Sök:

Sökresultat:

4048 Uppsatser om Lärandets resurser - Sida 52 av 270

Riskkommunikation ur rÀddningstjÀnsters perspektiv: Förebyggande arbete för att motverka social oro

Sverige har under en lÀngre tid omvandlats till ett multikulturellt land samtidigt som samhÀllet blivit allt mer komplext med ny avancerad teknik. Detta bidrar till en allt svÄrare riskkommunikation mellan rÀddningstjÀnster och allmÀnheten, med mÄl att skapa ett sÀkert samhÀlle. Samtidigt har det svenska samhÀllet upplevt social oro vilket har startat en diskussion om rÀddningstjÀnsten kan anvÀndas för att motverka social oro. Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap (MSB) har dÀrför börjat undersöka rÀddningstjÀnsternas möjlighet att genom en fungerande riskkommunikation kunna motverka social oro.Syftet med föreliggande rapport Àr att klargöra om det sker nÄgot erfarenhetsutbyte mellan rÀddningstjÀnsterna, om det finns metoder och strategier för hur rÀddningstjÀnsterna arbetar med riskkommunikation i ett mÄngkulturellt samhÀlle och i sÄ fall vilka. Vidare ska det undersökas om det finns möjlighet i praktiken för rÀddningstjÀnsterna att med riskkommunikation motverka social oro i samhÀllet samt hur rÀddningstjÀnsterna ser pÄ framtiden vad gÀller riskkommunikationen i ett multikulturellt samhÀlle.Sex rÀddningstjÀnster har intervjuats.

KartlÀggning och förslag till förbÀttring av projektflödet

Syftet med arbetet Àr att kartlÀgga och att finna möjligheter till förbÀttringar i projektflödet. Arbetet berör de delar av företaget som befinner sig i ett tidigt skede av projektflödet eftersom Àndringar i dessa skeden kan göras till en liten kostnad. Informationsinsamling har skett genom fria samtal, dock med vissa förberedda frÄgor. Information har inhÀmtats frÄn flera delar av projektflödet sÄ som försÀljning, projektledning och konstruktion. Vi har kommit fram till att det Àr vÀrt att lÀgga mer resurser pÄ förbÀttringsarbete och se över ansvarsfördelningen för detta.

MÄl i mun : Ett arbete om en skolas handlingsplaner och lÀrares strategier i bemötandet av elever med annat modersmÄl Àn svenska

Detta Àr en fallstudie dÀr vi har tittat nÀrmare pÄ en specifik mÄngkulturell F - 6-skola, vad de har för handlingsplan för bemötandet av andrasprÄkselever och vad skolans lÀrare har för strategier för inkluderingen av dessa elever. Vi har genomfört intervjuer med totalt elva informanter, bland annat klasslÀrare, rektor, modersmÄlslÀrare och sprÄkstödslÀrare för att söka svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar. Skolan i frÄga Àr mÄngkulturell och erbjuder andrasprÄkseleverna mycket stöd. Resultatet i vÄr studie visar pÄ att modersmÄlsundervisningen Àr av stor vikt vid andrasprÄksinlÀrning, det arbetar skolan hÄrt för. De satsar mycket resurser och tid pÄ sprÄkstöd, modersmÄlsundervisning och förÀldrakontakt.

Fler ger mer Àn en ? nÄgra rektorers och lÀrares tankar om att samverka i arbetslag

SÀljö (2000) menar att mÀnniskan bÀst lÀr och utvecklas genom kommunikation och interaktion med varandra. Han menar att vi lÀr utifrÄn den situation som vi befinner oss i. Det Àr med utgÄngspunkt i hans tankar som detta arbete framkommit. Det Àr ett arbete som bygger pÄ en kvalitativ undersökning. Genom halvöppna intervjuer har försök gjorts med att försöka fÄ fram hur nÄgra rektorer och lÀrare pÄ nÄgra skolor i Karlskrona kommun samverkar i arbetslag.

?Vuxna ser barnen i sista sekunden? SekundÀrprevention för barn med förÀldrar med missbruk/beroende, psykisk ohÀlsa och/eller vÄld i nÀra relation

Studiens övergripande syfte Àr att fÄ en samlad bild av barns, förÀldrars och professionellas perspektiv pÄ barn som har förÀldrar med missbruk/beroende, psykisk ohÀlsa och/eller vÄld i nÀra relation. Den insats som undersöks Àr sekundÀrprevention i form av stödgruppsverksamhet som riktas till mÄlgruppen i ett lÀn. Studien tar framförallt upp den svenska forskning som finns tillgÀnglig och med den som utgÄngspunkt studeras ett lÀn med sex kommuner och de verksamheter som kommunerna Àr huvudmÀn för. Studien har genomförts med en kombination av kvantitativa och kvalitativa metoder, dels en webbenkÀt, ett dialogmöte i form av survey feedback och dels semistrukturerade intervjuer med Ätta personer, bÄde vuxna barn och förÀldrar. Skillnaderna mellan kommunerna i lÀnet Àr stora vad gÀller satsade resurser i form av tjÀnster och dÀrmed antalet barn som ges möjlighet att gÄ i stödgruppsverksamhet.

Kapacitetsutveckling av en befintlig produktionsresurs vid ett tillverkande företag : En fallstudie vid Viking Beds AB

Fallstudien Àr utförd pÄ Vikings Beds AB med syftet att fÄ förstÄelse över vilka resurser som pÄverkar en produktionsresurs nÀr ett tillverkande företag vill öka omsÀttningen.Först kartlades nulÀget genom kartlÀggning av lagerhantering och materialstyrning. Med hjÀlp av dessa tvÄ metoder skapades ett layoutflödesdiagram som gav en uppfattning om vilka faktorer som pÄverkade vilka i flödet. Genom en TAK-analys kunde tillgÀngligheten betraktas som flödets huvudproblem.Med den slutsatsen utformades sedan rekommendationer innehÄllandes stÀlltidsreduktioner, flashhalsoptimering samt materialstyrningsmetoder. Dessa metoder ska förhoppningsvis hjÀlpa Viking Beds nÄ ökad omsÀttning. .

Aggressivitet hos produktionsdjur

Produktionsdjur lever i grupper utformade av mÀnniskan. Faktorer kring grupperingen medför en miljö som begrÀnsar djurens naturliga beteende och kan ge upphov till aggressivitet mellan djuren. Exempel pÄ dessa faktorer Àr gruppens storlek och densitet, samt de dominansrelationer som uppstÄr mellan djuren. Trots de skilda förhÄllanden som fiskar, mjölkkor och vÀrphöns hÄlls i, finns likheter i hur deras beteende pÄverkas av gruppens utformning och den medföljande konkurrensen kring de begrÀnsade resurser grupplivet medför. PÄ lÄng sikt blir aggressiva beteenden kostsamma bÄde för djurens vÀlfÀrd och för produktionens ekonomi..

Man ger och man tar : -samverkan mellan aktörer frÄnolika organisationer och professioner ur ett förhandlings-och nyinstitutionellt perspektiv.

Att personer saknar eller har nedsatt arbetsförmÄga skapar effekter pÄ sÄvÀl individ, organisations och samhÀllsnivÄ. Arbetslivsinriktad rehabilitering genomförs för att personer ska ÄterfÄ sin arbetsförmÄga och i Sverige omfattar denna process flera aktörer frÄn olika organisationer och professioner. Dessa mÄste dÀrför samverka för att rehabiliteringen ska fÄ ett bra resultat.Detta har i tidigare forskning visat sig medföra flera olika typer av utmaningar för de involverade personerna. Syftet med föreliggande studie Àr studera samverkan mellan personer som tillhör olika organisationer och professioner utifrÄn ett förhandlings-och nyinstitutionellt perspektiv. Studien har genomförts utifrÄn grundad teori och baseras pÄ sju intervjuer med personer som pÄ olika sÀtt arbetar med arbetslivsinriktad rehabilitering.

VÄrd och underhÄll av kulturhistoriskt lagskyddade kyrkogÄrdar : en fallstudie av Lagunda kyrkogÄrdsförvaltning, Enköping

Det förekommer ett eftersatt underhÄll i landets utemiljöförvaltningar, vilket leder till konsekvenser för anlÀggningarna och förvaltningarnas ekonomiska resurser. Detta arbete ansluter till SLU Moviums projekt UnderhÄllsskulden som Àmnar belysa problematiken. Begravningsplatser Àr en del av vÄrt kulturarv och deras kulturhistoriska vÀrden ska skyddas enligt 4 kap. kulturminneslagen. UnderhÄllet ska sÀkerstÀlla ett bevarande.

Varför springer gasellen snabbare? : En kvalitativ studie om hur tillvÀxtföretag i UmeÄ arbetar med strategiimplementering.

Problem: Vilka tillvÀxtstrategier ligger till grund för snabbt vÀxande gasellföretag och kan likheter identifieras i strategiimplementeringen?Syfte: Syftet med denna studie Àr att identifiera om gasellföretag i UmeÄ har liknande tillvÀxtstrategier för att uppnÄ sin snabba framgÄng. Genom att identifiera och kartlÀgga företag i UmeÄ som kategoriseras som gasellföretag vill vi fÄ en ökad inblick och förstÄelse kring vilka strategier som ligger till grund för den snabba tillvÀxten samt vilken pÄverkan ledaren har.Teori: Vi har som utgÄngspunkt i vÄr teoretiska referensram anvÀnt oss utav Johan Wiklunds teoretiska tillvÀxtmodell som bestÄr utav fem olika variabler som skapar tillvÀxt inom ett företag; resurs, kompetens, motivation, miljö och strategi. Till denna modell har vi Àven inkluderat ledarskap eftersom vi anser att ledarskapet inom ett företag pÄverkar individerna pÄ en arbetsplats, vilket tillsammans pÄverkar tillvÀxten och strategin. Med denna modell som utgÄngspunkt har vi valt att angripa vÄrt problem med olika teorier knutna till de ovan nÀmnda variablerna.Metod: Vi har anvÀnt oss av en kvalitativ undersökningsmetod för vÄr studie.

Synen pÄ engelskundervisning i Ärskurs 9 hos en lÀrare och fem elever : Med fokus pÄ val, anvÀndning och utvÀrdering av lÀromedel

LÀraren stÄr inför ett stort utbud och stora möjligheter till variation i anvÀndningen av lÀromedel idag. Vilka lÀromedel som vÀljs i undervisningen beror pÄ olika ramfaktorer sÄsom elevgruppen, deras prestationsförmÄga, intresse, motivation, tid och skolans ekonomiska resurser.I vÄr studie presenteras hur en lÀrare och hennes fem elever upplever engelskundervisning och vilka deras Äsikter Àr kring lÀromedlen. Studiens utgÄngspunkt Àr en kvalitativ undersökning baserad pÄ intervjuer med denna lÀrare och dessa elever.VÄrt syfte Àr att belysa hur elever och lÀrare upplever undervisning i engelska i Ärskurs 9 med fokus pÄ val, anvÀndning och utvÀrdering av lÀromedel.Resultatet visar att eleverna efterfrÄgar mer muntlig engelska under lektionstiden, vilket inte tycks tillgodoses med de lÀromedel som anvÀnds. Eleverna har trots detta en positiv instÀllning till de lÀromedel som anvÀnds samt till engelskundervisning och de ser fördelar med fÀrdigheter i Àmnet. Betydelsen av engelska sprÄket för kommunikation med omvÀrlden anses viktig.

Behöver man en diagnos för att fÄ hjÀlp?

Undersökningens syfte var att ta reda pÄ nÄgot om kopplingen mellan dyslexidiagnosen och den hjÀlp elever fÄr. Vi sökte svar utifrÄn sex frÄgestÀllningar som berör om elever med dyslexidiagnos fÄr mer och/eller annorlunda hjÀlp Àn de utan, om det Àr eleverna med de största lÀs- och skrivsvÄrigheterna som har diagnos,om hjÀlpen gÄr till de elever som behöver den bÀst och om förÀldrars möjlighet att pÄverka. En enkÀtundersökning genomfördes bland 55 pedagoger i tvÄ olika kommuner och dessa jÀmfördes sedan med varandra. Resultatet visade att mÄnga pedagoger ansÄg att dyslexidiagnosen var viktig. I den ena kommunen fick eleverna med diagnos mer hjÀlp Àn de utan.

Kunskap om Kunskap - En fallstudie av Nationalencyklopedin AB

Syftet med denna studie Àr att beskriva hur ett företag kan skapa konkurrensfördelar genom en varumÀrkesutvidgning. Studien baserar sig pÄ fallföretaget Nationalencyklopedin AB. Vi avser att identifiera intern kompetens och resurser och dÀrigenom klargöra vilka styrkor som finns i det befintliga varumÀrket och som med fördel kan byggas in i den nya produkten. Studien avser Àven att undersöka om NE AB bör anvÀnda sig av en varumÀrkesutvidgning vid lanseringen av deras nya lÀromedelsprodukt eller om de bör introducera ett nytt varumÀrke. Med hjÀlp av teoretiska och empiriska ramar undersöker vi hur NE AB kan anvÀnda sig av dess nuvarande styrkor inom varumÀrket, konkurrensstrategierna samt kÀrnkompetensen ? vid introduktionen av en ny digital lÀromedelsprodukt.

Att lyckas pÄ nya marknader : En studie om Wasabröd AB möjligheter pÄ den chilenska marknaden

Ämnet som behandlas i denna uppsats Ă€r internationaliseringsprocesser och etableringsstrategier. FrĂ„gestĂ€llningen i vĂ„rt fall Ă€r hur internationaliseringsutvecklingen ser ut för större företag som förfogar över erfarenhet, resurser och kunskap nĂ€r de ska trĂ€da in pĂ„ nya marknader. Vi har studerat hur de valda företag har trĂ€tt in pĂ„ nya marknader, vilka typer av etableringsstrategier de har anvĂ€nt sig av, hur arbetet bedrivs idag och moderbolagets roll nĂ€r det gĂ€ller etableringsbeslut. Av de studerade företagen lĂ€ggs störst fokus pĂ„ Wasabröd AB dĂ„ ett av del syftet Ă€r att presentera förslag pĂ„ strategier vid eventuell etablering pĂ„ en ny marknad för Wasa knĂ€ckebröd. Den nya marknaden som författarna undersökt och tittat nĂ€rmare pĂ„ förutsĂ€ttningar för en Wasa etablering Ă€r den chilenska marknaden.Uppsatsens syfte Ă€r att utforska och utvĂ€rdera tre företags etableringsstrategier, ur vilket samtliga disponerar erfarenheter, resurser och kunskap.

Varför gör företag personalekonomisk redovisning?

I mÄnga organisationer Àr personalen den viktigaste tillgÄngen för att skapa vÀrden, men det speglas inte alltid i Ärsredovisningen. Det kostar företaget resurser att göra frivillig personalekonomisk redovisning och informationen i den Àr inte alltid enbart positiv. Trots det gör mÄnga företag redovisningen och vad Àr det dÄ som motiverar företagen att göra den?Syftet med uppsatsen Àr att förklara varför företag gör personalekonomisk redovisning, utöver den lagstadgade, i Ärsredovisningen.Huvudförklaringen vi fann till varför företag gör personalekonomisk redovisning Àr att skapa legitimitet och dÀrmed anpassa sig till samhÀlleliga förvÀntningar. UpprÀttandet av redovisningen kan dock till viss del förklaras av att de vill motivera de anstÀllda samt för att förse intressenter med information..

<- FöregÄende sida 52 NÀsta sida ->