Sök:

Sökresultat:

3512 Uppsatser om Funktionär - Sida 32 av 235

GrönomrÄdens betydelse i den tÀta staden - en fallstudie av Rambergsstaden

FörtÀtning Àr ett planeringsideal som i dag framhÄlls som en viktig hÄllbarhetsstrategi och som har vÀxt sig allt starkare bÄde internationellt och nationellt. StÀdernas tillvÀxt bidrar till att de urbana grönomrÄdenas förutsÀttningar förÀndras och i mÄnga fall pÄverkar förtÀtningen centrala grönomrÄden och grönytor vars kvaliteter och vÀrden riskerar att gÄ förlorade vid exploatering. Syftet i detta arbete har varit att undersöka grönstrukturens betydelse i den tÀta staden. Vidare har syftet varit att genom en fallstudie av Rambergsstaden i Göteborg undersöka grönstrukturens funktion, sÄ som den uppfattas av olika aktörer och aktuell forskning, för att komma fram till vilka konsekvenser för grönstrukturen en förtÀtning av omrÄdet kan leda till. En metodkombination av intervjuer/enkÀt, inventering/kartanalyser samt en litteraturstudie har anvÀnts för att besvara frÄgestÀllningarna och pÄ sÄ sÀtt belysa arbetets syfte. Slutsatserna som kan dras av detta arbete Àr att grönomrÄden i staden har en viktig betydelse bÄde utifrÄn ett ekologiskt, socialt och kulturellt perspektiv. UtifrÄn fallstudien gÄr det att dra en slutsats om att det finns en skillnad i hur kunskaper om grönomrÄdens betydelse förstÄs och hur det anvÀnds i praktiken. Fallstudien av Rambergsstaden visar att det finns en medvetenhet, hos aktörer som Àr involverade i projektet, om grönomrÄdens betydelse men att det finns svÄrigheter i att motivera dessa kunskaper i praktiken eftersom andra intressen i samhÀllet vÀger tyngre och kan motiveras starkare..

Upplevelsen av att leva med en transplanterad njure de första Ären efter transplantation: En litteraturstudie

Njuren Àr det organ som Àr vanligast att transplantera och det Àr Àven det organ flest personer stÄr pÄ vÀntelistan för att transplantera. Njuren har en viktig funktion i regleringen av kroppsvÀtskorna och den har Àven en viktig endokrin funktion. Efter transplantationen förÀndras vardagen för den transplanterade. Syftet med litteraturstudien Àr att belysa patientens upplevelse av att leva som njurtransplanterad de första Ären efter transplantation. Litteraturstudien Àr baserad pÄ analyser frÄn nio vetenskapliga artiklar med kvalitativ ansats.

Show me the money ? en kvalitativ utvÀrdering av en metod för ungas delaktighet pÄ fritidsgÄrdarna i Mölndals stad

Syfte: Studie syftar till att utvÀrdera den metod kallad Show me the money som Mölndals stad anvÀnder för att pÄ ett utvidgande sÀtt uppmuntra och ta vara pÄ ungdomars delaktighet och engagemang. FrÄgestÀllningar:? vilka teorier och ideologier ligger till grund för Show me the money?? vilka mÄl har metoden och hur implementeras dem i fritidsgÄrdsverksamheten?? hur förverkligas mÄlen i praktiken sett utifrÄn brukarnas erfarenheter och upplevelser?? vilka styrkor och förbÀttringsomrÄden har metoden?Metod: Studien Àr en kvalitativ utvÀrdering som lyfter fram tvÄ perspektiv: det teoretiskt professionella via tvÄ personal pÄ kommunens avdelning för fritidsgÄrdar och brukarperspektivet genom ungdomars erfarenheter frÄn fritidsgÄrdsverksamheten. Det teoretiska perspektivet Àr bearbetat och formulerat till en programteori för Show me the money dÀr dokumentanalys och intervju med personalen anvÀnts. Brukarperspektivet Àr framtaget genom fokusgruppintervju och enskild intervju med totalt fyra ungdomar.

Mellan hjÀlte och vÄrdpaket : En etnologisk studie av möjliga funktionshinderpositioner utifrÄn ett crip-teoretiskt perspektiv

This thesis aims to investigate possible positions of identification for people with dis/abilities. With a theoretical basis in crip-theory it discusses the notions of power and deviance and its? importance for the formation and reproduction of ideas around the concepts of dis/ability, ableism, deviancy and normality..

Kunskap och lÀrande mellan projekt : Project Knowledge Management Office

I dagens kunskapsintensiva verksamheter finns det ett vÀxande behov av att ta tillvara, sprida och skapa kunskap och lÀrande mellan projekt. Samtidigt har det blivit vanligare att verksamheten bedrivs i projektform, dÀr arbetet sker i tidsgrÀnsade projekt mot uppstÀllda mÄl. Traditionellt sÀtt har projekt betraktats som engÄngsföreteelse som inte kommer att upprepas.  Enligt den tanken finns ingen eller litet möjlighet till kunskapsspridning och lÀrande mellan projekten. Idag ses arbetet med kunskap och lÀrande mellan projekt som en möjlighet och Àven som en förutsÀttning för att verksamheten ska överleva pÄ en alltmer konkurrensutsatt marknad.

Den talande vÀggen - En studie om vÀggarnas funktion samt vad de sÀger om förskoleverksamheten

Syftet med vÄrt examensarbete Àr att studera vad som finns pÄ vÀggarna samt hur institutionen synliggörs. Vidare Àr syftet att undersöka pedagogernas syn pÄ hur vÀggarna anvÀnds i verksamheten. Vid en genomgÄng av forskning framkom att det finns mÄnga studier kring förskolans miljö. GenomgÄngen visade vidare att vÀggarna nÀmns i forskning om pedagogisk dokumentation. Det finns emellertid inte nÄgot direkt fokus pÄ vÀggarna i dessa studier. De Jong (2010) menar att det inte finns mycket forskning kring miljöns pÄverkan pÄ verksamhetens resultat. Vi diskuterar förskolan som institution och analyserar empirin med hjÀlp av följande begrepp; förskolan som institution, handlingserbjudande, det önskvÀrda förskolebarnet samt kommunikation.

"-Ni har ju inte ens börjat!" "-VadÄ, vi Àr ju nÀstan fÀrdiga!?": Har flickor och pojkar olika strategier och vÀrderingar vid teknisk problemlösning och konstruktion?

En undersökning om flickors och pojkars eventuella olika vÀrderingar och strategier vid teknisk problemlösning och konstruktion. Tar sig flickor och pojkar an uppgiften pÄ samma sÀtt? LÀgger de lika stor vikt vid estetisk utformning respektive funktion? Undersökningen Àr gjord i Äk 5..

Specialpedagogen som drivkraft i förÀndringsarbete? : En iscensÀttande studie för frÀmjande av kollektivt arbete i arbetslag.

Syftet var att undersöka specialpedagogens funktion som förÀndringsagent i ett pÄgÄende förÀndringsarbete.Föreliggande studie hade en aktionsforskningsansats och studien följde ett pÄgÄende förÀndringsarbete i ett arbetslag. Aktionsforskningsansatsen byggde pÄ att jag i min yrkesroll som specialpedagog Àven hade en forskande ansats. Detta innebar att jag medverkade under arbetslagets mötestillfÀllen och följde samt pÄverkade processen i förÀndringsarbetet, en slags iscensÀttande aktionsforskning. Jag hade tidigare pÄbörjat ett interventionsarbete i arbetslaget med syfte att förÀndra hanteringen av ÄtgÀrdsprogram samt att frÀmja ett mer kollektivt arbete. Det var i detta som studien tog sin utgÄngspunkt för att följa de processer som arbetslaget genomgick.I resultatet framtrÀdde tydligt att det fanns olika förvÀntningar pÄ arbetslagets funktion.

Hen - ett könsneutralt pronomen pÄ vÀg in i allmÀnsprÄket? : En studie av funktionen och spridningen av ordet hen i bloggar och tidningstexter

I den hÀr uppsatsen behandlas det könsneutrala pronomenet hen, som har debatterats livligt under 2012. Tidigare studier har visat att ordet frÀmst Àr etablerat i hbtq- och feministkretsar och att det framför allt fyller en funktion i att problematisera kön. Uppsatsens syfte Àr att nÀrmare beskriva betydelser och funktioner för ordet hen samt att undersöka huruvida ordet i dag förekommer i kontexter som inte Àr direkt knutna till feministisk eller hbtq-relaterad verksamhet.Uppsatsens teoridel behandlar feministisk sprÄkteori och sprÄkvÄrdsteori, frÀmst enligt Cameron (1992) och Pauwels (1998; 2003). HÀr redogörs ocksÄ för bakgrunden till ordet hen samt nÄgra av de queerteoretiska och skrivtekniska motiv som har anförts för att införa ett könsneutralt pronomen.I studien analyseras anvÀndningen av hen i 100 bloggtexter och 100 tidnings­texter, dvs. 200 belÀgg, frÄn hösten 2012 utifrÄn morfosyntaktiska, funktionella och kontextuella perspek­tiv.

Standardiserad diskurs : En undersökning av kontextuella faktorers effekt pÄ diskursen i en standard frÄn SIS

I denna studie undersöks kontextuella faktorers inverkan pÄ diskursen i en standard, SS 624070, framtagen av det svenska standardiseringsorganet SIS, Swedish Standards Institute. Undersökningen gÄr igenom vilka premisser och faktorer som gör att diskursen i standarden ser ut som den gör. Undersökningen omfattar Àven hur aktörerna ser pÄ denna diskurs, och hur anvÀndandet av standarden ser ut. Materialet bestÄr av intervjuer och texter som har analyserats utifrÄn diskursanalytiska begrepp. Med hjÀlp av intertextualitet och tematisering försöker undersökningen ge svar pÄ hur kontextuella faktorer pÄverkar bÄde hur denna diskurs skapas och hur den förstÄs.

SprÄkutvecklande metoder inom förberedelsegruppens slöjdÀmne

  Sammanfattning I den hÀr uppsatsen undersöker vi huruvida slöjdÀmnet har en sprÄkutvecklande funktion hos elever som gÄr i förberedelsegruppen och i sÄ fall pÄ vilket sÀtt. Undersökningen Àr gjord i form av en fallstudie över tre skolor och materialet Àr insamlat genom observationer, intervjuer och litteraturstudier. I uppsatsens inledning ger vi en kortfattad inblick i forskningen kring sprÄkutveckling och slöjd, samt förklarar hur förberedelsegruppen fungerar. Vi förklarar Àven att vi har vÄra teoretiska utgÄngspunkter i Lev Vygotskij, Jim Cummins, Pauline Gibbons och Inger Gröning. Vi förklarar sedan vÄrt syfte, vÄra frÄgestÀllningar och den metod vi anvÀnt mer ingÄende och gÄr sedan över till att redovisa vÄra resultat skola för skola. De skolor som vi har besökt ligger i södra Sverige och har organiserat sin slöjdundervisning för förberedelsegruppen pÄ olika sÀtt. PÄ den skola som vi kallar ?Skola 1? har förberedelsegruppen slöjd tillsammans, pÄ ?Skola 2? har de istÀllet slöjd tvÄ gÄnger i veckan; dels med förberedelsegruppen och dels i ordinarie klass.

Hur artrosskola pÄverkar artrospatienters smÀrta, fysiska funktion, delaktighet och livskvalité

Introduktion/bakgrund: Artros Àr en kronisk ledsjukdom som drabbar en eller flera leder i kroppen. Vanliga symptom Àr smÀrta, stelhet, svullnad, muskelsvaghet och ledinstabilitet. TrÀning, viktnedgÄng och patientinformation Àr de tre viktigaste behandlingsrekommendationerna. Behandling bör pÄbörjas sÄ tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet för att ha bÀst effekt. PÄ flertalet hÀlsovÄrdscentraler i landet genomförs artrosbehandling i form av en artrosskola dÀr trÀning och patientinformation stÄr i fokus, dock Àr det inte infört pÄ samtliga hÀlsocentraler.

Upplevelser av modifierad yoga hos patienter med Ehlers-Danlos syndrom

Ehlers-Danlos syndrom (EDS) Àr ett Àrftligt syndrom som innebÀr att kollagenet i bindvÀven har en nedsatt funktion dÀr vanliga symtom Àr överrörlighet i leder, smÀrta och trötthet. Studier har visat att yoga minskar smÀrta hos personer med fibromyalgi men inga tidigare studier finns som har undersökt effekten av yoga hos personer med diagnosen EDS. Syftet med denna studie var att undersöka och beskriva upplevelser av modifierad yoga hos patienter med diagnosen EDS med avseende pÄ symtom och funktion. Studien genomfördes enligt single-subject design samt med kvalitativ intervju.Tre personer med diagnosen EDS inkluderades i studien. TvÄ av dessa skattade sin smÀrta och trötthet utifrÄn en VAS-skala i samband med yogalektioner under en period pÄ 7 veckor.

Diabeteskonsulent - en möjlig funktion för att förbÀttra stödet till barn med typ 1 diabetes i skolan

Sammanfattning Bakgrund: Typ 1 diabetes Ă€r en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland barn. MĂ„let för all diabetesbehandling hos barn Ă€r att normalisera blodsockernivĂ„n för att undvika senkomplikationer i vuxen Ă„lder. Eftersom barnet tillbringar en stor del av dagen i skolan sĂ„ behöver behandlingen fungera bra under skoldagen. År 2008 uppgav barndiabetesteam i Sverige att ca 50 % av alla barn med diabetes i lĂ„g- och mellanstadiet inte fĂ„r ett tillrĂ€ckligt stöd i sin diabetesbehandling i skolan. En funktion som diabeteskonsulent har testats i Jönköpings lĂ€ns landsting under tvĂ„ Ă„r för att erbjuda kunskaper som skolpersonal behöver angĂ„ende diabetes.Syfte: Att beskriva diabeteskonsulentens möjlighet att pĂ„verka de stöd som barn med typ 1 diabetes fĂ„r i skolan.

Degeneration av varumÀrken : Orsaker, konsekvenser och förebyggande ÄtgÀrder

VarumÀrkesdegeneration innebÀr att ett varumÀrke förlorar sin sÀrskiljningsförmÄga och övergÄr till att bli en produktbeteckning, en generisk term. NÀr sÀrskiljningsförmÄgan försvinner mister varumÀrket sin huvudsakliga funktion - att sÀrskilja innehavarens varor frÄn andra nÀringsidkares varor av samma slag. En ensamrÀtt till en produktbeteckning medför vidare att övriga nÀringsidkare fÄr problem att beskriva sina produkter i marknadsföring eller vid försÀljning. Ett varumÀrke som degenererat Àr sÄledes odugligt som varumÀrke och kan dÀrför inte lÀngre vara föremÄl för nÄgon varumÀrkesrÀttslig ensamrÀtt. En nÀringsidkare som lider förfÄng av ett varumÀrke som förvandlats till en generisk beteckning kan dÀrför krÀva att allmÀn domstol hÀver varumÀrkesregistreringen, varpÄ ensamrÀtten till varumÀrket upphör att gÀlla.

<- FöregÄende sida 32 NÀsta sida ->