Sök:

Sökresultat:

6032 Uppsatser om Lyssna till elevers röster - Sida 25 av 403

Relationsutveckling i skolan : Relationsutveckling mellan lÀrare och elever samt dess inverkan pÄ elevers lÀrande

Syftet med denna uppsats var att undersöka hur lÀrare och elever uppfattar utvecklandet av relationer sinsemellan, samt hur dessa relationer vÀrderas utifrÄn ett lÀrandeperspektiv.För att undersöka detta genomfördes sammanlagt tolv intervjuer med sex elever och sex lÀrare. Undersökningen genomfördes med en kvalitativ ansats eftersom avsikten var att skapa en djupare förstÄelse för lÀrares och elevers stÀllningstaganden.I det resultat som uppdagades framgick det att det rÄder skilda meningar gÀllande synen pÄ hur dessa relationer bör utformas samt hur de vÀrderas sinsemellan lÀrarna. Eleverna Ä andra sidan uppvisade en mer entydig bild av hur relationens art bör vara utformad för att gynna deras möjligheter till lÀrande, dÀr det i huvudsak var personlighet och lÀttsamhet som ansÄgs vara önskvÀrt bland sina lÀrare.Sammantaget framhöll dock samtliga lÀrare och elever vikten av relationsutveckling sinsemellan, sÄvÀl för att gynna elevers skolgÄng i stort, sÄvÀl elevers möjligheter till lÀrande. Majoriteten av lÀrarna uppgav att de gÀrna skulle vilja arbeta mer med att utveckla relationer till sina elever men att möjlighet till detta inte finns dÄ deras tid inte rÀcker till. Eleverna uppger att relationsutvecklingen i stor utstrÀckning bör genomföras utanför klassrumssituationerna, vilket Àven anammas av flera lÀrare; detta upplevdes dock vara problematiskt pÄ grund av ovan nÀmnda tidsbrist.Avslutningsvis bör det pÄpekas att relationer sinsemellan lÀrare och elever, med utgÄngspunkt i sÄvÀl tidigare forskning som lÀrares utsagor, kan fÄ sÄvÀl positiva som negativa konsekvenser för elevers möjligheter till lÀrande beroende pÄ relationens art.

Att möta elevers olikheter

Syftet med föreliggande arbete Àr att undersöka pedagogers syn pÄ olikheter, möjligheter och svÄrigheter att möta olikheter och hur de ser pÄ sin kompetens i förhÄllande till att möta elevers olikheter. I arbetet ges lÀsaren en tillbakablick över hur man sett pÄ olikheter och inkludering ur ett historiskt perspektiv och hur man ser pÄ det i dag. Vidare presenteras en genomgÄng av hur man kan arbeta för att möta olikheter, en beskrivning av lÀrarkompetens i generella drag samt kompetens att möta olikheter. Teoriavsnittet fokuserar i huvudsak pÄ ett relationellt perspektiv. Metoden för insamling av data Àr halvstrukturerade intervjuer med pedagoger i olika kommuner som arbetar med elever i olika Äldrar.

Faktorer som pÄverkar elevers skolmotivation inom SO-Àmnena i grundskolans senare Är

Detta examensarbete syftar att undersöka vad det Àr som gör att eleverna kÀnner sig motiverade eller omotiverade och vilka faktorer som pÄverkar deras skolmotivation inom SO-Àmnena i grundskolans senare Är. Arbetet ger en översikt av tidigare forskning om motivation. För att uppnÄ studiens syfte har jag genomfört semistruktuerade kvalitativa intervjuer i en fokusgrupp av sex elever i Ärskurs 7-9. IntervjufrÄgorna grundas pÄ studiens frÄgestÀllning: Vilka faktorer pÄverkar elevers skolmotivation inom SO-Àmnena i grundskolans senare Är? Svaret pÄ frÄgestÀllning har sökts dels i litteratur dels i intervjuer med elever.

Hur livsvÀrlden pÄverkas hos personer som lever med diabetes typ 2

Bakgrund: De vanligaste riskfaktorerna för diabetes typ 2 Àr övervikt och fysisk inaktivitet men Àven stress, rökning och alkohol ökar risken. Behandlingen bestÄr frÀmst av tabletter, livsstilsÄtgÀrder och en bra egenvÄrd. NÀr livsvÀrldsansatsen anvÀnds i vÄrdandet fokuserar vÄrdaren pÄ hur patienter upplever sin hÀlsa, lidande, vÀlbefinnande och sin vÄrd. Detta kan inte mÀtas med olika instrument utan vÄrdaren fÄr lyssna pÄ personens egen berÀttelse och livshistoria. Syfte: Syftet var att beskriva hur livsvÀrlden pÄverkas hos personer som lever med diabetes typ 2.

Bildkommunikation som verktyg för sprÄkutveckling för flersprÄkiga elever

Jag har undersökt bilders pÄverkan pÄ flersprÄkiga elevers sprÄkutveckling. Jag har lagt fokus pÄ elever som precis har kommit till Sverige. Jag har undersökt hur och vilka tekniker bildpedagoger tar till hjÀlp för att hjÀlpa nyanlÀnda flersprÄkiga elever att kommunicera. Genom att jag har genomfört kvalitativa intervjuer med fyra bildpedagoger som har olika arbetserfarenheter och har arbetat som pedagoger i flertal Är. Förutom de kvalitativa intervjuerna har jag sökt inom relevant teori för just denna studie. Mitt resultat visar att bild i olika former kan anvÀndas flitigt pÄ skolorna och att den frÀmjar flersprÄkiga elevers sprÄkutveckling.

Varför ska man lÀsa? Av lust förstÄs!: höglÀsning,
individuell lÀsning och boksamtal, en möjlig vÀg till
elevers lÀslust

Syftet med arbetet var att undersöka hur vÀl höglÀsning, individuell lÀsning och boksamtal kunde stimulera elevers lÀslust. Vi ville Àven ta reda pÄ pedagogers eget förhÄllningssÀtt till litteratur och om de trodde att det pÄverkade elevers lust att lÀsa. Bakgrunden tar upp tidigare forskning kring lÀsning och pÄverkande faktorer. Den kvalitativa undersökningen genomfördes under fem veckor i tvÄ klasser i Är 2, dÀr sex slumpmÀssigt utvalda elever samt pedagoger intervjuades. Vid observationerna deltog Àven övriga elever i Är 2.

Pennan som sin bÀsta vÀn eller vÀrsta fiende : Fem elever i Ärskurs nio beskriver sin motivation till skrivande i svenskÀmnet

Ett av uppdragen som svensklÀrare har Àr att stimulera elevers intresse för att skriva. Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att öka förstÄelsen för elevers motivation till skrivande i svenskÀmnet. Hur beskriver elever sin motivation till skrivande, och vilka faktorer anser de ökar, respektive minskar deras motivation till skrivande i svenskÀmnet? Undersökningen baseras pÄ intervjuer av fem elever i Ärskurs nio. Studien bygger pÄ induktiva ansatser dÀr resultatet diskuteras i förhÄllande till teoretiska perspektiv pÄ motivation och skrivundervisning.Flera av eleverna i studien beskriver ett stort intresse för skrivande.

Elevers förstÄelse av likhetstecknet

Syftet med denna undersökning var att undersöka elevers förstÄelse för likhetstecknets betydelse i skolÄr 3. I undersökningen anvÀnder vi oss utav ett test för att se hur eleverna uppfattar likhetstecknet nÀr de löser matematiska utsagor skriftligt som involverar likhetstecknet. Vidare kategoriserades eleverna utifrÄn deras förstÄelse för likhetstecknet för att sedan se om de intervjuade eleverna bearbetar och angriper en matematisk utsaga som involverar likhetstecknet pÄ ett sÀtt som stÀmde överens med vad det skriftliga resultatet visade. VÄr undersökning visar att majoriteten av elever i denna klass har en operationell förstÄelse för likhetstecknet vid skriftlig behandling men beskriver det muntligt som om de hade en relationell förstÄelse. Det kan bero pÄ att pedagogers framstÀllning beskriver symbolen som en relation mellan tal ?det skall vara lika mycket pÄ varje sida? men anvÀnder likhetstecknet operativt t.ex.

Elevinflytande En kvalitativ studie av elevers och lÀrares syn pÄ elevinflytande

Uppsatsen beskriver lÀrares och elevers syn pÄ elevinflytande i skolan samt hur lÀrarna skulle vilja förbÀttra elevernas inflytande. Genom litteraturstudier framkom att elevers inflytande inte Àr sÄ stort och att det minskar med stigande Älder. Samtidigt finns det ett ökat tryck pÄ elevinflytande i grundskolans styrdokument. Studien bygger pÄ ett tiotal intervjuer med lÀrare samt ett tjugotal intervjuer med elever frÄn Är fem till Är nio. Resultaten frÄn intervjuerna visar pÄ att elever inte har sÄ stort inflytande som de vill.

Skolan - himmel eller helvete : en studie om elevers upplevelser av mobbning

Syftet med studien Àr att undersöka elevers upplevelser av förekomsten avmobbning i skolan. Eftersom vi studerar till idrottslÀrare Àr dÀrför ett delsyfte attundersöka elevers upplevelser av förekomsten av mobbning i omklÀdningsrumföre och efter en idrottslektion. Utöver detta undersöktes Àven skillnader mellanpojkar och flickors upplevelser av förekomsten av mobbning och krÀnkningarsamt elevers upplevelser om lÀrare agerade för att förebygga, ÄtgÀrda ochmotverka mobbning. Studien grundade sig pÄ en enkÀtundersökning somgenomfördes pÄ tre högstadieskolor dÀr 221 elever i Ärskurs nio deltog varav 124var pojkar och 97 var flickor. Resultatet av studien visade att 7 % av elevernaupplevde sig vara utsatta för mobbning i omklÀdningsrummet och 7 % aveleverna upplevde sig vara utsatta för mobbning i andra situationer i skolan.Pojkar upplevde sig oftare vara utsatta och utsÀtta andra elever för fysiskakrÀnkningar och mobbning Àn flickor, medan flickor upplevde sig oftare varautsatta för social mobbning Àn pojkar.

Kommunikation i matematikundervisningen - LÀrares skilda uppfattningar av uppdraget att utveckla elevers kommunikationsförmÄga i matematik

SammanfattningI den nya lÀroplanen, Lgr 11, har kommunikation en central plats i matematikundervisning. De senaste Ärens studier rörande matematisk kommunikation har frÀmst behandlat sprÄklig progression, interaktion och matematiska diskurser. DÀremot saknas forskning kring hur lÀrare kan arbeta med matematisk kommunikation. I denna studie undersöks lÀrares skilda uppfattningar av hur de arbetar med uppdraget att utveckla elevernas kommunikations-förmÄga i matematik. Uppsatsens empiriska del utgÄr frÄn en enkÀtundersökning och tre intervjuer.

Problemlösning i matematik : En undersökning kring elevers metod vid problemlösning i multiplikation i Äk 5

 Jag har undersökt elevers resonemang vid problemlösning i multiplikation. Detta har jag gjort genom kvalitativa och kvantitativa metoder i Ärskurs fem. Syftet med denna studie Àr att undersöka vilka resonemangsstrukturer (Lithner 2008) elever anvÀnder nÀr de löser multiplikationsuppgifter.Jag genomförde respondentintervjuer för att fÄ reda pÄ hur elever resonerar och vilka resonemang de anvÀnder sig av nÀr de löser matematikuppgifterna. Intervjustudien bygger pÄ fyra elevers resonemang om problemlösning i multiplikation med en ökning i uppgifternas svÄrighetsgrad. Jag kom fram till att majoriteteten av eleverna i mina intervjuer löste problemsituationer utifrÄn imitativa resonemang.

Hur "galen" fÄr man vara? : Om elevers uppfattningar av lÀrande i litteratursamtal.

Syftet med mitt examensarbete var att belysa elevers uppfattningar av lÀrande i litteratursamtal. Genom att synliggöra lÀrandet ville jag fördjupa förstÄelsen för litteratursamtalets roll i utvecklingen av elevers lÀsförmÄga. Jag valde en fenomenografisk forskningsansats vilket gav vissa förutbestÀmda val av metoder. Datainsamlingen bestod av 13 ostrukturerade, kvalitativa intervjuer med elever i skolÄr 1. Eleverna valdes ut pÄ grund av sin tidigare erfarenhet av litteratursamtal.

LÀrarens didaktiska höglÀsning : Ett redskap in i förstÄelsen och upplevelsen

HöglÀsning Àr en vanligt förekommande aktivitet i dagens klassrum. Forskning visar dock pÄ att lÀrarens höglÀsning i mÄnga fall behöver effektiviseras. Syftet med arbetet Àr att undersöka vilka effekter lÀrarens höglÀsning av berÀttande texter har pÄ elevers lÀsförstÄelse och lÀsupplevelse i Ärskurs 4-6. Vidare Àr syftet att belysa hur lÀrarens höglÀsning kan anvÀndas som ett didaktiskt redskap för att utveckla elevers lÀsförstÄelse och öka deras lÀsupplevelse. Fokus i arbetet ligger pÄ berÀttande texter dÄ forskningen visar pÄ att de Àr de mest förekommande texttyperna i Ärskurs 4-6.

Elevers lÀs- och skrivsvÄrigheter : ur lÀrares perspektiv

Denna uppsats syfte har varit att undersöka hur ett antal pedagoger uppfattar och hanterar elevers lÀs- och skrivssvÄrigheter. Undersökningen bygger pÄ intervjuer med fyra klasslÀrare och en specialpedagog. Resultatet visar att lÀs- och skrivsvÄrigheter inte definieras pÄ ett enhetligt sÀtt. Individinriktade ÄtgÀrder, sÄ som lÀstrÀning och kompensation, anses vara viktigast. Ett bra klassrumsklimat nÀmns Àven som en viktig faktor.

<- FöregÄende sida 25 NÀsta sida ->