Sök:

Sökresultat:

306 Uppsatser om Läs - och skrivutveckling - Sida 17 av 21

Dostoevskijs Anteckningar frÄn Döda huset och Dantes Gudomliga komedi. Del II: Metafor, intertextualitet och karneval

I denna uppsats presenteras en studie med syftet att undersöka hur ett fÄtal lÀrare som undervisar i svenska jobbar med texttyper i skrivundervisning samt hur dessa lÀrare skapar en sprÄklig miljö som frÀmjar alla elevers lÀrande. Uppsatsen vill dessutom utreda hur de medverkande svensklÀrarna stöttar andrasprÄkselevers sprÄk- och kunskapsutveckling och om lÀrarna anvÀnder sig av en explicit undervisning nÀr de undervisar i texttyper. Slutsatsen visar att undersökningens lÀrare anvÀnder sig av en ?traditionell? undervisning som verkar fokusera pÄ erfarenheter som elever med majoritetsbakgrund har. De begrepp och termer som lÀraren antar Àr nya eller okÀnda för eleverna förklaras i klass, dock Àr lÀrarna medvetna om att somliga andrasprÄkselever inte har förstÄtt dessa.

Barnbokslitteratur i förskoleklassen och fritidshemmet

BAKGRUND: Under vÄr verksamhetsförlagda utbildning har vi upplevt att arbetet med barnlitteraturen skiljer sig mycket frÄn pedagog till pedagog. Vi Àr dÀrför intresserade av hur nÄgra pedagoger uppfattar arbetet med barnlitteraturen och hur de anvÀnder sig av denna. Vi har i vÄr bakgrund skrivit om vad olika författare och tidigare forskning sÀger om barnlitteraturens betydelse och sedan försökt koppla det till vÄr resultatdiskussion.SYFTE: Syftet Àr att undersöka hur nÄgra pedagoger tÀnker och resonerar kring barnlitteratur och arbetet med den i sina barngrupper, samt att undersöka hur deras arbetsmetoder kring barnlitteratur kan se ut.METOD: Vi har valt den kvalitativa metoden intervju för att ta reda pÄ hur nÄgra pedagoger resonerar kring barnlitteratur. Studien innefattar sex pedagoger ifrÄn tre olika förskoleklasser, tre stycken Àr utbildade fritidspedagoger och tre stycken Àr utbildade förskollÀrare. Alla pedagoger arbetar Àven i fritidsverksamheten.RESULTAT: VÄrt resultat visar pÄ pedagogernas tankar kring barnlitteraturen och Àven vilka arbetsmetoder de anvÀnder.

LÀs- och skrivlÀrande i Äk F-3 : Materiella och strukturella resurser?

SammanfattningSyftet med detta examensarbete var att undersöka lÀrares materiella och strukturella resurser samt hur de anvÀnder sig av dessa i sin lÀs- och skrivundervisning i Äk f-3. Denna studie bygger pÄ intervjuer med sex lÀrare som arbetar i grundskolans tidigare Är. Vi har studerat Àmnet utifrÄn ett sociokulturellt perspektiv. Den teoretiska genomgÄngen behandlar lÀs- och skrivlÀrande ur ett sociokulturellt perspektiv. DÀrefter presenteras en avgrÀnsad del av forskning kring barns lÀs- och skrivlÀrande för tidigare Är.Metoden i detta examensarbete utgörs av kvalitativa intervjuer med sex lÀrare i Äk f-3. Samtliga deltagare har arbetat i skolans vÀrld i mÄnga Är.

Skrivundervisning : För elever i behov av sÀrskilt stöd

Syftet med studien Àr att belysa skrivundervisningen för elever i behov av sÀrskilt stöd. SamhÀllet idag stÀller krav pÄ mÀnniskors skrivkunnighet och konsekvensen blir följaktligen att undervisningen i skolan bör hÄlla en god kvalité. Vi har i vÄr studie tittat pÄ den generella undervisningen och pÄ specialundervisningen  i skrivande. Vi har valt att undersöka vad lÀrare och speciallÀrare anser vara viktigt att skrivundervisningen innehÄller samt vilket arbetssÀtt de anvÀnder och vilka ÄtgÀrder som sÀtts in för elever i behov av sÀrskilt stöd. Genom enkÀter och intervjuer har vi fÄtt en inblick i hur skrivundervisningen ser ut.

Pedagogiska strategier i trÀningsskola - att stimulera sprÄk- lÀs och skrivutveckling

Syfte: Studiens syfte Àr att beskriva vilka pedagogiska strategier nÄgra lÀrare i trÀningsskolan anvÀnder i sprÄk- lÀs- och skrivundervisning. Studien tar sin utgÄngspunkt i följande frÄgestÀllningar:? Hur anvÀnds alternativa kommunikationssÀtt i undervisningen?? Hur och nÀr framtrÀder interaktion i undervisningen?? Hur motiveras eleverna i skolarbetet kring sprÄk- lÀs- och skrivundervisningen?Teori: Studiens teoretiska ramverk Àr hÀmtat frÄn det sociokulturella perspektivet pÄ lÀrande. Inom det sociokulturella perspektivet ses lÀrande ses som nÄgot som sker interaktivt, i samspel med andra. Metod: Studien Àr utformad som en fallstudie med inspiration frÄn den etnografiska forskningstraditionen.

Mer Àn bara "Tja, tja bloggen!" : GrundskolelÀrares uppfattningar om bloggforumet som pedagogiskt verktyg

Denna uppsats behandlar bloggverktyget i undervisningssyfte. Syftet Àr att undersöka hur ett urval av svensklÀrare i grundskolans senare Är pÄ olika sÀtt resonerar kring anvÀndandet av bloggverktyget i skrivundervisningen. För att uppnÄ detta syfte har fem stycken lÀrare intervjuats vid personliga möten genom halvstrukturerade intervjuformer. Dessa lÀrare uppvisade en varierad syn pÄ sÄ vÀl sjÀlva bloggverktyget som dess anvÀndningsomrÄde. Majoriteten av dessa lÀrare stÀller sig huvudsakligen positiva till bloggverktyget som helhet, men belyser ocksÄ vissa kritiska aspekter sÄ som elevernas trygghet, skrivutveckling och hur ett integrerande av elevernas fritid i skolan kan uppfattas av dem.

Dyslexi : Tidiga tecken hos förskolebarn

Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att undersöka hur fyra yrkesverksamma lÀrare i skolÄren 6-9 ser pÄ sin skönlitteraturundervisning samt vad de tycker om boksamtalet som pedagogiskt verktyg. SkönlitteraturlÀsning som fritidssysselsÀttning har fÄtt stark konkurrens av andra medier som TV, datorspel och Internet.Som bakgrund ges en överblick över forskningen kring skönlitteraturens roll i skolan. Boksamtal och dess relation till sprÄkkunskap, motivation och lÀrande Àgnas sÀrskild uppmÀrksamhet. Författare och pedagoger sÄ som Aidan Chambers, Douglas H. Brown, Gunilla Molloy och Steven Johnson stÄr för mycket av den tidigare forskningen som relateras till i denna uppsats.Undersökningen bestÄr av kvalitativa intervjuer med fyra lÀrare i södra Sverige.

InnehÄll och lÀrstrategier med lÀrplattan som medierande verktyg

MÄnga förskolor har idag tillgÄng till lÀrplattor och det har mer eller mindre blivit omöjligt förförskollÀrare att inte ta stÀllning till hur de vill arbeta med dessa. Denna studie har belyst olika konstellationer som barn kan arbeta i med lÀrplattan; med en förskollÀrare, utan förskollÀrare i par och pÄ egen hand. Studien undersöker om anvÀndandet av lÀrplattan som medierande verktyg för lÀs- och skrivutveckling blir annorlunda beroende av vilka förutsÀttningar förskollÀrare möjliggör för barnen i förskolans verksamhet. Studiens problemomrÄde Àr relevant att undersöka dÄ vi tidigare, under bland annat VFU-perioder, stött pÄ uppfattningen att lÀrplattan ses som en börda istÀllet för ett verktyg för potentiellt lÀrande. FörskollÀrare behöver vara medvetna om hur olika konstellationer synliggör innehÄllet nÀr lÀrplattan anvÀnds i verksamheten.

LÀs- och skrivsvÄrigheter ur ett pedagogiskt perspektiv

Syftet med studien var att tydliggöra vad lÀs- och skrivsvÄrigheter innebÀr för individen enligt nÄgra pedagoger samt att synliggöra pedagogernas uppfattning om lÀs- och skrivsvÄrigheter och vilka strategier som skolan arbetade efter. VÄr undran i detta var Àven om orsaken hade betydelse för hur man resonerade om ÄtgÀrder. Vi anvÀnde en kvalitativ metod som grundade sig pÄ elva intervjuer med pedagoger i grundskolan. Resultatet visade pÄ en relativt stor samstÀmmighet vad avser innebörden av lÀs- och skrivsvÄrigheter, mellan pedagoger och bearbetad litteratur. Litteraturen har pÄpekat den fonologiska medvetenhetens betydelse och vikten av ett förebyggande arbete vilket Àven pedagogerna har framhÄllit.

Fyra nyanser av sprÄk : En diskursanalys av Nya sprÄket lyfter

Den föreliggande studien av Nya sprÄket lyfter syftar till att undersöka vilka skriftsprÄksdiskurser (Ivani?, 2004; Liberg & SÀljö, 2010) som konstitueras i diagnosmaterialet samt att jÀmföra talet inom dessa diskurser med hur man inom olika forskningstraditioner ser pÄ sprÄk och sprÄkhandlingar. Det analytiska rastret i den diskursanalys som genomförts av Nya sprÄket lyfter har utgjorts av Ivani? uppdelning av sprÄk och sprÄkhandlingar i fyra lager: texten och dess formaspekter, lÀsarens och skrivarens kognitiva processer, den sociala kontexten för lÀsandet och skrivandet samt sociopolitiska aspekter av helheten. Resultatet visar att bedömningsdelen i materialet i stor utstrÀckning fokuserar pÄ formaspekter av elevernas lÀsande och skrivande samt elevernas kreativa handlande.

"Som ett dubbelpar i tennis" : En studie i hur samarbetet mellan speciallÀrare och ÀmneslÀrare kan se ut pÄ en högstadieskola med en inkluderande specialundervisning

I denna studie undersöktes hur samarbetet mellan speciallÀrare och ÀmneslÀrare kan se ut i matematik- respektive sprÄk-, lÀs- och skrivutveckling pÄ en högstadieskola med en inkluderande specialundervisning samt hur man bÀst kan utnyttja de bÄda yrkesgruppernas komplementÀra kompetenser. Som metod för datainsamling gjordes observationer pÄ lektioner dÀr speciallÀrare och ÀmneslÀrare samarbetade. Observationerna följdes av enskilda intervjuer av speciallÀrare och ÀmneslÀrare i matematik och sprÄk samt rektor och samordnande specialpedagog. Avslutningsvis genomfördes en gruppintervju med speciallÀrare och ÀmneslÀrare. Till analys anvÀndes Abbotts teori om olika yrkesrollers kamp om vem som ska göra vad pÄ arbetsplatsen samt Laviés teori om lÀrares olika instÀllning till samarbete. Resultatet visade att speciallÀrare och ÀmneslÀrare har olika arbetsuppgifter i klassrummet och i planeringsarbetet.

Vi har skrivit en hel roman : en kvalitativ studie om hur en pedagog anvÀnder Arne Tragetons metod Att skriva sig till lÀsning i verksamheten

Teknologin har en central del i vÄra liv, som skall sannolikt vara lika sjÀlvklar i framtidens skola dÀrför finner vi intresset i Àmnet. Studiens syfte Àr att undersöka hur en verksam pedagog anvÀnder Tragetonmetoden, Att skriva sig till lÀsning i Ärskurs tvÄ. Studien belyser metodens för- respektive nackdelar, samt hur en interaktion sker mellan eleverna nÀr de arbetar vid datorn. Undersökningen gjordes med en kvalitativ forskningsmetodik i form av semistrukturerade intervjuer, samt observationer. Den verksamma pedagogen intervjuades, samt fyra elever i klassen.

Professionellt förhÄllningssÀtt och dess betydelse för elever i lÀs- och skrivsvÄrigheter - med fokus pÄ skolfrÄnvaro

I egenskap av speciallÀrare med inriktning mot sprÄk-, lÀs- och skrivutveckling har vi ett sÀrskilt ansvar nÀr det gÀller elevers lÀs- och skrivförmÄga eftersom merparten av uppgifterna i skolan krÀver en Äldersadekvat lÀs- och skrivförmÄga. NÀr vi som speciallÀrare möter elever med lÄngvariga svÄrigheter inom lÀs- och skrivomrÄdet med en icke kontinuerlig skolnÀrvaro kan det vara svÄrt att definiera grundproblematiken. Detta kan utgöra ett hinder i arbetet att sÀtta in effektiva ÄtgÀrder. Syftet med denna kvalitativa studie med hermeneutisk ansats Àr att ur ett specialpedagogiskt perspektiv identifiera framgÄngsfaktorer som har positiv inverkan för elever i lÀs- och skrivsvÄrigheter och deras skolnÀrvaro utifrÄn ett professionellt bemötande. DÀrför genomfördes semistrukturerade intervjuer av fem speciallÀrare i tvÄ olika kommuner kring deras erfarenhet av elever med lÄg skolnÀrvaro och lÀs- och skrivsvÄrigheter. Slutsatsen utifrÄn intervjuerna Àr samlade under rubrikerna professionellt förhÄllningssÀtt, lÀs- och skrivsvÄrigheter och lÄg skolnÀrvaro. Resultatet presenteras genom ett antal framgÄngsfaktorer i syfte att öka skolnÀrvaron.

"- Det Àr sÄ mycket som ska följas upp" : En studie kring faktorer som pÄverkar hur lÀrare arbetar med kartlÀggning och uppföljning med elevers lÀs- och skrivutveckling i Är 1

Syftet med föreliggande studie Àr att undersöka om och hur man i grundskolans tidigare Är arbetar med elevernas sjÀlvbild under lektionerna i idrott och hÀlsa. För att fÄ svar pÄ detta anvÀnde vi oss av en kvalitativ metod i form av intervju med fem stycken lÀrare som alla undervisar i Àmnet idrottt och hÀlsa i grundskolans tidigare Är. LÀrarna som blev intervjuade var alla utbildade lÀrare i idrott och hÀlsa och var frÄn fyra stycken olika skolor frÄn tvÄ olika kommuner.Resultatet visade att samtliga lÀrare tycker det Àr oerhört viktigt att jobba med elevernas sjÀlvbild i idrott och hÀlsa men att de tyvÀrr kÀnner att de har alldeles för lite tid till allt som ska hinnas med under lektionerna. Det framkom i undersökningen att alla lÀrarna ansÄg att de stÀndigt jobbade med elevernas sjÀlvbilder under lektionerna. Man jobbar med elevens sjÀlvbild genom att försöka stÀrka eleven och lyfta fram den med positiv feedback.

"Att lÀra barn lÀsa och skriva, det kan jag!" : En intervjustudie utifrÄn implementeringsteorin om hur kompetens, resurser och motivation pÄverkar pedagogernas val av lÀs- och skrivutvecklingsmetod

Studiens syfte har varit att studera hur faktorerna kompetens, resurser och motivation pÄverkar pedagogerna i deras val av lÀs- och skrivutvecklingsmetod. UtifrÄn implementeringsteorin och med hjÀlp av kvalitativa intervjuer har vi försökt fÄ större förstÄelse för de förutsÀttningar pedagogerna stÀlls inför pÄ skolorna. Vi har intervjuat fyra pedagoger som undervisar i lÀs- och skrivutveckling i Ärskurs 1 eller 2. Teorin visar att pedagogerna stÀlls inför olika förutsÀttningar pÄ skolorna och att pedagogernas kompetens Àr det centrala för genomförandet och utformningen av undervisningen. Tidigare forskning visar ocksÄ att pedagogernas motivation Àr avgörande för deras vilja att utveckla sig sjÀlva och undervisningen. Resultatet av vÄr studie visar att faktorerna kompetens, resurser och motivation i mÄnga fall pÄverkas av varandra.

<- FöregÄende sida 17 NÀsta sida ->