Sök:

Man ger och man tar

-samverkan mellan aktörer frånolika organisationer och professioner ur ett förhandlings-och nyinstitutionellt perspektiv.

Att personer saknar eller har nedsatt arbetsförmåga skapar effekter på såväl individ, organisations och samhällsnivå. Arbetslivsinriktad rehabilitering genomförs för att personer ska återfå sin arbetsförmåga och i Sverige omfattar denna process flera aktörer från olika organisationer och professioner. Dessa måste därför samverka för att rehabiliteringen ska få ett bra resultat.Detta har i tidigare forskning visat sig medföra flera olika typer av utmaningar för de involverade personerna. Syftet med föreliggande studie är studera samverkan mellan personer som tillhör olika organisationer och professioner utifrån ett förhandlings-och nyinstitutionellt perspektiv. Studien har genomförts utifrån grundad teori och baseras på sju intervjuer med personer som på olika sätt arbetar med arbetslivsinriktad rehabilitering. Resultatet visar att aktörerna som är delaktiga måste förhålla sig till faktorer som de har väldigt begränsad möjlighet att påverka exempelvis institutioner, lagar, medicinsk bedömning och resurser. Dessa faktorer har visat sig både kunna ha positiv och negativ inverkan på den arbetslivinriktade rehabiliteringen. Vidare har resultatet visat att de yrkesverksamma personerna vilka är delaktiga i processen har ett ansvar att använda det förhandlingsutrymme som dessa faktorer skapar på ett så fördelaktigt sätt som möjligt. Samverkansprocessen kan illustreras som en cyklisk process där aktörerna försöker skapa balans mellan att å ena sidan se till sin egen verksamhet, sina resurser och ?se till sitt?. Å andra sidan ?ge och ta? genom att bortse från professionsgränser, se till helheten och vara lösningsorienterad. Föreställningar om andra professioner och organisationers intentioner och mål kan i vissa fall försvåra samverkan. Detta leder till att aktörerna försöker skapa personliga relationer, kontinuitet, tillit, respekt och trygghet för att överbrygga utmaningarna och istället dra nytta av att tillhöra olika organisationer och professioner. Målet blir därför att tillsammans skapa en väg framåt genom att samverka och hitta lösningar som är godtagbar ur såväl formell synpunkt i relation till lagar och regler som i relation till vad som är moraliskt rätt och individanpassat.

Författare

Susanna Norén Emma Johansson

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Sociologiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..