
Sökresultat:
46878 Uppsatser om Fćr alla vara med? - Sida 35 av 3126
Normkritisk pedagogik. En vÀg till en skola för alla?
Syfte: Syftet med uppsatsen Àr att undersöka om normkritisk pedagogik kan vara en vÀg mot en skola för alla och i sÄ fall, pÄ vilket sÀtt? Teori: Den kritiska teorin har valts som övergripande ansats, dÀr tolkningen bör fÄ mÀnniskor att tÀnka till och tÀnka om, men Àven teorier om sociala representationer, intersektionalitet och queer har anvÀnts. Sociala representationer Àr gemensamma förestÀllningar om vÀrlden som skapas genom kommunikation och interaktion. Intersektionalitet innebÀr att ha ett helhetsperspektiv pÄ olika maktordningar och strukturer, t ex kön och etnicitet, som individer Àr utsatta för och queerteori handlar om att ifrÄgasÀtta kategorier och normer, framförallt heteronormen. De begrepp som anvÀnds Àr normer, normkritisk pedagogik och en skola för alla.
Stora Böcker
Syftet med vÄrt examensarbete Àr att undersöka vilka förutsÀttningar som finns att arbeta med storboksmetoden och relatera dessa till hur storboken anvÀnds pÄ Nya Zeeland. Undersökningen Àr av kvalitativ karaktÀr och bygger pÄ en kvalitativ enkÀtundersökning, intervjuer med fyra lÀrare samt en intervju med en förlagsredaktör pÄ Bonnier Utbildning. Resultatet visar pÄ de förutsÀttningar som finns för att arbeta med storboksmetoden i Sverige idag och dess stÀllning. Genom intervjuer med lÀrarna undersöker vi Àven varför eller varför inte de svenska lÀrarna skulle kunna tÀnka sig att undervisa utifrÄn storboksmetoden. Undersökningen pekar pÄ de olika förutsÀttningar som finns att arbeta utifrÄn storboksmetoden beroende av skolans ekonomi, huruvida skolan Àr kommunal eller privat och skolans lÀge.
Kunskapsskolan - "en skola för alla"
JÀrpell, Cecilia och Mellin, Petra. (2006). Kunskapsskolan ?en skola för alla?.
(Kunskapsskolan ?a school for all students?). Skolutveckling och ledarskap,
Specialpedagogisk pÄbyggnadsutbildning, LÀrarutbildningen, Malmö högskola.
Syftet med vÄrt arbete har varit att undersöka om Kunskapsskolan Àr ?en skola för alla?.
PÄ vÀg mot en 24-timmarskommun- En fallstudie av Mjölby kommun
Syfte med vÄrt arbete Àr att identifiera och analysera framgÄngsfaktorer vid en kommuns förÀndringsarbete mot en modern, effektiv och medborgarorienterad förvaltning, en sÄ kallad 24-timmarskommun. För att nÄ detta syfte har vi valt att göra en fallstudie av Mjölby kommuns arbete med utvecklingen av 24-timmarskommun.FÀltarbetet har utförts med hjÀlp av kvalitativa semistandardiserade intervjuer med ÀmnesomrÄdets relevanta personer inom kommunen. Analys av empiridata har genomförts med hjÀlp av förÀndringsanalys enligt SIM-metoden.Resultat av vÄr undersökning visar att införande av 24-timmarskommun bör ses som en del av kommunens förÀndringsarbete mot en modern förvaltning. För att detta arbete ska vara framgÄngsrikt krÀvs det strategiskt ledarskap som ska ta fram, förankra och kommunicera visioner och mÄlbilder av den moderna förvaltningen i organisationens alla delar. Samarbete, systematisk process- och brukarorienterad verksamhetsutveckling och den professionella kompetensen utgör en garanti att uppstÀllda mÄlen och visioner for 24-timmarskommun kan förverkligas.
Alla ska fÄ vara med och delta pÄ idrotten : - En studie om integrering av barn med autism i idrott och hÀlsa
SammanfattningSyfte och frÄgestÀllningarSyftet med denna uppsats Àr att undersöka hur en integrering av barn med autism kan se ut i Àmnet idrott och hÀlsa och hur den upplevs av en lÀrare i idrott och hÀlsa.1. Hur kan en integrering se ut i Àmnet idrott och hÀlsa? 2. Hur pÄverkas lÀrarens undervisning av en integrering av barn med autism i Àmnet? 3.
"Man kan inte vara Àlskad av alla" : - En kvalitativ studie om mellanchefers psykosociala arbetsmiljö
Att vara mellanchef Àr pÄ mÄnga sÀtt en utsatt position. Man förvÀntas hantera krav frÄn bÄde över- och underordnade, samt frÄn sina kollegor som befinner sig pÄ samma nivÄ. Inom den offentliga politiska sektorn tillkommer ytterligare en dimension - kraven frÄn samhÀllet. Vilka Àr dessa krav? Hur skiljer de sig frÄn varandra? StÄr de i konflikt med varandra? Och framförallt; hur pÄverkar dessa mellanchefer pÄ individnivÄ? Undersökningen utgÄr frÄn Robert Karaseks Krav och kontroll-modell samt Aaron Antonovskys KASAM-teori.
Pedagogisk dokumentation: I förskolan
Den reviderade lÀroplanen för förskolan (Lpfö 98, 2010) har kompletterat ett avsnitt om uppföljning, utvÀrdering och utveckling till lÀroplanen. Det innebÀr att varje barns utveckling samt förskolans verksamhet ska dokumenteras, följas upp och utvecklas. Syftet med denna studie Àr att beskriva hur förskollÀrare uppfattar och arbetar med pedagogisk dokumentation. Vi har anvÀnt oss av litteratur och en kvalitativ forskningsansats, vi intervjuade fem pedagoger som alla Àr verksamma inom förskolans verksamhet. Resultatet visar att alla pedagoger ser pedagogisk dokumentation som nÄgot positivt och att arbetet med pedagogisk dokumentation frÀmjar deras arbete i verksamheten pÄ mÄnga olika sÀtt.
"FramgÄngsrika skolor" i relation till "En skola för alla"
Syftet med denna studie Àr att med hjÀlp av diskursteori som bas synliggöra vilken pÄverkan uttrycket ?FramgÄngsrika skolor? har i en skola för allas rÀtt till likvÀrdig utbildning. Uttrycken ?FramgÄngsrika skolor? och ?En skola för alla? kan tolkas olika. Diskursen till ?En skola för alla? Àr olik diskursen till ?FramgÄngsrika skolor?.
KöpvÀrda bolag inom telekombranschen
HÀr beskriver vi hur vÀl vi lyckats besvara vÄr frÄgestÀllning och hur syftet med uppsatsen uppfyllts. I denna uppsats har vi undersökt och vÀrderat Ätta ledande telekombolag i Europa. De vÀrderingsmetoder vi anvÀnt oss av Àr fritt kassaflöde till aktieÀgarna (FCFE) och en relativvÀrdering i form av regressioner av tre multiplar. Vi har dessutom jÀmfört bolagens aktuella multipelvÀrden (27 april 2012) med sektorgruppens medelvÀrde eller median. Genom en vÀrdering av de Ätta bolagen har vi sökt svar pÄ vÄr frÄgestÀllning och dÀrmed uppnÄtt vÄrt syfte.
HOTET. Nytt forskarlarm! Alla svenskar i riskzonen:
HOTET. Nytt forskarlarm! Alla svenskar i riskzonen: Du kan Dà av att leva - en kvalitativ studie av hÀlsolarm i kvÀllspress..
Ingen kan hjÀlpa alla men alla kan hjÀlpa nÄgon: en sociologisk studie om familjehem
Syftet med denna uppsats Àr att identifiera vilka motiv som bidrar till att bli familjehem. De frÄgestÀllningar som legat till grund för studien Àr vilka Àr det som vÀljer att bli familjehem, vilka för- och nackdelar finns med att vara familjehem samt hur familjehemsförhÄllandena pÄverkas av att ta emot ett behövande barn. I studien anvÀnds bÄde kvantitativa och kvalitativa metoder. Uppsatsen Àr avgrÀnsad till familjehem boende i LuleÄ kommun. En enkÀtundersökning skickades ut till 30 familjehem samt fyra intervjuer med fem familjehemsförÀldrar genomfördes.
Tre lÀrarhandledningar : en jÀmförande analys
Detta Àr en jÀmförande litteraturstudie mellan tre lÀrarhandledningar för Ärskurserna tvÄ, fem och Ätta. Syftet Àr att se om det Àr nÄgra skillnader mellan lÀrarhandledningarna och i sÄ fall vilka det Àr. Den metod som har anvÀnts Àr en litteraturanalys med en objektiverande hermeneutisk ansats. LÀrarhandledningarna ser likartade ut i det att de alla innehÄller elevböckerna med tal och facit. Dessutom Àr det ungefÀr samma arbetsomrÄden som finns i alla lÀromedlen.
Unga vuxnas skattning av tillit till behandling vid psykisk ohÀlsa. En jÀmörelse mellan KBT, psykodynamiskterapi och lÀkemedel :
Psykisk ohÀlsa Àr ett problem i vÄrt samhÀlle som vÀxer. Det har visat sig att allt fler rapporterats mÄ sÀmre pÄ senare Är i olika sammanhang samt att det har skett en ökning frÀmst av unga patienter inom psykiatrin. En faktor kan vara en Àndrad tillit till behandling av psykisk ohÀlsa.  Föreliggande studie har undersökt de metoder som legat till grund för forskning inom Àmnet. Studien syftar till att fÄ en uppfattning om vilken tillit unga vuxna inom Äldersintervallet 19-30 Är har till psykodynamisk terapi (PDT), kognitiv beteendeterapi (KBT) samt farmakologisk behandling vid psykisk ohÀlsa. Vid sammanstÀllningen av undersökningen visas bland annat resultat pÄ att psykoterapierna skattades högre Àn farmakologisk behandling. KBT skattades högre i alla avseenden framför PDT, samt att kvinnorna generellt skattade högre Àn mÀnnen i alla de tre behandlingsmetoder som inkluderades i studien..
Inkludering av elever i skolan
Syftet med studien var att ta reda pÄ hur lÀrare ser pÄ inkludering av elever i grundskolan och vad de har för Äsikter kring begreppet. HuvudfrÄgorna som studien grundade sig pÄ var vad lÀrare ansÄg om bristen pÄ förÀndringar i skolan, hur de sjÀlva skulle vilja nÄ en skola för alla samt om de ansÄg att full inkludering Àr nÄgonting efterstrÀvansvÀrt.    Tidigare forskning har visat en problematik mellan styrdokument kontra verklighet, dÀr dokumenten talar för inkludering medan verkligheten inte riktigt ser ut sÄ. Datamaterialet insamlades med hjÀlp av intervjuer med sex lÀrare. Vid intervjuerna anvÀndes en intervjuguide och samtalen spelades in med hjÀlp av bandspelare.    Resultaten har visat att det finns en viss samstÀmmighet bland informanterna. De anser att full inkludering Àr ett mÄl att strÀva emot.
?En skola för alla? - tre lÀrares röster om möjligheter och svÄrigheter
Syftet med detta examensarbete Àr att undersöka hur nÄgra lÀrare pÄ en F-9 skola, ser pÄ sin strÀvan att försöka integrera sina elever med funktionshinder i klassrummet. Vilka möjligheter har lÀrare att klara av att integrera funktionshindrade elever i klassrummet och undervisa dem i en klassgemenskap? UtgÄngspunkten för studien har jag tagit i regeringens direktiv för ?en skola för alla?.
Jag har anvÀnt mig av en kvalitativ metod dÀr jag har intervjuat tre lÀrare frÄn en och samma skola i Lunds kommun, som alla har barn med funktionshinder i sin klass. Intervjuerna visar att lÀrarna i studien ser stora möjligheter och hyser en stor vilja att hjÀlpa sina elever att nÄ kunskap och kÀnna social samhörighet. Resultatet visar ocksÄ att lÀrarna i hög grad ser elevernas skolsvÄrigheter ur ett individperspektiv, med eleven som bÀrare av problemen.