
Sökresultat:
1572 Uppsatser om Dokumentation - Sida 52 av 105
Kan vi lita på den externa rapporteringen? : En studie om den reviderade koden för svensk bolagsstyrning
Sammanfattning Problembakgrund/Syfte: Bolagsstyrningens utveckling kan hänföras till de tidigare skandaler som uppkommit inom bolag i världen, där ledning och styrelse agerat oetiskt både inom redovisning och revision. Syftet med bolagsstyrning är att främja aktieägarnas intressen i bolag där ägarna är separerade från kontrollen, och skapa förtroende för bolagen. Den 1 juli 2008 infördes den reviderade koden för svensk bolagsstyrning, vilket innebar att small- och mid cap bolag blev berörda av regleringen. Den reviderade koden ställer högre krav på bolagen gällande bland annat intern kontroll och finansiell rapportering. I och med kodens införande måste även bolagen årligen utge en bolagsstyrningsrapport innehållande information om hur de arbetar med intern kontroll och hur de använder sig av den reviderade koden.
Produktion av inspelad folkmusik : Intervjuundersökning om producentens roll under produktion av inspelad folkmusik
Syftet med denna uppsats är att bidra med kunskap om vilka roller producenter av inspelad folkmusik i Sverige intar, för fortsatt forskning om producentroller inom ljudoch musikproduktion. Djupintervjuer med fem producenter verksamma i Sverige har genomförts. Tidigare forskning visar att producenter av inspelad musik som syftar till att skapa intäkter till skivbolag agerar ur olika roller. Teori för analys används från Gullö (2009) och Burgess (2013). Med användning av Gullös teoretiska modell för analys av producenters arbetssätt i inspelningsstudio visar resultatet att producenterna som skapar inspelad folkmusik intog en stöttande roll för att hjälpa artisten genomföra sina intentioner.
Main Switchboard Drawing : Att skapa elscheman för huvudinstrumenttavla
Projektet har gjorts på uppdrag av Ölandsfärjan AB för att tillverka elscheman för huvudinstrumenttavlan ombord på deras fartyg M/S Solsund. Anledningen till detta var att det inte fanns någon Dokumentation om huvudinstrumenttavlan och detta försvårade arbetet med felsökning och underhåll. Därför önskades elscheman som kunde användas för att se skåpets funktioner och uppbyggnad.Uppdraget var att skapa ett layoutschema som beskriver indikeringslampor och knappars fysiska positioner för huvudinstrumenttavlans framsida. Det skulle även skapa ett kretsschema över förbrukardelen och ett kretsschema för kraftförsörjningsdelen som beskriver funktioner och utgående matningar. Kraftförsörjningen består av två generatorer och möjlighet till landanslutning.
Teknik - ett språkutvecklande skolämne - för elever med andraspråk perspektiv
Undersökningens syfte är att belysa på vilket sätt teknikundervisningen med sin praktiskestetiska
karaktär kan gynna språkutveckling. Teknikundervisning handlar om att ställas
inför ett problem som ska lösas, om att misslyckas, förändra, pröva igen och lyckas. I
denna studie har åtta elever i åldrarna tio till femton från en förberedelseklass skapat en
saga och arbetat praktiskt med konstruktioner, Dokumentation, och textbearbetning i
anslutning till denna. Undersökningen ger svar på frågor kring hur de praktiska delar inom
teknikundervisning kan gynna språkutveckling hos barn med svenska som andraspråk.
Särskilt fokus har legat på hur eleverna interagerar när de får konstruera figurer och
återberätta sin saga med hjälp av dessa och praktiskt?estetiskt teknikarbete.
Hur designar man ett tapetmönster för fondväggar och hur ser designprocessen ut?
Hur designar man ett tapetmönster för fondväggar och hur ser designprocessen ut? I alla tider har människan dekorerat hemmets väggar, alltifrån grottmänniskans inristningar till den moderna människan som fäster självhäftande väggdekorationer på sina väggar. Budskapen kanske inte är detsamma då som nu, men alla har vi något vi vill uttrycka. Det vi tycker är intressant just med tapeter är att det har funnits så pass länge och att mönstren i sig inte har förändrats särskilt mycket från början av 1800-talet fram tills nu. Många äldre motiv kommer igen som till exempel medaljonger och växter.
Meningsfullt skapande för barnen: i samspel med
medforskande pedagoger
Undersökningens syfte var att beskriva, analysera och förstå vad som händer med barn och pedagoger när mer bild och formskapande aktiviteter, material och verktyg förs in i verksamheten på förskolan. För att ta reda på det använde vi oss av deltagande observationer samt parallellt av anteckningar från dagböcker, reflektion och Dokumentation som informationshämtande metoder. Som pedagogisk metod har vi använt oss av ett tema inriktat arbetssätt med inriktning på samspelet mellan barn och pedagoger vi har också utgått från ett estetiskt förhållningssätt. Vi har även använt förskolans läroplan och dess intentioner samt litteraturstudier kopplade till vår undersökning. Resultatet visar att både barn och pedagoger blir mer kreativa i en miljö där man för in skapande aktiviteter, material och verktyg.
Skiftesrapport - En empirisk studie om sjuksköterskors upplevda fördelar och nackdelar med skriftlig respektive muntlig skiftesrapport.
Föreliggande examensarbete var ett uppdrag från ett universitetssjukhus i södra Sverige. Syftet var att belysa vilka fördelar och nackdelar som sjuksköterskor upplever med skriftlig respektive muntlig rapport. Sex sjuksköterskor vid en kirurgisk somatisk avdelning intervjuades. Intervjuerna spelades in, transkriberades och analyserades manifest genom innehållsanalys. Ur detta identifierades subkategorier till fördelar respektive nackdelar med muntlig och skriftlig skiftesrapport.
Reducering av beröringskänslighet på hörselprodukter
Vi har i samarbete med HemoCue AB utfört ett exemensarbete inom konstruktionsteknik. HemoCue AB utvecklar, tillverkar och marknadsför patientnära medicinteknisk utrustning. De erbjuder testning av patienter på ?plats? med samma noggrannhet och precision som om testet skulle ske på ett laboratorium med ett laboratorium instrument. Syftet med detta projekt var att ta fram en laddstation till ett mätinstrument.De krav som vi hade att följa var många, de mest utslagsgivande var dock att laddstationen skall vara placerad liggandes på bordet och att användning av instrumentet under laddnings tiden skall vara möjlig utan några som helst problem.De metoder som vi valt att arbeta efter är dels Brainstorming och dels Fredy Olssons metoder för Princip- och primär konstruktion(1976). Vi har även tittat en del på Arne Åkessons tillverkningskonstruktion(1981). Att vi valt att arbeta med dessa är för att få med all viktig Dokumentation, från idé till färdigt konstruktions underlag.Detta examensarbete har resulterat i en prototyp av en laddstation som uppfyller samtliga krav och önskemål som vi haft att arbeta efter. Det underlag som vi tagit fram kommer HemoCue AB troligtvis att utveckla ännu lite längre innan laddstationen kommer att i bruk..
Informationskompetens - färdighet eller insikt? En jämförelse mellan två modeller över begreppet informationskompetens
This Master's thesis in library and information science aims to shed light on the concept of information literacy in higher education, particularly as manifested in two dissertations on the subject. Two models of information literacy are compared: Christina Doyle's list of ten attributes for students to master and Christine Bruce's seven conceptions of information literacy. The cognitive-behaviourist tradition in Doyle's study and the alternative, phenomenographic approach in Bruce's research are compared and commented. The taxonomies and internal relationship between separate components in the two models are investigated, as well as the ways the models relate to each other. The respective views of knowledge and learning are described.
Biblioteket för barn av vuxna : en undersökning av barnbibliotekariers förförståelse av barns förutsättningar
The purpose of this master thesis is to investigate the understanding of children's librari-ans regarding children's needs and preconditions in a library context and based on devel-opmental psychology and information seeking theories. The children's perspective is said to be the guiding star in the children's library and the thesis also aims to study the chil-dren's perspective as defined by children's librarians.The master thesis is a qualitative study based on interviews with children's librarians working at major public libraries. Observations of the children's libraries in the study have to some extent been performed.The study reveals that children's librarians are fairly knowledgeable about children but do not to a full extent use that knowledge into adapting the library to children and their needs. The children are not contributing to the adaptation of the library to any extent as there are few routines for that matter. In society in general children are on a regular basis represented by adults and their perspective on children and children's needs, which may differ from the perspective children have on their own lives, and the same is applicable for the children's library.
Besvär hos patienter efter en rectalcanceroperation : En litteraturstudie
SammanfattningSyftet: Syftet med studien var att undersöka distriktssköterskans tillvägagångssätt vid planerade blodtrycksbesök avseende samtalsämnen, tidsåtgång, Dokumentation och uppföljning.Metod: Studien var en kvantitativ observationsstudie där populationen var distriktssköterskorfrån vårdcentraler i Dalarna. Studien bygger på 50 observationer av blodtrycksbesök utifrånen strukturerad checklista som utvecklats för denna studie.Resultatet: I genomsnitt ägnades 14 minuter åt patienten vid blodtrycksbesök. Samtal omlivsstilsfaktorer förekom oftare med yngre personer och en signifikant skillnad (p=0,024)påvisades mellan åldersgrupperna 51-64 år och 65-92 år. Fysisk aktivitet var den livsstilsfaktor som det samtalades oftast om, en signifikans påvisades (p = 0,002) mellan åldersgrupper och kön (p = 0,044). Alkohol och sömn samtalades det minst om.Blodtrycksläkemedel och biverkningar samtalades om i 74 procent av besöken.
Musik på bibliotek : införandet av obligatorisk musikförmedling på danska folkbibliotek
The aim of this Master's thesis was to examine the political and cultural reasons for making music materials compulsory at Danish public libraries by the new library act of 2000. The aim was also to examine how the public libraries have responded to this reform. To answer these questions a literature study was conducted as well as interviews. The results of the literature study indicated that the main reason for making music materials compulsory is to increase the influence of the library users. The study of the debate concerning the new library act showed that a majority of the Danish political parties as well as the Danish library organizations had a positive attitude towards the new obligation.
Beskrivning av objektorienterade system med hjälp av designmönster
Designmönster har under senare år blivit ett allt mer vanligt förekommande begrepp inom objektorienterad systemutveckling. Designmönster har nämligen visat sig kunna höja abstraktionsnivån vid designbeslut, vilket dels leder till en effektivisering av denna process, men även minskar risken att fel begås då de döljer viss komplexitet. Designmönster har främst setts som ett sätt att återanvända gamla designlösningar, som har visat sig vara bra i vissa återkommande problemsituationer. En positiv effekt av att dessa används har också varit att ett gemensamt språk i termer av designmönster har skapats. I detta projekt har dock designmönster studerats utifrån aspekten att använda dessa för att förbättra Dokumentationen av objektorienterade programvarusystem.
Rekommendationer inför konstruktion av mellanspänningsställverk : ett underhållsperspektiv
OKG AB äger de tre kokvattenreaktorerna Oskarshamn 1, 2 och 3. Kärnkraftverket ligger i Simpevarp norr om Oskarshamn. Examensarbetet har utförts på Oskarshamn 1 inom ett projekt som kallas CEM. Oskarshamn 1 togs i drift 1972 och kan leverera en elektrisk effekt på 491 MW.Examensarbetet behandlar underhållsaspekter som bör tas hänsyn till vid projektering och konstruktion av det nya automatiskt gasturbinsäkrade 6,3 kV ställverket i system 642. Ställverket är huvudfördelningsställverk inom Oskarshamn 1 och ska bytas ut på grund av hög ålder samt brist på reservdelar.I syfte att uppnå hög driftsäkerhet och tillgänglighet för det nya ställverket har aspekter som förbättrar dess funktionssäkerhet, underhållsmässighet och underhållssäkerhet specificerats.
Bankernas styrning mot kvalitet i placeringsrådgivningen till privatkunder
De senaste årens massmediala kritik mot bankernas placeringsrådgivning har tillsammans med ökande kundklagomål fått lagstiftaren att utreda om en konsumentskyddande lag, som skulle klargöra gränserna för bankernas ansvar, ska införas under år 2004. Finansinspektionen började emellertid ställa krav på Dokumentation och licensiering redan under år 2003. Genom interna riktlinjer försöker bankerna styra rådgivningen mot en för dem önskvärd kvalitetsnivå, vilket på grund av reglerna också måste innefatta uppfyllandet av samhällets krav. Uppsatsens syfte var att utreda om fullservicebankernas styrning av placeringsrådgivningen till privatkunder är utformad för att säkerställa tjänstekvalitet. Den teoretiska referensramen bygger på tanken att bankerna från central nivå försöker att styra den konkreta rådgivningssituationen och att ett antal faktorer kommer att påverka kvaliteten.