Sök:

Skiftesrapport - En empirisk studie om sjuksköterskors upplevda fördelar och nackdelar med skriftlig respektive muntlig skiftesrapport.


Föreliggande examensarbete var ett uppdrag från ett universitetssjukhus i södra Sverige. Syftet var att belysa vilka fördelar och nackdelar som sjuksköterskor upplever med skriftlig respektive muntlig rapport. Sex sjuksköterskor vid en kirurgisk somatisk avdelning intervjuades. Intervjuerna spelades in, transkriberades och analyserades manifest genom innehållsanalys. Ur detta identifierades subkategorier till fördelar respektive nackdelar med muntlig och skriftlig skiftesrapport. Den skriftliga skiftesrapporten upplevdes vara heltäckande och informanterna kände en trygghet i att kunna hänvisa till dokumentationen. Samtidigt upplevdes den vara påverkad av en tidsbrist och överskådlighet samt svårigheter i formulering. Den muntliga skiftesrapporten upplevdes kunna förtydliga information och ge en försäkran om att den tillträdande sjuksköterskan förstått informationen samt skapa en samhörighet. Däremot kunde den muntliga skiftesrapporten påverkas av sjuksköterskans inställning och informationsutbytet kunde bli bristfälligt. Samtliga informanter fann att den skriftliga med en kompletterande muntlig skiftesrapport var den mest givande och effektiva. Det framkom problem med skiftesrapport oavsett metod.

Författare

Linda Ståhl Ella Torkelsson

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Hälsa och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..