Sök:

Sökresultat:

1050 Uppsatser om Kritiskt förhćllningssätt. - Sida 33 av 70

Pedagogers syn pÄ lustfyllt lÀrande : en kritisk studie

Bakgrund: I Lpo 94 stÄr att "Skolan skall strÀva efter att varje elev utvecklar nyfikenhet och lust att lÀra". Vi var intresserade av att reda ut begreppet lust att lÀra och lustfyllt lÀrande och om det inte fanns nackdelar med de annars enbart positivt framstÀllda begreppen i utbildningen och i skola. Syfte: Studien syftar till att identifiera betydelsen av begreppet lustfyllt lÀrande och beskriva pedagogernas syn pÄ lustfyllt lÀrande som begrÀnsning. I vÄr studie har vi koncentrerat oss pÄ lÀrare i de yngre skolÄren. Vi har dÀrmed valt bort fritidspedagoger och förskollÀrare ur studien dÄ de kommer frÄn en annan yrkeskultur.

Information Àr vÄrt bÀsta vapen - vÀgen till rÀtt kunskap En diskursanalys av den svenska hiv/aids politiken

Vi gör i vÄr uppsats en samlÀsning mellan kritisk diskursanalys och diskursteori för att undersöka hur medvetenheten om diskriminering och stigmatisering av riskgrupper artikuleras i den svenska hiv/aids diskursen. Genom att utgÄ frÄn ett kritiskt socialkonstruktivistiskt perspektiv, frÄgar vi oss hur denna medvetenhet konstitueras av intersektionen mellan ?ras? /etnicitet, kön, klass och sexualitet. Vi Àr intresserade av att söka förÀndring i diskursen och avgrÀnsar oss dÀrför genom att nÀrlÀsa tvÄ offentliga dokument, AIDS-delegationens informationsbroschyr frÄn 1986 och en SOU-rapport frÄn 2004. Vi kommer i vÄr studie fram till att medvetenhet artikuleras genom ett konstruerande av riskgrupper, dÀr genus och sexualitet inledningsvis stÄr i fokus, men som senare lÀmnar en allt större betydelse för kategorin ?ras? /etnicitet i diskursen.

Att tÀnka annorlunda : Samtidens dynamiska lÀrandemiljöer utgÄr frÄn ett förÀndrat sÀtt att tÀnka och förstÄ ledarskap

Studien syftade till att undersöka och belysa hur FM:s ledarskap uppfattar och beskriver FM:s lÀrandemiljö och samtida utmaningar. Studien avsÄg Àven att genom sina fynd, visa pÄ indikativa linjer kring hur ett ledarskap som frÀmjar lÀrandemiljön och möter samtidens utmaningar kan förstÄs. Det empiriska underlaget bestod av en enkÀtundersökning dÀr 55 officerare med mÄngÄrig ledarerfarenhet inom FM deltog. Dessa var indelade i tvÄ grupper. Studien hade en tvÀrvetenskap-lig metodologisk ansats och omfattade bÄde kvantitativa och kvalitativa analysmetoder.

EN ANALYS AV, OCH DISKUSSION OM, LÄROPLANEN LPF 94S GRUNDLÄGGANDE TEORETISKA KUNSKAPSSYN

Föreliggande uppsats har kritiskt granskat, analyserat och diskuterat LÀroplanens teoretiska kunskapssyn. Om analysen hÄller sÄ anser jag mig ha visat vilka resonemang, utifrÄn den kognitiva relativismen, som Lpf 94 bygger pÄ. Hur den kognitiva relativismen kommer fram till att kunskap Àr relativ kan se lite olika ut. Minst tre underliggande teser kan urskiljas vilka alla kan ligga till grund för Lpf 94s kunskapssyn. Dessa Àr kunskapssociologisk relativism, epistemisk relativism och ontologisk relativism.

Hur man Àn vÀnder sig har man arslet bak: en kvalitativ studie om kvinnliga officerare i Norrbotten

Uppsatsens syfte Àr att visa hur kvinnliga officerare upplever sitt yrke och att se huruvida deras handlingsutrymme pÄverkas av att de Àr kvinnor. Och om sÄ Àr, hur de dÄ handskas med denna pÄverkan. Undersökningen Àr en deskriptiv, kvalitativ studie. Datainsamlingen har gjorts med hjÀlp av kvalitativ intervjumetod med halvstrukturerad intervjumall och som databearbetningsmetod har deduktiv tematisk analys anvÀnts. Som utgÄngspunkt för temana har organisations- och genusteorier anvÀnts.

MĂ„lstyrning i Gymnasieskolan

Sammanfattning Titel: MÄlstyrning i gymnasieskolan Författare: Kent Hemberg , Oskar Hermansen , Roger Pettersson Kurs: Kandidatarbete i företagsekonomi Handledare: Carina Svensson och Henrick Gyllberg Institution: Institutionen för Ekonomi och Management (IEM) Syfte 1: Syftet med vÄr uppsats Àr att undersöka om mÄlen frÄn regeringen och Skolverket bryts ner till mÀtbara och utvÀrderingsbara mÄl i gymnasieskolan. Syfte 2: Vi vill ocksÄ se om skolans organisation frÄn kommunala skolpolitiker ner till lÀrare kommit sÄ lÄngt i sin omorganisering att man kan sÀga att mÄlstyrning fungerar. Metod: Kandidatarbetet Àr utformat som en kvalitativ fallstudie och för att samla in det empiriska materialet har vi anvÀnt oss av öppna intervjuer. I vÄr avgrÀnsning, att pÄ kommunal nivÄ se och tolka hur mÄl formuleras för gymnasieskolan, har vi valt att intervjua personer inom gymnasienÀmnden, utbildningsförvaltningen och gymnasieskolan. Slutsatser: Idag fungerar den mÄlstyrda skolan efter mycket slit av de ansvariga politikerna, förvaltarna, skolledningen och lÀrarna.

NÀrstÄendes upplevelser av sjuksköterskans bemötande vid akuta somatiska sjukdomstillstÄnd

Bakgrund: NÀr en familjemedlem blir akut sjuk pÄverkar det hela familjen, och denna upplevelse kan bli traumatisk för nÀrstÄende. Det Àr dÄ viktigt att bemötandet frÄn sjuksköterskan under denna anstrÀngande period blir en positiv upplevelse för nÀrstÄende. Syfte: Att beskriva nÀrstÄendes upplevelser av sjuksköterskans bemötande vid akuta somatiska sjukdomstillstÄnd. Metod: Studien utfördes som en allmÀn litteraturstudie baserad pÄ tio artiklar. Resultat: För att nÀrstÄende skall uppleva bemötandet som positivt bör de fÄ trygghet, bekrÀftelse samt kÀnna delaktighet.

Utformning av ett balanserat styrkort i ett företag som prÀglas av coopetition: En interaktiv fallstudie av tillitens betydelse för ledningsgruppens arbete

Syftet med studien har varit att skapa förstÄelse för sambandet mellan tillit och en ledningsgrupps förmÄga att formulera mÄl och strategier vid coopetition. Studien har vidare syftat till att undersöka sambandet mellan utformningen av ett balanserat styrkort och tilliten. Studien har Àven syftat till att skapa förstÄelse för hur och om ett balanserat styrkort kan pÄverka förmÄgan hos en ledningsgrupp, i ett företag som prÀglas av coopetition, att formulera mÄl och strategier. Studien har genomförts som en interaktiv och aktörsorienterad fallstudie av ett företag som genomgÄtt en fusionsprocess. Studiens resultat har analyserats genom att pröva fem teser som utvecklats ur studiens teoretiska referensram.

Pedagogers syn pÄ vilket stöd som ges till barn med DAMP i förskolan

Abstract Arbetets art: C-uppsats i barndoms- och ungdomsvetenskap. Sidantal:40 Titel: Pedagogers syn pÄ vilket stöd som ges barn med DAMP i förskolan. Författare: Malin Persson och Malin Rosquist Handledare: Ann-Sofi RÄstam Datum 2005-12-15 Bakgrund: Vi har utgÄtt frÄn Gillbergs teori om DAMP samt Freltoftes och Juuls teorier om vilket stöd man som pedagog kan ge barn med DAMP. Debatten angÄende diagnostisering eller ej mellan forskarna Gillberg och KÀrfve tas Àven upp. Syfte: Syftet med vÄr undersökning Àr att komma till insikt om det finns likheter och/eller skillnader mellan ett lÄginkomst omrÄde och ett höginkomstomrÄde i Malmö gÀlland pedagogers syn pÄ stöd som ges barn med DAMP i förskolan.

Omval pÄ gymnasiet

Genom praktiska och teoretiska studier pÄ studie- och yrkesvÀgledarprogrammet har vi kunnat se en ökning av de elever som gör ett omval efter ett Är pÄ gymnasiet. Syftet med undersökningen var att se bidragande orsaker till att ett eventuellt omval sker. En kvalitativ studie har gjorts genom intervjuer med fem elever som gÄtt ett Är pÄ sitt omvalda gymnasieprogram. Detta resultat har stÀllts i relation till Linda. S Gottfredsons teori kring begreppen begrÀnsningar och kompromisser i studievalet samt SCCT-teorin dÀr fokus ligger pÄ sjÀlvskattning.

PÄ tal om skolÀmnet teknik : Ett kritiskt diskursanalytiskt perspektiv pÄ grundskolans teknikÀmne

Syftet med denna studie Àr att beskriva och jÀmföra diskursiva mönster om teknikÀmnet i grundskolan som kommer till uttryck i diskurser pÄ olika nivÄer och sammanhang i samhÀllet. Studien belyser Àven maktrelationerna inom den institution och sociala ordning som diskursen Àr en del av. Tre diskurser uppmÀrksammas i studien vilka utgörs av kursplanen i teknik, de nyckelpersoner som ansvarade för formuleringarna i kursplanen samt lÀrare som undervisar i teknikÀmnet i grundskolan. Datainsamling har skett med hjÀlp av fokusgruppsintervjuer. För att analysera texterna anvÀnds Faircloughs metod för kritisk diskursanalys.

Unga revolutionÀrer : De sociala mediernas roll i nyhetsbevakningen

InledningDetta Àr en analytisk uppsats som har som syfte att ta reda pÄ hur de sociala medierna bÄde anvÀnds och framstÀlls i svensk nyhetsrapportering av vÀrldspolitiska hÀndelser. Med de sociala medierna Äsyftas de tre kanske största: Facebook, Youtube och Twitter. De hÀndelser som anses vara vÀrldspolitiska har alla att göra med de revolutioner som startade i Nordafrika och Mellanöstern i början av 2011. I dessa konflikter har de sociala medierna spelat en erkÀnd stor roll vilket motiverar Àmnets relevans till syftet. För att göra undersökningen möjlig har sju stycken artiklar valts frÄn de största aktörerna i svensk dagspress: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet.

AD/HD-diagnoser: finns det nÄgra givna pedagogiska strategier?

VÄrt syfte var att beskriva, kritiskt granska samt dra slutsatser över vilka pedagogiska strategier det finns att tillÀmpa vid en AD/HD-diagnos. Detta för att skapa en god utvecklings- och lÀrandemiljö i klassrummet. I bakgrunden behandlas tidigare forskning, historik och viktiga begrepp inom omrÄdet. Olika perspektiv belyses, bÄde pedagogiskt och samhÀllskritiskt, kring diagnosen AD/HD. Kapitlet avslutas med pedagogiska strategier och miljöns betydelse för en god utvecklings- och lÀrandemiljö i klassrummet.

Sexualförbrytare- offer eller gÀrningsman?

Syftet med uppsatsen Àr att jÀmföra och se likheter respektive skillnader i förklaringen till ett sexuellt brottsligt beteende. Vi har valt att anvÀnda oss av en litteraturstudie som utgör grunden för en kvalitativ studie. Vi har tidigare granskat forskning som gjorts angÄende sexualförbrytare, betrÀffande förklarings- och behandlingsmodeller. VÄr avgrÀnsning Àr mÀn över 18 Är i Sverige. För att fÄ aktuella uppgifter om behandling gjordes en intervju med en psykolog inom kriminalvÄrden som dagligen arbetar med sexualförbrytare.

Medborgardialog i stadsförnyelseprojektet H+ - förhÄllningssÀtt och arbetssÀtt

I Sverige mÄste samrÄdsmöten hÄllas enligt lag i utvecklingen av planer sÄsom översiktsplaner och fördjupade översiktsplaner. FörhÄllningssÀtt till medborgardialog och sÀttet att arbeta pÄ varierar dock mellan kommunerna, eftersom det inte finns nÄgra sÀrskilda villkor för den metod som ska anvÀndas nÀr det gÀller samrÄd och dialog med medborgarna. Huvudsyftet med denna uppsats Àr att studera attityder och praxis gÀllande medborgardialog i det samtida stadsförnyelseprojekt H+ i staden Helsingborg, ett projekt som har hÄllbar utveckling som frÀmsta mÄl. FrÄgor som besvaras i detta arbete Àr hur medborgardialog praktiseras i stadsförnyelseprojekt H+, och vilket förhÄllningssÀtt till den offentliga medborgardialogen som kan urskiljas i projektet H +. Metoden som anvÀndes för undersökning och datainsamling var litteraturstudier, dokumentstudier och tvÄ kvalitativa intervjuer. Studien visar att den tidiga visionsfasen av H+ projektet var ett kritiskt skede, dÀr stora frÄgor har tagits upp, och medborgarna inte varit sÀrskilt inblandade. IstÀllet har större delen av medborgardialogen hittills handlat om att höja medvetenheten om stadsförnyelsen, och att genomföra en öppen planering efter beslutet om att projektet skulle genomföras.

<- FöregÄende sida 33 NÀsta sida ->