Sök:

Sökresultat:

557 Uppsatser om Mobbning - Sida 3 av 38

Mobbning bland elever med särskilda behov i skolår 7-9

Syftet med min undersökning är att studera förekomsten av Mobbning bland elever med särskilda behov i skolår 7-9, samt att se hur enskilda elever upplever Mobbning, var de utsätts för Mobbning och i vilken form Mobbning förekommer. Undersökningen visar även hur elevernas självbild påverkas av Mobbning. Arbetet ger en översikt av den litteratur som behandlar tidigare forskning om Mobbning bland skolelever. Undersökningen har gjorts med hjälp av korta uppsatser och strukturerade intervjuer med elever med särskilda behov i skolår 7-9. Resultatet av min undersökning visar att den mesta Mobbningen förekommer i skolan. Mobbning förekommer även genom SMS eller via chatting på någon av sidorna Lunarstorm och MSN och fortsätter därefter i skolan. Rasterna upplevs som extra jobbiga och eleven går ofta undan eller håller sig för sig själv. Verbal Mobbning är vanligast och pojkar utsätts dessutom för fysisk Mobbning medan flickor ofta utsätts för social Mobbning. Den mobbade har ingen eller endast ett fåtal vänner i sin egen klass.

Mobbning inom skolan - förebyggnad samt åtgärder

Syftet med mitt examensarbete är att lyfta fram vad Mobbning innebär. Vad är det som definierar Mobbning, vilka utformningar den kan ha och varför det bara är vissa som blir mobbade. Min avsikt är även den att lyfta fram skolans ansvar gentemot Mobbning. Hur kan man arbeta förebyggande samt vilka åtgärder finns det i skolan mot Mobbning. Mina tre frågeställningar i mitt arbete är följande: ? Vad är Mobbning? ? Hur kan Mobbning förebyggas i skola? ? Vilka åtgärder inom skolan finns mot Mobbning? Som hjälp till mitt arbete har jag använt mig av relevant fakta och litteratur.

Kränkande behandling, mobbning och utfrysning - skolans uppdrag och partnerskolans situation och arbete

Syftet med detta examensarbete är att utifrån inventering av vad skolans styrdo-kument föreskriver, vad forskning och litteratur upptar inom området samt använd definition på Mobbning och utfrysning undersöka i vad mån Mobbning och utfrysning förekommit eller förekommer på min partnerskola, den skola där jag fullgjort min verksamhetsförlagda del av lärarutbildningen, samt på vilket sätt skolan i sitt arbete mot kränkande behandling, Mobbning och utfrysning lever upp till de nationella målen..

Elevers uppfattningar om mobbning : - en kvalitativ studie i årskurs 5

Jag vill med min uppsats belysa hur elever uppfattar begreppet Mobbning samt vilka elever som enligt respondenterna blir mobbade och mobbare. Undersökningen genomförs genom kvalitativa gruppintervjuer med några elever i årskurs 5. Undersökningen visar att eleverna har olika uppfattningar om vad Mobbning är, några menar att det är Mobbning när flera elever slår eller säger fula ord, andra menar att det är Mobbning om någon går ensam på skolgården. Resultatet visar också att de som blir mobbade uppfattas som annorlunda och att de som mobbar gör det för att de tycker att de är tuffa eller coola..

Mobbning ur ett elevperspektiv - en studie om elevansvar för att förhindra mobbning

Arbetet behandlar Mobbningsproblematiken ur ett allmänt perspektiv samt ur ett elevperspektiv. Syftet med arbetet är att belysa Mobbning samt undersöka hur elever ser på problemet. Vidare undersöks även elevers syn på sitt respektive lärares ansvar för att förhindra Mobbning. För att uppnå syftet genomfördes en kvalitativ undersökning utifrån intervjuer med elever i årskurs åtta på en högstadieskola i nordvästra Skåne. Resultaten som undersökningen ledde till var att det finns vissa brister i elevers kunskaper angående Mobbning samt att de inte uppfattar elevansvaret som reellt även om de är medvetna om att de har ett ansvar att förhindra Mobbning.

Förebyggande arbete mot mobbning - En intervjustudie med verksamma pedagoger

Efter många diskussioner kring ämnet Mobbning i skolan och dess konsekvenser trädde den första april 2006 en ny lag i kraft. I lagen SFS nr: 2006:67 betonas att varje skola ska utarbeta en likabehandlingsplan för att förebygga bland annat Mobbning. Syftet med detta arbete är att undersöka hur verksamma pedagoger arbetar för att förebygga Mobbning och på så sätt få en medvetenhet om vilka strategier man som pedagog kan använda sig av i det förebyggande arbetet.I vår litteraturdel redogör vi för hur olika forskare definierar Mobbning, gruppens ochsocialisationens betydelse, kännetecken hos mobbare, medlöpare och offer för Mobbning samtpedagogens roll i det förebyggande arbetet mot Mobbning. Det ges även förslag på förebyggande åtgärder.För att undersöka vår fråga valde vi att göra personliga intervjuer med pedagoger i årskurs F-5. Resultatet av dessa visade att samtliga respondenter arbetade förebyggande mot Mobbning men i olika utsträckning och på varierande sätt..

Vad vet blivande lärare om mobbning? : En studie om blivande lärares kunskaper om mobbning och mobbning som innehåll i lärarutbildningen

Mobbning är idag ett begrepp som alla i samhället tar på stort allvar. Mobbning som företeelsehar funnits länge även om själva begreppet är relativt nytt. Det finns även inskrivit i svenska skolans läroplan att all personal på skolan ska arbete för att motverka trakasserier och konfliktsituationer. Syftet med denna studie är att undersöka vilken kunskap blivande lärare har om begreppet Mobbning. Vidare är syftet att undersöka hur de under sin utbildning förbereds på att hantera Mobbning.

Att förebygga mobbning

Mobbning är ett stort problem inom skolan. Att aktivt arbeta mot Mobbning är därför en viktig uppgift för alla som arbetar i skolan. Jag har valt att koncentrera mitt examensarbete på hur man kan arbeta för att förebygga Mobbning ute i skolorna. I litteraturstudien tar jag upp olika sätt att arbeta mot Mobbning i en klass eller på en skola. Det bästa sättet att motverka Mobbning är att skapa trivsel, trygghet och gemenskap i gruppen.

Du passar inte in här, du är så konstig: en studie om mobbning

Syftet med detta arbete var att studera begreppet Mobbning. Vad är Mobbning? Hur arbetar skolorna inom Piteå kommun för att förebygga Mobbning och hur hanterar de den Mobbning som eventuellt uppstår? Vad har elever och personal vid dessa skolor för åsikter om Mobbning? För att få svar på mina frågeställningar har jag genomfört en enkätundersökning och fyra stycken intervjuer. Resultatet visar att både elevernas och skolpersonalens definitioner överensstämmer med de definitioner som jag har redovisat för i teorin. Båda skolorna har ett antiMobbningsteam som jobbar aktivt med det förebyggande arbetet.

Lågstadieelevers förklarningar till varför mobbning uppstår

Mobbning är vanligt förekommande fenomen i svenska skolor. Det finns dock ett tunt utbud med forskning om Mobbning som sker på lågstadiet. Studien bygger på kvalitativ forskning där 33 elever medverkat. Eleverna har intervjuats med syftet att ta reda på varför relationell, fysisk och verbal Mobbning uppstår. Resultaten från studien har diskuterats och analyserats utifrån tidigare forskning.

Mobbning i skolan: Svenska lärares och niondeklassares bedömning av olika mobbningsformer

Mobbning kan leda till långvariga psykosociala, psykiatriska och psykosomatiska problem och sker vanligtvis under skoltid. Tidigare studier har visat att elever och lärare kan bedöma Mobbning olika beroende på Mobbningsform. Hur individen bedömer situationer är beroende av en mängd kognitiva processer och synen på vad som är Mobbning bidrar till om man ingriper eller inte. En surveyundersökning genomfördes på 268 högstadieelever och 70 lärare. En enkät beskrivande olika Mobbningssituationer utformades i syftet att se om det fanns skillnader i dessa gruppers bedömning av olika former av Mobbning.

Mobbning - så kan det förebyggas

Syftet med vårt examensarbete är att få kunskap om hur Mobbning yttrar sig, för att kunna förhindra, förebygga och hantera det. Vi vill ge läsaren en möjlighet att få upp ögonen för problematiken kring Mobbning och vilka följder den kan ge. I vår litteraturdel redogör vi för tryggheten hos individen och i gruppen, hur viktig kommunikationen mellan hemmet och skolan är, hur man på olika sätt kan förebygga Mobbning samt hur man ser att barn mobbar eller blir mobbade och vilka följder det kan leda till. I den empiriska delen har vi använt oss av kvalitativa intervjuer för att undersöka en förskola och en skolas arbete med och mot Mobbning. Resultatet av dessa intervjuer samt en analys med likheter och skillnader mellan verksamheterna, redovisas i denna del.

Flickor och pojkar som mobbar : Pedagogers syn ur ett genusperspektiv

En skola för alla är en plats där alla elever ska kunna känna sig trygga, sedda och hörda. Skolan har ett ansvar att arbeta jämställt samt att förebygga och motverka Mobbning. Syftet med denna studie är att ta reda på om pedagoger anser att pojkar och flickor har olika uttrycksformer när det gäller Mobbning.Detta undersöktes genom kvalitativa intervjuer med åtta pedagoger från en skola i södra Sverige. Pedagogernas svar analyserades och kategoriserades efter frågeställningen. Undersökningen genomfördes ur ett genusperspektiv.Studien påvisar att det fanns förutfattade meningar om flickors och pojkars Mobbning.

Mobbning i skolan : en litteraturstudie

Syftet med mitt arbete är att ta reda på orsaker till varför Mobbning uppstår samt att se vad man kan göra för att förebygga och åtgärda Mobbning i skolan. Jag har också tittat på vilka metoder som finns för att bekämpa Mobbning. För att veta hur problemet ska angripas och hur val av metod ska ske så har sex orsaker till Mobbning tagits upp. Jag har valt att göra en ren litteraturstudie med undantag för de fyra handlingsplaner mot Mobbning som finns med för att se i vilken utsträckning skolan arbetar efter någon av de metoder som behandlas i litteraturgenomgången. Metodernas för och nackdelar identifieras och diskuteras samt kopplas ihop med bakomliggande orsaker.

Förebygga mobbning: ett försök att förebygga mobbning hos
elever, i årskurs ett, genom vänskapsövningar

Syftet med min undersökning var att undersöka om man med hjälp av vänskapsövningar kunde förebygga Mobbning. Undersökningen pågick under sju veckor i en årskurs ett på en mindre skola. Klassen bestod av elva elever i åldern sex till sju år. Under min sju veckor långa praktik genomförde jag de olika vänskapsövningarna under sammanlagt fyra veckor. För att få svar på mitt syfte tog jag två enkäter till min hjälp.

<- Föregående sida 3 Nästa sida ->