Sök:

Sökresultat:

2454 Uppsatser om Pedagogiska hjälpinsatser - Sida 50 av 164

LÀrares pedagogiska verktyg i undervisningen pÄ omvÄrdnadsprogrammet för elever med svenska som andrasprÄk

AbstraktTitel: LÀrares pedagogiska verktyg i undervisningen pÄ omvÄrdnadsprogrammet för elever med svenska som andrasprÄkInstitution: Sektionen för lÀrarutbildningFörfattare: Jannice Gancarz, Ingrid OlssonHandledare: Ewa WictorDatum: 2012-05-25Examinator: Ole OlssonMedexaminator: Monica EklundAntal sidor: 46Bakgrund. Antalet Àldre ökar i samhÀllet. Inom vÄrd och omsorg och sÀrskilt inom Àldreomsorgen kommer behovet av utbildad vÄrdpersonal att öka. För att motverka denna brist satsar samhÀllet pÄ att utbilda vuxna inom vÄrd och omsorg till undersköterskor. En stor grupp som utbildas har svenska som andrasprÄk.

Matematikspelet

MatematikÀmnet och elevers bristande kunskaper i Àmnet, har starkt uppmÀrksammats senaste Ären. Vi har konstruerat ett matematikspel i syfte att införa ett arbetssÀtt i undervisningen, som bygger pÄ pedagogiska faktorer sÄsom kommunikation, reflektion, social aktivitet och motivation. MÄlgruppen har frÀmst varit förstaÄrselever vid gymnasiet. I denna undersökning har sÄvÀl elever som lÀrare och andra pedagoger deltagit i syfte att vÀrdera spelets funktioner som en del av undervisningen. Det centrala har varit hur och om spelet kan stimulera elevers motivation och kommunikation i positiv riktning för att pÄ sÄ sÀtt skapa förutsÀttningar för ett bÀttre lÀrande.

SkolgÄrdsutformning till grund för utomhuspedagogik

Varje höst börjar en ny kull av barn i skolan och möts av skolgÄrden pÄ den allra första skoldagen. SkolgÄrden Àr skolans visitkort och ansikte utÄt och berÀttar nÄgot om hur skolan ser pÄ barns utomhusvistelse. Det förÀldrar och barn idag möts av Àr vanligen en mycket steril yta som inte signalerar till nÄgon kreativ verksamhet. SkolgÄrden har Àven visat sig vara en av de mest eftersatta utomhusmiljöerna i Sverige idag och Àr samtidigt en av de platserna barn spenderar större delen av sin vakna tid pÄ. Utomhuspedagogik Àr ett omdiskuterat begrepp som idag blivit ett allt mer vanligt forskningsÀmne. Forskning visar pÄ att det Àr bra för barn att vistas utomhus och att det medför mÄnga positiva effekter som god hÀlsa, ökad koncentrationsförmÄga och motoriska fÀrdigheter.

Rektorers uppfattningar om skolors integrerande verksamhet

Syftet med vÄr studie Àr att undersöka huruvida skolor, utifrÄn rektorers perspektiv som dess pedagogiska ledare, arbetar med integration. Vi fokuserar pÄ hur skolorna enligt rektorer förhÄller sig till styrdokument och elevpopulationen. Undersökningen genomfördes med hjÀlp av en kvalitativ metod i form av intervjuer med sju högstadierektorer pÄ sju olika skolor i en utvald kommun. VÄrt teoretiska utgÄngslÀge inbegriper ett sociologiskt förhÄllningssÀtt till vÄra empiriska data. Huvudresultatet i uppsatsen Àr att eleverna i den undersökta kommunen inte fÄr likvÀrdig utbildning eftersom det pÄ skolorna saknas handlingsplaner och mÄl för hur integrationsarbetet skall fortlöpa, vilket försvÄrar elevernas möjligheter att möta samhÀllet..

Pedagogikens roll inom tandvÄrden: en uppsats om den edukativa processen i mötet med patienten

Arbetet handlar om pedagogikens roll för att underlÀtta bemötandet mellan vÄrdare och patient och dÀrigenom Ästadkomma lÀrande i riktning mot en förbÀttrad hÀlsa. I detta fall begrÀnsas undersökningen till tandvÄrden och mötet mellan tandhygienist och patient. Förutom att ha en god kunskap om tandvÄrd och munhÀlsa krÀvs det att tandhygienister lyckas nÄ ut med sin information och i visa fall fÄ patienten att Àndra pÄ sitt beteende. Det Àr dÄ det pedagogiska bemötandet ett viktigt redskap..

TillÀmpligheten av OECD:s Riktlinjer pÄ denfinansiella sektorn

Att teknik finns pÄ förskolan, det vet vi alla. Men i vilken utstrÀckning? Vad det Àr som styr hur mycket de anvÀnder sig av teknik i den pedagogiska processen? Och finns det intresse för teknik hos barnen?För att ta reda pÄ just detta har jag valt att göra enkÀtundersökning, observationer av lokalerna, genomgÄng av materialet inom förskolan och en undersökning pÄ ett bibliotek. Att barnen gillar och gÀrna hÄller pÄ med teknik Àr lÀrarna överens om. De flesta av förskolorna anvÀnder sig ganska lite av teknik pÄ sina lektioner, men anser ÀndÄ att teknik Àr ett mycket viktigt Àmne för barn i förskoleÄlder.

?Konst Àr konst, allt annat Àr allt annat? : Samtidskonsten som pedagogisk resurs.

Jag gör den hÀr undersökningen med fokus pÄ samtidskonst som jag upplever Àr ettsvÄrgripbart fenomen. SÄ vad Àr samtidskonst och gÄr den att definiera? Generellt Àrsamtidskonst konst skapad efter 1945 och bestÄr samtidigt av ?historiska? och ?banbrytande?konstyttringar. Den uttrycker sig i nya medier som installation, video och fotografi och utgörett fÀlt som Àr i stÀndig förÀndring. I huvudsak tematiserar samtidskonsten vardagslivet ochindividens livsbetingelser samtidigt som den Àr upptagen med att undersöka fÀltetsmöjligheter och upplÄter ett rum för reflektion.

Barn med utvecklingsstörning och en kvalitativ innehÄllsanalys av TEACCH-metoden och Lilli Nielsens pedagogik med avseende pÄ kunskapssyn

SammanfattningMÄlet med det hÀr arbetet Àr att analysera tvÄ pedagogiska metoder för barn med utvecklingsstörning, nÀrmare bestÀmt TEACCH-metoden och Lilli Nielsens pedagogik, nÀr det gÀller kunskapssyn och dÄ framförallt aspekterna hur barnet med utvecklingsstörning tillÀgnar sig kunskap och vilka former denna kunskap tar. Avslutningsvis undersöks vilka kategorier som kan identifieras ur de analyserade texterna (citaten).För att samla in data har jag anvÀnt mig av litteraturstudie men för att tolka och bearbeta data har jag valt att anvÀnda mig av kvalitativ innehÄllsanalys. Litteraturstudie innebÀr att jag söker efter specifika svar i litteraturen som jag sedan jÀmför.NÀr det gÀller frÄgestÀllningen hur barnet med utvecklingsstörning tillÀgnar sig kunskap enligt TEACCH-metoden har jag funnit följande kategorier: Strukturerad miljö, strukturerade aktiviteter och? hand pÄ hand-metod?. NÀr det gÀller frÄgestÀllningen vilka former denna kunskap tar enligt TEACCH-metoden har jag funnit följande kategorier: Faktakunskap och FÀrdighetskunskap.

FörstÄ det förflutna - forma framtiden: ett pedagogiskt
arbete om historia bland femteklassare pÄ Triangelskolan i
Kiruna

Syftet var att undersöka om man genom att sammankoppla samtida historiska hÀndelser pÄ bÄde lokal- och riksplanet i Sverige kan öka förstÄelsen hos elever att historiska skeenden pÄverkar samhÀllet och att eleverna kan vara med och bidra till framtidens samhÀlle. Undersökningen genomfördes under sju veckor i en femteklass i Kiruna. Vi har i undersöknings-gruppen arbetat med historia pÄ mÄnga olika pedagogiska sÀtt. Undersökningen prÀglas av ett hermeneutiskt förhÄllningssÀtt, mÀtinstrumenten bestod av enkÀter och observationer. Resultaten visade att eleverna nÄtt kunskaper som i viss mÄn lett fram till förstÄelse.

Den meningsbÀrande diagnosen. En intervju om den neuropsykiatriska diagnosens betydelse för förskolans praktik

Syfte: Studiens syfte var att studera hur förskollÀrare talar om den neuropsykiatriska diagnosens betydelse för förskolans pedagogiska praktik.Teori: Studien Àr kvalitativ och har en sociokulturell och diskursiv ansats med postmoderna utgÄngspunkter. Att veta nÄgot Àr med detta sÀtt att se inte att kunna beskriva hur nÄgot faktiskt Àr, utan snarare att ge och skapa betydelser. En utgÄngspunkt i studien Àr att samspelet mellan individer och kontext skapar förutsÀttningar för vad som Àr möjligt. I studien anvÀnds begreppet diskurs som ett bestÀmt sÀtt att tala om och förstÄ vÀrlden, eller ett utsnitt av den. Enligt Winther-JÞrgensen och Phillips (2000) leder olika sociala vÀrldsbilder till olika sociala handlingar.

Datorn i undervisningen, med eller utan Tragetons metod? : en studie om pedagogers syn pÄ datoranvÀndning

Bakgrund: I dag anvÀnds datorn pÄ allt fler arbetsplatser runt om i hela vÀrlden, i olika sammanhang. Allt fler upptÀcker vilka fantastiska möjligheter datorn har att erbjuda. I skolan har inte genomslagskraften blivit sÄ stor och flera statliga och kommunala satsningar har gjorts utan nÄgon större framgÄng. SÀljö (2000) menar att det inte har kommit tillrÀckligt bra pedagogiska program för skolan. Med detta som bakgrund vill vi undersöka ifall arbetet med datorn utvecklas mer om en metod anvÀnds.

Barn i behov av sÀrskilt stöd i fritidshem.

Syftet med uppsatsen har varit att utifrÄn ett relationellt perspektiv lyfta fram och belysa barn och pedagoger i behov av sÀrskilt stöd pÄ fritidshemmet, samt försöka klartlÀgga faktorer pÄ organisations-, grupp- och individnivÄ som verkar pÄverka fritidsvistelsen sÄvÀl positivt som negativt för att urskilja vilka möjligheter respektive svÄrigheter som ryms inom en fritidsverksamhet. En fallstudie genom deltagande observationer och halvstrukturerade kvalitativa intervjuer med sÄvÀl fritidspedagoger som barn genomfördes pÄ tvÄ fritidsavdelningar i ett fritidshem belÀget i södra SkÄne. Sammanfattningsvis framkom tydligt att huruvida ett barn fick stora svÄrigheter eller ej pÄ fritidshemmet berodde till stor del pÄ faktorer som rör fritidshemmets personals attityder och instÀllningar. Personal med lite eller utan pedagogisk utbildning i studien förhÄller sig mer kategoriska i sin syn pÄ sÄvÀl det pedagogiska uppdraget som synen pÄ barnen, medan personal med högre utbildningsgrad förefaller mer relationella och ser till den situation eller de omstÀndigheter barnet befinner sig i och Àr dÀrför ocksÄ mer benÀgna att arbeta med att skapa de bÀsta förutsÀttningarna för barnet genom att Àndra pÄ faktorer pÄ framförallt gruppnivÄ. De har Àven insikter om att de inte enbart kan tillrÀttalÀgga för barnet utan att de samtidigt mÄste ha ett kognitivt förhÄllningssÀtt och arbeta tillsammans med barnet med att hitta tankeverktyg eller strategier för hur barnet ska bli bÀttre pÄ att hantera situationer som ter sig svÄra. Fritidspedagogerna efterfrÄgar handledning av specialpedagog.

Pedagoger vet vad som skulle göra en skillnad : en studie om pedagogers behov av handledning med utgÄngspunkt i deras yrkesvardag

Med utgÄngspunkt frÄn hur pedagoger upplever sin yrkesvardag, Àr syftet med denna studie att belysa pedagogers behov av handledning.Arbetet ger en översikt av tidigare forskning gÀllande handledningen som begrepp och dess syfte. LikasÄ presenteras lÀrarrollens komplexa uppdrag. De teoretiska perspektiven för studien stÄr frÀmst att finna i teorin om KASAM, vilken innebÀr att kÀnslan av sammanhang Àr avgörande för att mÀnniskor ska utvecklas positivt, samt i systemteorin vilken talar om att vi ingÄr i ett stÀndigt samskapande, i ett cirkulerande vÀxelspel dÀr en del i systemet ger effekt i andra delar av systemet. DÀrtill presenteras det socialkonstruktivistiska perspektivet, vilket utgÄr ifrÄn att vi skapar och konstruerar vÄr verklighet utifrÄn sociala konstruktioner i mötet med andra.Pedagogers behov av handledning belystes med hjÀlp av data frÄn tio pedagogers utsagor, utifrÄn semistrukturerade intervjuer. Undersökningen visar att den handledning pedagogerna efterfrÄgar, ska innehÄlla konkret rÄdgivning av nÄgon som kan tillföra merkunskap, i syfte att hjÀlpa eleverna att nÄ mÄlen.

Som att laga mat! : designprocessen + pedagogisk teori = pedagogiskt verktyg

Design beskrivs ofta som form och funktion med utgÄngspunkt i givna förutsÀttningar. Jag benÀmner dessa förutsÀttningar begrÀnsningar som ger ett motstÄnd. En parallell till matlagning kan dras för att beskriva designprocessen. RÄvarorna Àr det givna materialet som av kocken med hjÀlp av kokkÀrl och verktyg kombinerar ihop till en rÀtt. Resultatet Àr förhoppningsvis men inte alltid gott dÀremot ofta överraskande.

Jag tycker om dig, men inte det du gör

Detta examensarbete Àr en c-uppsats och en avslutande del i lÀrarutbildningen. Syftet med examensarbetet var att undersöka hur elevvÄrdande personal talar om sina pedagogiska och sociala strategier gentemot barn med socioemotionella problem.Genom intervjuer, tidigare forskning och teorier visar resultatet pÄ att barn med socioemotionella problem behöver struktur, tydlighet och realistiska krav och förvÀntningar dÀr fokus bör ligga pÄ barnets styrkor.Genom uppmuntran och beröm kan barnets sjÀlvkÀnsla och sjÀlvförtroende stÀrkas vilket bidrar till att barnet kan fungera bÀttre socialt men ocksÄ nÄ kunskapsmÄlen.För detta krÀvs det att personalen kring barn med socioemotionella problem har kunskap kring arbetssÀtt och förhÄllningssÀtt..

<- FöregÄende sida 50 NÀsta sida ->