Sök:

Sökresultat:

6395 Uppsatser om Estetisk verksamhet i förskolan - Sida 55 av 427

LÀnka IT-verksamhet med affÀrsverksamhet: IT-personalens förstÄelse

Ett Äterkommande problem Àr att IT-verksamheten fungerar som en stat i staten: att IT-verksamheten inte Àr i enhetlighet med affÀrsverksamheten som den ska stödja. Det finns forskningsomrÄden dÀr teorier utvecklats för att kunna hantera detta problem och jag har titta pÄ Alignment och IT-management. IstÀllet för att kalla det Alignment har jag valt att kalla detta för lÀnkning: att man ska lÀnka samman IT-verksamhet med affÀrsverksamhet sÄ att de gÄr i samma riktning. Jag har förstÄtt att det mest grundlÀggande, nÀr det handlar om lÀnkning, Àr att via strategier försöka fÄ IT-verksamheten att harmonisera med affÀrsverksamheten. Men strategier Àr artefakter och det Àr IT-personal som utför arbetet som ska stödja affÀrsverksamheten.

Retorik pÄ scen - En studie om scenisk kommunikation

I have made an inquiry about stage communication, small talk and on-stage rhetoric. The essay is divided into different parts. There is a background part that gives a short overview about other research and literature that has been made on the subject. A background has been put together to help you as a reader to understand the complex science can be. Here you will find work written by Dorothy Irving and Åke Lundberg among others.

Ekologisk mat som ett verktyg

UtgÄngspunkten för vÄrt arbete har varit att undersöka om ekologisk mat anvÀnds som ett verktyg till undervisning i miljöhistoria. Dagens didaktiska forskning kring miljöhistoria motiverar Àmnets betydelse pÄ flera plan. I skolans verksamhet Àr det tÀnkt att Àmnet ska kunna anvÀndas för tolkning av de lokala och globala förhÄllandena i vÀrlden. Vi börjar arbetet med att lyfta fram olika forskares motiv för miljöhistoria i skolans verksamhet. PÄ fÀltet intervjuar vi verksamma lÀrare och elever för att se hur stora deras kunskaper kring ekologisk mat och svensk jordbrukskultur Àr.

Utfallsprognoser i kommunal verksamhet - En fallstudie av prognosprocessen i Malmö stads stadsdelsförvaltningar

Syftet med denna uppsats Àr att beskriva prognosprocessen vid utarbetandet av utfallsprognoser och att analysera bakomliggande orsaker till de variationer som uppstÄr mellan prognoser och utfall. Undersökningen har utförts som en fallstudie dÀr forskningsprocessen till stor del har bestÄtt av intervjuer. Vi har utgÄtt frÄn en kombination av en explorativ- och en deskriptiv ansats och undersökningen har haft en deduktiv karaktÀr. Vi har utgÄtt frÄn teori kring ekonomistyrning, offentlig verksamhet och prognoser. HÀr har vi velat bevisa vÄr hypotes att utformningen av ekonomistyrningen i en organisation pÄ olika sÀtt pÄverkar framstÀllandet av utfallsprognoser.

Case management- Behandlares erfarenheter av arbetet med individer med missbruk och en samtida psykiatrisk diagnos

Tidigare forskning har visat att barn har lÀttare att ta till sig ett nytt sprÄk nÀr de redan finner trygghet i sitt modersmÄl. Under vÄra verksamhetsförlagda utbildningsperioder har vi mött olika synsÀtt nÀr det gÀller huruvida barn ska eller inte ska ha modersmÄlsstöd i förskolan. DÀrav vÀcktes ett intresse för vÄr studie vilket mynnade ut i ett examensarbete. Enligt lÀroplanen skall alla barn erbjudas modersmÄlsstöd vilket vi lutar oss tillbaka pÄ i den hÀr studien, dÄ det Àr lÀroplanen vi arbetar efter som verksamma pedagoger.Genom att göra observationer dÀr vi tittade pÄ hur en verksamhet fungerar dÀr majoriteten av barnen Àr flersprÄkiga har vi kunnat samla pÄ oss material för en analys kring modersmÄlsstöd i förskolan samt hur pedagoger arbetar för att frÀmja barnens flera sprÄk. I analysen har vi framstÀllt den data vi har fÄtt fram och har sedan genom diverse tidigare forskning arbetat fram teorier kring vad vi har sett och vad det har för betydelse för förskolans verksamhet.

En förskola i storstadsmiljö

VÄrt arbete behandlar en förskola som Àr belÀgen i storstadsmiljö. VÄrt syfte med arbetet Àr att beskriva en storstadsförskolas verksamhet utifrÄn dess fysiska miljö. Vi vill med vÄrt arbete redogöra för hur en barngrupp, pedagoger och förÀldrar tÀnker om den miljö som barnen befinner sig i under förskoletiden. Vi har arbetat utifrÄn följande frÄgestÀllningar: Hur tÀnker de utvalda pedagogerna kring sin förskolas fysiska miljö? Hur ser det ut pÄ en förskola i storstadsmiljö? Var i den fysiska miljön pÄ Skattkistan trivs barnen bÀst? Vad anser förÀldrarna om Skattkistans fysiska miljö? VÄra frÄgestÀllningar har besvarats genom observation av en barngrupp, intervjuer med berörda pedagoger och enkÀter till förÀldrarna.

FrÀmjandet av medarbetarnas arbetspassion

Medarbetare som har arbetspassion kan skapa ett mervÀrde för sin organisation. Arbetspassion Àr en vÀrdefull egenskap som organisationen och i synnerhet ledningen kan arbeta med för att fÄ engagerade medarbetare. Fenomenet arbetspassion innebÀr att medarbetaren har en stark dragning till en aktivitet som den tycker om och gÀrna lÀgger ned tid och energi pÄ. Passionen har studerats inom olika aktiviteter och inom den privata sektorn samt fÄtt fram ÄtgÀrder som kan frÀmja medarbetarnas arbetspassion. Ingen tidigare studie har identifierats med inriktning mot en offentlig verksamhet och undersökt hur ledningen kan arbeta för att frÀmja medarbetarnas arbetspassion.Syftet med examensarbetet Àr att skapa en ökad förstÄelse för hur ledningen kan frÀmja medarbetarnas arbetspassion.

Det handlar om pedagogerna och omstÀndigheter runt omkring : Faktorer som pÄverkar förskolans pedagogiska verksamhet

Syftet med studien Àr att undersöka vilka faktorer förskollÀrare beskriver som centrala för kvalitén i förskolans pedagogiska arbete.Studiens empiri har samlats in genom fokusgrupper dÀr sammanlagt Ätta förskollÀrare deltagit. Resultatet visar att förskollÀrarna inte ser barngruppens storlek som en isolerad faktor med vilken möjligheten att uppnÄ mÄlen för verksamheten stÄr eller faller. IstÀllet ser de barngruppens storlek som en av mÄnga faktorer som gemensamt bildar verksamheten, och det Àr hur förskollÀrarna tar sig an de olika faktorerna som avgör kvalitéten. Resultatet tar upp olika faktorer som förskollÀrarna anser pÄverkar verksamheten i förskolan, exempelvis organisation, miljö, förhÄllningssÀtt och balansgÄngen mellan individen och gruppen.Vi tror att studien kan ge en djupare men samtidigt bredare förstÄelse för förskollÀrares uppfattningar kring verksamhetens kvalitét, och vad som pÄverkar den. Genom att visa pÄ olika aspekter som pÄverkar kvalitéten i förskolan, och dÀrmed ocksÄ pÄverkar möjligheten att uppnÄ mÄlen för verksamheten, tror vi det finns större möjligheter att förbÀttra verksamheten i stort..

VÄrdmiljö: VÄrdmiljöns betydelse för patienters vÀlbefinnande

NÀr en mÀnniska drabbas av sjukdom och behöver vistas pÄ sjukhus pÄverkas upplevelsen dels av sjukhusets lokaler och dels av vÄrdavdelningens atmosfÀr. Florence Nightingale var den förste som berörde och insÄg vikten av vÄrdmiljöns inverkan pÄ patienters vÀlbefinnande. Hennes idéer kring vÄrdmiljö lÄg under slutet av 1800-talet till grund för utformningen av sjukhusarkitekturen i Europa. Att anpassa sig till en okÀnd miljö krÀver en anstrÀngning av alla mÀnniskor. Att bli sjuk och hamna pÄ sjukhus innebÀr en omstÀllning för individen och kraften behövs till annat Àn att anpassa sig till vÄrdmiljön.

Vad Àr en familj? En studie om pedagogernas arbete och barns samtal om olika familjekonstellationer.

Vi har under vÄrterminen undersökt hur förskolor arbetar praktiskt med frÄgor kring olika familjekonstellationer samt hur barnen uttrycker sig om Àmnet. För att fÄ en tydlig bild av förskolans verksamhet, valde vi att observera deras miljö innan vi startade intervjuerna med barnen och pedagogerna. Vi har anvÀnt oss utav kvalitativ undersökning, dÄ vi fört halvstrukturerade intervjuer med sex olika pedagoger samt fyra gruppintervjuer med barn. FrÄgestÀllningarna som vi anvÀnde oss utav Àr: Vad Àr en familj för barnen? Vad Àr pedagogers tankar om vÀrderingar och normer, samt hur de arbetar för att fÄ in det i förskolans verksamhet.

SkrivförmÄga hos vuxna med intellektuella eller kommunikativa funktionsnedsÀttningar inom daglig verksamhet

The aim was to examine writing ability and some of its underlyingfunctions in adults with intellectual or communicative disabilities at dailyactivity centres by comparisons with children and adults without disabilities.66 adults with intellectual or communicative disabilities, 39 children and 14adults without disabilities were included. The following tests/tasks wereexecuted: Test for Reception of Grammar-2, graphomotor task, nonwordrepetition, Rapid Automatized Naming and Writing elicited by pictures. Thepicture elicited narratives were examined regarding length, spelling,syntactic complexity, interpunctuation, content and general impression. Theresults demonstrated that adults at daily activity centres performed lowerscores than adults without disabilities. The group generally didn?t differ fromthe children, but they made a smaller proportion of phonologicallyacceptable misspellings and achieved lower scores on nonword repetitionand Rapid Automatized Naming, which could indicate limitations inphonological processing ability.

Likheter och skillnader i VÀxjö Kommun verksamhetsstyrning : En jÀmförande fallstudie mellan tvÄ verksamheter

Under de sista 40 Ären har den offentliga sektorn genomgÄtt stora förÀndringar. Kommunallagen Àndrades sÄ att kommuner ska koncentrera sig pÄ god ekonomisk hushÄllning och fokusera pÄ lÄngsiktighet i den ekonomiska och verksamhetsmÀssiga planeringen. Budget och ekonomistyrning har ersatts av mÄlstyrning som leder till betydande effektiviseringar. Under 1990- talet kommer balanserade styrkort som kan komplettera de finansiella vÀrdena med icke finansiella. Styrkortet ska fungera som en metod för organisationen och implementera nya mÀtetal rörande vision och strategi.

Skadeförebygg, vad och varför? ? en studie av skadeförebyggande verksamhet hos försÀkringsbolag pÄ den svenska marknaden avseende byggnadsrelaterade skador

Social housing in Northern Europe and the importance of social and political consideration in planning. Focus of the essay lies on the "burning suburbs" of France, based on literature studies combined with a study visit to Les Minguettes outside of Lyon..

Skolans huvudmannaskap : En studie med fokus pÄ lÀrares attityder till ett eventuellt Äterförstatligande

Studien Àmnar att belysa de attityder som lÀrare genom sin yrkesprofession besitter angÄende skolans huvudmannaskap, lÀrrarollen i förÀndring samt lÀrares syn pÄ eleverna. Introduktionen utgörs av aktuella politiska debatter 2013 och 2014 huruvida skolan bör vara statligt styrd eller inte. Eftersom det Àr lÀrares yrkesprofession som kommer i direkt anslutning till de reformer som politiker driver pÄ skolan Àr det relevant att undersöka dessa Äsikter. Bakgrunden till decentraliseringen hÀrrör frÄn de samhÀllsförÀndringar som pÄverkat landet, dÄ individen förutsÀtts vara i fokus, vilket i sin tur har lett till att elevens roll förÀndrats i statens styrdokument för hur undervisningen ? och betygssÀttning ska bedrivas.

LÀsförmÄga hos vuxna med intellektuell och/eller kommunikativ funktionsnedsÀttning som deltar i daglig verksamhet

The aim of the study was to examine the reading ability of adultswith intellectual and/or communicative disabilities. The group adults withintellectual and/or communicative disabilities consisted of 66 individuals.One control group consisting of 36 children aged 7 to 12 years and onereference group consisting of 14 adults were used. Participants were given anumber of language and reading related tests. Adults with intellectual and/orcommunicative disabilities had significantly lower results than the adultreference group regarding all tests and significantly lower results than thechild control group regarding phonological processing. There was nodifference between adults with intellectual and/or communicative disabilitiesand the child comparison group regarding word decoding and readingcomprehension.

<- FöregÄende sida 55 NÀsta sida ->