
Sökresultat:
255 Uppsatser om Dimensionering - Sida 17 av 17
Brandskydd av väggar i volymbyggda trähus
Före år 1994 fick inte trähus byggas högre än två våningar på grund av de
stora bränder som skett där nästan hela städer brunnit ner. År 1994 kom en
lagändring som tillät byggnation av trähus högre än två våningar om vissa
funktionsbaserade brandskyddskrav uppfylls enligt Boverkets
konstruktionsregler (1994). Idag byggs volymbyggda trähus som är
fyra våningar och i enstaka fall fem våningar höga. Vid ökningen från fyra
till fem våningar ändras brandkraven på den bärande konstruktionen från att
klara bärförmågan i 60 minuter till att klara bärförmågan i 90 minuter för
väggar.
Volymbyggda trähus är trähus där moduler byggs i fabrik och monteras till
färdiga volymer innan de körs ut och monteras på byggplatsen. Detta ger ett
effektivt byggande med optimala byggförhållanden.
Beräkningsverktyg för dimensionering av fiberarmerade plaster
Klimatfrågan har ökat intresset för förnyelsebar energi inom både elproduktions- och transportsektorn. Från elproduktionens sida är vindkraft den teknik som växer snabbast. När vindkraft inkluderas i elkraftsystemet medför det att intermittens uppstår på elproduktionssidan. För transportsektorn har det diskuterats mycket kring elektrifiering av personbilen, som skulle kunna bli både ett miljövänligt (om elproduktionen kommer från förnyelsebar energi) alternativ till dagens konventionella bilar och ett sätt att reglera elproduktionen då en stor andel vindkraftsturbiner adderas till elproduktionssystemet. Syftet med detta examensarbete är att undersöka och analysera påverkan på den elektriska lastprofilen på grund av plug-in hybrid elektriska fordon (PHEVs) och effekten av en sådan förändrad last på produktionen i ett elsystem bestående av termiska anläggningar och vindanläggningar.
Finita Element Metoden som verktyg för systemberäkning av Alnöbron: Möjligheter och begränsningar i modelleringen av spännarmerade konstruktioner
Med tiden förändras människans sätt att leva och därmed användandet av befintliga konstruktioner. Det finns ett stort värde av att fortsätta använda konstruktionerna och anpassa dem till dagens behov. De senaste decennierna har cykeln fått en mer betydande roll i vardagen, vilket kräver en säker och lättillgänglig infrastruktur. Sundsvalls Kommun har uttryckt en önskan om att undersöka möjligheten att flytta körfälten på Alnöbron för att ge plats åt en bredare gång- och cykelväg på brons ena sida. Trafikverket har i och med detta beställt en bärighetsutredning av Alnöbron för att utvärdera om det är möjligt att anpassa den befintliga bron till dagens behov samt för att kontrollera dess funktion i sitt nuvarande utförande.Alnöbron uppfördes under 1960-talet och förbinder Alnön med fastlandet strax norr om Sundsvall.
Stabilisering av höga trähus via centralt placerat hisschakt
I Sverige finns det inte många höga trähus, trots den enorma tillgången på material och det faktum att de allra flesta villor/småhus är byggda av just trä. Att trä är ett lätt byggmaterial, är väl lämpat för prefabricering samt är återvinningsbart i stor utsträckning medför att det är väldigt konkurrenskraftigt. Så varför utnyttjas inte detta byggmaterial oftare? En av anledningarna till det ligger i de konservativa regelverk som tidigare funnits i Sverige, de har inte tillåtit att bygga högre än två våningar med bärande stomme av trä. Något som ändrades vid årsskiftet 93/94 då en ny norm, BBR 94, kom som gjorde det möjligt för trä att användas i stommar.
Design av kraftapplikationsutrustning till kalibreringsrigg för Järnvägshjul
Examensarbetet har utförts med fokus på konstruktion av kraftapplikationsutrustning till provrigg för kalibrering av järnvägshjul. Arbetet har utförts på uppdrag av Interfleet Technology vilket är ett världsledande teknikkonsult bolag inom järnvägsindustrin. Tack vare sin unika teknologi kan ett godtyckligt järnvägshjul göras om till ett så kallat mäthjul. Mäthjulen används för att bland annat mäta spårkrafter och utvärdera spårfordons gångdynamiska egenskaper. Kalibrering och provning av utrustningen som mäthjulen utrustats med utförs i provriggen.
Dimensionering och utförande av bottenplattor utsatta för upptryck
När en konstruktion byggs på det viset att dess bottenplatta hamnar under grundvattenytan, skapas ett grundvattentryck upp mot bottenplattan och konstruktionen, som kan åstadkomma stora problem. Grundvattnet, som tryckts undan av konstruktionen, vill nå upp till sin ursprungliga nivå och därmed trycka med sig konstruktionen upp. Detta fenomen kallas hydraulisk bottenupptryckning. Fenomenet kan motverkas på olika sätt, där rapporten beaktar två olika sätt att motverka hydraulisk bottenupptryckning på: genom en bottenplatta som är tyngre än grundvattentrycket eller förankra bottenplattan mot ett fast underlag.Genom att uppmärksamma och sammanställa projekt (huvudsakligen konstruerade av Tyréns) som tagit hänsyn till ovan nämnda fenomen vid Dimensioneringen av bottenplattan, har en rapport skapats. Denna rapport ska finnas för att åstadkomma kunskapsåterföring av de problem som uppstått i projekten och deras lösningar.Utöver att skapa en rapport där de berörda projekten sammanställs ska en bottenplatta optimeras, huvudsakligen med hänseende till bottenplattans tjocklek och dess bärförmåga mot genomstansning för olika förankringstyper.
Dimensionering av momentska?rmstativ : Materialval samt analys av kna?ckrisk, fogar och initialsprickor
Reservdelsinköparna på avdelningen Support & Services på Saab är utspridda på sex orter i Sverige med skilda verksamheter och affärer. Dessa skillnader påverkar de logistiska beslut som tas och ökar svårigheten att använda en gemensam lagerstyrningsstrategi. I Tannefors, vilket är den ort som har tydligast uttalad lagerstyrningsstrategi, grundar sig de största lagerstyrningsproblemen i att systemstödet som används vid den dagliga planeringen inte är användarvänligt. På de mindre orterna där Saabs inköpsverksamhet inte bedrivits lika länge består problemen till stor del av att en uttalad lagerstyrningsstrategi saknas vilket leder till brister i planering, ett kortsiktigt tankesätt och brådskande expressbeställningar. För att möta dessa utmaningar har denna studie utformat en gemensam lagerstyrningsstrategi för de två största inköpsorterna, Tannefors och Nyköping, vilka kan ligga till grund för att kunna utöka strategin till alla Support & Services inköpsorter.Lagerstyrningsstrategin utformades genom att först genomföra en dubbel ABC-klassificering av alla artiklar och sedan gruppera ihop de klasser som kan styras likartat samt bestämma en önskad servicenivå för respektive grupp.
Limmade förband i stora träkonstruktioner
Att förbättra kunskapen om limmade konstruktioner är ett av målen med TräCentrum Norrs projekt ?Utveckling av större limmade träkonstruktioner?, där detta examensarbete ingår. Målet är att kunna räta ut några av alla frågetecken som finns gällande limförband eftersom svar saknas i handböcker. Limmade överlappsskarvar samt spik- och skruvlimning är exempel på områden där det saknas användbara Dimensioneringsmodeller. I fråga om inlimmad skruv finns det gällande konstruktionsregler, men dessa får ej tillämpas i klimatklass 3.
Utformning av ändstationer för automatbana mellan Luleå Centrum och bostadsområdet Kronan
Detta examensarbete behandlar konceptframtagning av ändstationer till en föreslagen automatbana mellan Luleå Centrum och bostadsområdet Kronan. Kollektivtrafik tillhör framtiden och fungerande system är ett krav när nya städer byggs. Dagens kollektivtrafik kräver mycket stora subventioner från skattebetalarna och många system bär bara bråkdelar av sina kostnader. NoWait Transit AB har tillsammans med företaget ReRail AB ett nytt tågkoncept som anses vara billigare, miljövänligare och kräva minimalt med underhåll.Arbetet inleddes med en nulägesanalys av berörda företag och Luleå kommun vilket gav nödvändig förståelse för NoWaits tågkoncept. Deras koncept går ut på att man skapar en tågbana med kontinuerlig drift, liknande en rulltrappa.
Nya energibärare i fordon: deras påverkan på tunnlar och undermarksanläggningar vid brand
Idag domineras bränsleanvändningen av bensin och diesel i fordon. Användningen av bensin minskar till förmån för nya energibärare. De nya energibärare som tas upp i rapporten är batterier, etanol, E85, metanol, biodiesel, biogas, vätgas, naturgas, LPG (Liquefied Petroleum Gas) och DME (Dimetyleter). Av de nya energibärarna är det idag E85 som är mest använt i Sverige, följt av batterier inom hybridteknologin och metangas. De nya energibärarna har egenskaper som skiljer sig från de vanliga bränslena, bensin och diesel.
Starköl i butik? : En studie av monopolets avreglering
I och med Sveriges inträde i EU har den svenska staten haft allt svårare att motivera alkoholmonopolet som utövas via Systembolaget, då det anses vara ett hinder mot den fria rörligheten av varor och tjänster som ska råda inom EU. Argumentet om att Systembolagets existens berättigas för att skydda den svenska folkhälsan väger inte tungt när man samtidigt kan påvisa att alkohol strömmar in i landet via gränshandeln. I och med detta har monopolet på försäljning av alkohol ifrågasatts. I andra europeiska länder säljs starköl i butik och även i Sverige har dagligvaruhandeln uttryckt sitt intresse om att få tillhandahålla alkoholhaltiga produkter i sitt sortiment. Dagligvaruhandeln står beredd och kommer troligen att bli en av de stora aktörerna på den nya marknaden.
Brandskyddsvärdering av äldreboenden
Vid brandteknisk Dimensionering av bärverk används bland annat Eurokoder för att bestämma de termiska och mekaniska lasterna som uppkommer till följd av en brand. Dessa är framtagna efter ett beslut av EG-kommissionen 1975 för att harmonisera marknaden för tjänster och produkter inom byggindustrin, samt bidra till mer enhetliga säkerhetsnivåer inom branschen. Reglerna är framtagna enligt den europeiska standardiseringsorganisationen CEN med hjälp av en styrgrupp med representanter från medlemsländerna. Vissa val ges dock i Eurokoden angående värden och klasser som är upp till medlemsländerna att besluta om.Detta examensarbete avser att granska regelverket EN 1991-1-2, även kallad Eurokod 1 ? del 1-2, för att undersöka dess bakgrund och avgöra om brister existerar.
Branddimensionering av bärverk: En analys av Eurokod 1991-1-2
Vid brandteknisk Dimensionering av bärverk används bland annat Eurokoder för att bestämma de termiska och mekaniska lasterna som uppkommer till följd av en brand. Dessa är framtagna efter ett beslut av EG-kommissionen 1975 för att harmonisera marknaden för tjänster och produkter inom byggindustrin, samt bidra till mer enhetliga säkerhetsnivåer inom branschen. Reglerna är framtagna enligt den europeiska standardiseringsorganisationen CEN med hjälp av en styrgrupp med representanter från medlemsländerna. Vissa val ges dock i Eurokoden angående värden och klasser som är upp till medlemsländerna att besluta om.Detta examensarbete avser att granska regelverket EN 1991-1-2, även kallad Eurokod 1 ? del 1-2, för att undersöka dess bakgrund och avgöra om brister existerar.
Dagvattenhanteringsproblematik i södra Kurdistan : hur gör man i Sverige och internationellt
I
södra
Kurdistan
där
exploatering,
utbyggnad
och
förtätning
av
nya
respektive
befintliga
bebyggelseområden
sker
är
dagvattensituationen
mycket
allvarlig.
Arealerna
av
hårdgjorda
ytor
ökar
stadigt
med
exploateringen.
Infiltrationen
av
nederbörd
i
tillrinningsområden
minskar
ständigt.
Stora
mängder
regn
avrinner
från
ytor
som
en
gång
var
genomsläppliga
till
lågt
belägna
och
känsliga
områden.
Flödestopparna
blir
stora
och
icke
reglerade
vid
såväl
extensiva
som
måttliga
regn.
Dåligt
dimensionerade
och
utformade
dagvattensledningssystem
medför
snabba
belastningar
på
ledningarna
så
att
läckage
och
bräddning
av
smutsvatten
i
bebyggelseområden
blir
ett
faktum.
Bebyggelsen
vid
närliggande
torra
vattendrag
riskerar
att
drabbas
av
ständiga
översvämningar.
I
områden
där
man
har
sprängt
berg
och
branta
slänter
för
att
anlägga
vägar
och
annan
infrastruktur
blir
marken
känslig
för
erosion.
Instabil
och
dåligt
utförd
schaktning
gör
att
många
byggnadsanläggningar
utsätts
för
skred
när
marken
utsätts
för
långvarigt
regn.
Nederbörd
i
stadsbebyggelsen
förknippas
alltid
i
folkets
minne
som
en
besvärlig
situation
med
bland
annat
spridning
av
föroreningar
och
dålig
åtkomlighet
genom
stadens
olika
delar.
Dessa
problem
och
den
allvarliga
situationen
och
avsaknaden
av
ett
anpassat
och
fungerande
dagvattenledningssystem
i
södra
Kurdistan
(studieområdet)
ledde
till
mitt
val
av
ämne
för
detta
examensarbete.
Arbetet
är
uppbyggt
i
två
delar.
Den
första
delen
består
av
utförliga
observationer
i
studieområdet.
Dagvattenhanteringsproblematiken
i
södra
Kurdistan
beskrivs
här
både
i
ord
och
bild.
Här
görs
också
en
genomgång
av
ett
antal
problem,
bland
annat
av
urbanisering
samt
ökad
andel
hårdgjorda
ytor
och
vattenförbrukning.
Andra
delen
av
arbetet
består
av
en
litteraturstudie
där
dagvattenhanteringsutveckling
i
Sverige
beskrivs
med
en
översiktlig
presentation
av
ett
antal
exempel
på
dagvattenhantering
både
i
Sverige
och
internationellt.
Målet
är
att
konkretisera
dagvattenproblematiken
i
södra
Kurdistan
och
att
arbeta
på
ett
underlag
som
skulle
kunna
fungera
som
arbetsmodell
för
vad
man
kan
göra
för
att
lösa
dagvattenproblematiken
i
södra
Kurdistan.
För
att
ta
fram
ett
sådant
underlag
visar
jag
vilka
byggstenar
som
ingår
i
dagvattenhanteringssystemen
och
dels
vilka
problem
dessa
är
anpassade
för.
I
en
tabell
redovisar
jag
ett
antal
exempel
på
tänkbara
lösningar
utifrån
både
svenskt
och
internationellt
dagvattenhanteringsperspektiv.
Min
metod
har
varit
att
göra
besök
på
det
valda
studieområdet
(södra
Kurdistan)
för
att
tydligt
kunna
redogöra
för
vilka
dagvattenproblem
som
finns
där.
Jag
kommer
att
utföra
ett
antal
observationer
på
områdets
dagvattenanläggningar
för
att
se
hur
de
är
konstruerade
och
utformade,
samt
hur
dagvattnet
hanteras
allmänt
i
södra
Kurdistan.
Målet
är
att
arbeta
fram
ett
dokument
i
ord
och
bild
om
dagvattenproblematiken.
I
min
studie
ingick
därför
två
genomförda
besök
i
studieområdet
ett
i
januari
och
ett
i
september
2011.
Resultatet
av
dessa
besök
sammanställde
jag
sedan
i
detta
examensarbete.
Till
min
litteraturstudie
har
jag
utgått
ifrån
böcker
och
tidskrifter
i
ämnet
dagvattenhantering.
Jag
har
även
läst
tidigare
publicerade
examensarbeten
om
4
dagvattenhantering
för
att
få
bredare
kunskaper
i
ämnet.
För
kompletterande
bildmaterial
har
jag
i
första
hand
använt
mig
av
digitala
källor.
En
avgränsning
är
gjord
i
och
med
att
jag
i
mitt
arbete
beskriver
dagvatten-?
hanteringsproblematiken
i
allmänhet
med
inriktning
på
urbana
miljöer
utan
att
begränsa
mig
till
någon
specifik
stad.
Jag
har
fokuserat
på
ett
problem
i
taget,
och
med
egna
kommenterar
och
med
hjälp
av
kompletterade
bilder
försöker
jag
tydliggöra
dessa.
Ett
av
de
grundläggande
problemen
med
dagvattenhantering
i
södra
Kurdistan
är
att
man
avleder
allt
dag
-?
och
DBT
(dusch,
bad
och
tvätt)-?
vatten
från
bostadsområden,
industriverksamheter
och
trafikytor
i
gemensamma
ledningar.
Det
innebär
att
kemikalier
och
skadliga
ämnen
från
de
olika
verksamheterna
kommer
in
i
dagvattenledningarna
utan
att
någon
åtgärd
görs
för
att
hindra
dessa
skadliga
ämnen
att
komma
ut
i
naturen.
Eftersom
det
inte
finns
någon
form
av
system
eller
reningsverk
för
rening
av
dag-?och
avloppsvatten
innan
och
efter
avledningen
innebär
det
att
det
förorenade
vattnet
därför
blir
svårt
att
återanvända
och
dra
nytta
av.
Ett
annat
problem
är
att
avledningsnätet
på
grund
av
ålder
och
dålig
Dimensionering
läcker
ut
till
markytan
och
vidare
ut
i
marken,
vilket
kan
innebära
stora
miljöproblem
i
framtiden.
Kunskap
och
vikten
av
lokal
dagvattenhantering
kan
därför
vara
viktig
att
påpeka
och
förmedla
till
berörda
myndigheter
i
södra
Kurdistan,
bland
annat
är
det
viktigt
att
hänsyn
tas
till
de
lokala
förutsättningarna
vid
planering
och
projektering
av
nya
exploateringsområden.
Nya
lösningar
ska
prioriteras
före
de
traditionella
dagvattenlösningarna.
Dessutom
bör
miljöplaner
och
miljökrav
på
sikt
fastställas
och
tillämpas
i
kommunernas
stadgar
och
översiktliga
planer.
Målet
är
att
i
framtiden
ska
exploatering,
planering
och
utbyggnad
av
nya
bostads-?
och
industriområden
också
utgå
från
dessa
planer
och
krav.
Myndigheternas
strävan
ska
även
vara
att
arbeta
för
en
god
och
hållbar
mark
och
vattenförvaltning
i
landet.
Genom
att
dra
nytta
av
Sveriges
och
andra
EU-?länders
varierade
erfarenheter
vad
gäller
lokal
dagvattenhantering
kan
dessa
möjligtvis
också
tillämpas
(mer
eller
mindre)
i
södra
Kurdistan
med
utgångspunkt
i
de
lokala
förutsättningarna.
Tanken
med
detta
arbete
om
dagvattenhantering
i
Sverige
och
internationellt
är
att
det
ska
kunna
bli
en
inspirationskälla
för
myndigheterna
i
södra
Kurdistan.
Att
det
i
framtiden
ska
leda
till
bättre
dagvattenhanteringsarbete
med
miljökvalitet
som
utgångspunkt..
Hästtransportsläp - krav, utformning och funktion :
SUMMARY
The interest of horses in the riding sector has increased the last decades. A large amount
of horses are transported in a 1 or 2-horse trailer, which is pulled by a car. Today a large
number of different products and designs of trailers can be found on the market. The
difference in shaping of trailers depends on tradition and experience. There are no
detailed directions on the demands for shaping of horse trailers today.
The literature review contains a market analysis of both Swedish and imported horse
trailers.