
Sökresultat:
1542 Uppsatser om Liberal demokrati - Sida 6 av 103
Iraks förutsättningar för demokrati Moderniseringsteori och civila samhället använt på Irak.
Under de senaste fyra åren efter Saddamregimensfall har det hållits allmänna val i Irak. Ett parlament har valts och flertalet demokratiska inslag har förts in i Irak, men det är en instabil demokrati i Irak. Vilka förutsättningar finns det egentligen för en demokrati i Irak? Vilka problem finns det? Det är dessa två frågor som besvarats i denna uppsats. Genom att använda moderniseringsteorin och teorin om det civila samhället har Irak analyserats för att kunna besvara de frågorna.
"Vi måste tänka långsiktinkt, inte bara här och nu" : En kvalitativ studie som belyser Hem-och konsumnetkunskapslärares och elevers uppfattning om hållbar utveckling.
Syftet med uppsatsen är att undersöka och ta reda på vilka typer av demokrati framställs i avsnitten om demokrati i ett urval läroböcker i samhällskunskap avsedda för årskurs 7-9. De teorier, som är centrala i uppsatsen, är teorier kring demokratimodeller. I uppsatsen är det främst tre demokratimodeller som är centrala: valdemokrati, deltagardemokrati och samtals-demokrati. Det är dessa tre modeller, som vår analys bygger på. I analysen presenterar vi citat från läroböckerna följda av en förklaring av vilka/vilken modell som framkommer i citatet.
Demokrati i förskolan - en studie i pedagogers syn på barns delaktighet och inflytande
I detta examensarbete är syftet att undersöka hur pedagoger inom förskola arbetar med barns inflytande. Vi använder oss av kvalitativa intervjuer med pedagoger på en förskola. Frågeställningarna är; vilken uppfattning har pedagogerna om barns inflytande; vilka styrdokument utgår pedagogerna från; samt vilka metoder arbetar pedagogerna med. Vi skriver om kommunikation, det kompetenta barnet, demokrati och Vygotskijs teorier som viktiga delar av tidigare forskning och viktiga begrepp. Slutsatsen av undersökningen är att pedagogerna som deltagit i undersökningen tycker sig arbeta aktivt för att barn ska vara delaktiga och ha inflytande samt att demokrati i förskolan anses vara viktigt.
Den jordanska ekvationen : Islamister och kungahuset på väg mot demokrati?
Jordanien ser sig som en arabiskmuslimsk stat på väg mot en demokrati. Med en sådan självbild blir islam en integral del av samhället. Det stöd som det jordanska samhället gav det Muslimska Brödraskapet i valen november 1989 och 1993 visade dessutom att organisationen blivit något som kungahuset måste ta med i beräkningen i den demokratiska processen. För det Muslimska Brödraskapet kan det upplevas som en tilltalande idé då man genom ett samarbete med kungahuset både kan bevara sin maktbas och dessutom se till att andra konkurrerande och kanske mer militanta och extrema muslimska grupper marginaliseras.Den demokratiska processen i Jordanien kan således ses som en samverkan mellan det Muslimska Brödraskapet och kungahuset..
Informationalismens Murar hotet mot information som positiv rättighet; en ideologianalys av WTO och dess avtal.
This thesis examines the ideological implications of an emerging shift in human rights-issues regarding information. As Intellectual Property becomes increasingly important to the economy of developed nations previously commonly owned or unprotected information runs a real risk of becoming privatized. The World Trade Organization and its binding agreements GATS and TRIPS are subjected to a critical ideology-analysis, with special efforts to elucidate possible effects on the public service realm and its commitment as provider of free information as a human right. The result suggests that not only does a threat to information as such a right exist, but that its ideological basis however seemingly rooted in a liberal/neoliberal context actually in its express views on information deviates from liberal/neoliberal theory in many ways, and that there are theoretical inconsistencies in that same ideology..
Demokratisering i historieläromedel : En analys av historieläromedel för grundskolans senare år
I följande uppsats undersöks hur demokratiseringsprocessen i Sverige framställs i utvalda läroböcker för historia i grundskolans senare år. Uppsatsen är en textanalys, som utgår ifrån Ammerts teoretiska analysmodell för läromedel. Den svenska skolan ska enligt statens styrdokument genomsyras av demokratiska värderingar och i denna uppsats undersöks hur detta kommer till uttryck och konkretiseras i historieläroböcker. Vi har fokuserat särskilt på hur demokrati framställs som normativt, alltså det önskvärda och eftersträvansvärda. Resultatet visar på att demokrati och demokratiska värderingar skildras positivt och normerande i läroböckerna, ofta med det nuvarande samhället som facit..
Sociala representationer av demokrati och ansvar i förskolan
Syftet med vår undersökning är att synliggöra och problematisera demokratin i praktiken utifrån några pedagogers synvinkel med läroplanen som utgångspunkt.
De metoder vi har valt att använda oss av i vår undersökning är intervjuer. Vi inledde vår undersökning med intervjuer på tre olika förskolor i Skåne, intervjun innehöll en generell del om demokrati och förhållningssätt och en del andra frågor som berör ämnet. Vår teoretiska utgångspunkt är sociala representationer, anledningen till vårt val är att vi anser att läroplanen och begrepp som exempelvis demokrati och inflytande kan öppna upp för olika tolkningar hos pedagogerna.
Resultatet visar på att pedagogerna tycker att demokrati som begrepp är svårt att greppa och förklara, pedagogerna visar i studien vikten av att ha gemensam barnsyn och förhållningssätt.
Ordning och reda! : En ideologianalytisk studie över Folkpartiets skolpolitik mellan år 1990 och 2010
The purpose of this study is to examine the critically raised concern on whether the Liberal party of Sweden, in policies regarding the compulsory school, really represents a liberal policy or if it actually functions more as an ambassador for conservative ideals. An ideology analysis is employed for the purpose of answering the research question, which asks if the party?s changed viewpoint on the compulsory school between the years of 1990 and 2010 could be understood in terms of an ideological alternation. The analysis is carried out by an examination where the party?s policies are linked to common definitions of the two political ideologies, with the assistance of an analytical tool consistent of a series of educational philosophies.
Skolans demokratiska uppdrag
I denna tolkande studie undersöks samhällskunskapslärares förståelse och tolkning av skolans demokratiska uppdrag på gymnasieskolan. Styrdokumenten såsom skollag, läroplaner och kursplaner i samhällskunskap ålägger skolan ett demokratiskt uppdrag, men beskriver inte hur detta ska omsättas i praktiken. Genom abduktion som metodologisk utgångspunkt analyseras ett empiriskt material, som utgörs av kvalitativa intervjuer angående tolkningar hur detta uppdrag kan omsättas. Detta material och skolans styrdokument sammanvävs i en analys med demokratiteori och tidigare forskning. Analysen och resultatet tyder på att de fem intervjuade samhällskunskapslärarna har en tendens att tolka demokrati i en skolkontext och värdegrundarbete i termer av organisationsproblematik.
?Det måste ju vara lite strängt också? - Elevers röster om skolråd och deras inflytande
Syftet med detta arbete är att studera elevers upplevda inflytande kopplat till rådsverksamheten på en skola där alla elever deltar i något råd. Vi har använt oss av en kvalitativ metod och genomfört semistrukturerade intervjuer med fyra elever på skolan.
Resultatet från intervjuerna har vi analyserat och tolkat utifrån styrdokument, tidigare forskning och John Deweys teori om demokrati i skolan. Resultatet visar att respondenterna upplever att de har stort inflytande via rådsverksamheten men lyfter även att alla elever på skolan inte har inflytande. Eleverna ger en bild av att rådsverksamheten möjliggör för eleverna att ta stor plats och att det snarare är elevstyrt än lärarstyrt.
Sida ur ett lilberalfeministiskt perspektiv : Finns jämställdhetsidéer av liberalfeministiskt slag i Sidas bistånds - och utvecklingspolitik?
AbstractEssay in Political Science, C ? level, by Ylva Björkegren, spring semester 2008. Tutor: Anna Spånning. ?Sida from a liberal feministic perspective.
Demokrati i skolan - en studie av ett urval lärares undervisning om demokratibegreppet
Demokratibegreppet är för många elever ett ord som innebär enbart rättigheter. Begreppet tolkar de ofta som att demokrati innebär att gå och rösta.Denna uppsats syfte är att belysa hur So-lärare på högstadiet undervisar om demokratibegreppet, för att eleverna ska få en förståelse för begreppet. Uppsatsen ska ligga till grund för reflekterande frågeställningar för oss blivande lärare och verksamma lärare.Olika litteraturteorier och perspektiv på demokratibegreppet har studerats i anknytning till uppsatsen. Vi har i vår studie intervjuat sex olika lärare på högstadiet.Resultatet av studien visade att lärarna har goda kunskaper om vad demokrati innebär i sin undervisning. Samtidigt kan det konstateras att demokratibegreppet behöver lyftas fram ännu mer i skolans sammanhang för att medvetandegöra innebörden för eleverna..
EU - en nyliberal hegemoni? En studie av den nyliberala diskursen i Fördrag om upprättandet av en konstitution för Europa
The fact that we apprehend certain phenomena as more convenient than others generate questions about what constitute and decide what we think of as normal and appropriate. The aim of this thesis is to explore the immense conception of power and authority through a narrower approach that focuses on the EU.With this in mind I examine the penetration of the neo-liberal ideology in the Treaty establishing a Constitution for Europe to see if there are any implications for hegemony. This is achieved through a discourse analysis which is strengthened with empirical cases of EU policies.The result of the discourse analysis of selected parts of the Treaty establishing a Constitution for Europe reveals that there are in fact tendencies which indicate that our society and reality is dominated by a neo-liberal hegemonic discourse. Subsequently the contemporary discourse broadly infiltrates the entire European Union, and therefore also its member states..
Medborgaren och språket - En studie av Folkpartiets förslag att införa språktest för att erhålla medborgarskap
AbstractThe aim of this thesis is to analyse a proposition that was made by the Swedish liberal party in the election campaign in 2002. The proposition was part of an integration program and the main point was that to become a Swedish citizen you should do a test to prove your ability in Swedish. In this paper, I?ve been investigating the way that this proposition was presented and the reactions that it met among the Swedish people. In my work I have noticed that there are some specific arguments that were very powerful and which were the ones that attracted most people.
Barns inflytande - en form av demokrati? : En studie ur ett förskollärarperspektiv
Syftet med denna studie är att få en bild av hur förskollärare arbetar med barns inflytande i förskolan. Vi har utfört kvalitativa intervjuer med nio stycken förskollärare på sju förskolor. Vi intresserar oss för hur inflytandet ter sig bland 4-5-åringar. Demokrati, barnsyn och makt utgör stora delar av denna undersökning. Resultaten av studien visar att demokrati kan gestaltas genom att man förverkligar värdena solidaritet, frihet, förståelse, jämlikhet, tillit, ömsesidig respekt samt tolerans.