Sök:

Sökresultat:

168 Uppsatser om Grupparbete - Sida 1 av 12

Grupparbete i skolans naturvetenskapliga ämnen : En kvalitativ studie om några NO-lärares uppfattningar av grupparbete som arbetsform

Denna kvalitativa studie undersöker lärares erfarenheter av och uppfattningar om Grupparbete i skolans naturvetenskapliga ämnen. Lärare, undervisande i NO och verksamma i skolår 1-9, har intervjuats med förutbestämda frågor i öppen form. Genom en fenomenografisk metod har studien resulterat i fyra kategorier av uppfattningar hos lärarna. Grupparbete i NO för att avdramatisera ämnet Grupparbete i NO för att berika lärandeprocessen Grupparbete i NO för att läraren ?måste? Grupparbete i NO ur ekonomiska aspekter Vår studie visar att informanterna har olika uppfattningar om begreppet Grupparbete och därigenom skiljer sig också formen för hur Grupparbetet kan te sig.

I en grupp eller som en grupp? - Lärares intentioner och förberedelser inför grupparbete.

Tidigare forskning visar att Grupparbete inte alltid utmynnar i ett samarbete mellan eleverna. Forslund Frykedal (2008) har observerat olika former av Grupparbete som eleverna själva skapar. Hon menar att elever allt som oftast väljer att dela upp arbetet mellan varandra vilket resulterar i ett individuellt Grupparbete. Vi vill därför utgå från lärares perspektiv för att undersöka om det är individuellt eller gemensamt Grupparbete som är deras intention med Grupparbete.Vi har genom kvalitativ intervju intervjuat fem verksamma lärare om deras intentioner och förberedande arbete kring Grupparbete. Vår studie visar att lärare har en intention om gemensamt Grupparbete men att deras förberedelser i form av uppgift och gruppsammansättning skapar förutsättningar för ett mer individuellt Grupparbete.

Grupparbete och dess konsekvenser för inlärningen : Intervjuundersökning med pedagoger i årkurs 5

AbstractSyftet med undersökningen är att se hur pedagoger ser på Grupparbete som inlärningsmetod.I litteraturdelen presenteras olika begrepp som har med Grupparbete att göra, historik kringGrupparbete samt kommer vi se till dagens skola och dess läroplan.Vi har intervjuat fyra pedagoger för att besvara vår forskningsfråga: Hur ser ett strategiskturval av pedagoger i dagens skola på Grupparbete som inlärningsmetod? De intervjuadepedagogerna valdes ut med kriteriet att de skulle vara verksamma i en årskurs 5 för att ikursplaner för olika ämnen finns mål at uppfylla i årskurs 5.Resultatet visar att de intervjuade pedagogerna har olika syn på Grupparbete men att de harsamma bas, nämligen samarbete. Resultatet visar även att det finns olika vägar att gå för attuppnå mål, till exempel samarbete eller någon sorts faktakunskap, men även att pedagogernaanvänder Grupparbete för att uppnå ett visst mål. Som helhet ser de intervjuade pedagogernaGrupparbete som ett varierat arbetssätt.Ämnesord: Grupparbete, lära in i grupp, lära av varandra, samspel och samarbeta.

Lärares syn på elevers grupparbete som en del i skolutveckling

Syftet med detta examensarbete är att belysa på vilket eller vilka sätt lärare i gymnasieskolan förknippar elevers Grupparbete med skolutveckling. Vilka pedagogiska tankar ligger bakom lärares användande av Grupparbete som arbetsmetod, hur ser de på att träna elever i Grupparbete och hur ser de på förhållandet mellan Grupparbete och skolutveckling? Undersökningen är av kvalitativ karaktär där metoden för insamling av data består av enskilda intervjuer med sju gymnasielärare som arbetar på både yrkesinriktade och studieförberedande program. Resultatet visar att lärarna som arbetar på rent yrkesinriktade program framförallt ser elevers Grupparbete som en förberedelse för deras framtida yrkesliv, medan lärare på studieförberedande program tenderar att tala mer om vilken nytta Grupparbete har för eleverna i skolsituationen. Vid en analys av hur lärarna ser på att träna elever i Grupparbete ser man att vissa av lärarna är mer konkreta i sitt resonemang kring om och hur de arbetar med att träna eleverna i Grupparbete, medan vissa är mer abstrakta i sitt resonemang.

Grupparbete i andraspråksundervisning på gymnasienivå

Syftet med denna uppsats var att undersöka om Grupparbete som arbetsform, där jag fördjupat mig i frågor kring vilken inställning svenska som andraspråkslärare har till Grupparbete som metod och för- och nackdelar med detta. Dessutom undersöker jag hur bedömningen sker vid Grupparbeten. Jag har intervjuat fem SVA-lärare och har alltså använt mig av en kvalitativ forskning på två olika gymnasieskolor som ligger i två mellanstora städer i Sverige. Informanterna verkade vara positiva till Grupparbete som arbetsmetod på gymnasiet fast det förekommer svårigheter med detta. Det är bl.a.

?Det goda grupparbetet? ? en kvantitativ studie om grupparbete på socionomprogrammet i Göteborg

Syftet med denna studie är att undersöka och beskriva hur Grupparbete upplevs som undervisningsform och grupprocess av studenter och lärare på institutionen för socialt arbete. För att få en djupare förståelse för hur Grupparbete går till och hur det påverkar studerandes lärande valde vi att använda oss av följande frågeställningar: ? Hur har studenterna upplevt Grupparbete under utbildningen?? Har kunskaper om grupp och grupprocesser någon betydelse för genomförande av Grupparbete?? Hur upplever lärarna studenternas Grupparbete? Metoden för studien är kvantitativ och som undersökningsinstrument har vi använt oss av två olika enkäter. Med hjälp av statistik försöker vi att testa hypoteser utifrån den empiri vi inhämtat med hjälp av enkät och webbenkät från studenter och lärare vid institutionen för socialt arbete. Analysen utgår ifrån Lennéer-Axelsson och Thylefors teorier om grupper och Svedbergs psykodynamiskt perspektiv.Resultatet visar att studenter överlag upplever Grupparbete på utbildningen som någonting positivt, även om det relativt ofta förekommer konflikter.

Det komplexa grupparbetet  : En studie om sex pedagogers uppfattningar kring grupparbete som arbetsmetod

Studiens syfte är att bidra till en ökad förståelse och insikt i pedagogers motiv för användandet och inte användandet av Grupparbete som arbetsmetod i den svenska skolan. Grupparbete som arbetsmetod har minskat i den svenska skolan på 2000-talet, vilket vi har svårt att förena med de teorier som genomsyrar den svenska läroplanen, det vill säga de konstruktivistiska och sociokulturella teorierna. Vi har i denna studie valt att undersöka verksamma pedagogers uppfattningar kring de motiv dessa har för att arbeta och inte arbeta med Grupparbete som arbetsmetod. Vi har använt oss av en fenomenografisk ansats med semistrukturerade intervjuer som datainsamlingsmetod. Vi har undersökt sex pedagogers uppfattningar kring Grupparbete som arbetsmetod på en skola i mellersta norrland.

Grupparbete i skolan - en utdöende arbetsform?: en studie av
lärares uppfattningar om grupparbete som arbetsform i skolan

Syftet med detta examensarbete är att undersöka lärares inställningar till Grupparbete som arbetsform i skolan då forskning visar att Grupparbete minskar medan samhället i stort går i motsatt riktning och förespråkar kollektivt grupptänkande. Vår undersökning baseras på fyra grundpelare: lärarens inställning till Grupparbete, för- respektive nackdelar med Grupparbete, lärarens roll vid Grupparbete samt bedömning av den enskilde elevens prestation vid Grupparbete. Undersökningen genomfördes i två norrbottniska kommuner, där vi intervjuade fyra lärare vardera. I ena kommunen arbetade lärarna inom gymnasieskolan, och i en andra inom grundskolans senare år. Vi har använt oss av kvalitativ intervju som informationsinhämtande metod.

Lärarens betydelse vid grupparbete : - en studie i hur lärare uppfattar ocherfar grupparbete som arbetsmodell

Denna uppsats avser att undersöka lärares betydelse i Grupparbete som en arbetsmetod i grundskolans tidigare år. Området har avgränsats till att undersökas utifrån tre olika punkter: organisatoriska villkor, gruppuppgifter samt lärarens roll och ledning. I bakgrunden presenteras vad det kan finnas för motiv som ligger bakom valet av Grupparbete som arbetsmetod i grundskolans tidigare år. Det redogörs för Grupparbetets historia i den svenska skolan de senaste årtiondena liksom hur Grupparbete går att förstå utifrån utvecklingspsykologen Vygotskij samt nu gällande läroplan. Därefter redogörs det för Steiners teori om grupprocess och produktivitet och slutligen ett antal centrala begrepp.

Samhällskunskapslärares syn på grupparbete : -en intervjustudie

ABSTRAKTI vår strävan att nå bättre förståelse och vara mer insatta i vår kommande professions förutsättningar som samhällskunskapslärare på högstadiet och på gymnasiet, var vi nyfikna att ta reda på vilken uppfattning aktiva samhällslärare har om Grupparbete. Detta har vi gjort genom att intervjua lärare i grundskolans senare år och på gymnasiet. Svenska skolans läroplaner har, från att under 60-talet lyfta fram Grupparbeten som en viktig del i undervisningen, gått till att inte lyfta frågan över huvud taget. Denna förskjutning kommer sig också av de individualistiska strömningar som under några decennier kommit att färga samhällets utveckling. Syftet med studien var att belysa samhällskunskapslärares syn på Grupparbete.

Grupparbete på gymnasieskolan - en studie om hur lärare säger sig betygsätta elevers prestationer vid grupparbete

Vårt syfte var att undersöka hur gymnasielärare resonerar kring betygsättning av elever när de arbetar i grupp. Undersökningen utfördes med en kvalitativ metod i form av intervjuer av åtta gymnasielärare. I förhållande till hur vår valda litteratur definierar Grupparbete, anser vi att flertalet gymnasielärare hade kunskap om vad ett Grupparbete innebär. Den största fördelen med Grupparbete som nämndes av flertalet respondenter var att eleverna lär sig samarbeta samt att de lär sig av varandras kunskaper. Nackdelen de fann var främst att Grupparbete ofta resulterar i att elever delar upp arbetet emellan sig så att det istället blir små individuella arbeten.

Grupparbete som pedagogisk metod

Huvudsyfte med vår rapport var att ta reda på hur lärare ser och använder sig av Grupparbete som en pedagogisk metod. Vi vill också undersöka hur de ser på kunskap och hur de tror eleverna lär sig, och om det finns en koppling mellan deras kunskapssyn och hur de använder sig av Grupparbete.I vår studie har vi använt oss av kvalitativa djupintervjuer, där vi har intervjuat tre högstadielärare om vad de har för syn på Grupparbete och hur de använder sig av Grupparbete.Vårt resultat visar att lärarna hade både en positiv och en negativ syn på Grupparbete. Lärarnas positiva syn bottnade sig i de egenskaperna om att kunna utrycka och ta emot åsikter från andra. Denna lärdom ger eleverna erfarenheter till hur deras framtida yrkesliv kan bli enligt lärarna. Någon poängterade att det är positivt att elever som är lite svagare kan med hjälp av Grupparbete öppna sig och lättare ta till sig kunskap.

Kan genus speglas i skrift? : Om manliga och kvinnliga tidskriftstexter

Huvudsyfte med vår rapport var att ta reda på hur lärare ser och använder sig av Grupparbete som en pedagogisk metod. Vi vill också undersöka hur de ser på kunskap och hur de tror eleverna lär sig, och om det finns en koppling mellan deras kunskapssyn och hur de använder sig av Grupparbete.I vår studie har vi använt oss av kvalitativa djupintervjuer, där vi har intervjuat tre högstadielärare om vad de har för syn på Grupparbete och hur de använder sig av Grupparbete.Vårt resultat visar att lärarna hade både en positiv och en negativ syn på Grupparbete. Lärarnas positiva syn bottnade sig i de egenskaperna om att kunna utrycka och ta emot åsikter från andra. Denna lärdom ger eleverna erfarenheter till hur deras framtida yrkesliv kan bli enligt lärarna. Någon poängterade att det är positivt att elever som är lite svagare kan med hjälp av Grupparbete öppna sig och lättare ta till sig kunskap.

Social träning och ämnesresurs : SO-lärares samtal om grupparbeten och elevers kunskapsutveckling.

Syftet med föreliggande uppsats är att studera en grupp SO-lärares samtal om Grupparbeten och dess betydelse för elevers kunskapsutveckling. Med diskursanalys som en teoretisk och metodologisk utgångspunkt har två fokusgruppintervjuer, med totalt sju lärare, analyserats. Samtliga lärare undervisar i Samhällsorienterade ämnen i grundskolans senare åldrar. Utifrån lärarnas argumentation kring Grupparbete presenteras i resultatkapitlet två huvudsakliga kategorier där Grupparbete beskrivs som social fostran respektive ämnesresurs. De två kategorierna ger i sin tur upphov till olika syften med Grupparbete, samt olika sätt att tala om gruppindelning och läraransvar.

Grupparbete i skolan: kan förberedande träning ge eleverna en
större känsla av delaktighet i grupparbete?

Syftet med vårt arbete är att undersöka om elevernas uppfattning/upplevelse av delaktighet kunde förbättras genom att ge dem förberedande träning inför Grupparbete. Undersökningen genomfördes under fem veckor i två klasser i årskurs 8. Eleverna fick arbeta i på fyra till fem stycken elever per grupp. De hade tre arbetspass per vecka. Vi valde att undersöka två grupper i varje klass.

1 Nästa sida ->