Sök:

Sökresultat:

8713 Uppsatser om Entreprenörskap i skolan - Sida 66 av 581

Skolungdomars upplevelse av stress

Introduktion: Den psykiska ohÀlsan med stressrelaterade problem bland svenska skolungdomar har stadigt ökat de senaste Ären. Flickorna Àr överrepresenterade. Skolan ses som den primÀra orsaken till stress dÀr betygssystem, lÀxor och skolmiljö bidrar. Forskning dÀr ungdomar sjÀlva berÀttar sin upplevelse av stress Àr bristfÀllig och behöver uppmÀrksammas.Syfte: Syftet Àr att undersöka skolungdomars upplevelser av stress.Metod: Sex 15-Äriga skolungdomar, intervjuades och texten transkriberades för att dÀrefter analyseras enligt kvalitativ innehÄllsanalys.Resultat: Dataanalysen resulterade i fem kategorier. Den första kategorin var?Att kÀnna symtom pÄ stress? dÀr ungdomarna beskriver hur stress kÀnns i kroppen.

Skolmat i Sverige och England - En observationsstudie kring skolmaten och elevers matvanor i en svensk respektive engelsk skola

Syftet med studien Àr att kartlÀgga vad som serveras, vad elever vÀljer för mat och huruvida riktlinjerna följs i en svensk respektive engelsk skola. Undersökningen gjordes i form av observationer pÄ vad som serverades i matsalen och elevernas val av mat. Valet av mat observerades vid ett lunchtillfÀlle och med en klass pÄ 20 elever. Forskning visar att vart femte barn i Sverige har tendenser till övervikt. Denna siffra Àr vart fjÀrde i England som ocksÄ rÀknas till ett av de lÀnder i Europa med högst andel överviktiga barn och ungdomar.Resultatet av undersökning visar att man i den svenska skolan serverar en mer hÀlsosam kost med ett stort utbud av grönsaker.

Elevers instÀllningar till Naturkunskap : Vad Àr det som förklarar deras instÀllningar?

Syftet med undersökningen var att ta reda pÄ hur förÀldrar och barn upplever de lÀs- och skrivaktiviteter som utförs i hemmen, samt att ta reda pÄ hur förÀldrarna upplever samarbetet med skolan betrÀffande de lÀs- och skrivuppgifter som skickas hem.I VetenskapsrÄdets (2006) text framhÄlls det att förÀldrar och skola har ett gemensamt ansvar betrÀffande barnets lÀs- och skrivutveckling. DÀrmed Àr det angelÀget att verksamma pedagoger i skolan fÄr kunskap om barns och förÀldrarnas upplevelser och hur förÀldrarna uppfattar samarbetet. Ett gott samarbete och en god relation mellan hem och skola gynnar barnets kunskapsutveckling.Inledningsvis presenteras en rad teorier, perspektiv och tidigare forskning betrÀffande barns möte med skriftsprÄket och dess inverkan pÄ barnets egna lÀs- och skrivutveckling. DÀrtill framhÄlls samarbetet mellan hem och skola, och dess betydelse för barnets egen kunskapsutveckling.Undersökningen genomfördes via kvalitativa gruppintervjuer, dÀr ett barn och en förÀlder ingick i varje grupp. Det resultat som framkom i studien visar att det förekommer nÄgon form av lÀs- och skrivaktiviteter i alla hem och tre fjÀrdedelar av informanterna upplever lÀs- och skrivaktiviteter som positiva.

Miljöarbete i en kommunal skola : En fallstudie av förankringen av miljöarbetet pÄ Gripenskolan

Kommunerna har lokalt det samlade ansvaret för att Ästadkomma en god livsmiljö och har enligt riksdagen ett övergripande ansvar för lokala anpassningar av de nationella miljö- och folkhÀlsomÄlen. En av dessa kommuner Àr Nyköpings kommun som har en miljöpolicy och miljöplan för miljöarbetet i kommunen, dÀr mÄl och delmÄl ingÄr för att uppnÄ en bÀttre miljö.I denna uppsats undersöks en av Nyköpings kommuns gymnasieskolor, Gripenskolan. Syftet Àr att undersöka hur Gripenskolan kan nÄ ett bÀttre miljöarbete. Skolan har som mÄl att nÄ miljödiplomering eller nÄgon form av miljöcertifiering. För att kunna svara pÄ studiens syfte har ledningen pÄ skolan intervjuats.

FörÀldrars uppfattning av Àmnet Idrott och hÀlsa i skolÄr 6

I den nationella utvÀrderingen av grundskolan tycker förÀldrarna att Àmnet Idrott och hÀlsa Àr de femte viktigaste Àmnet i skolan dÄ det gÀller utveckling och lÀrande. I vÄr undersökning vill vi ha svaret pÄ vilka faktorer som pÄverkar förÀldrarnas instÀllning till Àmnet Idrott och hÀlsa. Vi vill Àven veta om det finns ett samband mellan förÀldrarnas instÀllning till sina barns Idrott och hÀlsa undervisning och sin egna motsvarande undervisning nÀr de sjÀlva gick i skolan. En annan frÄga vi stÀller oss Àr vad som gör Àmnet sÄ populÀrt dÄ det hamnar pÄ femte plats i den nationella utvÀrderingen av grundskolan. Denna studie tyder pÄ att förÀldrarna inte har sÄ stor insikt i syftet med Idrott och hÀlsa som skolÀmne.

IKT I UNDERVISNINGEN : ANVÄNDNINGEN AV DIGITALA VERKTYG SOM ETT REDSKAP FÖR LÄRANDET

Abstrakt: Vi lever i ett samhÀlle dÀr informations- och kommunikationsteknik (IKT) förkommer bÄde i skolan och i vardagslivet. SamhÀllet krÀver av barn och ungdomar att de Àr förberedda inför hanteringen av IKT nÀr de kommer ut i yrkeslivet. Detta innebÀr att lÀrarna i dagens skola behöver tillgÄng till IKT för att anvÀnda den som ett pedagogiskt verktyg i sin undervisning. Men frÄgan Àr hur stor erfarenhet och möjligheter lÀraren har kring IKT i sin undervisning. Syftet med detta arbete har varit att undersöka hur lÀrare resonerar kring IKT i skolan för att strukturera undervisningen.

KÀllsortering i Hem- och Konsumentkunskapen: en del av miljöarbetet i skolan

Studiens syfte Àr att beskriva hur normer för kÀllsortering sÀtts vid undervisningen i Hem- och Konsumentkunskap. Studiens frÄgestÀllningar Àr följande: Vilka vÀrderingar vill lÀraren förmedla till eleverna vad gÀller kÀllsortering, vilka möjligheter har eleverna att omsÀtta dessa vÀrderingar till visad kunskap pÄ lektionerna och vilka möjligheter har lÀraren att visa pÄ vÀrderingar om kÀllsortering vid lektionerna? Dessa frÄgor besvaras utifrÄn bland annat tidigare forskning kring normskapande i skolan samt olika lÀroplansteorier som anvÀnds inom Hem- och Konsumentkunskapen. Studien har en fenomenologisk forskningsansats och Àr av en kvalitativ art. Undersökningen skedde via en metodtriangulering dÀr intervjuer och observationer var de tvÄ metoder som anvÀndes för att ringa in det jag ville undersöka.

Diversifiering inom jordbruket : En studie om de bakomliggande motiven att diversifiera

SammanfattningSyfte: Syftet Àr att undersöka hur svenska artistiska elitgymnaster presterar i skolan. FrÄgestÀllningar vi anvÀnt Àr: Skiljer sig studieresultaten utifrÄn antalet trÀningstimmar? Finns det nÄgon skillnad mellan motivationen till gymnastiken i jÀmförelse till skolan?Metod: De som deltog i undersökningen var elitgymnaster inom artistisk gymnastik, totalt 33 stycken, 18 tjejer och 15 killar. 33 av 36st svarade pÄ enkÀten- det blir ett bortfall pÄ 8,3 procent. Elitgymnasterna kommer ifrÄn olika kommuner i Sverige och ifrÄn flera olika gymnastikföreningar.

Förslag till handlingsplan för att skapa trygghet, trivsel och arbetsro i skolan: Vad gör man med elever som vÀgrar att lÀmna klassrummet?

Följande arbete analyserar ordnings- och disciplinfrÄgor i skolan. Baserat pÄ litteratur, egna analyser, och intervjuer med en gymnasielÀrare och en universitetsadjunkt i pedagogik pÄ lÀrarutbildningen, presenteras ett konkret förslag till handlingsplan för hur man kan skapa en skola dÀr det rÄder trygghet, trivsel och arbetsro. Mer specifikt undersöker jag vad en lÀrare kan göra i ett fall med en elev som trots lÀrarens uppmaning vÀgrar att lÀmna klassrummet. Sammanfattningsvis pekar resultaten av mina undersökningar pÄ behovet av att skapa en lugnare och sÀkrare miljö i dagens skola..

HjÀrt- och kÀrlsjukdomar pÄ schemat? : En studie om elevers psykosociala arbetsmiljö i skolan

Syfte och frÄgestÀllningar: Syftet med studien var att undersöka niondeklassares upplevelse av den psykosociala arbetsmiljön i skolan utifrÄn parametrarna krav, kontroll och socialt stöd.  De frÄgestÀllningar vi vill besvara var: Vilken grad av krav, kontroll och socialt stöd upplever elever i skolan? Vilka eventuella könsskillnader framkommer i upplevd grad av krav, kontroll och socialt stöd?, Hur fördelar sig elever i krav- kontroll- stöd-modellen? samt Vilka eventuella könsskillnader framkommer i krav-kontroll-stödmodellen?Metod: Studien utgick ifrÄn Krav-kontroll-stöd-modellen. En fÀrdigutvecklad enkÀt, Job Content Questionnaire (JCQ) utformad för den valda teorin anvÀndes. Totalt medverkade 327 elever fördelade pÄ sex skolor i Stockholms kommun. Resultatet sammanstÀlldes och bearbetades i SPSS.

Hur uppfattar elever sin skolsituation? : En enkÀtstudie om skolrelaterad stress i Är sex

I tidningar som Aftonbladet kan vi lĂ€sa att stress knĂ€cker Svenska elever. Media frossar och eleverna lider. Är det sant? En elev befinner sig i skolan ca 200 dagar av Ă„rets 365 dagar. Eleverna har ?skola? ca 4-6 timmar av dygnets 24 timmar, dĂ„ de gĂ„r i Ă„r sex.

Fyra specialpedagogers förhÄllningssÀtt till specialundervisningen i en skola

Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur specialundervisningen i en skola i Stockholms lÀn Àr uppbyggd samt vilket förhÄllningssÀtt specialpedagogerna har gÀllande specialundervisningen av elever i behov av sÀrskilt stöd. För att ge svar pÄ syftet har jag tre frÄgestÀllningar: Hur Àr specialundervisningen uppbyggd i en skola belÀgen i Stockholms lÀn? Hur utformas stödet till elever i behov av sÀrskilt stöd i skolan? Anser specialpedagogerna att specialundervisningen kan tolkas bÀst utifrÄn ett inkluderande eller ett segregerande integreringsperspektiv nÀr det gÀller elever i behov av sÀrskilt stöd?Metoden som jag har valt att anvÀnda Àr en kvalitativ forskningsintervju, i vilken jag har intervjuat fyra specialpedagoger som arbetar pÄ en skola i Stockholms lÀn. Det empiriska resultatet analyseras samt diskuteras utifrÄn Peder Haugs teori om segregerande respektive inkluderande integrering och tidigare forskning.Undersökningens resultat visar att specialundervisningen i skolan Àr uppbyggd pÄ sÄ vis att specialpedagogerna arbetar sÄvÀl i klassrummet som i sÀrskilda undervisningsgrupper med elever under vissa timmar i veckan. Att elever i behov av sÀrskilt stöd ibland fÄr gÄ i mindre grupper som sker utanför elevernas ordinarie klassrum, tolkas enligt Haug bÀst utifrÄn ett segregerande integreringsperspektiv.

MÀnskan Àr mÀnniska baratillsammans med andra Elevperspektiv pÄ specialpedagogiken

Arbetet ger en översikt över tidigare forskning om hur lÀrandet pÄverkas av specialpedagogiska insatser, hur den har utvecklats och hur den har bedrivits inom det svenska skolvÀsendet. Gruppens betydelse för individen och de sociala kontakterna i klassen belyses. Syftet med föreliggande uppsats Àr att ge röst Ät elever frÄn Är 6 - 9 om hur deras lÀrandesituation pÄverkas av att specialpedagogiska insatser sker utanför klassens ram och hur den individuella utvecklingsplanen kan vara ett stöd i deras lÀrande. Med hjÀlp av intervjuer av fem elever framtrÀder olika bilder av hur de uppfattar sig sjÀlva, skolan och specialpedagogiken. De ger ocksÄ sin syn pÄ den individuella utvecklingsplanen.

LÀrares syn pÄ auktoritet ur ett genusperspektiv : Intervjubaserad jÀmförelseav en mÄngkulturell skola och en svensk homogen skola

Syftet med vÄr uppsats Àr att jÀmföra lÀrares syn pÄ auktoritet i förhÄllande till genus mellan en mÄngkulturell skola och en svensk homogen gymnasieskola. Hur ser lÀrarna pÄ förhÄllandet mellan auktoritet och genus och upplever de att det finns skillnader mellan dessa begrepp vid jÀmförelse mellan skolorna? Vi menar att det finns en större variation bland elever beroende pÄ kultur och etnicitet i den mÄngkulturella skolan Àn den svenska homogena skolan, dÀr kulturen frÀmst representeras av elever med etniska svensk bakgrund, dÀrav ordet homogen. Begreppet genus handlar om en social konstruktion, dÀr individer tillskrivs olika normer och sÀtts i olika fack beroende pÄ sitt biologiska kön. VÄr undersökning baseras pÄ kvalitativa intervjuer med en manlig och en kvinnlig lÀrare frÄn vardera skola.

Estetiska lÀrprocesser i förskolan och skolan

VÄrt examensarbete handlar om estetiska lÀrprocesser. Syftet var att synliggöra ochbeskriva hur lÀrarstudenter definierar och uppfattar begreppet, samt hur de vill anvÀndadet i sitt framtida yrke. Vi ville ocksÄ ta reda pÄ hur man legitimerar anvÀndandet.Studien grundas pÄ tre kvalitativa gruppintervjuer med tolv lÀrarstudenter. Derasutsagor sammanstÀlldes och bildade olika kategorier. Resultatet av vÄr undersökningvisar att det finns ett Hettal olika sÀtt att se pÄ begreppet estetiska lÀrprocesser.

<- FöregÄende sida 66 NÀsta sida ->