Sök:

Sökresultat:

397 Uppsatser om Doktrin för luftoperationer - Sida 13 av 27

Saklig grund för uppsÀgning vid sen ankomst: faktorer som pÄverkar bedömningen

Det finns ingen exakt definition av vad som utgör saklig grund för uppsÀgning vid sena ankomster. Detta pÄ grund av att förhÄllandena pÄ arbetsplatserna Àr mycket varierande. Syftet med denna uppsats var dÀrför att redogöra för vad begreppet uppsÀgning pÄ grund av personliga skÀl innebÀr framförallt nÀr det gÀller sena ankomster. Vidare var syftet att nÀrmare redogöra för rÀttslÀget kring sena ankomster som uppsÀgningsgrund och vilka faktorer som pÄverkar bedömningen av detta. Den metod som anvÀnts Àr en traditionell juridisk metod, vilket inneburit en konsultation av rÀttskÀllorna.

En jÀmförelse mellan krigsvetare och Försvarsmakten avseende synen pÄ egenskaper och karaktÀr hos militÀra chefer

Genom Försvarsmaktens doktrin och dess innehÄll, tar Försvarsmaktens verksamhet frÄn och mednu en tydligare utgÄngspunkt i militÀrvetenskapen. Doktrinens innehÄll bygger pÄ teorier ommedel och metoder för krigföring frÄn krigsvetare (militÀrteorier) som strÀcker sig kontextuelltöver en tidsmÀssigt lÄng period. JÀmförelsen har studerat hur doktrinen pÄ motsvarande sÀtt (sommed medel och metoder) tagit till sig synen pÄ den militÀra chefens egenskaper och karaktÀr hosdessa krigsvetare.Krigsvetare har de facto pÄverkat doktrinens innehÄll avseende medel och metoder för krigföring.JÀmförelsen visar att inbÀddat bakom de förmÄgor om egenskaper och karaktÀr hos chefen somdoktrinen uttrycker, finns spÄrbarheten till krigsvetares syn om egenskaper och karaktÀr hoschefen.Först vid en djupare analys och diskussion om jÀmförelsens resultat uppstÄr skillnader. NÀrverklighet avseende utbildning, övning och trÀning inom Försvarsmakten speglas i doktrinensinnehÄll, och genomlyses av krigsvetares och militÀra tÀnkares syn om egenskaper och karaktÀr,dÄ uppstÄr skillnader..

MarkÀgarens rÀtt till ersÀttning vid iansprÄktagande av mark för gruvdrift

Syftet med denna uppsats har varit att utreda och undersöka markÀgarens rÀtt till ersÀttning vid iansprÄktagande av mark för gruvdrift. Den rÀttsdogmatiska metoden det vill sÀga den juridiska metoden har anvÀnts för att besvara frÄgestÀllningen. Dock har bristen pÄ rÀttspraxis gjort att tyngdpunkten har lagts pÄ de andra rÀttskÀllorna det vill sÀga lag, förarbeten och doktrin. Uppsatsen har redogjort för ÀganderÀtten och egendomsskyddet i regeringsformens 2 kapitel 15 § och Europakonventionen, det vill sÀga redogjort för vilka inskrÀnkningar som kan göras i ÀganderÀtten samt beskrivit processen frÄn undersökning till fÀrdig gruva. Tyngdpunkten i uppsatsen har lagts pÄ att redogöra för minerallagens ersÀttningsbestÀmmelser nÀmligen minerallagens 7 kapitel men Àven expropriationslagens 4 kapitel.

Ett hÄllbart ansvar : en studie av den svenska rÀttsliga regleringen av ansvaret för förorenade omrÄden och mÄlet om en hÄllbar utveckling

Sedan miljöbalken infördes och den politiska mÄlsÀttningen om ett ekologiskt hÄllbart samhÀlle lagstadgades har kravet om att sanera förorenade omrÄden stÀrkts. DÀrigenom ökar ocksÄ kravet pÄ en tydlig lagstiftning dÀr det gÄr att stÀlla förorenaren till svars, i enlighet med den internationellt vedertagna principen om att förorenaren betalar. I studien beskrivs hur miljölagstiftningen i Sverige utvecklats nÀr det gÀller regleringen av ansvaret för efterbehandling av förorenad mark. Vidare undersöks om den gÀllande rÀtten medverkar till uppfyllandet av miljöbalkens mÄl om en hÄllbarutveckling. Som teoretisk grund anvÀnds teorier om hÄllbar miljörÀtt.

IntÀktsrapportering vid byte -ur ett inkomstskatterÀttsligt perspektiv

Byten har inte Àgnats speciellt stort utrymme vare sig i doktrin eller i lag. Det rÄder till följd hÀrav osÀkerhet angÄende hur byte skall hanteras och vilka skattemÀssiga och redovisningsmÀssiga problem som kan aktualiseras vid intÀktsrapportering av byte. Problem kan bland annat uppstÄ till följd av bristande överensstÀmmelse mellan redovisningsrÀttsliga och skatterÀttsliga regler. Ett exempel pÄ detta Àr förutsÀttningarna för nÀr ett byte medför att en intÀkt realiseras. Det Àr inte heller alldeles oproblematiskt att vid byte sÀrskilja prövning av omfÄngsfrÄgan frÄn prövning av periodfrÄgan.

Svensk associationsrÀtt: nÄgra utvalda regler i centrala associationsformer

AssociationsrÀtten behandlar associationers interna förhÄllanden och relationer till tredje man. RÀttsomrÄdet Àr i huvudsak fördelat pÄ lagarna ABL, HBL och föreningslagen. Vissa frÄgor har snarlika svar i de respektive lagarna medan andra avsevÀrt skiljs Ät. Uppsatsen behandlar vissa olikheter av detta slag. Den största och vanligaste associationsformen i Sverige Àr aktiebolag och dÄ ABL lag Àr rörlig och strÀvar efter att vara anpassad till hur det i praktiken gÄr till pÄ omrÄdet sÄ uppstÄr det regelbundet stora frÄgor med omfattade diskussioner och politiskt engagemang.

Omprövning av trafikskadeersÀttning - ny praxis frÄn HD

De senaste Ären har rÀtten till omprövning av skadestÄnd enligt 5 kap 5 § SkL varit nÄgot oklar. Möjligheten till omprövning förutsÀtter att en vÀsentlig Àndring intrÀffat i den skadelidandes förhÄllanden som inte gÄtt att förutse vid tiden för bestÀmmandet av ersÀttningen. I artiklar och doktrin har framförallt uppfattningar till förmÄn för försÀkringsbolagen framförts. Det var dÀrför med viss förvÄning som Högsta domstolen i december 2008 prövade tvÄ fall dÀr skadelidande begÀrde omprövning av sin livrÀnta pÄ grund av en vÀsentlig Àndring. Det var fall dÀr förutsÀttningarna förÀndrats mot de förhÄllanden som rÄdde vid tidpunkten för avtalet mellan försÀkringsbolaget och den skadelidande.

Vad avgjorde utgÄngen vid slagen vid Narva och Poltava : FÀltherrens styrning eller andra faktorer?

Tesen att en fÀltherre hade smÄ möjligheter att styra ett slag nÀr det vÀl hade börjat har framförts av författaren Peter Englund. Denna tes delar forskare i tvÄ lÀger dÀr det andra lÀgret menar att fÀltherren hade mycket stor betydelse för utgÄngen av ett slag. Syftet med denna uppsats Àr tvÄdelat. Den första delen i syftet Àr att undersöka om det fanns faktorer andra Àn fÀltherrens styrning som kunde avgöra ett dÄtida slag och den andra delen i syftet Àr att se om det gÄr att applicera moderna doktriner i analysen av dÄtida fall. Resultatet av undersökningen visar att fÀltherren hade smÄ möjligheter att styra slaget men det fanns med ett energiskt och karismatiskt föregÄngsmannaskap möjlighet att pÄverka slaget. Det framgÄr tydligt faktorer i slagen som fÀltherren inte kunde styra över. Svaret Àr att en kombination av fÀltherrens pÄverkan och andra faktorer avgör ett slag, ingendera stÄr ensam.Syftet uppfylls med att det finns andra faktorer identifierade och en modern doktrin gÄr att anvÀnda vid analysen..

Företagshypotek och företagsinteckning som sÀkerhetsrÀtt: en studie om tidigare, nuvarande och kommande regler

I denna uppsats behandlas ur ett lagtekniskt perspektiv företagsinteckningen och företagshypotekets stÀllning som förmÄnsrÀtt med anledning av den nu pÄgÄende översynen. SÀrskilt behandlas huruvida de förslag till en starkare företagsinteckning som presenteras i SOU 2007:71 och regeringens förslag till lagrÄdsremiss Àr en ÄterstÀllare till det rÀttslÀge som gÀllde innan införandet av lagen om företagsinteckning eller inte. I uppsatsen behandlas vidare frÄgan om huruvida de föreslagna övergÄngsbestÀmmelserna tagit hÀnsyn till de problem som uppstÄtt vid tillÀmpningen av övergÄngsbestÀmmelserna till lagen om företagsinteckning. Metoden har baserats pÄ en rÀttsdogmatisk metod dÀr lagar, förarbeten, praxis och doktrin systematiskt har granskats. Det förslag som SOU:n presenterar utgör inte en ÄterstÀllare av rÀttslÀget.

Likformighet i ledning? : Hur omhÀndertar försvarsmakten begreppet ledning?

Uppsatsen syftar till att analysera hur försvarsmakten omhÀndertar krigsvetenskapens variabler för ledning ?teknik, mÀnniska och metod? i dess tre nivÄer; den militÀrstrategiska, den operativa samt den taktiska.Metoden som anvÀnds utgörs av en kvalitativ metod som analyserar försvarsmaktens inriktande och styrande dokumentation.Resultatet visar att försvarsmakten till stor del omhÀndertar krigsvetenskapens teorier om ledningssystem.Det finns idag en otydlighet hur begreppet ledning omhÀndertas av försvarsmakten. FrÄn att historiskt varit en egenskap hos en befÀlhavare har ledning i nutid utvecklats till nÄgot som har karaktÀriserats till att utgöra ett system dÀr mÀnniskor möter metoder och teknik med syfte att skapa en planerad samordning av en given verksamhet med givna komponenter i en mer eller mindre kÀnd kontext. Ledning inom försvarsmakten definieras olika beroende pÄ vilket reglemente, doktrin eller anvisning som behandlar omrÄdet.ForskningsmÀssigt Àr ÀmnesomrÄdet Àr relativt nytt, Àven om företeelsen ledning troligvis har funnits sÄ lÀnge som mÀnniskan har Àgnat sig Ät strid och krigskonst. Genom systematisering, vetenskapligt intresse och inte minst en teknisk utveckling, har behovet av att studera krigets ledning ökat för att kunna behÄlla och utveckla krigföringsförmÄga..

Elektriska undervattenssignaturer : Àr de viktiga i en framtida marin?

Huvudsyftet med uppsatsen Àr att undersöka vilka behov av satsning pÄ reduktion avelektriska undervattenssignaturer som föreligger ur ett taktiskt perspektiv.Uppsatsen redovisar Àven bakgrunden till signaturerna samt vilka möjligheter som finns tillreduktion av desamma.En framtida hotbild innefattande minor och spaningssystem med sensorer avseendeelektriska signaturer stÀller nya och högre krav pÄ en fartygsplattform. Ett upptrÀdande inomramen för fredsbevarande operationer i kustnÀra omrÄden med en undervattensmiljö skildfrÄn den pÄ svenskt territorium stÀller krav pÄ möjlighet att mÀta och om möjligt justera enplattforms elektriska signaturer i syfte att reducera undervattenshotet, inte minst i sambandmed minröjningsoperationer.En genomlysning av brittisk och svensk marin doktrin görs i syfte att finna tecken pÄ attbehovet av signaturreducerande ÄtgÀrder Äterfinns i de dokument som tjÀnar som ledstjÀrnorför utnyttjande av marina stridskrafter i en nÀra framtid.Egenskyddet, samt sÀkerstÀllande av egna systems prestanda, kommer att krÀvalÄgsignaturupptrÀdande ur alla aspekter. För att kunna utnyttja framtida tekniskasignaturreducerande system i ett taktiskt syfte krÀvs en förhöjd utbildningsnivÄ hos densjögÄende personalen..

Borgensinstitutets förÀndringar utifrÄn rÀttspraxis mellan 1983-2003

Borgensinstitutet Àr ett mycket gammalt juridiskt idé. RÀttsreglerna frÄn 1734 Àr fortfarande tillÀmpliga. Dessa regler Äterfinns i HB 10 kap. 8-12§§. PÄ grund av den Äldersstigna lagstiftningen har rÀttspraxis en stor betydelse vid tillÀmpningen av borgen.

Den amerikanska synen pÄ Strid i bebyggelse : En komparativ studie mellan Military Operations on Urbanized Terrain och Urban Operations med utgÄngspunkt i de grundlÀggande förmÄgorna verkan, skydd & rörlighet

Den amerikanska armén har under lÄng tid haft doktriner som behandlat strid i bebyggelse medolika typer av motstÄndare, frÄn sovjetiska divisioner som anfaller in i VÀsttyskland tillupprorsbekÀmpning i Mellanöstern och Afrika. Uppsatsen handlar om hur den amerikanska taktiskasynen pÄ strid i bebyggelse har utvecklats frÄn 1979 till 2003.Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att skapa en större förstÄelse för den taktiska utvecklingen somskett kopplat mot de grundlÀggande förmÄgorna verkan, skydd & rörlighet.En kvalitativ textanalys har anvÀnts som metod för att analysera de aktuella doktrinerna. TeorinutgÄr ifrÄn Doktrin för markoperationer och i synnerhet ifrÄn de grundlÀggande förmÄgorna verkan,skydd & rörlighet.Resultatet visar att anvÀndningen av dessa förmÄgor utvecklas med hÀnsyn till förvÀntadmotstÄndare och civilbefolkning. Utvecklingen av verkan gÄr mot mer kvalitativa medel ochmetoder, motstÄndarens rörlighet har förÀndrats och sÄ har ocksÄ hans vilja att strida i bebyggelse.AnvÀndningen av assymmetriska metoder för att uppnÄ skydd Àr en ny metod som uppkommit.VÀrdering av den terrÀngen Àr dÀremot nÄgot som inte har förÀndrats..

Flygförbudszoner i internationella fredsinsatser : Definitioner, framgÄngsfaktorer, risker och Sveriges förmÄga att delta

Denna uppsats behandlar flygförbudszoner inom ramen för internationella fredsinsatser och för att förklara konceptet presenteras relaterade definitioner. FramgÄngsfaktorer, risker samt flygförbudszonens mÄl och syften lÀggs fram och anvÀnds dÀrefter för att bedöma den svenska förmÄgan att delta i upprÀttandet och upprÀtthÄllandet av en flygförbudszon. DÄ luftöverlÀgsenhet Àr av stor vikt för operationer involverande upprÀttandet av en flygförbudszon presenteras John A. Wardens syn pÄ luftöverlÀgsenhet för att bedöma om hans teorier Àr tillÀmpningsbara i detta sammanhang.Analysen av den svenska förmÄgan berör svensk doktrin, kravspecifikationerna för ett exempelförband, erfarenhetsrapporterna frÄn deltagandet i insatsen över Libyen 2011 och den sÀkerhetspolitiska debatten kring beslutet att delta. Slutsatsen Àr att den svenska doktrinen Äterger en bred variation av uppdragstyper som kan komma till nytta i samband med en flygförbudszon, men flygförbudszonen som koncept omnÀmns inte.

Samverkan mellan myndigheter i och utanför rÀttsvÀsendet angÄende brottsofferfrÄgor

Syftet med denna uppsats var att utreda gÀllande rÀtt kring samverkan mellan myndigheter i och utanför rÀttsvÀsendet nÀr det gÀller brottsofferfrÄgor. Metoden vi har anvÀnt oss av Àr traditionell juridisk metod, med studier av aktuell lagstiftning, förarbeten samt doktrin. Vi har Àven deltagit i seminarium angÄende stöd till unga brottsoffer samt genomfört informationssökning via Internet. Uppsatsen behandlar vilka myndigheter och organisationer som en brottsdrabbad kan komma i kontakt med. Vi beskriver socialtjÀnstens ansvar för brottsoffer och vilka problem som kan uppstÄ vid eventuella insatser för brottsoffer.

<- FöregÄende sida 13 NÀsta sida ->