Sök:

Sökresultat:

3732 Uppsatser om Miljömodifierande strategier - Sida 29 av 249

Anknytning i vuxenlivet och copingstrategier

Anknytning Àr en livslÄng process och partnerrelationen Àr den vanligaste formen av anknytning i vuxenlivet. Huvudsyftet med studien var att med hjÀlp av enkÀter undersöka om vuxen romantisk anknytning Àr relaterat till val av copingstrategier. Urvalet bestÄr av 68 universitetsstudenter, varav 36 kvinnor och 32 mÀn. Resultatet visar att trygga individer söker emotionellt stöd i större utstrÀckning Àn otrygga individer som istÀllet oftare tillÀmpar sjÀlvdistraktion och uppgivenhet. Till skillnad frÄn tidigare studier finns det inga samband mellan trygg anknytning och problemfokuserade copingstrategier respektive otrygg anknytning och emotionsfokuserade copingstrategier, vilket Àr förenligt med Cheng och Cheungs teori om flexibel coping.

Pedagogers strategier avseende multietniska konfliktkontexter.

AbstractExamensarbete inom lÀrarutbildningen 15 poÀngTitel: Pedagogers strategier avseende multietniska konfliktkontexter? En kvalitativ intervjustudie, utförd pÄ sju lÀrare angÄende hur de hanterar konflikter i mÄngkulturella klassrum.Författare: Nastasha Fre WolduTermin och Är: VT 09Kursansvarig institution: LAU370: Sociologiska institutionenHandledare: Ivar ArminiExaminator:Rapportnummer: VT09-2611-001Nyckelord: mÄngkulturell, multietnisk, pedagoger, konflikthantering, konfliktlösning, interkulturell___________________________________________________________________________Syfte: Att ta reda pÄ hur lÀrare med yrkeserfarenhet i den mÄngkulturella skolan, löser de konflikter som uppstÄr iklassrummet?HuvudfrÄgor: Hur ser en typisk konflikt ut i ett mÄngkulturellt klassrum? Vilka pedagogiska strategier tillÀmpas vidkonfliktsituationer? Hur löser man konflikter, om eleverna har skilda uppfattningar beroende pÄ det kulturella bagaget ochtrosuppfattning i ursprungsfamiljen?Metod: Kvalitativa intervjuer. Samt ett hermeneutiskt förhÄllningssÀtt och ett sociokulturellt perspektiv vidlitteraturbearbetning.Material: Analys av det lÀrarna delgivit samt granskning av den litteratur jag lÀst avseende mÄngkulturalitet sÄvÀl somkonflikthanteringsmetoder. Samt litteratur kring konflikthantering i stort samt mÄngkulturell sÄdan.Resultat: Jag har funnit att de 7 olika lÀrarna jag intervjuat har rÀtt sÄ olika strategier samt olika handlingsmönster nÀrkonflikter vÀl har gÄtt överstyr. Pedagogerna har Àven olika konfliktförebyggande metoder.

Preschool outdoor environment i the urban context/Förskolans utemiljö i den urbana kontexten

Den förtÀtade staden ses idag som en sjÀlvklar del av en hÄllbar stadsutveckling. Vi lever i en urbaniseringstid och frÄgor kring hur vi kan skapa en förtÀtad stad av god kvalitet stÄr högt pÄ agendan. NÀr allt fler mÀnniskor lever i staden skapas ökad efterfrÄgan pÄ samhÀllsservice i staden, som till exempel barnomsorg. I Sverige Àr det kommunen som ansvarar för att tillgodose medborgarna med denna service. Den svenska förskolan, som Àr den institution dÀr detta behov till stor del ska tillgodoses, har i sin tur krav pÄ god pedagogisk verksamhet samt en bra miljö för barnen, sÄvÀl inne som ute. Den hÀr uppstasen handlar om hur förskolans utemiljö konstrueras i den urbana kontexten.

"Har man vunnit förtroendet, har man vunnit allt." : Fem lÀrares syn pÄ samverkan med förÀldrar som har ett annat modersmÄl Àn svenska.

Denna studie har som syfte att belysa vilka svÄrigheter som uppstÄr i samverkan med förÀldrar som har ett annat modersmÄl, samt studera hur lÀrare, utifrÄn olika förhÄllningssÀtt och strategier, hanterar de svÄrigheter som kan uppstÄ. Vi har genomfört halvstrukturerade kvalitativa intervjuer med öppna frÄgor med fem respondenter varav en var pilotintervju. Valet av lÀrare grundar sig pÄ att de arbetar pÄ en mÄngkulturell skola och aktivt har samverkan med förÀldrar som har ett annat modersmÄl Àn svenska. Resultatet av vÄr studie visar att lÀrarna arbetar pÄ olika sÀtt för att hantera de svÄrigheter som kan uppstÄ i samverkan med förÀldrar som har ett annat modersmÄl Àn svenska. UtifrÄn dessa resultat har vi skapat tvÄ olika kategorier av lÀrare, De förtroendeskapande lÀrarna och De generaliserande lÀrarna. Det vi kunnat se Àr ocksÄ att lÀrarna anvÀnder sig av olika strategier och förhÄllningssÀtt i samverkan med förÀldrar som har ett annat modersmÄl. .

Att lÀra sig svenska i en flersprÄkig förskola. En observationsundersökning av pedagogers sprÄkutvecklande arbete

Syftet med denna studie var att undersöka förskollÀrarnas arbetssÀtt pÄ flersprÄkiga förskolor. Den empiriska studien avsÄg att besvara syftet utifrÄn tvÄ frÄgestÀllningar som berör frÄgor om hur förskollÀrare utformar det fysiska rummet i en flersprÄkig miljö och vilka strategier de anvÀnder för att frÀmja flersprÄkiga barns sprÄkutveckling. TvÄ perspektiv som bÀst passade för studien blev dess teoretiska utgÄngspunkter. Det ena perspektivet Àr tvÄ metaforer som betraktar lÀrandet utifrÄn bÄde förvÀrvande av kunskaper och deltagande. Det andra perspektivet Àr den sociokulturella teorin om lÀrande och utveckling.En kvalitativ metod i form av strukturerade observationer anvÀndes under totalt en veckas tid pÄ tvÄ förskolor i tvÄ olika kommuner i VÀstra Götaland.

Strategier för utbildning i förbÀttringskunskap inom hÀlso- och sjukvÄrden : En systematisk litteraturstudie

I föreliggande systematiska litteraturstudie undersöktes strategier för att lÀra ut förbÀttringskunskap som förekom inom hÀlso- och sjukvÄrden och dÀrtill hörande utbildningar. Via Landstinget Dalarnas och Högskolan Dalarnas databaser söktes artiklar som innehöll uppgifter om utlÀrningsstrategier för detta. Av 66 lÀsta artiklar togs bÄde kvalitativa (3 st) och kvantitativa (12 st) med i studien. Artiklarna granskades utifrÄn modifierade granskningsmallar och deras kvalitet bedömdes. Granskningen visade att den oftast förekommande strategin Àven var den effektivaste.

Synskadad och social: Ett arbete om funktionsnedsÀttning och sociala interaktioner

I detta examensarbete behandlas synskadade personers upplevelser kring sociala interaktioner. Synskadade personer kan uppleva olika problematiska situationer i sociala interaktioner pÄ grund av sin funktionsnedsÀttning. Syftet var att, via en kvalitativ metod och intervjuer med tio synskadade personer, ta del av deras tankar, Äsikter och erfarenheter och kunna finna strategier, som dessa personer anvÀnder sig av för att hantera och förebygga de problem som kan uppstÄ. Vidare, hur synskadade personer upplever sitt eget och andras bemötande i sociala interaktioner, vilka problem de eventuellt har upplevt i dessa situationer samt hur de har hanterat dessa problem undersöktes. Resultaten visar pÄ olika problem som synskadade personer nÄgon gÄng har upplevt i sociala interaktioner.

Konsten att behÄlla ungdomar i föreningsidrotten : En intervjustudie ur ett föreningsperspektiv

Ungdomarna Àr idrottsföreningarnas framtid och idrottsföreningarna skapar positiv utveckling för ungdomarna. Det ungdomarna gör pÄ fritiden och i vilket socialt sammanhang som de vistas i har betydelse för deras utveckling. Trots dessa positiva effekter som idrottsföreningarna har sÄ vÀljer mÄnga ungdomar att sluta med föreningsidrotten. Detta beror pÄ olika aspekter sÄsom ekonomi, kompisar, förÀldrapÄverkan och nya fritidsintressen. DÀrför Àr det viktigt hur idrottsföreningar jobbar med att behÄlla ungdomar och det Àr ocksÄ syftet till denna studie.

UtvÀrdering av strategier för prestandaoptimering i relationsdatabaser

NÀr ett nytt databassystem ska tas fram och införas i en organisation ska funktioner och krav pÄ systemet identifieras och analyseras i en designprocess. Ett krav pÄ ett databassystem kan vara att systemet ska uppvisa en viss prestanda. Designprocessen leder sÄ smÄningom fram till fysisk design av databasen och dess applikationer. Det kan finnas flera olika lösningar för fysisk design av databasen och dess applikationer som tillgodoser kraven och funktionerna som ska finnas i systemet. Dessa olika lösningsalternativ ger olika prestanda.

"Jag tar bara dem jag kÀnner till" - En undersökning om elevers informationssökning pÄ Internet

BakgrundAtt söka information pÄ Internet blir allt vanligare i skolan, dÄ datorn och dess sökfunktioner har blivit ett verktyg för att hitta information. DÄ kunskapsutbudet som finns tillgÀngligt pÄ Internet bÄde Àr brett och förÀnderligt, mÄste eleven ha kompetensen att vÀlja informationskÀllor och kritiskt granska sina val för att finna tillförlitlig information. Skolan har i och med den nya lÀroplanen Lgr 11 större ansvar för elevernas kompetensutveckling gÀllande kÀllkritiskt perspektiv och hantering av digital information.SyfteSyftet med vÄr studie Àr att ta reda pÄ vilka val elever gör dÄ de söker information pÄ Internet och varför de gör dessa val. Syftet Àr Àven att ta reda pÄ pedagogernas tankar kring elevernas informationssökning i undervisningen.MetodVi har gjort en fenomenografisk studie dÀr vi har anvÀnt oss av intervjuer för att ta reda pÄ hur tjugofyra elever gjorde nÀr de sökte information pÄ Internet, vilka val de gjorde samt vad som lÄg till grund för dessa val. Vi intervjuade Àven sju lÀrare för att ta reda pÄ deras tankar kring Internet som sökverktyg.ResultatEleverna berÀttar hur de kan vÀrdera en kÀllas trovÀrdighet, men tillÀmpar inte dessa strategier i lika stor utstrÀckning.

Clas Ohlsons etablering i Norge : En fallstudie ur ett situationsanpassningsperpektiv

?When in Rome, do as Romans do?. Detta ordsprÄk myntades 387 e. Kr av St. Ambrose nÀr han uttryckte ?nÀr jag Àr i Rom fastar jag pÄ lördagar; nÀr jag Àr i Milano, gör jag inte det?.

Elevers problemlösningsstrategier : En studie av gymnasieelevers val av strategier vid problemlösning

The purpose of this study is to examine senior high school students? strategies and reasoning when solving mathematical problems and make a review of the concept problem solving. The purpose is also to examine if the students? choice of strategies are influenced when their mathematical knowledge is improved.The study was conducted in two science classes at a senior high school. All the students were asked to individually solve two mathematical problems.

Svenska elevers matematikprestationer : En nedÄtgÄende trend

VÄrt syfte med denna undersökning har varit att bidra till kunskap om de yngre barnensmatematik. Det har skett genom kartlÀggning och analyser om tre och fyra Äringar i förskolanordnar och sorterar olika föremÄl i tvÄ planerade aktiviteter. Undersökningens övergripandeforskningsfrÄgor var: hur ordnar och sorterar barn föremÄl individuellt? Vad sÀger barnen omsina strategier för att ordna och sortera olika föremÄl? Undersökningen har utgÄtt ifrÄn ettsociokulturellt perspektiv som betonar sprÄkets och kommunikationens betydelse för barnslÀrande. Undersökningen har genomförts med en kvalitativ ansats med observation ochintervju som metod.

Vuxna personers upplevelser av att leva med rörelsehinder

Personer med rörelsehinder möter begrÀnsningar i sitt vardagsliv som stÀller sÀrskilda krav pÄ anpassning och tillgÀnglighet. Möjligheterna att delta i aktiviteter minskar dÄ miljö och attityder inte tillÄter detta. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva vuxna personers upplevelser av att leva med rörelsehinder. Vi gjorde en artikelsökning som resulterade i tretton vetenskapliga artiklar motsvarande syftet. Dessa analyserades med en kvalitativ manifest innehÄllsanalys, och resulterade i fyra kategorier: att kÀnna mening med livet genom strategier, oberoende och kontroll, att möta andras attityder, att kÀnna sig utanför och fÄ minskat sjÀlvförtroende och att behöva vÄrdpersonal som Àr kunniga och medvetna om rörelsehinder.

Medvetna studievanor : En fenomenografisk studie av upplevda studievanor hos elever som deltagit i lÀrandeprojektet HjÀrngym

I denna studie har vi intresserat oss för hjÀrnans hÀlsa och inlÀrning. Genom att ha bra strategier för lÀrande och goda vanor för att mÄ bra kan vi pÄverka bÄde vÄra kroppar och vÄra hjÀrnor. Vi kan anvÀnda oss av strategier som fÄr vÄr hjÀrna att mÄ bra och arbeta bra. För att lÀra sig om detta har elever pÄ Kattegattgymnasiet fÄtt delta i ett projekt som heter HjÀrngym. VÄrt syfte Àr att undersöka hur eleverna som fÄtt delta i projektet upplevt att det har pÄverkat dem. Den empiriska undersökningen har utgjorts av intervjuer av Ätta elever som deltagit i projektet HjÀrngym.

<- FöregÄende sida 29 NÀsta sida ->