Sök:

Sökresultat:

1738 Uppsatser om Idrott och hälsa - Sida 3 av 116

"Att kunna rÀkna mÄl" : En studie om samband mellan matematiksvÄrigheter och idrott & hÀlsa.

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka om det finns samband mellan matematiksvÄrigheter och utvecklingen inom idrott och hÀlsa. För att uppnÄ mitt syfte har jag haft samtalsintervjuer med 5 olika lÀrare pÄ en skola. Vi utforskade resultaten pÄ 82 elever för att se efter om de har svÄrigheter i matematik, idrott och hÀlsa eller i bÄda Àmnena. För att komma fram till resultatet finns det 5 kategorier per Àmne som vi utgick frÄn. Resultaten av undersökningen visar att det fanns 8 elever som visar problem i bÄda Àmnen.För att underbygga studien har det tagits med logopedens Äsikter, bedömningar av Àmnet samt litteratur kring sÄvÀl matematik som idrott.

LÀxa som arbetsmetod i Àmnet idrott och hÀlsa

DÄ LÀroplanen för det obligatoriska skolvÀsendet (Lpo 94) infördes övergick skolan frÄn att vara regelstyrd till att vara mÄl- och resultatstyrd. Vad det gÀller lÀrarnas arbete har det medfört att det nu Àr upp till lÀrarna sjÀlva att vÀlja hur de vill arbeta för att uppnÄ de mÄl som finns formulerade i lÀro- och kursplanen. Vi ville utifrÄn detta nÄ en förstÄelse av idrottslÀrares arbete med lÀxor i Àmnet idrott och hÀlsa och valde dÀrför att stÀlla följande forskarfrÄgor: Hur uppfattar idrottslÀrare lÀxa som metod i Àmnet idrott och hÀlsa? I vilken utstrÀckning Àr lÀxan nödvÀndig som metod i idrott och hÀlsa enligt idrottslÀrare? Vilka slags lÀxor anvÀnder sig idrottslÀrare av i Àmnet idrott och hÀlsa? Vad pÄverkar idrottslÀrare i deras val angÄende lÀxor i Àmnet idrott och hÀlsa?Studien bestÄr av fyra kvalitativa intervjuer med idrottslÀrare som jobbar i grundskolans senare Är. Av den analys och bearbetning som gjordes framkom att det förekommer lÀxor inom Àmnet idrott och hÀlsa, men i begrÀnsande omfattning.

?Idrott och hÀlsa Àr skolans viktigaste Àmne?: LÀrares visioner i Àmnet idrott och hÀlsa i gymnasieskolan

Tidigare forskning visar pÄ att mÄnga intressenter har Äsikter om Àmnet idrott och hÀlsas innehÄll och syfte, sÄvÀl ur ett samhÀlls- som ett Àmnesdidaktiskt perspektiv. LÀrare i idrott och hÀlsa har svÄrt att definiera och redogöra för ÀmnesinnehÄll, syfte och fÀrdriktning i undervisning. Gamla Àmnestraditioner lever kvar och Àmnet framstÄr mer som ett aktivitetsÀmne Àn ett kunskapsÀmne. Denna studie utgörs av kvalitativa intervjuer med lÀrare i syfte att undersöka hur lÀrare reflekterar kring visioner: hur dessa skapas, hur de förmedlas till eleverna och vilket lÀrande som de kan stödja. I studien deltog sex lÀrare som undervisar i idrott och hÀlsa i gymnasieskolan.

Niondeklassares syn pÄ bedömning och betygsÀttning i Àmnet Idrott och hÀlsa

Examensarbetet Àr en kvantitativ undersökning om vadniondeklassare pÄ tvÄ grundskolor i en vÀstsvensk kommun anserom bedömning och betygsÀttning i Àmnet Idrott och hÀlsa. Valetutav niondeklassare beror pÄ att de har erfarenhet frÄn att tidigareha blivit bedömda och betygsatt. Syftet med det hÀr examensarbetetÀr att undersöka vad eleverna i niondeklass har för syn pÄbedömning och betygsÀttning i Àmnet Idrott och hÀlsa.Kunskaperna om betygskriterierna och kursmÄlen i Àmnet Idrottoch hÀlsa Àr dÄliga. Niondeklassarna Àr positiva till bedömningenoch betygsÀttningen i Àmnet. Fler elever skulle inte delta i Àmnetom man inte blev bedömd.

Idrott och hÀlsa i skola och arbetsliv

Att med enkla medel förbÀttra byggelevers fysiska status för ett friskare och lÀngre arbetsliv..

LikvÀrdig undervisning i Àmnet idrott och hÀlsa? - En jÀmförelse av tvÄ klasser i skolÄr 5

Uppsatsen handlar om hur likvÀrdig undervisning i idrott och hÀlsa som eleverna i tvÄ femteklasser kan ha fÄtt under sina första skolÄr och deras förutsÀttningar att nÄ uppnÄendelmÄlen. 58 elever deltog i undersökningen som bestod av enkÀt- och observationsstudier. Undersökningen behandlar elevernas instÀllning till, fÀrdigheter i och kunskaper om Àmnet idrott och hÀlsa. Eleverna pÄ skola A undervisas av sin klasslÀrare medan eleverna pÄ skola B har en lÀrare med kompetens i Àmnet idrott och hÀlsa. Syftet Àr att jÀmföra om eleverna fÄr möjlighet till en likvÀrdig utbildning inom Àmnet.

InstÀllningen till Àmnet idrott och hÀlsa - en undersökning bland lÀrare och elever i Ärskurs fyra till sex

I detta arbete tas det del av lÀrare och elevers uppfattning till Àmnet idrott och hÀlsa. Inledningsvis beskrivs Àmnets förÀndring av innehÄll och styrdokument samt vad som berÀttigar Àmnet idrott och hÀlsa idag och konsekvenserna av fysisk inaktivitet. VÄrt syfte med arbetet Àr att fÄ mer kunskap kring lÀrarnas och elevernas uppfattning till Àmnet idrott och hÀlsa, vilket vi gjort genom en enkÀtundersökning med eleverna samt intervjuer med lÀrarna. Eleverna anser att Àmnet ska finnas i skolan för att det Àr roligt och bra att röra pÄ sig, men Àven för att de ska fÄ prova pÄ olika saker. LÀrarna anser att Àmnet idrott och hÀlsa syftar till att eleverna ska fÄ en paus frÄn den vanliga klassrumsundervisningen och de har Àven en positiv instÀllningen till införandet av 30 minuter fysisk aktivitet om dagen..

Effekten av könshomogen idrottsundervisning för flickor i Ärskurs 5

Abstract Syftet med att studera detta Àr att undersöka anledningen till den könsuppdelade idrottsundervisningen samt vilka effekterna blivit med fokus pÄ flickornas situation. Detta har vi gjort genom att bedriva observationer i tvÄ olika skolor i Blekinge, dÀr en av skolorna fortfarande har gemensam idrott och den andra skolan övergÄtt till könsuppdelad idrottsundervisning. För att bredda vÄrt material har vi Àven intervjuat inblandade parter, det vill sÀga elever, rektorer samt idrottslÀrare. Resultatet av observationerna och intervjuerna visade att flickornas situation förbÀttrats i den skola dÀr man infört könsseparerad idrott. Flickorna tar för sig, lever ut och tycker det Àr roligare med idrott dÀr de kan vara för sig sjÀlva.

"IG"- ett underbetyg för undervisningen i idrott och hÀlsa : En studie om undervisning och betygsÀttning pÄ fem skolor

Syftet med vÄr undersökning var att söka kunskap om olika faktorer som pÄverkade elevers möjligheter att nÄ kursmÄlen i idrott och hÀlsa. Vi ville med undersökningen som grund skapa diskussion kring kursmÄl, betygsÀttning och undervisning i idrott och hÀlsa pÄ grundskolan.FrÄgestÀllningarna gÀllde:1. Vad som utmÀrker en skola med en hög andel godkÀnda elever i Àmnet idrott och hÀlsa med avseende pÄ betygskrav, undervisningens innehÄll och lÀrmiljö?2. Vad kÀnnetecknar en skola dÀr flickor i minst lika hög grad som pojkar nÄr betyget GodkÀnd i idrott och hÀlsa?3.

Idrott pÄ olika villkor: om ungdomars möjligheter och begrÀnsningar till idrottsutövande

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka ungdomars möjligheter och begrÀnsningar till idrottsutövande under fritiden. Idrott Àr ett populÀrt fritidsintresse bland barn och ungdomar,enligt Riksidrottsförbundets undersökning frÄn Är 2004 tillhör idrott generellt det nÀst populÀraste fritidsintresset efter umgÀnge med kompisar som kommer först bland barn och ungdomar. Studien Àr baserad pÄ kvantitativ metod och totalt har 121 ungdomar deltagit i studien.Ungdomarna i studien Àr i Äldern 12- 13 Är och bosatta i LuleÄ kommun. Resultaten i studien visade pÄ att förÀldrarnas yrkestillhörighet och intresse för idrott pÄverkade ungdomarnas idrottsliga intresse pÄ fritiden. Vidare fanns det skillnader i ungdomars ekonomiska förutsÀttningar för idrottsutövande samt förÀldrarnas möjligheter till skjutsning och hÀmtning till idrottsanlÀggningar.

FörÀldrars uppfattning av Àmnet Idrott och hÀlsa i skolÄr 6

I den nationella utvÀrderingen av grundskolan tycker förÀldrarna att Àmnet Idrott och hÀlsa Àr de femte viktigaste Àmnet i skolan dÄ det gÀller utveckling och lÀrande. I vÄr undersökning vill vi ha svaret pÄ vilka faktorer som pÄverkar förÀldrarnas instÀllning till Àmnet Idrott och hÀlsa. Vi vill Àven veta om det finns ett samband mellan förÀldrarnas instÀllning till sina barns Idrott och hÀlsa undervisning och sin egna motsvarande undervisning nÀr de sjÀlva gick i skolan. En annan frÄga vi stÀller oss Àr vad som gör Àmnet sÄ populÀrt dÄ det hamnar pÄ femte plats i den nationella utvÀrderingen av grundskolan. Denna studie tyder pÄ att förÀldrarna inte har sÄ stor insikt i syftet med Idrott och hÀlsa som skolÀmne.

Att lÀra inom Idrott och hÀlsa. : En undersökning av idrott och hÀlsalÀrares valda ÀmnesinnehÄll och dess kunskapsmÀssiga syfte.

Studiens syfte var att undersöka vilket ÀmnesinnehÄll lÀrare inom Àmnet Idrott och hÀlsa anvÀnde sig av för att uppnÄ det riktlinjer LÀroplan, Àmnesplan och gymnasiegemensamma Àmnen 2011 (2011) samt LÀroplan för de frivilliga skolformerna (1994) krÀver att skolans utbildning och Àmnets undervisning ska uppnÄ. För att söka kunskap kring detta intervjuades sex verksamma lÀrare inom Àmnet Idrott och hÀlsa. Det kvalitativa intervjuerna var individuella och Àgde rum vid sex olika tillfÀllen. Av resultatet framkom det att friluftsaktiviteter och idrottsaktiviteter med boll var det vanligast förekommande aktiviteterna inom Àmnet. Undersökningen visade att det fanns aktiviteter som undervisningen bestog mer av och nÄgra lÀrare kunde vid olika tillfÀllen ange en aktivitets syfte.

IdrottslÀrarstudenters syn pÄ friluftsliv i grundskolan : -En jÀmförelse mellan idrottslÀrarstudenter och kursplanen för idrott och hÀlsa

Studiens syfte Àr att ta reda pÄ lÀrarstudenter inom idrott och hÀlsas uppfattningar pÄ begreppet friluftsliv ur ett skolperspektiv, samt se hur det överens stÀmmer med vad kursplanen i Àmnet idrott och hÀlsa nÀmner om friluftsliv. Metoderna som anvÀnts i studien Àr en enkÀtundersökning och en kvalitativ intervjuundersökning. Resultatet av dessa tvÄ metoder har sedan jÀmförts med vad som stÄr i kursplanen för idrott och hÀlsa. Resultatet i studien Àr att studenternas uppfattning pÄ friluftsliv skiljer sig Ät, men att i ett skolperspektiv har studenterna en likartad uppfattning. Studenternas svar stÀmmer relativt bra överens med vad som stÄr i kursplanen..

?Man ser om det Àr en MVG-elev? : LÀrares upplevelser och tankar kring bedömning i Idrott och HÀlsa

Jag har genomfört en kvalitativ studie om lÀrares upplevelser och tankar kring bedömningsarbetet i Àmnet Idrott och hÀlsa. Syftet med studien var att ta reda pÄ hur lÀrare i Idrott och hÀlsa beskriver och upplever arbetet med bedömning. Vid insamlandet av data har jag anvÀnt mig av semi-strukturerade intervjuer och genomfört dessa med sex lÀrare som undervisar i Idrott och hÀlsa pÄ skolor i Mellansverige. Sammantaget visar min studie att det som ligger till grund för bedömningen i Idrott och hÀlsa skiljer sig Ät mellan lÀrare. Vissa har utarbetat en tydlig mall som visar varje moment som vÀgs in i bedömningen medan andra bildar sig en helhetsuppfattning av eleverna genom elevens insatser under terminen.

Idrott och hÀlsa! En studie kring LPO-94

Syftet till det hÀr arbetet Àr att undersöka hur lÀrarna i skolan utvÀrderar eleverna i Àmnet idrott och hÀlsa samt att undersöka varför Àmnet idrott och hÀlsa Àr sÄ viktigt för barnen som hÄller pÄ att utvecklas. Jag har frÀmst gjort en litteraturstudie dÀr jag granskat vad LPO-94 sÀger. Men jag har Àven inriktat mig pÄ barns motoriska utveckling för att fÄ en förstÄelse för varför rörelsen Àr sÄ viktig för barn. För att ta reda pÄ hur lÀrarna gÄr till vÀga nÀr de utvÀrderar eleverna har jag valt att frÄga ett antal lÀrare. Jag frÄgade Àven lÀrarna vad de gör med de elever som inte nÄr upp till de utstakade mÄlen samt om det finns nÄgon special idrott pÄ skolan.

<- FöregÄende sida 3 NÀsta sida ->