Sökresultat:
5135 Uppsatser om Gotlands kommun - Sida 14 av 343
Folkhälsa i Oxelösund : en statistisk jämförelse
Oxelösund är en liten kommun på den Södermanländska kusten. Denna kommun har trots sin storlek stora problem med ohälsa i form av bland annat hög andel missbrukare. Dock kan man se att hälsoproblemen i Oxelösund är mer omfattade och innefattar i princip alla områden av folkhälsan. Man kan se att riskfaktorerna delvis är fler än friskfaktorerna. Detta kan vara en del i samhällets habitus, man en ohälsosam livsstil i Oxelösund..
Hantverkaren i fokus. : Beteendemöstret vid byggnation av Passivhus
Mitt examensarbete har gått ut på att arbeta fram fem texter för Örebro kommun. Syftet med arbetet är att skriva texter om biogas och miljö för Örebro kommun. Syftet med min rapport är att undersöka hur man skriver till en bred målgrupp med fokus på parametrarna begripligt, lättläst och intressant.Min frågeställning:Hur bör en kommun utforma begriplig, lättläst och intressant information om biogas och miljö för en bred målgrupp?Jag har använt mig av metoderna målgruppsanalys, litteraturstudier, komparation, test & utprovning och analys.Utifrån de tre parametrarna har jag skrivit mina texter och applicerat resultaten av mina utprovningar på texterna.Resultatet är att jag har fått fram svar på hur mina testpersoner tycker att en begriplig, lättläst och intressant text ska se ut. På så sätt har jag undersökt och kommit fram till hur man skriver begripligt, lättläst och intressant för en bred målgrupp.
Medborgardeltagandets baksidor - En fallstudie i Lunds kommun
Medborgardeltagande brukar anses vila på en stark moralisk grundplatta och har med den senaste tidens decentraliseringspolitik krävts på större utrymme i den svenska lokala politiken. Men medborgardeltagandet är inte helt oproblematiskt och innehåller en del kända nackdelar. Syftet med den här uppsatsen är att utifrån skrivna teorier kring medborgardeltagande illustrera hur en utdragen medborgarkonflikt i Lunds kommun i verkligheten kan plocka fram baksidor av medborgardeltagandet. Resultatet visar att en flera av teorierna är applicerbara på fallstudien, bland annat vad gäller klassiska negativa aspekter som helhets- och jämlikhetsproblematiken. Undersökningen visar också att både medborgarnas och det representativa kommunstyrets agerande gör sig skyldiga till att baksidor av medborgardeltagandet görs synliga.
Jämställdhet och mångfald: I Luleå kommun
Luleå kommun är en kommun som växer och har som mål att jämställdhet och mångfald ska ingå i allt arbete. I detta examensarbete undersöktes kommunens arbete med rekrytering ur ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv om och, i så fall vad, rekryteringsansvariga upplever som svårt med sitt arbete i dessa frågor, hur det görs bedömningar av personliga egenskaper och hur arbetet med dessa frågor i allmänhet brukar se ut. Detta har undersökts genom att intervjua fem rekryterare och sedan utifrån intervjusvaren utforma en enkät för att se om fler har samma uppfattning som de intervjuade. Resultatet visar att de flesta inte upplevde att deras arbete med jämställdhet och mångfald var så svårt och att det inte var något som tänktes på särskilt mycket. Det sågs mer som en självklarhet, men det fanns svårigheter så som språk, finna tid till att visa/dela material i ämnet och få det underrepresenterade könet att söka befattningarna.
Soft Center : De komplexa föreställningarnas affär
Bakgrund: Den 22 mars 2000 gick det ut ett pressmeddelande om att Wilh. Sonesson AB tecknat en avsiktsförklaring med Ronneby kommun om att köpa Soft Center i Ronneby. Frågeställning: Vilka är de empiriska data som rör affären? Hur ser aktörerna på affären? Vad innebär aktörernas föreställningar för affären? Syfte: Syftet är att utifrån våra frågeställningar belysa affären mellan Wilh. Sonesson och Ronneby kommun och därmed hjälpa affärens aktörer att inse vad som krävs för att affären skall bli lyckosam.
Kusterosionsproblematik och beslutsprocesser
Denna studie behandlar hur frågor kring kusterosion hanterats inom förvaltning i Ystads
kommun. Den behandlar även turerna kring den juridiska process som uppstod då Ystad
kommun sökte tillstånd att utvinna sand vid Sandhammarens bank för strandfodring vid
erosionsdrabbade områden. Syftet har varit att utreda vilka mål de olika aktörerna i frågan har
haft, vilka konflikter som uppkommit och hur de har hanterats. Genomförandet av studien har
i första hand bestått av en textstudie av material från tillståndsprocessen samt kvalitativa
intervjuer med representanter från Länsstyrelsen i Skåne, Ystad kommun och Lunds Tekniska
Högskola.
Resultaten från studien visar att de olika aktörernas mål är förenliga men ofta otydligt
preciserade. Tydligare mål och bättre samverkan mellan olika aktörer skulle förhindra
konflikter och leda till en effektivare förvaltning av erosionsdrabbade kuster..
Ökad bioenergianvändning för LRF:s medlemmar på Gotland :
I rapporten "Marknadsläget på Gotland för biobränsle från skogsråvara" (Rapport i kursen Bioenergi C) framkom vissa möjligheter för lantbrukare på Gotland att ta del i bioenergimarknadens utveckling på Gotland.
Ökad användning av biobränsle förbättrar miljön och ger fler jobb och stärkt lönsamhet i jord-, skogs- och landsbygdsföretag på bränslemarknaden. Genom att integrera framåt i bränslekedjan till lantbrukarägda värmeanläggningar får lantbruket större del av produktionskedjans förädlingsvärde.
Gotlands totala produktiva skogsmarksareal uppgår till 125 000 hektar vilket utgör 41 % av landarealen. Övervägande delen av skogen är privatägd (85 %), näst största ägarkategorin är Visby Stift med drygt 5 %.
Robusthetsanalys och riskinventering i Karlshamns kommun 2002
Robusthetsanalys och riskinventering i Karlshamns kommun 2002 med avgränsningen
Teknisk försörjning, transporter och transportanläggningar samt Hantering av
farliga ämnen..
Relationen mellan Uppsala kommun och IT-Gymnasiet Sverige AB : En studie om ett privatoffentligt partnerskap
Denna studie tar upp rektorers uppfattning kring den individuella utvecklingsplanen (IUP) och implementeringen av denna på sex högstadieskolor i en kommun i Halland. Undersökningen visar också hur rektorerna uppfattar att kommunen har bidragit med stöd kring arbetet med IUP. Metoden som används i studien var kvalitativa intervjuer som genomfördes med sex rektorer. Det insamlade materialet analyserades utifrån olika implementeringsperspektiv.Studien visar att rektorerna uppfattar IUP på ett relativt överensstämmande sätt och de påpekar att implementeringen av IUP är en lång process. Genomförandet av IUP har på skolan oftast skett i samarbete mellan personal och rektor.
Kommunikation mellan offentlig och privat sektor : En studie mellan Mariestads kommun och dess företag
Syftet med detta examensarbete är att förbättra kommunikationen mellan Mariestads kommun och företagen i kommunen, för att därigenom förbättra näringslivsklimatet i Mariestads kommun. För att uppnå syftet är det två delproblem som har undersökts. Vilka kanaler används när kommunen kommunicerar med företagen och hur fungerar kommunikationen mellan kommunen och företagen. En intervju har genomförts som blev en del av grunden till den enkät som skickades ut till 211 aktiebolag i Mariestads kommun. I undersökningen delades företagen in i olika grupper beroende på storlek av företag.Resultatet visade att de kommunikationskanaler som användes mellan kommunen och företagen var lokaltidningen, brev, informationsmöten, telefon, mail, kommunens hemsida och personliga besökDet visade sig att kommunikationen mellan Mariestads kommun och företagen har stor betydelse för näringslivsklimatet.
Benchmarking inom kommunal verksamhet - En fallstudie av Kristianstad kommun
Syftet med uppsatsen är att beskriva och analysera arbetetmed benchmarking inom Kristianstad kommun. Författarna har använt sig av en hermeneutisk ansats ochutfört en kvalitativ fallstudie av benchmarkingarbetet iKristianstad kommun. Vidare har abduktiv utgångspunkttagits och författarna har studerat teori och empiri parallellt.Data som använts har bestått av dels primärdata sominhämtats via intervjuer och men även sekundärdata i formav verksamhetsrapporter men framförallt den teori somanvänts. Det teoretiska ramverket har växt fram under uppsatsens gång och anpassats under processen till att inkludera de delar som författarna ansett viktiga för resultatet. De fyra teorierna som valts ut för att beskriva benchmarkingarbete är presenterade i den ordning som benchmarking vanligtvis utförs.
Samordnad varudistribution i Växjö kommun : En studie om returflödet av SRS-backar
Växjö kommuns mål är att minska sin miljöpåverkan från fossila bränslen och ett steg i detta är den samordnade varudistributionen. Rapportens fokus är inriktat på returhanteringen av SRS-backar som ingår i den samordnade varudistributionen. Rapporten redogör för hur processen för returhanteringen av SRS-backar ser ut vid en samordnad varudistribution i Växjö kommun. Underlag för en processkartläggning insamlades genom semi-strukturerade intervjuer och kartläggningen genomfördes i analysen. I en samordnad varudistribution där flera olika aktörer ingår och vill få sin röster hörda uppstår det problem. Rapporten ämnar utöver att beskriva processens utseende, även att redogöra för dessa problem. Problemen som upplevs i nuläget för respektive aktör är säkerhetsrisker på grund av kvarlämnade SRS-backar på de kommunala enheternas lastkajar enligt logistikhandläggaren vid Växjö kommun, extra transport samt lagerhållningskostnader för Växjö Partiaffär, identifikationssvårigheter för Scandinavian Supply Chain.
Flerdimensionell styrning i små kommuner: en fallstudie i Norsjö kommun
De senaste årtionden har stora förändringar skett inom den kommunala verksamheten. Decentraliseringen under 1980-talet medförde att kommunala verksamheter började låna styrverktyg från näringslivet. Under 1990-talet lades delar av den kommunala produktionen ut hos privata sektorn, vilket var en av orsakerna till att flerdimensionell styrning hamnade i fokus. Anledningen till att många kommuner frångår den traditionella ekonomi- styrningen beror på att den endast koncentrerar sig på finansiella mål och mått, vilket inte passar den nyare typen av kommunala organisationer. Däremot råder det delade meningar om hur flerdimensionell styrning påverkar den kommunala verksamheten.
Öbor i öp-processen
Hur medborgarna kan påverka sin närmiljö och den lokala utvecklingen genom den
översiktliga planeringen står i centrum för detta examensarbete.
För att undersöka saken har en studie gjorts på tre öar utan broförbindelse i
den svenska skärgården.
Öarna Koster i Strömstads kommun, Dyrön i Tjörns kommun och Holmön i Umeå
kommun skiljs åt, till viss del, vad gäller befolkningasantal, yta och avstånd
till fastlandet medan likheten består av beroendet av färjeförbindelser och en
starkt engagerad befolkning. De bofasta visar dessutom upp, genom hemsidor och
litteratur, sitt medborgerliga engagemang för lokala utvecklingsfrågor.
Med hjälp av respektive kommuns översiktsplan / fördjupning av översiktsplanen
samt information från respektive lokal utvecklingsgrupp har jag följt processen
från vison till genomförande. Dessutom har jag tittat på hur de lokala
utvecklingsgrupperna och samarbetet med kommunerna har fungerat..
Styrning och skolutveckling i Kramfors kommun
Det här examensarbetet handlar om skolorganisation och styrning, och är en fallstudie av
Kramfors kommun. Vi har utgått från frågeställningar som handlar om vilken typ av styrning
av skolan som finns i Kramfors kommun och vilka strategier kommunen har för att hantera de
problem som uppstår i och med den låga befolkningstätheten och det minskande elevantalet.
Vi har använt kvalitativa intervjuer som metod och intervjuat rektorer, lärare och en politiker
som har ansvar för gymnasiet. Intervjuerna gjordes under en veckas fältstudie i Kramfors.
Våra resultat är att kommunen styr skolverksamheten med hjälp av olika styrningsverktyg,
främst den ekonomiska och ideologiska styrningen. Vi uppfattar att politikerna styr
skolverksamheten utifrån ett bytänkande, där tätorter bedöms på olika sätt beroende på i
vilken del av kommunen de ligger. Den tydligaste pedagogiska konsekvensen av den låga
befolkningstätheten är elevernas pendling.