
Sökresultat:
46878 Uppsatser om Fćr alla vara med? - Sida 29 av 3126
Tja kompis, ska vi spela?: lÀrare- elevrelationens inverkan
pÄ den musikaliska utvecklingen sett ur elevens perspektiv
Denna studie berör samspelet mellan lÀrare och elever och har ett sociokulturellt perspektiv. Syftet Àr att undersöka hur elever uppfattar den sociala relationens betydelse i individuell musikundervisning. Förhoppningen var att fÄ reda pÄ om det förekommer nÄgra skillnader i det vi, som blivande lÀrare, förestÀller oss Àr en givande och lÀrande relation och det eleverna sjÀlva upplever under lektionerna. Genom observationer och kvalitativa intervjuer har vi tagit del av Ätta elevers uppfattning av den sociala relationen mellan dem och deras lÀrare. Vi har frÄgat dem hur de upplever att den sociala relationen Àr och hur de önskar att den skulle kunna vara.
Matematikundervisningens hörnstenar. : En kvalitativ studie om hur nÄgra behöriga matematiklÀrare i Ärskurs 1-3 sÀger sig undervisa i matematik.
Med bakgrund av att elevers resultat i matematik har sjunkit sedan 1990-talet och att vianser att Àmnet Àr svÄrt att undervisa om, har vi stÀllt oss frÄgan hur vi ska undervisa imatematik för att alla elever ska kunna fÄ förstÄelse. Detta leder oss vidare mot studiens syfte, som Àr att undersöka hur nÄgra behöriga matematiklÀrare i Ärskurs 1-3 sÀger sig undervisa i matematik för att alla elever ska kunna fÄ en förstÄelse för Àmnet. DefrÄgestÀllningar som vi anvÀnt oss av i studien Àr, hur sÀger sig nÄgra lÀrare att de undervisar i matematik? Hur sÀger sig lÀrarna att de individanpassar undervisningen i matematik?I studiens tidigare forskning har vi frÀmst anvÀnt oss av svensk matematikforskning.Datainsamlingen har skett genom kvalitativa intervjuer med verksamma lÀrare inom Àmnet matematik. Som stöd i vÄrt analysarbete har vi anvÀnt begreppen, samtal,samspel och redskap som vi anser Àr av vikt i ett sociokulturellt perspektiv.
TilltrÀdes- och uteslutningsstrategier i den fria leken : En undersökning gjord i förskolan bland barn i Äldrarna tre till sex Är
Syftet med det hÀr arbetet har varit att undersöka hur barn i Äldrarna tre-sex Är skapar, upp-rÀtthÄller och avbryter gemenskaper med varandra i den fria leken pÄ förskolan. Jag har ocksÄ tittat pÄ det hela ur ett genusperspektiv och har tittat pÄ om pojkar och flickor agerar pÄ olika sÀtt nÀr det gÀller tilltrÀden samt exkluderingar i den fria leken. Som metod har jag anvÀnt mig av observationer, jag antecknade och gjorde röstinspelningar för att fÄnga sÄ mycket som möjligt av det barnen sade och gjorde. Jag genomförde 27 obser-vationer bÄde inomhus och utomhus.Resultatet visade att pojkar och flickor anvÀnder sig av mÄnga olika strategier för att fÄ tilltrÀ-de till pÄgÄende lek och för att utesluta varandra under pÄgÄende lek.De vanligaste tilltrÀdesstrategierna som barnen under mina observationer anvÀnde sig av var: att frÄga om man fick delta i leken, att avbryta eller anvÀnda sig av en störande entré för att fÄ tilltrÀde till leken, att leka bredvid nÄgra andra som leker och sjÀlv leka liknande lek som dem samt att referera till nÄgon vuxens auktoritet. NÀr det kommer till uteslutningsstrategier sÄ var de vanligaste: att etablera en kÀrngrupp, att ha en roll i leken men ÀndÄ bli utestÀngd, uteslutningar av kamrater inom pÄgÄende lek, att skydda interaktionsutrymmet och uteslutning pÄ grund av Älder.AnvÀndandet av tilltrÀdes- och uteslutningsstrategier ur genushÀnseende visade att flickorna oftast frÄgade om de fick vara med i en pÄgÄende lek eller refererade till frasen alla fÄr vara med.
VÀgar in i lÀrandet
Ett arbete som handlar om att vi alla lÀr, Àr och tÀnker olika, olika gÄnger pÄ olika sÀtt allt utifrÄn vÄra olika erfarenheter och förutsÀttningar. Arbetet Àr tÀnkt att kunna anvÀndas som ett material för att börja arbeta med olika uttrycksformer samt att utveckla förstÄelse för att vi alla ibland behöver olika vÀgar och arbetssÀtt för att komma Ät ett meningsfullt och lustfyllt lÀrande..
MasstigevarumÀrken - lyx för alla
Lyxmarknaden i vÀrlden har ökat, detta trotts den ekonomiska oron. VÄrt intressefÄngades dÄ vi observerat varumÀrken i Sverige vilka har en prestige kÀnsla men vioch massan Àndock har rÄd att köpa produkterna. Silverstein och Fiske (2003)definierar fenomenet som Masstige. Masstige Àr en sammansÀttning av orden prestigeoch massa, alltsÄ prestige som massan kan ha rÄd med. Syftet med undersökningen Àratt undersöka om masstigevarumÀrken i Sverige anvÀnder sig av klassiskamarknadsföringsstrategier som finns för lyxigavarumÀrken.
Sveriges utrikeshandel med NIE-lÀnderna
Den hÀr uppsatsen Àr en utredning och analys av hur Sveriges utrikeshandel har förÀndrats med en grupp öst Asiatiska lÀnder: Singapore, Hong Kong, Taiwan och Syd-Korea. Alla lÀnderna har kÀnnetecknats av fyra Ärtionden av mycket hög tillvÀxt, dÀr lÀnderna gÄtt frÄn att vara fattiga utvecklingslÀnder till att ha en utvecklingsnivÄ jÀmförbara med mÄnga I? lÀnder i VÀst. Först presenteras en historiskt beskrivning av lÀnderna med översikt över den ekonomiska utvecklingen. Relevant teoribildning inom omrÄdet tas upp.
Pedagogers arbete för att möjliggöra delaktighet för barn i behov av sÀrskilt stöd
Mitt syfte Àr att bidra med kunskap om pedagogers arbete med barns delaktighet i förskolan, med inriktning pÄ barn i behov av sÀrskilt stöd. För att undersöka detta har jag gjort intervjuer med pedagoger i förskolan. Jag valde semistrukturerade intervjuer, dÄ jag ville ha öppna svar, med det menas att jag vill ha pedagogens egna ord, inte ett svarsalternativ de kan vÀlja pÄ. Resultatet visade att alla pedagoger i intervjuerna anser att delaktighet Àr nÄgot alla ska fÄ och att vara en del i gruppen Àr en sjÀlvklarhet. De kÀmpar varje dag för att delaktighet ska finnas genom att stötta och finnas dÀr för de barn som har en resurs knuten till sig.
Bemötandet av barn med flerfunktionsnedsÀttningar och den fysiska miljön i förskolan - ur pedagogers perspektiv
I förskolan och skolan strÀvas det idag efter att verksamheten ska inkludera alla barn och elever oavsett behov och förutsÀttningar.Det ska vara en ?förskola/skola för alla?. Trots att samhÀllet kommit lÄngt i synen pÄ ?en förskola för alla?, sÄ finns det fortfarande idag tendenser pÄ sÀrlösningar i förskolorna (Nilholm, 2011). Med det i Ätanke ville vi besöka en specialförskola med inriktning ?barn med flerfunktionsnedsÀttning?.
Inspiration och lust till skapande
I denna uppsats tar jag upp hur man kan inspirera och skapa lust till slöjdande för eleverna i skolan. Jag tycker att det Àr betydelsefullt att man som lÀrare vet vad som skapar lust hos eleverna och att man kan sporra alla i skolan. Syftet med studien Àr att undersöka hur jag som lÀrare ska inspirera och fÄ eleverna intresserade av slöjd. För att fÄ fram information har jag intervjuat hemslöjdskonsulenten i SkellefteÄ samt lÀst pedagogiska böcker, styrdokumenten och sökt information pÄ Internet. Jag har funnit att det Àr leken och fantasin som inspirerar barn och ungdomar till slöjdande, samt att jag som lÀrare mÄste skapa förutsÀttningar för att slöjden ska vara lustfylld för alla.
Alla lika, alla olika - en paradox.
Miljön pÄ en intensivvÄrdsavdelning Àr utformad för att vÄrda kritiskt sjuka patienter med livshotande skador. Rummet Àr fyllt med högteknologisk apparatur, höga ljud, ofta flera patienter pÄ samma sal och personal som stÀndigt nÀrvarar i rummet. NÀrstÄende har en stor betydelse för patienten och de har behov av att fÄ vara nÀra, fÄ information och kÀnna delaktighet nÀr deras anhörige Àr svÄrt kritiskt sjuk. IntensivvÄrdsmiljöns pÄverkan pÄ den nÀrstÄendes besök Àr viktigt att lyfta fram för att kunna möta nÀrstÄendes önskan att vara nÀra samt skapa en vÄrdande miljö dÀr bÄde patientens och nÀrstÄendes behov beaktas. Syftet med studien var att undersöka nÀrstÄendes upplevelser av att besöka en anhörig i intensivvÄrdsmiljön.
Organiserat samarbete mellan lÀrare och kollegor inom IKT-baserad distansundervisning
Abstrakt
Detta Àr en hermeneutisk studie dÀr vi anvÀnt oss av intervjuer som
datainsamlingsmetod. Vi har studerat samarbete ur ett lÀrarperspektiv i
distansundervisning pÄ Blekinge Tekniska högskola (BTH). Vad vi fann var att
lÀrarna och deras kollegor efterfrÄgade ett mer organiserat samarbete dem
emellan. TvÄ former för ett ökat samarbete Àr, samarbete i team och i
distansnÀtverk, vilka kan existera parallellt med varandra. I nÀtverket ingÄr
alla personer som arbetar med distanskurser, allt ifrÄn lÀrare till tekniker.
Implementering av Lgr11 : En komparativ studie av implementeringsarbetet pÄ kommunalnivÄ i ett svenskt lÀn.
Syftet med studien Àr att utveckla kunskap om hur kommuner, med en blandning av storstad och landsbygd, har tolkat och arbetat med implementeringen av den nya lÀroplanen Lgr 11.PÄ uppdrag av regeringen, fick Skolverket utforma en strategi för att implementera nya Lgr11 genom att organisera och strukturera upp implementeringsinsatser med att förtydliga lÀroplaner, kursplaner, kunskapskraven, ny betygsskala och skollagen för alla skolformer i Sverige.Implementeringsansvaret ligger pÄ huvudmannen (kommunen) men det yttersta ansvaret för att genomföra implementeringen har rektorerna pÄ varje enskild skola och som stöd har dem sina nyckelpersoner.Lite mer Àn hÀlften av kommunerna i ett svenskt lÀn stÀllde upp pÄ intervju. Studiens resultat visar att samtliga kommuner som deltog, har implementerat enligt Skolverkets implementeringsplan och att de alla stötte pÄ problem med nyckelpersonernas uppdrag men alla anser att implementeringen har varit lyckad..
Utomhuspedagogik : A study about teacherÂŽs attitude and use of outdoor education in primary school
Syftet med den hÀr studien var att beskriva och analysera hur lÀrare i grundskolans tidigare Är anvÀnder sig av utomhuspedagogik samt hur derast instÀllining Àr att bedriva den. De frÄgestÀllingar vi hade var: Vilken syn har lÀrare pÄ utomhuspedagogisk verksamhet? Vad anser lÀrare att utomhuspedagogiken bidrar med i undervisningen? Vilka fördelar och möjligheter kas ses utifrÄn ett utomhuspedagogiskt arbetssÀtt? Vilka nackdelar och svÄrigheter kan upplevas utifrÄn ett utomhuspedagogiskt arbetssÀtt?. Studien har utförts genom bearbetning av relevant litteratur samt en kvalitativ undersökning genom öppna brev som skickats och lÀmnats ut till lÀrare som Àr verksamma inom skolans yngre Äldrar. Totalt svarade 16 lÀrare pÄ brevet.
En studie om manliga förskollÀrares uppfattningar om sitt yrke
BAKGRUND:Alla som arbetar som förskollÀrare ska följa lÀroplanen och har samma arbetsuppgifter oav-sett kön och Älder. DÀrför ska inte manliga förskollÀrare ha nÄgra för- eller nackdelar gent-emot sina kvinnliga kollegor anser de intervjuade. Enligt vissa undersökningar sÄ utgör mÀnnen cirka 3 procent av alla verksamma förskollÀrare.SYFTE:VÄrt syfte med denna uppsats har varit att ta reda pÄ nÄgra manliga förskollÀrares uppfatt-ning om hur det Àr att arbeta inom ett kvinnodominerat yrke. Vi har frÄgat om de manliga förskollÀrarna ser nÄgra fördelar eller nackdelar med att vara manlig förskollÀrare och om de bemöts annorlunda av förÀldrar och omgivning jÀmfört med sina kvinnliga kollegor.METOD:Vi har anvÀnt oss av kvalitativ metod med intervju som redskap. Alla de sex mÀn vi har in-tervjuat Àr utbildade förskollÀrare och arbetar i förskolan.
Att leva i vÀrlden men inte av vÀrlden
Syftet med min studie har varit att se i vilken mÄn och utstrÀckning Livets Ord och pingströrelsen överensstÀmmer med de kÀnnetecken som kan liknas vid uppstÀllda sektkaraktÀrer. Som teori har jag anvÀnt sociologen Bryan Wilsons beskrivning av religiösa sekter. Med utgÄngspunkt i de intervjuer jag gjort, rörelsernas hemsidor och genom att delta pÄ ett av mötena hÀmtade jag material till min C-uppsats.Resultatet visar pÄ att det finns drag av de kriterier Wilson uppstÀllt, men inte i alla av de intervjuades församlingar. NÀr det gÀller det kriterier om uppstÀllda krav eller prov för medlemskap, fann jag stor likhet i en av rörelserna. Alla församlingarna har frivilligt medlemskap men skiljer sig ifrÄga om huruvida rörelsen avvisar sökande.