀttra folkhÀlsan genom att hjÀlpa och stödja patienten att göra hÀlsosamma val. En riskfaktor utgörs av förhöjd alkoholkonsumtion och hÀr kan det preventiva alkoholsamtalet Àga rum. Syfte: Att undersöka hur sjuksköterskan inom primÀrvÄrden upplever det alkoholpreventiva samtalet Metod: En intervjustudie om fem informanter dÀr analysen utgörs kvalitativ innehÄllsanalys. Resultat: Sjuksköterskan visar olika strategier att nÀrma sig patienten i samtalet. Hon anpassar sig till rÄdande situation utifrÄn den diagnos patienten sökt för.

Boendeformer och segregation : En undersökning om relationen mellan politiska ambitioner, planering och forskning

BoendesegregationsfrÄgan har under de senaste Ären fÄtt en allt större uppmÀrksamhet. Den negativa samhÀllsutvecklingen i samband med koncentrationen av fattiga invÄnare och minoritetsgrupper i vissa bostadsomrÄden vÀckte Àven intresset för grannskapseffekter. NÀr effekterna blir negativa för de boende blir det genast befogat att finna lösningar för att ÄtgÀrda problemen. Det har under Ärens gÄng dÀrför riktats satsningar mot de utsatta omrÄdena för att motverka boendesegregationen och dess effekter, en typ av satsning som senare fÄtt motstÄ mycket kritik. Idag rÄder det en allmÀn samsyn bland politiker, beslutsfattare och planerare om att boendesegregationsproblematiken kan ÄtgÀrdas om de socialt utsatta omrÄdena blir mer socialt blandade.

Utformning av ett testsystem för Rodan displayer

Testning av produkter blir mer och mer viktigt. Detta frÀmst för att testning betalar sig sjÀlv i lÀngden dÄ man slipper onödiga fel och reklamtioner som medför höga kostnader för företaget. VÄr roll i detta projekt som kallas Rodan, Àr att ordna med den elektronik som Àr en förutsÀttning för testningen av en display. Det omfattar planering, organisering och uppkoppling av elsystemet..

Effektiva flöden pÄ byggarbetsplatsen ? Planering och styrning av produktions-, material- och informationsflöden: En fallstudie vid NÄiden Bygg AB

En organisation som vill reducera sina kostnader pÄ lÄng sikt mÄste utveckla sina arbetssÀtt sÄ att samma produkt kan skapas med fÀrre resurser. Ett effektivare logistikflöde bidrar till reducerade kostnader och ökad lönsamhet för byggföretaget. Med flertalet interna och externa aktörer inblandade rÀcker det inte att byggentreprenören Àr individuellt effektiv, utan ocksÄ effektiv tillsammans med övriga aktörer i försörjningskedjan. DÀrav krÀvs det för ett effektivt logistikflöde, fokus pÄ bÄde produktions- och materialflödet sÄvÀl som det tillhörande informationsflödet. Denna studie syftar dÀrför till att ur ett ledningsperspektiv identifiera och beskriva problem kopplade till produktions-, material- och informationsflödet vid en byggarbetsplats, samt att identifiera ÄtgÀrder för att effektivisera dessa flöden.En fallstudie bestÄende av intervjuer och observationer genomfördes pÄ NÄiden Bygg AB:s byggarbetsplats i GÀddvik, dÀr produktions-, material- och informationsflödet studerades.

Planeringens möjligheter - hur tÀnker planerare i Göteborg om möjligheterna att pÄverka segregationen i staden genom fysisk planering?

Göteborg Àr en av Europas mest segregerade stÀder (Andersson m.fl. 2009, s. 7); inkomstsvaga, ofta utlandsfödda bor i hyresrÀtter i förortsstadsdelar medan de ekonomiskt starka har sina egnahemsomrÄden eller bor i innerstaden. I jÀmförelse med andra liknande stÀder i Europa Àr Göteborg starkt segregerat. Mer Àn hÀlften av regionens bostadsomrÄden bestÄr till 90 procent av bara en upplÄtelseform, de flesta av dem Àr egnahemsomrÄden, vilket placerar Göteborg i en sÀrstÀllning.

VibbUp

Detta arbete kommer att behandla olika typer av fel och störningar som pÄverkar ettbyggprojekt. Byggprocessen i sig involverar mÄnga aktörer som mÄste samarbeta för att nÄuppsatta mÄl och dÀrmed hÄlla sluttiden. FrÄn det att byggherren har tagit ett beslut att startaett byggprojekt till att byggprojektet nÄtt sin slutliga fas stÀlls det krav pÄ alla aktörer. Ibyggprojektets tre olika skeden ? program, projektering och produktion ? uppstÄr olika typerav fel och störningar som pÄverkar byggprojektet negativt.

Samling i förskolan : barns delaktighet och inflytande

I denna uppsats Àr syftet att undersöka i vilken utstrÀckning pedagogerna ger barnen möjlighet att i en förskola vara delaktiga under samlingarna. Den metod som anvÀndes under studien var observationer. Det studieobjekt som observerades var interaktionen mellan pedagoger och barn i samlingarna.Analysen av den insamlade empirin görs utifrÄn ett sociokulturellt perspektiv samt Shiers modell och barns perspektiv. Shiers modell Àr en modell som kan anvÀndas i alla verksamheter dÀr man arbetar med barn. Modellen utgÄr frÄn fem nivÄer dÀr man kan kontrollera i vilken grad barnen Àr delaktiga i den tillvaro dÀr de befinner sig.Studiens resultat presenterar hur pedagogerna ger barnen möjlighet att vara delaktiga inom ramarna för sin planering.

Vad brÄkar de om? En konfliktanalys av planeringen av Nya Slussen.

Detta arbete syftar till att fÄ förstÄelse för den konflikt som uppstÄtt i samband med planeringen av Nya Slussen. Den syftar ocksÄ till att mer generellt kunna sÀga nÄgot om konflikter i samband med planeringsprocesser. Arbetet börjar med en introduktion till fysisk planering som verksamhetsomrÄde med syftet att sÀtta in den vidare studien i en kontext. Eftersom den senare teoretiska delen förklarar teorier om generella konflikter ansÄg denna del vara nödvÀndig för att fÄ en djupare förstÄelse för resultatet av den senare dokumentstudien. Introduktionen till fysisk planering tar upp information, teorier och begrepp som förklarar fysisk planerings som verksamhetsomrÄde och behandlar Àmnen sÄ som planprocessen, allmÀnna och enskilda intressen, planeringspolitik, aktörerna och deras attityder gentemot varandra och planeringsteori och demokratimodeller.

Deltagande i planering och byggande ? brukarplanering och sjÀlvbyggeri

Idag Àr hemmet mycket mer Àn bara en plats att bo pÄ. Det Àr ocksÄ en plats dÀr vi kan visa upp vilka vi Àr eller vill vara. DÀr kan vi skapa det som för oss upplevs som individuellt. Det finns en rad tv-program och tidningar som understryker detta. Bostadens olika attribut kan Àven en skapa samhörighet mellan likasinnade.

Möjligheter för anvÀndning av rullarmering i balkbroar sett ur ett tids- och kostnadsperspektiv

I detta examensarbete studeras rullarmering i en brokonstruktion med avseende pÄ effektivisering av byggprocessen. MÄlet Àr att ersÀtta traditionell armering med rullarmering i en studerad bro för att kunna avgöra ekonomiska och tidsmÀssiga fördelar. Armeringen kommer att granskas i projekterings- och konstruktionsfasen för att finna eventuella hinder. UtifrÄn dessa hinder skall förslag pÄ lösningar sammanstÀllas för att bidra till en projektering som effektiviserar rullarmeringsmomentet i konstruktionen. Slutligen kommer en jÀmförelse sammanstÀllas dÀr rullarmeringskonstruktionen stÀlls emot grundkonstruktionen ur ett tidsperspektiv samt ur ett ekonomiskt perspektiv.Resultaten frÄn granskningen visar pÄ minskade tider och kostnader inom konstruktionens armeringsmoment, vilket Àven sÀnker totalresultatet.

Stadens skelett - analysering och tillÀmpning av olika planeringsideal pÄ oljehamnen i Karlskrona.

Sammanfattning En stad och dess stadsdelar kan planeras pÄ olika sÀtt, mycket beroende pÄ tidens ideal och politik. Stadens planering kan ses som ett skelett, den struktur som ska vara stadens ryggrad. Utan ett skelett vÀxer staden som ett ryggradslöst djur, en amöba. Ett skelett kan ha olika utseenden och strukturer beroende pÄ hur det ska anvÀndas, fÄgel, fisk eller mitt emellan. PÄ samma sÀtt kan stadsplanering fungera med olika strukturer och utseende. Tanken med detta arbete Àr att pÄ ett omrÄde i Karlskrona kommun, göra olika planförslag enligt mitt sÀtt att se pÄ de olika planeringsidealen.

Vad ger ett omrÄde trygghet och vÀrde?

Examensarbetet berör vilka faktorer som de boende i ett visst omrÄde vÀrdesÀtter i sin utomhusmiljö. Arbetet baseras pÄ en enkÀtundersökning dÀr svaren har sammanstÀllts i tabeller och diagram. Vad som gör ett omrÄde attraktivt Àr personligt och beror pÄ mÄnga olika aspekter, vilka vi har försökt att faststÀlla i arbetet..

Bevarande av identitet vid exploatering i Stockholm : Med en fallstudie över Lövholmen

I planeringen av dagens samhÀlle har det i stor utstrÀckning börjat uppmÀrksammas hur ett omrÄde ska kunna uppnÄ en individuell identitet som skiljer den frÄn andra platser. För att ta reda pÄ varför detta Àr viktigt, om det ens Àr det och hur det sker i Stockholms planering idag har denna undersökning utförts.I Stockholms historia kan mÄnga exempel pÄ exploatering och förtÀtning med koppling till identitet studeras. MÄnga av dem Àr lokaliserade i gamla industriomrÄden och ett sÄdant aktuellt exempel Àr industriomrÄdet Lövholmen frÄn 1800-talet. Lövholmen Àr belÀget i Liljeholmen i Stockholm och ligger just nu under planering för exploatering. Det har i planeringsprocessen uppstÄtt mÄnga frÄgor kring hur identiteten och karaktÀren ska bevaras genom att skydda vissa byggnader och strukturer.

<- FöregÄende sida 29 NÀsta sida ->