Sök:

Sökresultat:

1852 Uppsatser om Musik och hälsa - Sida 47 av 124

Konstmusik i stereo : Hur vÀl Äterger olika stereotekniker den verkliga upplevelsen i konsertlokalen?

Examensarbetet undersöker vilken stereoteknik som uppfattas ge den mest verklighetstrogna Ätergivningen av konstmusik samt om valet av stereoteknik pÄverkas av ljudteknisk eller konstmusikalisk bakgrund. Undersökningen gjordes i form av ett lyssningstest dÀr deltagare i tre grupper fick, efter att ha lyssnat till en konstmusikalisk ensemble live i en konsertlokal, lyssna till tio olika inspelningar av samma stycke vars enda skillnad var vilken stereoteknik som anvÀnts vid inspelningen. Deltagarna ombads att gradera hur vÀl inspelningarna speglade verkligheten samt rangordna dem efter vilka de ansÄg lÄta bÀst oavsett hur trogna verkligheten de var.Studiens resultat visar pÄ att konstmusikalisk och ljudteknisk bakgrund pÄverkar valet av vilken stereoteknik man föredrar och vilken man tycker lÄter mest likt den verkliga upplevelsen av musiken live. Av resultatet kan man ocksÄ utlÀsa att personer inte konsekvent anser att de inspelningar som lÄter mest verklighetstroget Àr den man anser lÄter bÀst..

Gemensamma motionsaktiviteter -En komparativ studie om arbetet med gemensamma motionsaktiviteter i företagsvÀrlden

BakgrundEstetiska aktiviteter hör till verksamheten i förskolan. Det handlar om att barnen ska fÄ rikligt med möjligheter att uttrycka sig pÄ, dÀr mÄnga sinnen involveras. Enligt forskarna bör musikaktiviteterna genomsyras av musikens grundelement som bildar en helhetsupplevelse. Barns musikaliska och sprÄkliga utveckling gÄr hand i hand och berikar varandra under gynnsamma förhÄllanden. Pedagogens förhÄllningssÀtt Àr viktigt, det handlar om att skapa förutsÀttningar för lÀrandesituationer i stimulerande lÀrandemiljöer.SyfteSyftet med vÄr undersökning Àr att studera hur pedagoger arbetar med planerade musikaktiviteter i en musikförskola.MetodI vÄr undersökning har vi anvÀnt oss av metoderna observation och fÀltintervju.

Hur kan musicerande bedömas pÄ högstadiet? : En studie om bedömningar inom musikÀmnet

I studien har undersökts vilka kunskaper och fÀrdigheter som elever i Ärskurs 9 vÀrdesÀtter och anser som mest vÀsentliga att bedöma inom sÄng och ensemblespel och relatera dessa bedömningar till de nationella mÄl och kriterier som har faststÀllts för Àmnet musik. Jag har anvÀnt mig av kvalitativ samtalsintervju som undersökningsmetod och begrÀnsat mig till att undersöka sexton elever, 8 pojkar och 8 flickor, som jag undervisar i musik pÄ en högstadieskola i Mellansverige. Undersökningen utgÄr frÄn ett fragmatiskt- och sociokulturellt perspektiv pÄ lÀrande. Resultatet belyses ocksÄ utifrÄn formativ bedömning i undervisning och betydelsen av att anvÀnda bedömningsmatriser för att tydliggöra för eleverna vad som de förvÀntas lÀra sig. Resultatet visar att en gemensam syn pÄ bedömning Àr viktig för att eleverna ska veta pÄ vilken kunskapsnivÄ de befinner sig pÄ men Àven för att de ska veta vad de behöver förbÀttra.

Improvisationsundervisning i ensembleformat

Syftet med studien Àr att definiera musikaliska redskap och plattformar för studenter i Àmnet improvisation pÄ eftergymnasial nivÄ. Mitt intresse för Àmnet ligger i de positiva möjligheter improvisationen erbjuder vÄr undervisning och Àr utgÄngspunkten för detta arbete. Jag upplever att forskning som inriktar sig pÄ improvisationsundervisningens didaktik för ensemble pÄ högre nivÄ med fördel kan utökas frÄn vad vi idag har att tillgÄ, dÀrav utgÄr studien frÄn ett didaktiskt perspektiv pÄ undervisning. För att söka svar pÄ mina frÄgor har jag anvÀnt mig av den kvalitativa forskningsintervjun i mötet med mina informanter. De fyra utvalda musiklÀrarna har alla undervisat improvisation i ensembleformat, de flesta med inriktning mot rytmisk och improviserad musik. I resultatet presenteras bland annat en syn hos de intervjuade musiklÀrarna som visar pÄ vikten av ett personligt och Àrligt musikutövande dÀr den instrumentaltekniska fÀrdigheten först fÄr liv och mening dÄ studenten har en konstnÀrlig Äsikt att förmedla. Sedan diskuteras bland annat lÀrarnas kompetens som improvisationspedagoger i relation till Hanken och Johansens (1998) musikdidaktiska utgÄngspunkter, samt Àmnets möjliga utveckling och framtida undervisningsstruktur..

?Men ingen gammal popmusik som Brolle? : Elevers olika upplevelser av musikens meningserbjudande

Syftet med studien Àr att studera populÀrmusikens pÄverkan och dess betydelse för elevers identitetsskapande och hur pedagoger kan frÀmja elevernas intresse för musik i en fritidsverksamhet. Metoden bygger pÄ gruppintervjuer och de har bearbetats kvalitativt. Gruppintervjuerna genomfördes med sammanlagt 12 elever som fördelades pÄ tvÄ grupper, med sex deltagare i varje grupp. Eleverna tillhörde samma fritidshem och de gick i Ärskurs 3. De resultat som visade sig i undersökningen Àr att eleverna var mycket medvetna om vad som Àr populÀrt och inte populÀrt.

Underground in the Cloud : En kvalitativ studie om den digitala musikplattformen Soundcloud

Under 2000-talet har medie- och musikklimatet varit i omstöpning. FörutsÀttningar för att dela, distribuera och upptÀcka musik har förÀndrats i grunden. Soundcloud, en digital musikplattform som startade sin verksamhet hösten 2008, stÄr pÄ mÄnga sÀtt i centrum för denna utveckling.Det övergripande syftet med föreliggande uppsats Àr att utifrÄn ett antal ÀmnesomrÄden kopplade till teknik och musik, sociala funktioner och relationer, ett förÀndrat musiklandskap samt Soundclouds samarbete med Audible Magic tematiskt analysera och problematisera den digitala musikplattformen Soundcloud med utgÄngspunkt i kvalitativa intervjuer med artister/producenter/DJ:s verkandes inom den elektroniska scenen. Mer specifikt behandlas anvÀndarnas förhÄllning till upplevelsen av musik genom den sÀrskilda teknologi och grafiska inramning som Soundcloud tillhandahÄller samt de sociala funktioner som implementerats. Vidare problematiseras synen pÄ Soundcloud som ett community, förhÄllandet mellan global och lokal tillhörighet samt hur artister respektive lyssnare förhÄller sig till ett nytt medie- och musikklimat.

"Jag vill kunna guilty pleasure-lyssna pÄ Kristina frÄn DuvemÄla ifred" : En studie om anvÀndning och musiklyssningsvanor pÄ Spotify & Facebook

Den snabba och vÀxande utvecklingen inom sÄvÀl sociala medier som musikstreamingsajter ger anvÀndarna helt nya förutsÀttningar. Musik som tidigare kan ha varit svÄr att fÄ tag pÄ har aldrig varit mer lÀttillgÀnglig eller billigare. Sociala medier har blivit mÀnniskans verktyg att smidigt promota sig sjÀlv, ett företag eller att enkelt kommunicera med varandra. Dessa i en kombination skapar en process som ska gynna anvÀndaren sÄvÀl som upphovsmakarna. Denna studie applicerar primÀrt Uses & Gratifications-teorin som tillvÀgagÄngsÀtt för att förstÄ anvÀndarnas motivering av musikstreamingsajten Spotify i relation till sociala mediejÀtten Facebook.

Musik-lek-motorik : En kvalitativ studie av förstaklasslÀrares uppfattningar om motorik

    Syftet med det hÀr arbetet Àr att undersöka förstaklasslÀrares uppfattningar om hur motorisk trÀning hanteras i skolan och vad trÀningen kan leda till. Av intresse Àr ocksÄ att undersöka vilken roll musiken kan spela i den motoriska trÀningen. Arbetet baseras pÄ en kvalitativ undersökning i form av intervjuer med fem verksamma pedagoger inom grundskolans verksamhet. I bakgrundslitteraturen beskrivs den motoriska utvecklingen, problem som kan uppstÄ vid brister i motoriken, forskning om motorisk trÀning samt musikens roll vid motorisk trÀning. Den valda litteraturen visar pÄ en splittrad syn nÀr det gÀller motoriktrÀningens betydelse för barns lÀrande.

Toner för miljoner : En studie av musikmarknaden ur ekonomiskt teoretiskt perspektiv

Musikbranschen stÄr idag inför ett stort förÀndringstryck dÄ den verksamhet den Àr baserad pÄ, skivförsÀljning, pÄ bara nÄgra Är har tappat en tredjedel av sin omsÀttning. Ett stort hot mot skivförsÀljningen Àr den ökande nedladdningen av musik via Internet. Musik Àr en vara som konsumeras i mÄnga olika former; inte bara via skivor utan genom radio och TV, konserter, pÄ diskotek, under trÀningspasset pÄ gymmet och sÄ vidare. Alla dessa former ger intÀkter till upphovsmÀnnen samt artisterna och har idag stor betydelse för dem. Denna uppsats Àmnar anlÀgga ett brett perspektiv pÄ musikmarkanden och redogöra för hur dessa olika former hÀnger samman och pÄverkar varandra.Syftet med denna uppsats Àr att beskriva och analysera marknaden för musik ur ett ekono-miskt teoretiskt perspektiv, för att sedan analysera musiknedladdningens vÀlfÀrdsekonomiska pÄverkan pÄ denna.

Texten i musiken dÀr kan man hitta matematiken : En studie om matematiska begrepp i sÄngtexter i förskolan

Denna studie handlar om vilken sorts matematiska begrepp som barnen i förskolan möter i sÄngtexter. Den har Àven analyserat vilken kunskap förskollÀrarna sÀger att de tror sÄngtexterna förmedlar och hur mycket de anvÀnder sig av sÄngen i den dagligaverksamheten. I studien har tre kvalitativa intervjuer med pedagoger genomförts pÄ olika förskolor, och analyser av nio sÄngtexter har gjorts.FrÄgestÀllningarna var:Vilka matematiska begrepp finns i de sÄngtexter barnen möter pÄ förskolan? Vilka kunskaper sÀger pedagogerna i förskolan sig tro att sÄngtexterna ger barnen? Hur mycket anvÀnder sig pedagogerna av musik och sÄng i verksamheten?För att fÄ reda pÄ vilken sorts matematik och vilka begrepp som fanns i sÄngerna sÄ analyserades sÄngtexterna och olika ?kategorier? undersöktes. De som hittades var: rumsuppfattning, tid, vikt och lÀngd, form och rÀkneord.

JÀmstÀlldhet pÄ tvÀren. En jÀmförande intervjustudie av fyra myndigheters arbete med jÀmstÀlldhetsintegrering

NÀr en patient opereras i generell anestesi kan hon trots medvetslöshet uppleva smÀrta om hon Àr för ytlig i sin medvetslöshet. Kroppens fysiologiska stressrespons aktiveras, vilket visar sig genom stigande blodtryck och ökad puls. Administrering av hypnotika och analgetika eliminerar denna stress effektivt varpÄ risken för smÀrtutlösta postoperativa komplikationer minskas. Eftersom den farmakologiska behandlingen ocksÄ medför en ökad risk för postoperativa biverkningar sÄsom illamÄende, krÀkning och trötthet skulle det vara av vÀrde att hitta en icke-farmakologisk behandling som har god smÀrtstillande effekt men saknar postoperativa biverkningar. En systematisk litteraturöversikt har visat att musik har lugnande effekt preoperativt och en annan litteraturöversikt har visat pÄ smÀrthÀmmande effekter pÄ vakna patienter bÄde under och efter operation.

Reaktion och Aktion : -­ TillvÀxt i en digital musikvÀrld

 Den digitala revolutionen möjliggjorde fildelning av musik via Mp3?formatet pÄ en global nivÄ till miljontals anvÀndare. För musikindustrin resulterade detta i att musik inte ansÄgs vara en produkt utan en tjÀnst eller service. Det hÀvdas att denna förÀndring Àr anledningen till att musikindustrin har i princip halverat sin omsÀttning pÄ en global nivÄ sen 1999. Den digitala revolutionen har kommit att utmana och ifrÄgasÀtta den traditionella musikindustrins strukturer och tillvÀgagÄngssÀtt.VÄr rapport belyser den digitala revolutionens inverkan pÄ dagens musikbolag.

BokstÀver formas av lera, pinnar och rep : En undersökning av anvÀndningen av estetiska uttrycksformerna i de tidiga skolÄren

Syftet med denna undersökning var att se om och hur lÀrare arbetar med uttrycksformerna rörelse, dans, musik, bild, drama och rim och ramsor i den första lÀs- och skrivinlÀrningen i förskoleklass och Ärskurs ett. JÀmförelser gjordes mellan tvÄ skolor, en privat skola med ur och skur pedagogik samt en kommunal skola, för att se om de arbetade olika med dessa uttrycksformer i elevernas lÀs- och skrivinlÀrning. Observationer genomfördes pÄ bÄda skolorna, i en förskoleklass och en Ärskurs ett pÄ vardera skolan. EnkÀter lÀmnades ut till de lÀrare i vars klasser observationerna utfördes. Genom observationerna, inklusive samtal med lÀrarna i samband med observationerna och enkÀterna gavs en bra överblick pÄ hur dessa klasser/skolor arbetade med de olika uttrycksformerna.

Estetiska uttrycksformer i förskolan och skolan

Syftet med detta arbete Àr att utifrÄn intervju- och enkÀtsvar frÄn pedagoger i förskola och skola fÄ kunskap om hur de definierar estetiska uttrycksformer och hur de anvÀnder sig av dessa i skolan respektive förskolan. Vi vill ta reda pÄ vilka önskningar och visioner vÄra informanter har om att arbeta med estetiska uttrycksformer i sin verksamhet. Vad betyder bild, drama och musik för dessa pedagoger? VÄr metod Àr att genomföra kvantitativa enkÀtundersökningar för att sedan gÄ vidare med dessa svar till kvalitativa intervjuer. I vÄrt arbete har vi utifrÄn litteratur och teorier kommit fram till att det kan finnas en rÀdsla hos pedagoger i att arbeta pÄ nya sÀtt som man inte behÀrskar eller Àr van vid.

How To Play : En kvalitativ studie av gymnasieelevers anva?ndning av YouTube fo?r att la?ra sig spela gitarr

Studiens syfte Àr att undersöka om det finns en pedagogisk vinst, som gynnar elever, med attintegrera rytmikÀmnet vid enskilda lektioner pÄ musik- och kulturskolan. För att nÄ syftet harkvalitativa intervjuer genomförts med tre lÀrare pÄ musik- eller kulturskola, vilka har studeratrytmik och arbetar med det i nÄgon utstrÀckning.I resultatet framkommer det att lÀrarna uppfattar att det finns möjligheter till att integrerarytmikÀmnet pÄ enskilda lektioner. De menar att genom rytmikÀmnet kan hela mÀnniskan fÄbearbeta kunskapsstoffet och dessutom arbeta med olika sinnen. Genom rörelse ges elevernamöjlighet att lÀra sig t.ex. taktarter, svÄrlÀsta noterade rytmer, ackord och notvÀrden.

<- FöregÄende sida 47 NÀsta sida ->