
Sökresultat:
1136 Uppsatser om Manifest Destiny - Sida 12 av 76
Smärthantering hos patienter med långvarig smärta efter behandling med ett kognitivt förhållningssätt
Prevalensen för kronisk smärta har ökat i Sverige de senaste fem åren. Merparten av problemen har muskuloskeletala orsaker. Patienter med långvarig smärta har svårt att få adekvat behandling och att leva med smärta är belastande psykiskt varför det är viktigt att se till både det fysiska och det psykiska. Omhändertagande av ett multidiciplinärt team innebär att hela människan ses. Syftet med studien var att beskriva smärtpatienters upplevelser av sin smärthantering i efterskedet av en smärtrehabilitering där ett kognitivt förhållningssätt tillämpats.
Smärthantering hos patienter med långvarig smärta efter behandling med ett kognitivt förhållningssätt
Prevalensen för kronisk smärta har ökat i Sverige de senaste fem åren.
Merparten av problemen har muskuloskeletala orsaker. Patienter med långvarig
smärta har svårt att få adekvat behandling och att leva med smärta är
belastande psykiskt varför det är viktigt att se till både det fysiska och
det psykiska. Omhändertagande av ett multidiciplinärt team innebär att hela
människan ses. Syftet med studien var att beskriva smärtpatienters
upplevelser av sin smärthantering i efterskedet av en smärtrehabilitering
där ett kognitivt förhållningssätt tillämpats. Kvalitativ metodik användes
genom att intervjua sex informanter, ett år efter genomgången smärtkurs på
ett rehabiliteringscenter i Norrbotten.
ATT ANVÄNDA TAKTIL STIMULERING I OMVÅRDNADEN : En intervjustudie med vårdpersonal
Taktil stimulering används inom flera olika hälsofrämjande verksamhetsområden i Sverige och är en form av mjuk massage. Under 1990-talet startade utbildning i metoden. Då taktil stimulering är en relativt ny metod finns det ännu inte så många studier i ämnet. Syftet med studien var att belysa hur vårdpersonal upplever det att använda taktil stimulering i omvårdnadsarbetet. Metoden som användes var kvalitativa intervjuer.
Kvinnors erfarenheter av att leva med benskörhet: en litteraturstudie
Benskörhet är en sjukdom som drabbar mest kvinnor och resulterar ofta i frakturer av höft, rygg och underarm. Dessa frakturer kan uppstå vid obetydlig påfrestning på skelettet. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva kvinnors erfarenheter av att leva med benskörhet. För att erhålla fördjupad kunskap har tio vetenskapliga artiklar publicerade mellan 1988 och 2002 analyserats med hjälp av kvalitativ innehållsanalys med manifest ansats. Analysen resulterade i fyra huvudkategorier: Acceptera och förstå vad sjukdomen leder till, Upplevelse och hantering av smärta, Begränsningar som leder till beroende i det dagliga livet och Förlust av kroppens hållning.
Sjuksköterskors upplevelser i samband med hjärtstopp och hjärt- och lungräddning på sjukhus ? en litteraturstudie
Hjärtstopp drabbar årligen flera tusen människor på svenska sjukhus. Syftet med denna studie var att beskriva sjuksköterskors upplevelser i samband med hjärtstopp och hjärt- och lungräddning på sjukhus. Denna litteraturstudie genomfördes med en litteratursökning av kvalitativa artiklar inom området och analyserades sedan genom kvalitativ innehållsanalys och manifest ansats. Litteraturstudien begränsades med att specialistsjuksköterskor exkluderades. Analysen resulterade i fem kategorier; Att uppleva stöd och krav från kollegor, Att uppleva ett sjätte sinne för ens egna patienters tillstånd och deras önskan, Att sakna struktur och kunskap, Att känna sig otillräcklig och granskad vid familjens närvaro samt Erfarenhet av återupplivningar påverkar känslan.
Upplevelser av att leva med kronisk ländryggssmärta: en litteraturstudie
Ländryggssmärta (low back pain) drabbar ca 80% av befolkningen någon gång under livet. När ryggsmärtan varat längre än 12 veckor definieras den som kronisk. Kronisk ländryggsmärta påverkar människors dagliga liv på många sätt och orsaken till smärtan förblir många gånger okänd. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva vuxna människors upplevelser av att leva med kronisk ländryggsmärta. 14 vetenskapliga artiklar som motsvarat syftet har analyserats utifrån kvalitativ innehållsanalys med manifest ansats.
Personer som genomgått stroke: Upplevelser vid matsituationer
Att äta är livsviktigt och efter stroke sker ofta förändringar kring ätandet, något som påverkar personer i stor utsträckning. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva upplevelser av ätandet hos personer som genomgått stroke. Nio artiklar ingick i analysen. I analysen användes en manifest kvalitativ innehållsanalys som resulterade i 5 kategorier. Resultatet blev; Att förlora kontrollen över ätandet och känns sig beroende vid måltider, Att känna sig rädd och ha minskad aptit, Att skämmas och inte vilja äta tillsammans med andra, Att kämpa för att anpassa sig efter kroppens förändring och Att försöka återfå njutning och känna kontroll.
Upplevelser av maskulinitet och sexualitet hos män som lever med prostatacancer: en litteraturstudie
Prostatacancer är den vanligaste cancerdiagnosen hos män. Behandlingen har ofta många biverkningar både fysiskt, psykiskt och emotionellt, förutom de exsistentiella problem som en cancerdiagnos innebär. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva upplevelser av maskulinitet och sexualitet hos män som lever med prostatacancer. Tretton vetenskapliga, kvalitativa artiklar analyserades med hjälp av en kvalitativ innehållsanalys med manifest ansats. Analysen resulterade i fem slutkategorier.
Upplevelser av maskulinitet och sexualitet hos män som lever med prostatacancer: en litteraturstudie
Prostatacancer är den vanligaste cancerdiagnosen hos män.
Behandlingen har ofta många biverkningar både fysiskt,
psykiskt och emotionellt, förutom de exsistentiella problem
som en cancerdiagnos innebär. Syftet med denna
litteraturstudie var att beskriva upplevelser av maskulinitet
och sexualitet hos män som lever med prostatacancer. Tretton
vetenskapliga, kvalitativa artiklar analyserades med hjälp av
en kvalitativ innehållsanalys med manifest ansats. Analysen
resulterade i fem slutkategorier. Att livet är viktigast, men
anpassning krävs: Att en förlorad funktion är svår att ersätta:
Att inte längre vara en man:Att förlora lust och intresse:Att
vilja veta, få stöd och förståelse.
Sjuksköterskors upplevelser i mötet med misshandlade kvinnor: En litteraturstudie
Forskning visar att misshandlade kvinnor kommer i kontakt med sjukvården först av alla samhällstjänster och därför har sjuksköterskor en viktig roll att identifiera och hjälpa dessa kvinnor. Dock är dessa möten påfrestande och ställer krav på sjuksköterskor att kunna möta kvinnornas behov. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva sjuksköterskors upplevelser i mötet med misshandlade kvinnor. Studien baserades på 11 vetenskapliga artiklar som analyserades med kvalitativ manifest innehållsanalys och detta resulterade i fyra slutkategorier: Att känna sig ledsen och psykiskt utmattad, Att stödja med information och ett gott bemötande, Att bli frustrerad och distansera sig känslomässigt och Att känna en skyldighet att ta på sig kvinnornas problem. Sjuksköterskor hade olika förhållningssätt för att kunna hantera situationen och upplevde ett behov av utbildning inom området.
Upplevelser av att arbeta som nyutexaminerad sjuksköterska
Den slutliga kvalitén på omvårdnaden påverkas av relationen mellan
sjuksköterskans tillfredsställelse med arbetssituationen och
organisationens uppbyggnad. Syftet med denna litteraturstudie var att
beskriva upplevelser av att arbeta som nyutexaminerad sjuksköterska.
Studien baserades på åtta vetenskapliga artiklar analyserade med kvalitativ
manifest innehållsanalys. Analysen resulterade i sex slutkategorier: att ha
behov av stödjande introduktion för att komma in i yrkesrollen, att tvivla
på sin kompetens, att ha behov av att prata med andra nyutexaminerade
sjuksköterskor, att arbeta under tidspress känns som att handla utan att
tänka, att bemötande styrs av egna och kollegors förväntningar samt att
acceptera och förstå sin nya roll. Resultatet kan bidra till högre kvalité
på omvårdnad utförd av nyutexaminerade sjuksköterskor om det blir ett
bättre samarbete mellan dem och de vana sjuksköterskorna.
Lokalhistoria i undervisningen : En analys av 6 gymnasielärarnas historiebruk och 4 gymnasieelevers historiemedvetande på några svenska gymnasieskolor.
The purpose of this study is to examine if, how and why history teachers work with local history projects in education. The results will be analyzed based on a theory of the uses of history. I also investigate, through group interwiews with students, if and how students? historical consciousness may develop through teaching about local history. The result is a variation map of teachers? different uses of history and how students historical consciousness can manifest itself.The results of the study shows that all the teachers interviewed uses local history projects in education.
Upplevelser av hälsa vid kronisk sjukdom: en litteraturstudie
Hälsa upplevs olika och tas oftast för givet. Sjukdom påverkar upplevelsen av hälsa. Personer prövas då med hinder och begränsningar. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva hur personer som lever med kronisk sjukdom upplever hälsa. Tolv artiklar analyserades med kvalitativ, manifest innehållsanalys och resulterade i fyra kategorier: Att finna balans i tillvaron, att genom relationer få stöd och förståelse, att bli stärkt av tro och hopp och att lära sig leva med begränsningar i vardagslivet.
Hur personer med ALS upplever livskvalitet - En kvalitativ litteraturstudie av självbiografiska böcker
I Sverige drabbas runt tvåhundra personer av ALS varje år. ALS är en sjukdom
som oundvikligen leder till döden, där musklerna försvagas och slutligen leder
till helförlamning. Intresse väcktes för sjukdomen och frågan om det går att
leva ett liv med god livskvalitet trots denna sjukdom uppstod. Syftet med denna
studie är att belysa hur personer med ALS upplever livskvalitet. Metoden som
användes var en kvalitativ litteraturstudie baserad på självbiografiska böcker.
Operationssjuksköterskans upplevelse i samband med organuttag när donatorn är hjärndöd
ABSTRACT (english)Introduction: The possibility to transplant an organ is an important part of the health care system, which demands great resources and a well functioning organization with a level of high competence. The work with organ donation is complex and brings forward a great amount of different emotions for the operation room nurse. Aim: The aim with the study is to illustrate the operating room nurses experience when the organ donor is brain dead. Method: Data collection has been performed with semi-structured interviews, which have been interpreted by qualitative manifest analysis. The design of the study is pilot towards a study in full scale.