Sök:

Sökresultat:

586 Uppsatser om Förtroende för revisorn - Sida 2 av 40

Varför behÄller smÄ aktiebolag revisorn trots att revisionsplikten för dessa Àr avskaffad?

Bakgrund: Sedan Sverige gick med i den Europeiska Unionen har det skett en anpassning i den svenska lagstiftningen. EU har sedan tidigare haft en annorlunda syn pÄ revisionsplikten och enligt EG:s fjÀrde bolagsdirektiv behöver mindre aktiebolag inte ha revisor. Den svenska regeringen anpassade sig till detta Är 2010 och som följd behövde smÄ aktiebolag som minst uppfyller tvÄ av kriterierna pÄ högst 3 000 000 kr i omsÀttning, högst en balansomslutning pÄ 1 500 000 kr och högst tre anstÀllda inte lÀngre ha kvar revisorn. Vi anser det intressant att studera vilka faktorer som ligger till grund för om smÄ aktiebolag vÀljer att behÄlla revisorn eller inte. Det har gjorts ett antal studier kring detta omrÄde och vi ser en möjlighet till att bidra med en fördjupad förstÄelse kring varför företag vÀljer att behÄlla revisorn trots att revisionsplikten avskaffats för smÄ aktiebolag.Syfte: Syftet med denna uppsats Àr att förklara varför smÄ aktiebolag behÄller revisorn trots att revisionsplikten för dessa avskaffats.Metod: Vi har i vÄr studie valt en deduktiv forskningsansats vilket innebÀr att vi har utgÄtt frÄn befintliga teorier inom bolagsstyrning och tidigare forskning inom Àmnet.

Ansvarsfördelningen i ett aktiebolag : Hur fördelas det rÀttsliga ansvaret mellan revisorn och styrelsen i ett aktiebolag?

Styrelsen och revisorn i ett aktiebolag har ett parallellt ansvar som frÀmst aktualiseras vid skadestÄndstalan nÀr bÄda bolagsorganen pÄ nÄgot sÀtt varit inblandade. ABL uppstÀller en ansvarsfördelning som anger att styrelsen Àr ansvarig för bolagets organisation och förvaltning. Styrelsen har Àven till uppgift att se till bolagets ekonomiska förhÄllande och det ska ske fortlöpande. Styrelsens ansvarsomrÄden framgÄr av 8 kap 4 § ABL. Revisorn dÀremot, som Àr ett oberoende organ i förhÄllande till bolaget, deltar inte i bolagets förvaltning.

AnmÀlningspliktens krav och konsekvenser för revisorer : Hur ska revisorn agera om den löpande bokföringen inte har utförts i tid för att leva upp till sina skyldigheter som revisor?

I ett av RN:s disciplinfall ser vi att en revisor har varit den utsedda revisorn i företaget under hela rÀkenskapsÄret och företaget har inte utfört den löpande bokföringen i tid, om revisorn dÄ under Äret underlÄter att vidta ÄtgÀrder vid misstanke om brott som denne Àr skyldig att vidta och Àven ÄsidosÀtter god revisionssed riskerar denne disciplinÀra pÄföljder frÄn RN. En revisor riskerar Àven att dömas för medhjÀlp till bokföringsbrottet om denne har frÀmjat bokföringsbrottet. Detta gör det intressant att studera hur revisorn ska agera om den löpande bokföringen inte har utförts tid för att leva upp till sina skyldigheter som revisor. Studien studerar detta utifrÄn reglerna i ABL och hur revisorn ska hantera dessa regler och dess kompletterande seder. Syftet med studien Àr att skapa tydliga riktlinjer för hur revisorn ska agera vid fall dÀr den löpande bokföringen inte har utförts i tid.

Vem Àr redovisningskonsulten? : En kvalitativ studie om likheterna och skillnaderna i arbetsprocesserna mellan revisorn och .

Redovisningskonsulten och revisorn Àr tvÄ yrken som ofta benÀmns felaktigt av klienter och samhÀllet i stort. Detta kan bero pÄ att de tvÄ yrkena Àr nÀra relaterade till varandra samt att grÀnsdragningarna inte alltid Àr sjÀlvklara. I samband med avskaffandet av revisorsplikten för mindre aktiebolag har mÄnga företag valt att avstÄ frÄn revision och förlita sig pÄ att redovisningskonsulten sköter den finansiella rapporteringen i enlighet med lagstadgade krav. .

Revisorn som fristÄende rÄdgivare : acceptera eller avvisa uppdraget?

Efter problemdiskussion och presentation av syftet kommer en kort beskrivning av revisorn och den lagstiftning som revisorn mÄste följa. Vi beskriver de rekvisit som mÄste uppnÄs för att ansvar skall kunna krÀvas. FortsÀttningsvis presenteras den del i revisionsverksamheten som utgör rÄdgivning. Denna typ av rÄdgivning Àr försÀkrad genom revisorns obligatoriska ansvarsförsÀkring. Koncentrationen ligger slutligen pÄ den fristÄende rÄdgivningen.

Har revisorns samvete nÄgon grÀns? En studie om den revisionsnÀra rÄdgivningen

För att revisorn pÄ ett sjÀlvstÀndigt och opartiskt sÀtt ska kunna utföra en trovÀrdig granskning krÀvs att han Àr oberoende i förhÄllande till revisionsklienten och att han har den kompetens som krÀvs. Revisorn kan utöver granskningen Àven ge fristÄende rÄdgivning till revisionsklienten. Detta har pÄ senare Är diskuterats intensivt, dÄ mÄnga anser att det inte gÄr att kombinera rollerna som granskare och rÄdgivare utan att oberoendet riskeras. Vi testade olika faktorer som vi tror pÄverkar revisorn i hans/hennes rÄdgivning och utgick frÄn en modell nÀr vi testade faktorerna. Vi skapade hypoteser som vi testade med hjÀlp av en enkÀtundersökning som vÀnde sig till kvalificerade revisorer.

Religionskunskap i den mÄngkulturella skolan : En diskursanalytisk studie av religionskunskapslÀrares tal om det mÄngkulturella och mÄngreligiösa utifrÄn ett interkulturellt perspektiv

I ett av RN:s disciplinfall ser vi att en revisor har varit den utsedda revisorn i företaget under hela rÀkenskapsÄret och företaget har inte utfört den löpande bokföringen i tid, om revisorn dÄ under Äret underlÄter att vidta ÄtgÀrder vid misstanke om brott som denne Àr skyldig att vidta och Àven ÄsidosÀtter god revisionssed riskerar denne disciplinÀra pÄföljder frÄn RN. En revisor riskerar Àven att dömas för medhjÀlp till bokföringsbrottet om denne har frÀmjat bokföringsbrottet. Detta gör det intressant att studera hur revisorn ska agera om den löpande bokföringen inte har utförts tid för att leva upp till sina skyldigheter som revisor. Studien studerar detta utifrÄn reglerna i ABL och hur revisorn ska hantera dessa regler och dess kompletterande seder. Syftet med studien Àr att skapa tydliga riktlinjer för hur revisorn ska agera vid fall dÀr den löpande bokföringen inte har utförts i tid.

Revisorns möjligheter och skyldigheter - vid ekonomisk brottslighet

Ekobrottsmyndigheten uppger i en rapport frÄn december 2005 att den ekonomiska brottsligheten har ökat de och kommer att öka framöver. De senaste Ärens redovisningsskandaler i Europa och USA har satt revisorn och finansiell revision i fokus. Förtroendet för revisorer har skadats och revisorns oberoende har dÀrmed ifrÄgasatts. Syftet med vÄr uppsats har varit att öka förstÄelsen för vilka skyldigheter och möjligheter revisorn har idag att upptÀcka och motverka ekonomisk brottslighet. Studien begrÀnsar sig till att omfatta externrevisorer i Sverige och de ekonomiska brott han har möjlighet att upptÀcka vid en traditionell revision.

FörvÀntningar och förvÀntningsgap: företagens förvÀntningar
pÄ revisorn och revisorns syn pÄ dessa: en fallstudie av tre
företag och tre revisorer

FörvÀntningarna pÄ revisorerna Àr mÄnga och höga. Flera intressenter har olika utgÄngsperspektiv och har dÀrmed olika förvÀntningar pÄ revisorn. Vi har i denna uppsats pÄ c-nivÄn undersökt vad företagens förvÀntningar pÄ revisorn Àr, vidare har vi Àven jÀmfört dessa förvÀntningar med det revisorn anser han skall tillföra företagen. Vi har ocksÄ försökt identifiera om det förekom förvÀntningsgap mellan revisorer och företagen samt gett förslag pÄ hur dessa förvÀntningsgap skall kunna minskas. Ett annat syfte med denna uppsats var att undersöka huruvida det förelÄg nÄgon förÀndring i förvÀntningarna efter de sÄ kallade redovisningsskandalerna i USA.

Förtroende mellan enmanansföretagaren och revisorn

I litteraturen har framkommit att förtroendet Àr av stor betydelse i affÀrsverksamhet och intresset för förtroendet har ökat under senare Är. Uppsatsen syftar till att undersöka hur förtroendet uppkommer, hur starkt det Àr, i vilka avseenden det finns, hur det bibehÄlls samt vad som krÀvs för att det ska upphöra mellan en enmansföretagare och dennes revisor. Valet att undersöka detta var för att det finns en förestÀllning om att enmansföretag stÄr nÀrmre revisorn Àn vad han bör göra.Undersökningen genomfördes med hjÀlp av intervjuer dÀr respondenterna bestod av tre enmansföretag och tvÄ revisorer. En kvalitativ metod har anvÀnts för uppsatsen. Det har tydliggjorts ett antal faktorer som Àr viktiga för förtroende.Resultatet av undersökningen visar att det finns ett starkt förtroende för revisorn sÄ lÀnge förtroendet inte skadats samt att enmansföretagaren inte har en djupare relation Àn den yrkesmÀssiga.

Revisorn och rekommendationen om ansvarsfrihet

Syftet med denna uppsats Àr att utreda vilken syn revisorer har pÄ ansvarsfrihetsinstitutets bedömning av ersÀttningsskyldighet och vilka konsekvenser detta medför.Om revisorn funnit att en styrelseledamot eller verkstÀllande direktör orsakat bolaget ekonomisk skada som kan leda till ersÀttningsskyldighet skall revisorn anmÀrka pÄ detta i revisionsberÀttelsen samt lÀmna ett uttalande till bolagsstÀmman om huruvida styrelsen bör beviljas ansvarsfrihet för sin förvaltning av bolaget under det Är som har gÄtt.Uppsatsen grundar sig pÄ den rÀttsekonomiska analysen, vilket innebÀr att utgÄngspunkten har lagts pÄ de relationer som finns mellan olika grupper inom och i anslutning till företaget. Teorin i denna uppsats utgÄr frÄn tvÄ olika bolagsstyrningsteorier som bygger pÄ en existerande informationsasymmetri. Det kan ifrÄgasÀttas i vilken mÄn informationsasymmetrin kan utjÀmnas med revisorn som övervakare.Uppsatsen har genomförts med kvalitativa intervjuer som grund. Den slutsats som har dragits Àr att ansvarsfrihetsinstitutet endast verkar ge bolagets intressenter information om bolagets förvaltning Àr undermÄlig, genom en avstyrkt ansvarsfrihet i vissa fall. Uttalandet om ansvarsfrihet borde dÀrför anses som alltför onyanserat.

Formativ bedömning pÄ praktiska moment i idrott och hÀlsa : Fyra gymnasielÀrares uppfattningar angÄende formativ bedömning och hur arbetet med det pÄverkar elevernas lÀrande

I ett av RN:s disciplinfall ser vi att en revisor har varit den utsedda revisorn i företaget under hela rÀkenskapsÄret och företaget har inte utfört den löpande bokföringen i tid, om revisorn dÄ under Äret underlÄter att vidta ÄtgÀrder vid misstanke om brott som denne Àr skyldig att vidta och Àven ÄsidosÀtter god revisionssed riskerar denne disciplinÀra pÄföljder frÄn RN. En revisor riskerar Àven att dömas för medhjÀlp till bokföringsbrottet om denne har frÀmjat bokföringsbrottet. Detta gör det intressant att studera hur revisorn ska agera om den löpande bokföringen inte har utförts tid för att leva upp till sina skyldigheter som revisor. Studien studerar detta utifrÄn reglerna i ABL och hur revisorn ska hantera dessa regler och dess kompletterande seder. Syftet med studien Àr att skapa tydliga riktlinjer för hur revisorn ska agera vid fall dÀr den löpande bokföringen inte har utförts i tid.

Skönhetsdrömmar pÄ burk: En retorisk analys av hudvÄrdsreklamannonser

Syftet med denna uppsats var att underso?ka om det finns skillnader och i sa?dana fall vilka skillnader pa? reklamannonser fo?r hudva?rdsprodukter i livsstilstidningar som sa?ljs i Sverige, fo?r kvinnor respektive ma?n. Jag har gjort en retorisk inneha?llsanalys av totalt tolv annonsbilder. De teorier jag utga?tt ifra?n a?r genus, retorik och media- marknadskommunikation.

I vems intresse agerar revisorn? : Ägarnas eller samhĂ€llets?

Den ekonomiska brottsligheten har ökat de senaste Ären och en trend Àr att brotten blir allt svÄrare att utreda. Som ett led i bekÀmpningen av den ekonomiska brottsligheten infördes Är 1999 nmÀlningsplikt för revisorer i aktiebolagslagen för att stÀrka revisorns brottsförebyggande roll. DÄ revisorns roll innan anmÀlningspliktens införande var huvudsakligen aktieÀgarorienterad har fokus varit att undersöka om revisorns roll har skiftat mot en mer samhÀllsorienterad roll i och med lagÀndringen. Syftet Àr att undersöka vilka brott som anmÀls och i vems intresse, Àgarnas eller samhÀllets, revisorn handlar nÀr denna anmÀler misstanke om brott. I ett mindre företag Àr ofta Àgare och ledning samma person, om revisorn dÄ anmÀler ledningen vid misstanke om brott kan denna inte anses agera i Àgarnas intresse, dÄ det Àr Àgarna som blir anmÀlda.

Revisionsrik - Struktur eller bedömning?

I de flesta fall har revisorn gott stöd i lagar och rekommendationer om tillvÀgagÄngssÀttet vid sin granskning. Det finns dock situationer dÀr revisorn mÄste förlita sig pÄ riktlinjer, exempelvis vid granskningen av företagens prognoser. Det uppstÄr hÀr ett problem för hur revisorn skall gÄ tillvÀga dÄ prognoser karaktÀriseras av subjektiva bedömningar. Vi vill belysa detta utifrÄn vÄr frÄgestÀllning: Vilket tillvÀgagÄngssÀtt har revisorn för att bedöma revisionsrisken vid granskningen av företagens redovisning och dess prognoser? För att besvara denna frÄga har vi intervjuat fyra kvalificerade revisorer frÄn tre olika revisionsbolag av varierande storlek.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->